Gumus cildirdi. Yil sonu hedefim 23 usd idi. Sanirim dusuk tutmusum hedefi.
Printable View
Gumus cildirdi. Yil sonu hedefim 23 usd idi. Sanirim dusuk tutmusum hedefi.
Peki şuan gümüş için yıl sonu beklentisi nedir?
Normalde yatırımlik alımlar sabit kalsa bir kaç yılda 30 dolar bekliyordum. Bu yükseliş gumusun değer maden olarak değerlenmesi direk. Zaten çok ucuz kalmıştı. Talep fiyatı oluşturacak fiyat tahmini yapmak zor. Eğer Algida bozulma olmazsa 5 yıllık süreçte altin gümüş oranını 40 olmasını bekliyorum.
3,18>4,87(an itibari ile) (kararsız kaldım 4.5 sonrası Altına geçmeyi düşündüm ama harekette çok güçlü duruyor).
Ufaklığın eğitimi için ayırdığım bir miktar , bekleyecek gibiyim kısa sürede çok artmış olsada.
Show must go on!
Biraz buralarda dinlensin nefeslensin hızlı gitti. Beklemeye devam. Krizin ikinci aşaması başlayacak. Dolar değer yitirecek ABD de enflasyon başlayacak. Avrupa ciddi oranda hibe verdi. ABD de aynısını yapacak. Bu para bolluğundan buralarda kalmaz.
Hızlı bir s çizdi klasik hareketini yaptı yola devam
2. Bir dip olsa da altın ve gümüşe etkisi kısıtlı olacağını düşünüyorum. Buradan büyük düşüş beklemiyorum. 1 kadar yatay devam edeceğini düşünüyorum.
Buralarda biraz dinlenecek gibi. 22.00a duserse ek alim yapacagim
Gümüşün gr.fiyatı ne kadar şu anda acaba.Külçe satış fiyatına (1kg) 5500 istiyorlar.Cevabınız için teşekkürler.
Benim takip ettiğim teknik değil ama temel sinir 30 dolar. Sonrasında yeni maden sahası çıkmazsa çok yükselebilir. Ne olur bilemem. Altındaki en büyük hikaye üretiminin her yıl azalması fakat dolaşımdaki kağıt paranın çok hızlı artmaya devam etmesi. Yeni arz edilen paralardan birazı bile altına girse yükseliş kaçınılmaz. Satıcısı sınırlı çünkü en büyük pay merkez bankalarıda ve satmaya hiçte istekli değiller. Bugün yarın veya bir ay düşebilir. Ama bu bollukta bu fiyatta kalmasi zor. Ayrıca 3. çeyrekte ABD de dolar endeksinin düşüsu ile enflasyon oluşacaktır. Ama faiz arttıramayacaklar bu durum altın ve gümüşün 2 yükseliş dalgasını oluşturacağını düşünüyorum.
Şu an yaklaşık 4.98 gramı
Ben açıkçası ALTIN GÜMÜŞ oranının tekrar 150 üstüne atmasını bekliyorum.
Sebebi basit; Gümüş artık para özelliğini kaybetti aynı Bakır gibi bir sanayi ürünüdür. Altın ise gerçek paradır.
İsterseniz şunu deneyin; misal atıyorum 5000 TL ye 1 KG külçe gümüş alın en ucuz fark olan yerden mesela kapalıçarşıdan. Oraya sorun; bugün geri getirdim size geri satıyorum kaça alırsınız; 4000 TL der. Makas kaç %20. Veya hatta bazen %30.
Altın aldınız 5000 TL lik. Geri satayım kaça alırsın deyin 4900 TL. Bu sebeple küçük yatırımcılar Külçe ALTINI çeyreği yarımı tamı vs tercih etsinler. Benim ağırlığım da ALTIN dan yana. Makas kaç %1. Maks makas %3 Anadolunun en ücra köyünde bile.
Fiziki Gümüşte kar edebilmek her adamın harcı değil bu alım satım makası ile.
Gümüşü seviyorum ama makas bu kadar yüksekte iken ALTINI daha çok seviyorum. Benim oyum fiziki ALTIN almaktır!
GÜMÜŞ fiziki alacaklar çok uzun süre beklemeyeceklerse alırken bu hususu dikkate alsınlar.
Fikrin doğru olabilir ama kismen katılmıyorum nedenleri sırasıyla
1. İstanbul altın rafinerisi vb. Direk üretim yerlerinden marjı altına yakın alabilirsin. Dediğiniz gibi çok satıcısı olmaması ve nakliye fiyatı artırıyor.
