-
Kiler Holding bünyesinde faaliyet gösteren Kiler Tekstil'in Bitlis fabrika inşası %95 tamamlandı
14/02/2024 06:23:30
Kiler Holding bünyesinde faaliyet gösteren Kiler Tekstil Enerji Yatırım'ın Bitlis fabrika inşası yüzde 95 tamamlandı.
Şirket'ten KAP'a yapılan açıklamada şöyle denildi:
"Kiler Holding bünyesinde faaliyet gösteren Kiler Tekstil Enerji Yatırım San. Tic. A.Ş.'nin Bitlis'de 200 bin metrekare arazi üzerinde toplam 60.631 metrekare kapalı alana sahip olacak "Open-End ve Ring-İplik üretim tesisi" yatırımı tüm hızıyla devam etmekte olup fabrika inşaası %95 oranında tamamlanmış, makina sevkiyetları deam etmekte olup makina montaj süreçleri başlatılmıştır.
Bitlis'teki "Open-End ve Ring-İplik üretim tesisi" tamamlandığında günlük 65,4 ton pamuk girdisiyle günlük 37,3 ton Ring iplik, 13 ton Open-End iplik üretim yapması ve bunun karşılığı yıllık ortalama 75 mn $ ciro ve 45-50 mn $ ihracat geliri hedeflenirken yurtiçi piyasaya yapılacak satışların ise ithal ikamesi olarak ithalatı azaltıcı etkisi yaratması hedeflenmektedir."
Foreks Haber Merkezi ( haber@foreks.com )
Foreks
Metals Market
Montel News
Foreks Twitter
-
Beşiktaş, Al-Musrati’nin bonservisini aldı
14/02/2024 06:24:00
Beşiktaş Futbol Yatırımları, Al-Musrati’nin sözleşmesinde bulunan 11 milyon euro satın alma opsiyonunun kullanıldığını duyurdu.
Beşiktaş, 2023-2024 sezonu 2. transfer tescil döneminde kadrosuna kattığı Libyalı orta saha Al-Musrati ile ilgili açıklama yaptı.
Beşiktaş'tan KAP'a yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:
"SC Braga Kulübü’nden 2023-2024 sezonu 2. transfer tescil döneminde altı aylığına geçici transferi gerçekleşmiş olan profesyonel futbolcu Almoatasembellah Ali Mohamed Al Musrati’nin 30.06.2027 tarihine kadar kalıcı transfer hakları kulübümüz tarafından 11.000.000 Avro karşılığında satın alınmıştır. Oyuncu ile de 30.06.2027 tarihine kadar anlaşmaya varılmıştır."
Foreks
Metals Market
Montel News
Foreks Twitter
-
Eksun Gıda, Babaeski Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk paylarının devrine ilişkin Bakanlık onayını aldı
14/02/2024 06:24:30
Eksun Gıda, Babaeski Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk Anonim Şirketi'nin paylarının devrine ilişkin Bakanlık onayını aldı.
"Lisanslı Depoculuk" alanında faaliyet göstermek üzere, lisanslı depoculuk faaliyet belgesine sahip Babaeski Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk Anonim Şirketi'nin paylarının %100'ünün satın alınmasına karar verildiği ve pay devirlerine ilişkin gerekli izinlerin alınması amacıyla Ticaret Bakanlığı'na başvuru süreci başlatıldığı, 23.01.2024 tarihli özel durum açıklamamız ile kamuya açıklanmıştı.
Babaeski Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk Anonim Şirketi'nin paylarının, şirketimize devrine ilişkin Bakanlık onayı 13.02.2024 tarihi itibarı ile alınmış olup, pay devrine ilişkin süreçler devam etmektedir. Gelişmeler kamuoyu ile paylaşılacaktır."
Foreks Haber Merkezi ( haber@foreks.com)
Foreks
Metals Market
Montel News
Foreks Twitter
-
Verusa Holding bağlı ortaklığı Standard Boksit ile Fransa merkezli şirket arasında potansiyel işbirliğine yönelik gizlilik sözleşmesi imzalandı
14/02/2024 06:25:00
Verusa Holding bağlı ortaklığı Standard Boksit İşletmeleri ile Fransa merkezli uluslararası alümina üretim şirketi arasında potansiyel işbirliğine yönelik gizlilik sözleşmesi imzalandı.
