USDTRY de gözlemlenmesi gereken seviye 3.40 olmalıdır bana göre. Bu seviyenin altında 2 gün arka arkaya kapatırsak, radara 3.10 seviyesi girecektir. Şahsen 3.40 ın aşağı yönde kırılması olasılığını yüksek görüyorum ama 3.10 daki destek çok kuvvetli.
Printable View
USDTRY de gözlemlenmesi gereken seviye 3.40 olmalıdır bana göre. Bu seviyenin altında 2 gün arka arkaya kapatırsak, radara 3.10 seviyesi girecektir. Şahsen 3.40 ın aşağı yönde kırılması olasılığını yüksek görüyorum ama 3.10 daki destek çok kuvvetli.
Hükümet üyeleri demagoji yapıyorlar. Faizin düşmesini istiyorlasa kapı gibi 3 tane kamu bankası var: HALKB VAKBN ZİRAAT. Bunlara bir telefon açıp emir verseler 5 dakikada bu 3 bankadaki yıllık faizleri %14 den %1 e bile düşürebilirler hatta sıfırlayabilirler. Peki, neden böyle yapmıyorlar? Cevap: Yapamıyorlar, çünkü bu 3 banka faizleri ciddi oranlarda düşürse veya sıfırlarsa bunlardaki mevduat 24 saat geçmeden diğer bankalara uçacak da ondan.
Bu KGF felaketimiz olacak,şimdide ikinciyi açıklamak üzereler. Bu sefer 2001 tarzı şok bir çöküş bekliyorum, o zamanda kamu bankalarındaki hesapsız kitapsız işler sonucu büyük kriz çıkmıştı. 2001 krizinin başlangıç fişeğini kamu bankaları çakmıştı bunu pek kimse bilmez, halka diğer batan özel bankaları gösterip hedef saptırdılar. Emlak bankasını hayvani bir zararla ziraate yamadılar. ziraat ve halkbanktaki hayvani görev zararlarınıda hazineye yüklediler. sonuçta hepimize patladı.
sayın rxpu
http://tcmb.gov.tr/wps/wcm/connect/a...df?MOD=AJPERES
burada teminatlara bakabilirsiniz
gayet güzel bir yorum olmuş ancak şunu da unutmamak lazım: devlet eliyle USDTRY kurunda bir manipülasyon yapılıyor olması ihtimali çok yüksek bana göre, hatırlarsan 6 ay kadar önce USDCNY kuru 7 ye doğru atak yapıyorken Çin hükümeti offshore swap yöntemiyle kurdaki artışı durdurdu hatta geriye döndürdü (şu anda da 6.66 da USDCNY), İsviçre Japonya İngiltere ABD ve AB merkez bankaları aleni bir şekilde borsada, FX ve emtia (özellikle altın ve gümüş) piyasalarında manipülasyon yapıyorlar ve bunu da büyük oyuncuların alayı biliyor, FX kurunu stabilize etmek için kullanılan 1 nolu yöntem offshore swap kontratlarıyla piyasaya müdahale etmektir, TC Hükümeti kanadından bu yöntemin nasıl işlediğini bilen ve/veya uygulayan biri(leri) muhakkak vardır diye düşünüyorum, baksana TCMB fonlama faizi %11.97 ye aylardır demir atmış duruyor ve bunun tek bir açıklaması olabilir: Müdahale.
malumlar üç koldan offshore üzerinden FX'te USDTRY short poz.da,risk kaldıraç büyük,kayıp ihtimali %90. bu konuyu daha önce burada yazdığımda çok tepki almıştım o yüzden ayrıntıya girmeyeceğim. Eylül ayı bunlar için kritik,sinirden bayram falan kutlayacaklarını sanmıyorum.
Eğer offshore çalışmıyorlarsa, böyle bir short pozisyonun alınabileceği tek mekan Chicago Türev Borsasıdır (CBOE), hem işlem hacmi/derinliği hem de dünyanın en büyük türev borsası olması dolayısıyla başka bir mekanda almış olmaları zor, bir ihtimal Londra'da da short gitmiş olabilirler ama Londra'daki "over the counter" türüdür yani borsadan ziyade taraflar arasındaki bir sözleşmeye dayalı işlem türü. (CBOE deki USDTRY short pozisyonlarının "kaç adet kontrat olduğu" kolaylıkla bulunabilir)
Aynen bu şekilde düşünüyorum bende..
Ayağı yere basan yorumlar görmek sonunda güzel..