2. Gümüş sanayide çok kullanılıyor çünkü neredeyse çoğu kullanım alanın altının mubadili olmasından kaynaklı. Eskiden tüm data kablolarının ucu sariydi yani altın kaplamaydı şimdi beyaz yani gümüş. Yüz katı ucuza aynı işi yapıyor.
3. Bahsettiğiniz oranin yüksek olması gümüşün çok ucuz olduğunu ve yatırım yapılabilirliginin çok olduğunu gösterir.
4. Sanayide kullanılması kötü bir şey değil kullanıldığı alanlar şuan içinde yaşanan dönüşümle ana sektörler olacak güneş paneli 5G elektrik li oto anti baktirel ürünlerdir. Palladium vb metallere bakın endüstriyel taleple artmıştır.
5. Para yalnızca değişim değil değer saklama aracıdır. Bunu para olarak seçen kişiler yani Lidyalılar kısıtlı olduğu için seçmiştir. Günümüzde ne altın nede gümüş alış veriste kullanılmıyor. En uzun süreli kağıt para sadece bir kaç yüz yıl gitmiş ve koleksiyon değeri hariç hiç bir işe yaramaz. Dünyadaki en geçerli para dolardır. Eğer ABD nin gücü azalırsa oda değer yitirecektir. Şu pozisyonda hangi ülkeye güvenip parasını alacaksınız.... Ben bulamadım. Hepsi para basıyor. Tanrilara karşı, kurtlar sofrası ve paranın yükselişi kitaplarını okursanız hiç bir paraya guvenemeyeceginizi anlarsınız. Yüz yil gecmeden Fransa Hollanda Almanya İsviçre paraları en güçlü para olmaktan cikip kağıt olmuştur. Sebepleriyse suanki sebepler. Para bas günü kurtar daha sonra enflasyon paraya güvensizlik paranın çöküşü...
6. Özellikle Rusya merkez bankası başta olmak üzere bir çok merkez bankası gümüşte tutar tabiki bu oran altına göre çok düşük.
Söylediklerimizi en büyük haklılık yani altın yüzde 80 gibi bir oranda yatırım yüzde 20 sanayide. Gümüşe ise bunun tam tersidir. Fakat şunu unutmamak lazım altında bir aralar sanayinde bolca kullanılıyordu. Değerli metal borsalarının çoğu altın borsası olarak anılır. Ama neredeyse hepsinde gümüşte vardır. 4000 yıllık bir para zaman zaman gözden düşmüş olabilir fakat iletişim çağında tekrar ilgi görmesi çokta zaman almayabilir. Belki de dediğiniz gibi sıradan bir metale dönüşebilir. Ben ilk seçeneği daha yakın buluyorum. Bunun için emeklilik fonların altın risk sermayesi gümüş. Bu yazdıklarım inşallah farlı bir bakış kazandırmıştır. Ytd.
Bir de şunu belirteyim gümüş sanılanın aksine bilinen en iyi iletkendir. Altın gümüşten sonra gelir. Gelecekte süper iletkenlerin kulanimi artarsa buradanda nasiplenir. Bu iş biraz kompleks ben elektronik mühendisi olduğum için biliyorum. Şunu belirteyim yüklü alınır mi bence hayır. Çünkü altına göre çok oynak. Bu durum bu yıldan sonra değişebilir. Benim görüşlerine güvenip yatırım yapmayın kaybetmemiş istemem yalnızca kendi görüşlerimi paylaşıyorum. Belki bilmediğim bir etki ciddi düşüşlere sebep olabilir. Ytd.
Yazdıklarınıza yorumum yok, fakat GÜMÜŞ ün para olabilmesi için normal insanların düşük marjla dünyanın her yerinde bunu fiat paraya dönüştürebilmesidir.
Gümüşte böyle bir özellik yok, bu sebeple Gümüş 21 yy da bir para değildir, sanayi ürünüdür.
Sana denemesi bedava;
Pazartesi direk ara NADİR i veya İAR ı elindeki külçe gümüşü bakalım piyasa fiyatının % kaç altında geri alacaklar?
Bir de evinim yakınındaki kuyumcuyu da ara sor elindeki külçe gümüşü bakalım piyasa fiyatının % kaç altında geri alacak?
Ondan sonra sabah % kaç marj dedilerse bana rakamla gel ondan sonra konuşalım.
Ben çok eskiden beri büyük çaplı GÜMÜŞ yatırımcısıyım. Ama GÜMÜŞ küçük yatırımcıya uygun bir yatırım aracı değildir. Nakite ihtiyacın olduğun anda satmak istersen marj adamı öldürür. Kar falan edemezsin.