"Şirketimizin %100 oranındabağlıortaklığı Standard Boksitİşletmeleri A.Ş.ile Fransamerkezli uluslararası alümina üretim şirketi arasında Standard Boksit'in sahipolduğu ve işlettiği boksit cevheri ile maden sahasına ilişkin potansiyelişbirliğine yönelik bir gizlilik sözleşmesi 13.02.2024 tarihinde (bugün)imzalamıştır. "
Foreks
Metals Market
Montel News
Foreks Twitter
-
Atakey, 150 bin ton ham patates üretimi için sözleşme yapılmasına yönelik karar aldı
14/02/2024 06:25:30
Atakey, 150 bin ton ham patates üretimi için sözleşme yapılmasına yönelik karar aldı.
"Şirketimiz, donuk parmak patates üretim faaliyetleri kapsamında ham madde temini amacıyla, 2024 sezon planları doğrultusundaki 150.000 ton ham patates üretimi için, gerçek ve/ veya tüzel kişilerle sözleşme yapılmasına yönelik 13.02.2024 tarihinde Yönetim Kurulu Kararı almıştır. "
Foreks
Metals Market
Montel News
Foreks Twitter
-
Zorlu Enerji, bağlı ortaklığı "Zorlu Enerji Dağıtım"ın Palmet Enerji'ye satışına karar verdi
14/02/2024 06:26:30
Zorlu Enerji Elektrik Üretim AŞ, bağlı ortaklığı "Zorlu Enerji Dağıtım AŞ"nin Palmet Enerji AŞ'ye satışına karar verdi.
Gaz dağıtım ve tedarik faaliyetleri ile ilgili 2024 yılının en önemli satın alımlarından biri PALMET ile Zorlu Enerji arasında hayata geçti. Trakya Bölgesi Doğal Gaz Dağıtım A.Ş., Gazdaş Gaziantep Doğal Gaz Dağıtım A.Ş. ve Zorlu Doğal Gaz Tedarik Ticaret A.Ş. iştirak hisselerine sahip Zorlu Enerji Dağıtım A.Ş.’nin hisselerinin tamamının satışı amacıyla gerçekleştirilen ‘hisse alım anlaşması’ 13.02.2024 tarihinde taraflar arasında imzalandı.
‘Hisse Alım Anlaşması’nı imzalayan Zorlu Enerji Yönetim Kurulu Üyesi Selen Zorlu Melik, "2006 yılından bu yana büyük bir emekle büyüttüğümüz Doğal Gaz Dağıtım Şirketlerimizi bugün PALMET'e devrediyoruz. Şirketlerimizin büyüme yolculuğunda emeği geçen tüm çalışma arkadaşlarımıza ve yöneticilerimize gönülden teşekkür ediyor, bu anlaşmanın her iki grup için de hayırlı ve uğurlu olmasını temenni ediyorum" dedi.
Yapılan anlaşma ile ilgili olarak görüşlerini paylaşan Zorlu Enerji CEO’su Sinan Ak, “Zorlu Enerji olarak uzun bir süredir yenilenebilir enerji ve elektrifikasyon odaklı yatırımlarımızı güçlendirmeye ve Şirket portföyümüzü bu yönde çeşitlendirmeye devam ediyoruz. Bu kapsamda gaz dağıtım alanında uzun bir süredir başarıyla sürdürdüğümüz faaliyetlerimizi, yenilenebilir enerji alanındaki faaliyetlerimize odaklanmak üzere devretmeye karar verdik. Bu konuda imzaladığımız hisse alım anlaşmasının ülkemiz için hayırlı olmasını diliyoruz. Zorlu Enerji olarak önümüzdeki dönemde jeotermal, rüzgar, güneş gibi yenilenebilir enerji kaynaklarına ağırlık vermeye, enerji teknolojileri ve depolama alanındaki yeni yatırımlarla geleceğin enerjisini bugüne taşıyarak ülkemizin enerjisine enerji katmaya devam edeceğiz” dedi.
PALMET Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Doğanay Samuray, 100 yıllık Cumhuriyet’in 40 yıllık şirketi olduklarını hatırlatarak, “Türkiye’nin enerji politikaları ve stratejileri doğrultusunda en verimli çalışmaları gerçekleştirmeye devam ediyoruz. PALMET Enerji bu satın alma kararını verirken yüksek tüketim hacimli dağıtım bölgelerini operasyon alanına dahil etmek ve doğal gaz ithalat, ihracat, toptan tedarik zincirini kuvvetlendirmek amacıyla yola çıktı. PALMET’in sektördeki deneyimi, sahip olduğu ve geliştirmekte olduğu teknolojik altyapı sistemlerinin daha geniş bir alanda uygulayacak olması artı değeri yükseltecektir. Bu stratejik adım uzun vadeli büyüme ve sürdürülebilirlik hedefine ulaşmamızı da destekleyecektir” dedi.
Zorlu Enerji ve PALMET Enerji arasında imzalanan sözleşme ile birlikte Zorlu Enerji Dağıtım A.Ş.nin hisselerinin devri için süreç başlatılmış oldu.