3.10 lar 1 sene evvelki zirve 1 sene boyunca tırmaladığı yerler..
Dolar 3.10 in da altına inerse zaten 10 sene kendine gelemez..
Her ülkenin kendi control mekanizmaları!! var..
Bu piyasalar çokda serbest değil yani..
Arada bazı kurlarda borsalarda sert hareketler olsa da..
Bizim kilerin akılları başlarına yeni geldi yada yaldır yaldır 4 tl leri görmesi iyice telaşlandırdı herhalde bizim kileri ki bir control mekanizması kurdular adına da varlık fonu dediler..
dolar borsa faiz buradan control ediliyor artık..
burgan 1 milyona kadar 32 gün temdit 14.10
3,34 alti 3.10 derim ben de..
Ama 1 yil onceki 3.20-3.40 araligi ongorum hala gecerlidir..
Syg,
bu tip yapay müdahaleler 90 lı yıllarda çok yapıldı, o zaman piyasada olanlar dediklerimi hatırlar, Hazine MB'den sürekli avans almaya ve harcamaya başlamıştı,kamu bankalarıda görev zararı adı altında büyük risklere sokulmuştu. bu böyle 2001'e kadar sürdü ve büyük çöküş yaşandı. şimdide MB'nin arka kapıları zorlanıyor ve aynı yöntemler devreye sokuluyor. ben"banka senedi" lafından sonra iyice olaya uyandım,bunların niyetini anladım. KGF bu işlerin bir parçasıdır ve yanlış popülist bir yöntemdir.
KGF kredileri eğer işin içine tcmb karıştırılmadan devam ederse bir çok bakımdan faydalı olabilir. Faizleri olması gereken seviyeye çeker (doları baskılayacak kadar yeterli seviyede tutar), ticari hayattaki likidite krizini çözer.
Tek bir şartı var, tcmb'nin bu işe bulaştırılmaması, KGF kredilerinin tcmb'ye satılması tarzında bir işleme geçildiği an yukarıda belirttiğim tüm pozitif etkiler sıfırlandığı gibi, Türkiye ekonomisinin 2001 yılındakinin de çok daha ötesinde , geri döndürülemez bir şekilde zarar görmesine neden olacaktır. Zira 2001 yılındaki dinamikler ile bugünküler kesinlikle çok daha farklıdır. (dış borç büyüklüğü, kronik cari açık, rekabet gücünün devaluasyon ile artamayacak bir forma evrilmiş olması v.b).
son çare MB olacak,bunu uzun süredir söylüyorum,mayısta bir yoklama çektiler. ikinci kgf bununla piyasaya çıkacak. şimdide hedefim bu,o da tutacak göreceksiniz.
https://i.hizliresim.com/RP2NRo.png
Bildiğim kadarı ile KGF ile kaynak Maliye'den geldi.. TCMB herhangi bir şekilde para basarak filan kaynak sağlamadı. Yani; Kamu Maliye Politikası son derece gevşetildi ve gaza basıldı ama diğer yandan TCMB %15 mevduat faizi ve de %13 GLP ile de piyasayı sıktı. Yani frene bastı... TCMB nın bağımsız hareket etmesi gerekir. Ama siyasilerin baskısı her zaman olur. Ama onca siyasilerin faiz konusunda basına MB ile ilgili sert demeçleri oldu ama MB 10 baz bile faiz indirmedi. Eğer sizin dediğiniz gibi siyasilerin etkisi yada korkusu ile faizi indirdi ise siz farketmiş; ben etmemiş olabilirim. Çizdiğim strateji siyasilerin demeçlerine göre değil; MB sının davranışlarına göredir...
Arkadaş; Seviyenin traşkası nasıl oluyor inan anlamadım. 3,47 TL benim kısa vade (3 iş Günü) beklentim. Oradan belki tepki ile 3,5250 TL görülebilir demek istedim. Belki çok anlaşılır yazamamış olabilirim; onun için kusuruma bakmayınız.
Sizin USD öngörünüzü ise bende pırışkadan buldum. "3,10 TL..." Ben 3,40 TL den FULL USD da olayım da inşallah 3,10 TL USD da sizin ve sizin gibi böyle derin düşünen bilgili yatırımcı arkadaşlarımın olsun... İnanın kıskanmam...
Birbirimize kızmamıza ve hakaret etmemize gerek yok. Bu yazılanlar belgedir zaten. USD 3,10 TL olursa buraya bu yazıyı yapıştırır bende UTANIRIM... Ve forumu terk eder bir daha asla yazı yazmam.. Ama yok olmaz ise bu sefer bu yazıyı buraya ben yapıştırırım siz utanırsınız...