Gümüş alan fiziki en az 5-10 sene satmamak kaydı ile almalı veya SIL SLV SILJ gibi ETF ler olarak almalı veya TFX KT TEB gibi bankalardan sanal Gümüş olarak almalı.
Para özelliği bir tek ALTIN da vardır, çünkü Anadolu da en ücra köye gitsen %1-5 marjla anında nakite dönüştürüp mal alıp satabilirsin.
Benim günlük param her zaman ağırlıklı ALTIN dır. İhtiyacım olunca satar düşük marjla Fiat paraya çevirir harcarım.
Söylediklerinde haklılık payın yüksek ama bugünü yansıtıyor. Yatırımcı beklentilere yatırım yapar altın gümüş oranı 130 dan an itibariyle 80 dir. 40 gelirse o dedigin şey kalkacaktır. Yuan bir kaç haftadır değer yitiriyor. TL değer yitirdiği de ne yapıyorsun altın gümüş dolar alıyorsun. Ben ABD den nefret ederim benim üzerinden para kazanmasını istemiyorum. Dolar almıyorum. Çinlilerden aynı şeyi yapıyor. Gümüş asya piyasası açıkken çıkıyor. Altın büyük piyasa oraya etkileri sınırlı. Yakında bu durum dolarda da olabilir. Eğer olursa fiyati tahmin bile edemiyorum.
Etf şuan mantıklı eğer bir şekilde comex fiziki talebi karsiyamazsa kağıt olur. Onun için marj çokta olsa fiziki daha güvenlidir. Bende var mı dersen yok. Ben altı aydır eve gidemiyorum zamanım yok. Olsa uygun bir yer bulup almaya çalışırım. Şahsi goruslerimdir ihtimal dahilindeki bir senaryoyu paylaştım. Sizin dediğimizde olabilir. Ytd.
6 ay içerisinde beklentin nedir? @ekonomist88
Nadir ve IAR in fiziksel fiyat farkı ile KT nin spot fiyat farkı %20 civarıdır. Deneyebilirsiniz. Aynı gün IAR dan alın külçe gümüşü sonradan KT ye şubeden yatırın satın, ons fiyatının sabit kaldığını düşünelim. Bakın bakalım ne kadar para kaybettiniz?
Gümüş kesinlikle para değildir. Gümüşten para kazanmanın yolu zordur. Alsat makası yüksektir.
Bir tek çekili teneke veya tanecik gümüş veya hurda gümüş alıp sararsanız onda düşük marj vardır fizikide.
Fiziki saklamak dışında işlem yapacaklar ETF leri deneyebilirler. Bizde birtek yerli GMSTRF fonu var, başka yok. Fakat onda da alıcı satıcı dengesi yok, hacimsiz.
Globalde SIL SLV SILJ gibi ETF ler var. Yurtiçinde Gedik vb üzerinden yabancı para hesap açılabilir. Alsat Vergisi yok. İşlem komisyonu var.
Velhasıl kelam Türkiyede en iyi küçük yatırımcı parası için en iyi tercih fiziki ALTIN dır veya BES ALTIN fonlarıdır. Özellikle BES lerdeki ALTIN fonlarının getirisi çok iyidir çünkü vergisi normal TEFAS fonlarına göre azdır.
Onun haricinde GLDTRF ve ZGOLD fonları hisse senedi olarak alınıp satılabilir.
ALTIN pazarı olgundur makaslar düşüktür. Gümüş pazarı ise henüz gelişmemiştir. Bu sebeple ani ihtiyaç duyabileceğiniz paraya asla gümüş almayın. Aniden satmak zorunda kalınca zarar büyük olur. Altın bu konuda en iyi yatırımdır. Her an az kayıpla alır satarsınız.
İleride ne olur bilemiyorum. Ben mevcut durumu yazdım. Belki ileride gümüş pazarı da gelişir, kimbilir?