PALMET Gaz Grup, halen 3 lisans bölgesi, 2 il ve 32 ilçede 1 milyon aboneye hizmet veriyor. Yıllık 6 milyar metreküplük gaz hacmiyle Türkiye’de doğal gaz ticaretinin yaklaşık %10’nu yöneten PALMET Enerji, 956 MW’lık kurulu gücüyle Türkiye’nin en önemli elektrik üreticileri arasında yer alıyor.
Zorlu Enerji tarafından KAP’a yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
"Şirket’imizin de dahil olduğu Zorlu Grubu yatırım politika ve stratejileri çerçevesinde; Şirket’imizin sermayesine %100 iştirak ettiği bağlı ortaklığımız “Zorlu Enerji Dağıtım A.Ş.” nin sermayesini temsil eden her biri 1 TL nominal değerde 895.150.000 adet paylarının tamamının, tüm hak ve borçlarıyla birlikte, yasal izinlerin alınması ve kapanış tarihinde Anlaşmada düzenlenen esaslara göre hisse satış bedelinin uyarlanarak ödenmesi kaydıyla, 201308-0 sicil numarası ile İstanbul ticaret siciline kayıtlı Palmet Enerji A.Ş.’ye satışına karar verilmiş olup, taraflar arasında “Hisse Alım Anlaşması” 13.02.2024 tarihinde (bugün) imzalanmıştır.
Hisse satışı konusunda taraflar arasındaki müzakerelerin sözleşmenin akdi ile sonuçlanmasına kadar işlemin belirsizlik taşımasından dolayı, yatırımcıların yanıltılmaması ve Şirket’imizin pazarlık gücünün olumsuz yönde etkilenmemesi için Sermaye Piyasası Kurulu'nun Özel Durumlar Tebliği'nin 6'ncı maddesi kapsamında, 29.11.2023 tarihli Yönetim Kurulu kararı ile söz konusu bilginin kamuya açıklanmasının ertelenmesine karar verilmiştir."
Foreks
Metals Market
Montel News
Foreks Twitter
-
Pegasus'un Ocak'ta yolcu sayısı yıllık %24 arttı
14/02/2024 06:27:00
Pegasus'un Ocak ayında yolcu sayısı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 24 artışla 2,66 milyon oldu. Geçen yılın aynı ayında yolcu sayısı 2,14 milyon seviyesindeydi.
Pegasus'tan KAP'a yapılan açıklamaya göre, aynı ayda doluluk oranı yüzde 85,2 olarak gerçekleşti. Böylece geçen yılın aynı ayından 0,7 puan daha yukarı gelindi.
Şirket'in iç hat yolcu sayısı yüzde 20 artışla 1,07 milyon olurken, dış hat yolcu sayısı yüzde 27 artışla 1,59 milyona ulaştı.
-
160-180 bin aralığında olmasını bekliyor
14/02/2024 06:27:30
Tofaş, 2023 yılında 199 bin 900 olan yurt içi pazar satışlarının 2024 yılında 160-180 bin aralığında olmasını bekliyor.
Tofaş'tan KAP'a yapıyan açıklamaya göre, yurt içi hafif araç pazarı tahmini 800 bin-1 milyon aralığında oluştu.
Şirket geçen yıl 60 bin 500 olan ihracat adedi tahminini 60-70 bir aralığında oluştururken, toplam üretimin geçen yılki 239 bin 400 adedin altında 180-210 bin aralığında olacağını öngördü.
Şirket bu yıl Stellantis-Türkiye satın alma sürecinin tamamlanmasına bağlı olarak yatırım miktarını 200 milyon euro olarak belirledi.
-
Elite Naturel, Antalya Büyük Şehir Belediyesi'nin açmış olduğu toplam 29.400 adet bebek maması ihalesini kazandı
14/02/2024 06:28:00
Elite Naturel, Antalya Büyük Şehir Belediyesi'nin açmış olduğu toplam 29.400 adet bebek maması ihalesini kazandı.
"Şirketimiz bünyesinde ar-ge faaliyetlerini sürdürdüğümüz bebek maması üretim çalışmalarının sonuçlandığı, hem organik hem de konvansiyonel bebek maması üretimine yönelik hazırlıkların tamamlandığı, 08.02.2024 tarihli özel durum açıklamamız ile kamuya duyurulmuştu.
Antalya Büyük Şehir Belediyesi'nin açmış olduğu toplam 29.400 adet bebek maması ihalesine katılınmış olup, ihaleyi Şirketimiz kazanmıştır. Yeni geliştirdiğimiz bebek mamalarımızın bu ilk satışı için toplam satış tutarı 429.240,- TL + KDV'dir."