Bakın beyefendi; bu forumda SELKA diye yazılarımı okuyunuz. Ocak ayında USD ın 3,9421 TL olduğu gün en büyük direnç 3,5250 TL ye geleceğini 8 ay önce yazdığımda POWERPC ile tartışmıştık. Ama asla birbirimizi kırmadık... Ben o vakit 17,500 USD ı mı 2,92 TL den alıp 3,89 TL den satmıştım.. Ve burada aldığım sattığım belgeleri yapıştırdım.. (ref; samadhı)
O sebeble amacım insanları kırmak değil bilgi fırtınası yapmaktır...
Bol kazanç dilerim...
1050 sayılı Kanuna istinaden her yıl genel bütçe ödeneklerinin %10'u kadar TCMB'dan hazinenin avans alma yetkisi vardı, tabii ki alınan avanslar hiçbir zaman ödenmezdi. 1970, 1980 ve 1990'lı yıllardaki yüksek enflasyonun temel nedeni bu şekilde aşırı parasal genişlemedir. Bülent Ecevit döneminde sanırım 1997-1998'den itibaren sözkonusu avans alma imkanı her yıl kademeli olarak 2002 yılına kadar azaltılarak kaldırıldı. Zaten sözkonusu avansın sıfırlandığı 2002 yılından itibaren enflasyondaki hızlı düşüş bu sayede mümkün olmuştur.
2013 yılından itibaren enflasyonda bariz şekilde hissedilen artışın temel nedeni de TCMB parasal genişlemesidir. TCMB kaynaklarının bundan sonra da, mevcut hakim anlayış devam ettikçe, sonuna kadar kullanılacağından şüphem yoktur.
O dediğin olursa ki bu üzerine tünedikleri dalı kesmek gibi bir şey o nedenle pek ihtimal vermiyorum , bankalar'dan sadece TL talep etmek mümkün olur, Böyle bir durum ancak ve ancak sermaye sınırlamaları ile veya sermaye sınırlamaları devreye sokulduktan belirli bir süre sonra olabilir. Sermaye sınırlamlarını devreye almadan bu tür bir işlem pek mümkün değil bence.
Sayın TRENDHOUSE
Offshore swapların nasıl işlediğini açıklayabilir misiniz? Bildiğiniz kadarı ?
İkinci olarak CME sitesinde hacim bilgileri var ? Fakat bunlar çıkarım yapmak için yeterli midir ?
http://www.cmegroup.com/trading/fx/e...olume_voi.html
Gund elimde geniş bir dataset ve güçlü bir veri akışı var,oradan yaptığım analizler sonucu yazıyorum. kesinlikle desteksiz sallamıyorum, geçen aylarda ikinci KGF yolda demiştim,geçmiş postlara bakarsan görürsün ve bugün açıklandı. bu sadece bir örnek, orta-uzun vade tüm olacaklar önümde duruyor, kısa vadeyle indi çıktıyla işim yok. bazı arkadaşlar beni anlayamıyor umarım şimdi anlamışlardır. bu veri akışına evdeki pc dayanmadığı için 8 çekirdekli bir VPS kiraladım,yükü oraya verdim.
dostum çok isterdim ama, verilerin sahibi değilim. malum bir yurtdışı node üzerinden tarafıma route edilmiş durumda. paylaşım yapmam beni sıkıntıya sokar. iç-dış ekonomik veriler,rakamlar,iç/dış siyaset/ekonomi hepsi yüksek bir hızda akıyor. biribiri ile korelasyonu olan haberleri ve rakamları okuyorum. yoksa nasıl bu kadar takip edeceğim, insanın ömrü yetmez. işte bu yüzden genelde kesin konuşuyorum,birilerini bu rahatsız ediyor çünkü onlar anı yaşıyor.
Dolar batacak denilmeye başladığına göre bayram sonrası bu dolar 3.6 üzerine atar kendini ......
