saldım çayıra,
mevlam kayıra
covid i kim takar.
reyis halleder.
36 ay kredi ile
https://resimyukle.imageupload.worke...B84AA3AF8C.png
nebati bakan,
ülke bugün yarından ucuz hale geldi.
gözleriniz de ışık hala parıldıyor mu ?
köşe yazarından çık yok.
çekildi köşesine oturuyor.
Allah'tan ekonomist bir reyis basganımız var.
1990 ların 2. versiyonunu yaşıyoruz....
Yaza girerken tanesini 800 a aldığım variodor kapı aynı sitede 2200 TL.
Ben alırken satıcı abi bu kapı 3-4 ay önce 500 TL idi demişti.
Yani bir yıldaki artış yüzde 400...
Bu hiperenflasyon değil de nedir?
Sırf kapı montak+aksesuarla 2500 olursa 10 kapı 25 bin eder.
Bi apartman dairesinin maliyeti arsa payı+inşaat maliyeti 1 milyonu bulur.
Emekli bir karıkoca toplam 5000 geliri olup ev almaya kalsa...
Ayda (olur ya mucizevi bir şekilde 2000 TL taksit ödeyebileseler ve ölmemeyi başarsalar) 1 milyonluk bir evi 500 ayda, yani 41 senede ödeyecekler...
Hayaldi gerçek oldu...
Fiziksel altın ile gelsinler havaalanındaki (ya da çarşıdaki) kuyumcuda istedikleri para birimine çevirsinler.
1990 lardan daha FARKLI bir durumdayız...
O dönemde Çiller, işin içinde çıkamayınca faturayı elinde TL tutanlar ödesin deyip parayı pul bile olamayack değerde devalüe etti.
İşin sonunda herkes milyonla ekmek almaya başladı. Maaşlar 200 milyon vs. oldu...
Şimdi ise bu deneyime sahip vatandaş hiperenflasyondan daha önce dolara koşunca hiper devalüasyonun çözüm olmayacağını gören hükümetin tek silahı kalmıştı.
KKM devreye sokuldu.
Seçim öncesi venezuelle benzeri yüksek oranda enflasyon yaşamamak için seçime kadar geçici çözüm olarak TL yi dolara endekslemek zorunda kaldı.
Ancak tam saadet zincirinin çalışmaya başladığı dönemde savaş patlak verdi ve petrol fiyatları dış piyasada 2 kata çıktı.
Erken yapılan asgari ücret zammı ve elektrik+ akaryakıt+ doğalgaz fiyatlarına yapılan hiper zamlarla herşeyin maliyetini artırmaya başladı...
Artık bu geri dönülmez süreçte 2023 hazirandan önce iki şeyin mutlak suretle çalışması gerekir.
1-Dolar 14 ten 18-20 ye gitmemeli. (ben konuya MB nın kura endexli geri ödemelerinden endişe etmiyorum. Para basıp öderler) Kurda kontrol kaybedilirse 25-30 gibi KKM varken bile toparlamak mümkün olmayabilir.
2-Diğer yandan kur 20 olursa, 18 olduğundaki gibi birkaç ayda herşeyin fiyatı tekrar iki ye katlanabilir.
3-Kur patlarsa veya patlamaz ancak seçim öncesi piyasayı canlandırmak için enflasyonun artışına izin verilirse her durumda satın alma gücü düşecektir. 2023 ün ocak ayında ücretlerde bunu telafi zamlar yapıldığında enflasyon bu kez baz etkisinden yararlanamayıp tekrar yönünü yukarı çevirebilir.
4-TL mevduatçısı için her durumda faiz ne olursa olsun servetlerde erime olacağını kişisel olarak düşünüyorum.