Foreks
Metals Market
Montel News
Foreks Twitter
-
TAV Havalimanları, 2024 yılında yolcu sayısının 100-110 milyon aralığına çıkacağını öngörüyor
14/02/2024 06:28:30
TAV Havalimanları, 2024 yılında cironun 1,5-1,57 milyar euro, yolcu sayısının 95,5 milyondan 100-110 milyon aralığına çıkacağını öngördü.
TAV'dan KAP'a yapılan açıklamaya göre, bu yıl dış hat yolcu sayısının 62,9 milyondan 67-73 milyon aralığına çıkacağı tahmin edildi.
Geçen yıl 4,3 olan net borç/FAVÖK oranının bu yıl 3,5-4,5 aralığında gerçekleşeceği, FAVÖK'ün 384,7 milyon eurodan 430-490 milyon euro aralığına çıkacağı belirtildi.
Şirket bu yıl 230-270 milyon euro yatırım harcaması planlıyor.
Şirket'in gelcek yıl ve üç yıllık tahminleri şu şekilde:
Foreks
Metals Market
Montel News
Foreks Twitter
-
TAV Havalimanları/Kaptan: 2022–2025 arası bileşik büyümenin ciroda %14-18 ve FAVÖK’te %14–20 arasında gerçekleşmesini bekliyoruz
14/02/2024 06:29:00
TAV Havalimanları İcra Kurulu Başkanı Serkan Kaptan, 2022–2025 yılları
arası bileşik büyüme beklentilerini yukarı yönlü revize ettiklerini belirterek, "2022 – 2025 arası bileşik büyümenin ciroda %14 - 18 arasında ve FAVÖK’te de %14 – 20 arasında gerçekleşmesini bekliyoruz. " dedi.
Kaptan, Şirket'in 2023 yılına ilişkin değerlerdirmeleriyle birlikte, önümüzdeki döneme ilişkin beklentilerini açıkladı.
Kaptan, "2023 yılında faaliyetlerimizden oldukça kuvvetli finansal sonuçlar elde ettik. Ciromuz 2022’ye kıyasla %25 büyüyerek 1.3 milyar euroya ulaştı. FAVÖK %19 büyüyerek 385 milyon avroya ulaştı. Net kârımız ise 2022’ye kıyasla %104 büyümeyle 249 milyon oldu. Net kârımız Medine hisse satışından elde edilen 83 milyon avroluk bir kerelik kârdan ve 59 milyon avrosu yasal kayıtlara uygulanan enflasyon muhasebesi kaynaklı olan
toplam 75 milyon avro tutarında ertelenmiş vergi gelirinden olumlu etkilendi." dedi.
Kaptan şöyle devam etti:
"2024 yılında hizmet verdiğimiz yolcu sayısının 100 ila 110 milyon arasında, ciromuzun 1.50 milyar ila 1.57 milyar euro arasında, FAVÖK’ümüzün ise 430 ila 490 milyon euro arasında gerçekleşmesini bekliyoruz. Ciro büyümesinin yolcu büyümesinin üstünde gerçekleşmesini planlıyoruz çünkü 2024’ün yolcu salonu, bilişim ve yer hizmetleri şirketlerimiz için kuvvetli bir yıl olmasını bekliyoruz. Paris yolcu salonlarındaki payımızın %100’e çıkması, ve yeni yolcu salonu faaliyetlerinin başlaması ile yolcu salonu işimizden 2024’te oldukça iyi bir performans bekliyoruz. 2022 – 2025 yılları arası bileşik büyüme beklentilerimizi de yukarı yönlü revize ediyoruz. 2022 – 2025 arası bileşik büyümenin ciroda %14 - 18 arasında ve FAVÖK’te de %14 – 20 arasıda gerçekleşmesini bekliyoruz.
Karbon salımımızı azaltma stratejimiz doğrultusunda Ankara, Bodrum ve İzmir’de toplam 18.4 MW gücünde GES kurabilmek için düzenleyici
otoriteye gerekli başvurularımızı yaptık. Yaklaşık 20 milyon ABD doları büyüklüğünde olmasını planladığımız santral yatırımları hayata geçtikten
sonra bu havalimanlarının toplam elektrik tüketiminin %30’unu güneşten elde edeceğiz.