2 sene önce USDCNY şiddetli satış baskısı altındayken Çin Merkez Bankası bu soruna çözüm olarak offshore swap sistemini devreye sokmuştu ve başarılı da oldu, Çin Yenindeki kan kaybını durdurdular, bununla ilgili WSJ'de çıkan haberin linki şöyle: http://www.zerohedge.com/news/2015-0...ps-manage-yuan
Haber başlığı: China Gets Creative, Turns To Swaps To Manage Yuan
Onshore ile Offshore arasındaki fark, birincisinde bulunan ülke içi kısıtlamaların, regülasyonların vs ikincisinde yani offshore'da bulunmamasıdır, o yüzden offshore işlemler gizli tutulur ve detayları açıklanmaz, bu nedenle de tercih sebebidir çünkü kapalı kapılar ardından yapılır, hemen hemen tüm büyük yatırım bankalarının offshore merkezlerde kendilerine bağlı şirketleri mevcuttur mesela Goldman Sachs, JP Morgan, Morgan Stanley vs vs alayının offshore yan kuruluşları var. Offshore'da çeşitli araçlar ile (seküritizasyonlarla örneğin swaplarla) kurlara serbestçe müdahale edilebiliyor tabii arka planda ilgili ülkenin merkez bankasının da gücü olması kaydıyla.
Burada verilen; USDTRY futures piyasasında eylül vadedeki toplam açık pozisyon rakamıdır ve doğal olarak shortlarla longlar birbirine eşittir, 2673 short kontratına karşılık 2673 long kontratı var, her bir kontrat 100K dolar olduğuna göre pozisyonların toplam değeri 267 milyon dolar oluyor (267 milyon dolarlık longlara karşılık 267 milyon dolarlık short pozisyon). Doğal olarak böyle bir meblağ oldukça ufaktır ve kurumların / bireylerin açmış olduğu pozisyonları yansıtır. Bir de USDTRY deki opsiyon forward ve swap piyasalarına bakmak lazım. Eğer devlet eliyle bir müdahale var ise %90 ihtimalle offshore swap piyasası kanalıyla yapılır ve bunların detaylarını öğrenmek mümkün değildir, içeriden birisi sızdırmadığı sürece.
Öte yandan CME; ABD hükümetine (ve FED'e) SP500 endeks kontratlarında opsiyon ve futures'da işlem yapmaları için çok özel komisyonlar tanıdı. Bunun hakkında pek çok haber yapıldı, deliller sunuldu, ABD yetkilileri de bu iddiaları reddetmedi. ABD hükümetinin SP500 endeksinde CME kanalıyla yüklü yatırımlar yaptığı yani endeksin çıkışında büyük rol oynadığı biliniyor. Diğer bir örnek de Japon merkez bankası: Nikkei 225 endeksinde işlem gören 225 en büyük şirketin yarısında hakim ortak artık Japon Merkez bankasıdır. Hemen hemen tüm dünya merkez bankaları manipülasyon yapıyor, en büyük manipülatörler de ABD AB İsviçre İngiltere ve Japonya merkez bankalarıdır. Böyle bir küresel ortamda TCMB'nin bu tür bir "manipülasyon trendinin" dışında kalmasını beklemek saflık olur.
Belki hatırlayan olmayabilir, 30 sene önce 1980 lerin 2. yarısında Malezya Merkez Bankası (Bank Negara) Forex piyasasının 1 numaralı manipülatörü idi. Tüm FX masalarında Bank Negara'nın ne yönde pozisyon almış olduğu sürekli tartışılırdı ve öğrenilmek istenirdi. Bank Negara'nın rüzgarı 5 sene çok şiddetli esti durdu, en başta Malezya para birimi Ringgit'i dolar karşısında sürekli manipüle edip durdu. Sonra ne mi oldu? Bank Negara batma aşamasına geldi, zar zor batmaktan kurtuldu, bunun faturası da Malezya halkına kesildi. Eh her şeyin bir sınırı var, merkez bankası bile olsan yapabileceklerinin de bir sınırı var. FED veya AMB olmadığın sürece batma riski tüm merkez bankaları için mevcuttur, aynen Bank Negara'nın başına geldiği gibi.
Hahhahhayyyyt hayatımda böyle komik bişey görmedim.
Sıkı durun arkadaşlar.
Öyle bir veri akışı var ki buna PC ler dayanmıyor.
Devreler ısınıp yanıyor.
Onlara bakarak söylüyormuş bu inci tanesi analizleri.
Analiz de şu: Yakında çok pis kraş olacak :)))
Yahu 2. KGF'nin ihtimali uzun süredir biliniyor.
KGF'yi de bu veriler mi söyledi sana.
Önündeki veriler sana neden doların buralara kadar düşeceğini söyleyemedi de sürekli dolar aldın tepelerden :)
Odea 4bin usd vadesiz istiyor oksijen için. Mantıklı bir hareketmi bu sizce ?