Bankalar vermiş oldukları tüm türdeki kredilerden teminat almak zorundadırlar. Teminat nedir: araba, arsa, bağ, bahçe, ev, yat, kat vb. akla gelebilecek ve nakde dönüştürülebilecek tüm değerlerdir. Üstelik banka teminat tutarını, çekilen kredi miktarına göre değişkenlik göstermekle birlikte, her zaman belirli bir yüzdesi olarak ipotek altına alırlar. Yani 100tl kredi çekeceksiniz, banka 120tl teminat göstermenizi ve bunun da ipotek Altına alınacağını size bildirir. Tabi böyle kriz zamanlarında örnek veriyorum, teminat tutarı çekilen kredinin kat be kat üzerinde olabilir. Yani 100tl kredi için banka sizden 300tllik teminat isteyebilir. Şimdi gelelim asıl soruya: madem takipteki krediler arttı, bankalar ellerindeki ipotekli gayrimenkul vb. değerleri niçin satıp sorunu çözmüyor. Siz o gayrimenkulün %30 iskontolu satılacağınızı bilseniz, dolardaki zararınızı kesip almaz mısınız, örnek olarak söylüyorum. Not: geçmişte (batanlardan) birçok örneğini gördüğümüz, TL geliri olup ta, döviz kredisi kullanan yatırımcının da, elbette dövizdeki risk primi hesaplanıp ona göre teminat istenmiştir, bankalar bu riski de göz önünde bulundurarak teminatı artırmıştır. E peki nerede bu gayrimenkuller...satıyorum diyen oldu da alan mı olmadı.
HUAWEI VNS-L31 cihazımdan
hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.