2021 yılından beri yürütmekte olduğumuz yatırım programımız sonucunda TAV Havalimanları’nı geleceğe taşıyacak oldukça kuvvetli bir havalimanları ve hizmetler portföyü oluşturmayı başardık. Bu ağır yatırım programının bitişini planladığımız 2025 yılına yaklaştıkça çabalarımızın meyvelerini de yavaş yavaş almaya başlıyoruz. Birlikkte bir dünya markasını yaratıp geleceğe de büyük bir başarıyla taşıdığımız tüm çalışanlarımıza, hissedarlarımıza ve iş ortaklarımıza en içten teşekkürlerimi sunuyorum."
Foreks
Metals Market
Montel News
Foreks Twitter
-
-
Ticaret Bakanlığı, diş fırçası ithalatına tarife kontenjanı açtı
14/02/2024 06:33:33
Ticaret Bakanlığı, diş fırçası ithalatına tarife kontenjanı açtı.
Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan "İthalatta Kota ve Tarife Kontenjanı İdaresine İlişkin Tebliğ" Resmi Gazete'de yayımlandı.
Buna göre, Cumhurbaşkanı Kararı ile yürürlüğe konulan Diş Fırçası İthalatında Korunma Önlemi Uygulanmasına İlişkin Karar kapsamında, ek mali yükümlülük şeklinde uygulanan korunma önleminden muafiyet sağlanması amacıyla açılan tarife kontenjanının kullanım usul ve esaslarının düzenlendi.
Tarife kontenjanı miktarı, ek mali yükümlülüğün uygulandığı her bir dönem için, Diş Fırçası İthalatında Korunma Önlemi Uygulanmasına İlişkin Kararın ekinde yer alan ülkeler ve gümrük bölgeleri menşeli tarife kontenjanı kapsamı eşyanın tamamı için toplam 6 milyon 289 bin 963 adet olarak belirlendi.
Her bir ülke veya gümrük bölgesi menşeli eşya için bir dönemde verilecek tarife kontenjanı 2 milyon 96 bin 654 adedi geçemeyecek.
Foreks
Metals Market
Montel News
Foreks Twitter
-
-
*hindistan'da sensex endeksi %0,7 düşüşle 71035,25 puandan açıldı
-
-
-
Gen İlaç, Neo Auvra'ya yapacağı yatırımlar için 700 bin dolar borç verme kararı aldı
14/02/2024 07:09:14
Gen İlaç, Auvra Dijital Sağlık ve Biyonik Teknolojileri ve Hizmetleri Sanayi ve Ticaret AŞ'ye (Neo Auvra) yapacağı yatırımlar için 700 bin dolara denk gelecek şekilde Türk Lirası cinsinden paya dönüştürülebilir nitelikte borç verme kararı aldı.
"Şirketimiz Yönetim Kurulu, Auvra Dijital Sağlık ve Biyonik Teknolojileri ve Hizmetleri Sanayi ve Ticaret A.Ş.'ye ("Neo Auvra") yapacağı yatırımlar için 700.000,00 USD'ye (yediyüzbinAmerikanDoları) denk gelecek şekilde Türk Lirası cinsinden paya dönüştürülebilir nitelikte borç verme kararı almıştır. Gen İlaç hâlihazırda, Neo Auvra'nın %32,39 oranında hissedarıdır.
Şirketimizce sağlanacak bu finansman Neo Auvra'nın büyüme amacıyla yapacağı yeni yatırımlar ve araştırmalar için kullanılacaktır.
Söz konusu işleme ilişkin Şirketimiz ile Neo Auvra arasında paya dönüştürülebilir borç sözleşmesi ("Sözleşme") 12/02/2024 tarihinde imzalanmıştır.
Şirketimizce sağlanan bu finansman herhangi bir nedenle paya dönüştürülmediği takdirde Neo Auvra tarafından Şirketimize geri ödeninceye kadar, Sözleşme'de ve 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu'nda öngörülen düzenlemelere göre finansman tutarına faiz işletilecektir.
Söz konusu borcun vadesi en geç 30/11/2024 olarak belirlenmiş olup, bu tarihe kadar veya daha erken bir tarihte Neo Auvra borcu işletilen faizi ile birlikte nakden şirketimize geri ödeyecek veya pay dönüşümüne ilişkin işlemleri başlatacaktır. Pay dönüşüm işlemleri ise en geç 31/12/2024 tarihine kadar tamamlanacaktır.
Sağlanacak bu finansman ile hali hazırda hissedarı olduğumuz Neo Auvra'nın kısa vadeli kaynak ihtiyacı giderilerek büyümesi desteklenecek ve şirketin değerinin artmasına katkı sağlanacaktır.
Konu ile alakalı önemli gelişmeler kamuoyu ile paylaşılacaktır."
Foreks
Metals Market
Montel News
Foreks Twitter
-
-
TANKER RAPORU-İstanbul Boğazı görüş mesafesinin azalması nedeniyle transit geçişlere kapatıldı
14/02/2024 07:14:27
İstanbul Boğazı, sis nedeniyle görüş mesafesinin azalmasıyla transit geçişlere kapatıldı.
Foreks Haber'in aldığı bilgiye göre, İstanbul Boğazı'nda bu sabah oluşan sis nedeniyle görüş mesafesinde azalma yaşandı.
Görüş mesafesinin azalmasına bağlı olarak transit geçişler saat 05.30'yfı itibaren askıya alındı.
Foreks
Metals Market
Montel News
Foreks Twitter
-
-
-
-
Turkcell tarafından Karaman'da yapılması planlanan GES projesi ile ilgili İDK toplantısı 1 Mart'ta yapılacak
14/02/2024 07:25:08
Turkcell tarafından Karaman'da yapılması planlanan GES projesi ile ilgili İDK toplantısı 1 Mart'ta yapılacak.
Çevresel Etki Değerlendirmesi İzin ve Denetim Genel Müdürlüğünün internet sitesinde konu ile ilgili yapılan açıklamada şu bilgiler verildi:
"KARAMAN ili KAZIMKARABEKİR ilçesi sınırları içerisinde Turkcell İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından yapılması planlanan Güneş Enerji Santrali [Toplam (25,046 MWm / 21,3 MWe) (30,76 ha)] projesi ile ilgili olarak hazırlanan ÇED Raporu, ÇED Yönetmeliği'nin 11. maddesi kapsamında Bakanlığımıza sunulmuş olup, inceleme değerlendirme süreci başlamıştır. Proje ile ilgili olarak 01/03/2024 tarihinde İDK toplantısı gerçekleştirilecektir. Bakanlığımıza sunulan ÇED Raporu https://eced-duyuru.csb.gov.tr/eced-...xhtmladresinde yer almaktadır. "
Foreks
Metals Market
Montel News
Foreks Twitter
-
Nvidia'nın piyasa değeri Amazon'u geçti
14/02/2024 07:26:44
Son teknoloji yapay zekayı çalıştıran yarı iletkenlere yönelik güçlü talebin ve çipleri üreten şirketlere yönelik yatırımcı iştahının etkisiyle Nvidia'nın değeri dün Amazon'u geçti.
Nvidia hisse başına 721,28 dolardan kapanarak Amazon'un 1,75 trilyon dolarlık piyasa değerine karşılık 1,78 trilyon dolar piyasa değerine ulaştı. 2002'den bu yana ilk kez Nvidia'nın piyasa değeri gün sonu kapanışında Amazon'u geçti.
Nvidia hisseleri, her biri 20.000 dolardan fazlaya mal olabilen sunucu yapay zeka yongalarına yönelik güçlü talep nedeniyle son 12 ayda %246'nın üzerinde artış gösterdi.
Amazon hisseleri son 12 ayda yaklaşık %78 artış gösterdi.
Nvidia 21 Şubat'ta üç aylık kazançlarını açıklayacak. Analistler satışların yıllık %118 artışla 59,04 milyar dolara yükselmesini bekliyor.
Foreks
Metals Market
Montel News
Foreks Twitter
-
*Emisyon hacmi 13 Şubat 2024 itibarıyla 446 milyar 992 milyon 609 bin 927,5 TL
-
-
*abd'de dow jones endeksi 151,52 puan yükseldi (0,40%)
-
*abd'de s&p 500 endeksi 47,45 puan yükseldi (0,96%)
-
*abd'de nasdaq endeksi 203,55 puan yükseldi (1,30%)
-
*güney kore'de kospi endeksi %0,9 artışla 2643,81 puandan açıldı
-
*ftse bursa malezya klcı endeksi yatay seyirle 1529,29 puandan açıldı
-
*singapur'da ftse straits times endeksi %0,2 artışla 3144,18 puandan açıldı
-
*hong kong hang seng tech endeksi %0,4 düşüşle 3184,07 puanla açıldı
-
Bugünkü Siyasi ve Ekonomik Ajanda
15/02/2024 06:00:00
15 Şubat 2024 Perşembe
00:00 ABD Merkez Bankası(Fed) Denetimden Sorumlu Başkan Yardımcısı Michael Barr, Ulusal İşletme Ekonomisi Birliği (NABE) Ekonomi Politikası Konferansında "Para Politikası ve Banka Düzenlemesi" üzerine konuşacak.
03:00 Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic, New York Üniversitesi'de ekonomik görünüm ve para politikası hakkında konuşacak.
04:15 Çin Merkez Bankası(PBOC), MLF faiz kararını açıklayacak.
05:00 Sri Lanka Merkez Bankası(CBSL), "Para Politikaları Raporu"nu yayımlayacak.
09:00 17. Antalya Evlilik ve Düğün Hazırlıkları Fuarı başlayacak.(18 Şubat'a kada)
09:00 REWA Anatolia - Geri Dönüşüm ve Atık Yönetimi Fuarı ve Konferansı Adana'da başlayacak.(17 Şubat'a kadar)
09:00 Konfeksiyon Yan Sanayii ve Konfeksiyon Makineleri Fuarı İstanbul'da başlayacak.(18 Şubat'a kadar)
09:00 Host İstanbul 17.Uluslararası Türkiye Ev ve Mutfak Eşyası Üreticileri Fuarı İstanbul başlayacak.(18 Şubat'a kadar)
09:30 Ticaret Bakanı Ömer Bolat, 6. Kümelenme Konferansı ve Çalıştayı'na katılacak.
10:00 Filipinler Merkez Bankası(BSP), faiz kararını açıklayacak.
10:00 Tayland Maliye Bakan Yardımcısı Julapun Amornvivat, konuşma yapacak.
11:00 Avrupa Merkez Bankası(ECB) Başkanı Christine Lagarde, Avrupa Parlamentosu Ekonomik ve Parasal İşler Komitesi'nde (ECON) konuşacak.
11:00 İsveç Merkez Bankası(Riksbank) Başkanı Erik Thedéen, Västerbotten Ticaret Odası tarafından düzenlenen seminerde ekonomik durum ve mevcut para politikasını tartışacak.
11:30 İspanya Merkez Bankası Başkanı Pablo Hernandez de Cos, CUNEF Üniversitesi öğrencileriyle bir araya gelecek.
14:30 Şili Merkez Bankası(BCC), 1 Şubat tarihli faiz toplantısının tutanaklarını açıklayacak.
15:00 Avrupa Merkez Bankası(ECB) Baş Ekonomisti Philip Lane, İtalya'nın Floransa kentinde Florence Bankacılık ve Finans Okulu tarafından düzenlenen seminerde konuşacak.
16:00 İngiltere Merkez Bankası(BoE) Para Politikası Komitesi Üyesi Megan Greene ve Fitch Ratings Baş Ekonomisti Brian Coulton, bir panelde konuşacaklar.
16:50 İngiltere Merkez Bankası(BoE) üyesi Catherine Mann, Washington'daki NABE konferansında çalışma ekonomisi paneline katılacak.
18:20 İsveç Merkez Bankası(Riksbank) Başkan Yardımcısı Anna Breman, RES & Travel News tarafından düzenlenen panelde ekonomik durum ve mevcut para politikasını tartışacak.
20:00 Norveç Merkez Bankası(Norges) Başkanı Ida Wolden Bache, yıllık "Ekonomik Perspektifler" konuşmasını yapacak.
21:15 ABD Merkez Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Christopher Waller, Bahamalar Küresel Karşılıklı Bağımlılık Merkezi/Üniversite Konferansında "Doların Uluslararası Rolü" hakkında konuşacak.
21:40 Yeni Zelanda Merkez Bankası(RBNZ) Başkanı Adrian Orr, Waikato Üniversitesi'nin ev sahipliğini yaptığı Yeni Zelanda Ekonomi Forumu'nun açılış konuşmasını yapacak.
23:59 Do&Co'nun 2023 yılı 3. çeyrek dönemine ilişkin finansal sonuçları açıklanacak.
23:59 Sırbistan Belgrad 'Devlet Günü nedeniyle kapalı olacak.
23:59 Çin Şanghay Menkul Kıymetler Borsası 'Bahar Festivali' nedeniyle kapalı olacak.
23:59 Çin Shenzhen Menkul Kıymetler Borsası 'Bahar Festivali' nedeniyle kapalı olacak.
23:59 Aksa Akrilik'in 2023 yılı 4. çeyrek finansal sonuçları açıklanacak
23:59 Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inácio Lula da Silva, Mısır ve Etiyopya'ya gidecek.
Foreks
Metals Market
Montel News
Foreks Twitter
-
Borsa İstanbul’da İşlem Gören Şirketlerin Genel Kurul Tarihleri
15/02/2024 06:00:00
16 Şubat 2024 Cuma
11:00 MMC Sanayi'nin Olağanüstü Genel Kurul Toplantısı gerçekleştirilecek.
19 Şubat 2024 Pazartesi
15:00 Tek-Art İnşaat'ın Olağanüstü Genel Kurul toplantısı gerçekleştirilecek.
24 Şubat 2024 Cumartesi
14:00 Nuh Çimento'nun Olağan Genel Kurul Toplantısı gerçekleştirilecek
27 Şubat 2024 Salı
14:00 Mercan Kimya'nın Olağanüstü Genel Kurul Toplantısı gerçekleştirilecek.
4 Mart 2024 Pazartesi
11:00 Zedur Enerji'nin Olağanüstü Genel Kurul toplantısı gerçekleştirilecek.
8 Mart 2024 Cuma
09:00 Işıklar Enerji ve Yapı Holding'in Olağan Genel Kurul Toplantısı gerçekleştirilecek
11 Mart 2024 Pazartesi
11:00 Tuğçelik'in Olağanüstü Genel Kurul Toplantısı gerçekleştirilecek.
12 Mart 2024 Salı
11:00 Konfurt Gıda'nın Olağanüstü Genel Kurul toplantısı gerçekleştirilecek.
Foreks
Metals Market
Montel News
Foreks Twitter
-
*HALKB-Halkbank 2023 yılı 12 aylık konsolide net dönem karı 16.830.755.000 TL (Önceki 18.356.304.000 TL )
-
Halkbank’ın aktif büyüklüğü 2,2 trilyon TL seviyesine yükseldi
15/02/2024 06:20:30
Halkbank, 2023’ün son çeyreğine ilişkin finansal sonuçlarını açıkladı. 2023 yıl sonunda aktif büyüklüğünü 2022 yıl sonuna göre yüzde 57,7 artışla 2,2 trilyon TL seviyesine ulaştıran Banka, bu dönemde toplam kredi büyüklüğünü ise; yüzde 61,6 artışla 1,9 trilyon TL’ye yükseltti.
Köklü bankacılık anlayışıyla milli ekonomiye olan desteğini sürdüren Halkbank’ın bu dönemdeki özkaynakları 2022 yıl sonuna göre yüzde 42,9 oranında artarak 128,4 milyar TL oldu.
-
Sanifoam, yeni fabrika yatırımı için Sakarya Hendek OSB'ye ön tahsis bedelini ödedi ve tapu tescil işlemini tamamladı
15/02/2024 06:21:00
Sanifoam, yeni fabrika yatırımı için Sakarya Hendek Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü'ne ön tahsis bedelini ödedi ve tapu tescil işlemini tamamladı.
"Şirketimizin kapasite artışınayönelik hedeflerinigerçekleştirebilmek, yurtiçi ve yurtdışı müşterilerimizinartantaleplerini karşılayabilmek ve üretim faaliyetlerinde kullanılananahammaddemizin, şirket bünyesinde üretilmesine yönelik olarak, orta –uzun vadelistratejik yatırım düşüncemiz kapsamında, yeni fabrika yatırımıiçin daha önceSakarya Hendek Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü 'ne başvurudabulunduğumuz, 29.07.2021, 01.03.2022, 28.09.2022 ve 07.06.2023 tarihlerindeÖzel Durum Açıklamaları ile belirtilen 18.148,93 m2 arsa tahsisine ilişkin olarak;
Ön tahsis bedeli olan 21.234.248,10 TL ödenmiş olup, tapu tescil işlemleri firmamız adına tamamlanmış, genişleme alanı imar planı ve parselasyon planı Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından onaylanmıştır. İlgili arsaya ilişkin olarak Sakarya Hendek Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü tarafından, alt ve üst yapı çalışmalarına başlanmış olup, bu çalışmalara istinaden tarafımızdan 33.212.541,96 TL ilave tutar Şubat 2024 tarihinden başlamak üzere, 1.845.141,22 TL 18 ay eşit taksitli olarak ödenecektir. İlgili parselde yapılan alt ve üst yapı çalışmalarının Mayıs 2024 tarihi itibariyle tamamlanması öngörülmektedir. Sonrasında yapılacak fabrika yatırımına ilişkin detaylar Sermaye Piyasası Mevzuatı çerçevesinde kamuya duyurulacaktır."
Foreks
Metals Market
Montel News
Foreks Twitter
-
Arsan Tekstil, Ham Dokuma Kumaş Fabrika binası inşaatı ve makine montajlarını tamamlayarak, deneme üretimine başladı
15/02/2024 06:21:30
Arsan Tekstil depremde yıkılan Ham Dokuma Kumaş Fabrika binası inşaatı ve makine montajlarını tamamlayarak, deneme üretimine başladı.
"6 Şubat 2023 tarihli Kahramanmaraş depreminde yıkılan Ham Dokuma Kumaş Fabrika binamızın inşaatı ve makine montajları tamamlanmıştır. Bugün itibarıyla (14.02.2024) deneme üretimine başlanmıştır."
Foreks
Metals Market
Montel News
Foreks Twitter