Mevcut durumda tartışılacak bir şey yok fiziksel gumusde ülkemizde makas yuksek. Ben teb bankasından gram alıyorum makas yüzde 1 den biraz düşük. Birde Vergide var. Gümüş yatırımcısı daha bilinçli forumlarda da kalite yüksek. Para olmadığına katılmıyorum. Dolar bile ismini eski kullanılan gümüş paradan alır thalar diye bir şeydi. Tam hatırlamıyorum. Ben gümüşe yatirim yaparken suanki durumuna değil geleceğine inanarak aldım. Kalıp haline gelmiş bir gümüşü o hale sokmak için 3 dolar harciyorsaniz bu altın fiyatında devrede kulak kalır. Ama gümüştür yüzde yüzde 15 kere tekabül eder. Ama gelecekte geçmişteki oranı olan altının yirmide biri olursa o marj düşer. Altın yatırımı gümüşten yüksek biri olarak şunu tavsiye ederim. Gümüşün bir hikayesi var. Daha önce çok kez yazdım altında yeni bir hikaye yok. Altın artmesada gümüşün gidecek yolu var. Altın onda bir yatırımcı bu hikayeye yatırım yapsa hızlı yükselir. Tam terside mümkün. Tavsiyem kısa sürede ihtiyacınız olacak parayı gümüşe yatirmayin. Hiç kimse geleceği göremiyor. Benim beklentim iyi yere gelmesi yatırdım siz beğenmiyorsaniz yatirmayin. Ytd.
Mevcut durumda tartışılacak bir şey yok fiziksel gumusde ülkemizde makas yuksek. Ben teb bankasından gram alıyorum makas yüzde 1 den biraz düşük. Birde Vergide var. Gümüş yatırımcısı daha bilinçli forumlarda da kalite yüksek. Para olmadığına katılmıyorum. Dolar bile ismini eski kullanılan gümüş paradan alır thalar diye bir şeydi. Tam hatırlamıyorum. Ben gümüşe yatirim yaparken suanki durumuna değil geleceğine inanarak aldım. Kalıp haline gelmiş bir gümüşü o hale sokmak için 3 dolar harciyorsaniz bu altın fiyatında devrede kulak kalır. Ama gümüştür yüzde yüzde 15 kere tekabül eder. Ama gelecekte geçmişteki oranı olan altının yirmide biri olursa o marj düşer. Altın yatırımı gümüşten yüksek biri olarak şunu tavsiye ederim. Gümüşün bir hikayesi var. Daha önce çok kez yazdım altında yeni bir hikaye yok. Altın artmesada gümüşün gidecek yolu var. Altın onda bir yatırımcı bu hikayeye yatırım yapsa hızlı yükselir. Tam terside mümkün. Tavsiyem kısa sürede ihtiyacınız olacak parayı gümüşe yatirmayin. Hiç kimse geleceği göremiyor. Benim beklentim iyi yere gelmesi yatırdım siz beğenmiyorsaniz yatirmayin. Ytd.
Gumuste 19lardan bu yana gelen yukseliste ilk ciddi realizasyon biraz once geldi. On dakika icinde 26.20lerden 24.10lara geldi.
Ole s Hansen :
https://pbs.twimg.com/media/Edrp1QpW...g&name=900x900
Arz ve talebe göre beklentim 1-2 yila 30 dolardı. Şimdi yatırım maksatlı alış olduğundan hizli yükseliyor. Yani sanayi malı olarak değil para olarak görenlerin alımı arttı. Ne olur hiç bilmiyorum. Para basma virüs ... Devam ettikçe kisa süre düşse de artar gibime geliyor. Büyük para babaları ne karar verirse o olur bizim vereceğimiz fiyatlar çok afaki kalır. Ornek Yıllarca tuketimi artmasına rağmen jp Morgan baskıladi. Sürekli düştü veya yatay seyretti. Ytd.
Düzenli ALTIN yatırımı için en iyisi BES fonları.
Ziraat Emeklilik Dijital BES tavsiye ederim. Rakipsiz. Online satın alabiliyorsunuz. Vergi yok, Aidat yok, Yönetim ücreti yok, Stopaj yok! Gerçek ALTIN getirisine çok yakın getiri sağlıyor.
https://www.ziraatemeklilik.com.tr/t...meklilik-plani
Fiyatın biraz yatay devam etmesinin iyi olacağını düşünüyorum. Hızlı yükseldi. Düzeltmesini yaptı biraz yatay gitsin sonra tekrar yeni hareket. Bugün okuduğum bir haberi paylaşalım Goldman doların rezerv para olmasını tartışmaya açmış. Şuan dolar rezerv para olmaktan çıkarsa alternatifi hiç bir ülkenin parası olamaz. Onun yerine altın gümüş olabilir. Bu işlem en az 10 yılda yavaş yavaş olur. ABD teşfik paketine gore uzmanların beklentisi 500 milyar dolar piyasaya sunulacak gibi duruyor. Buda olumlu etkileyebilir. Benim beklentim 2. Dalga yasansada ikinci dip oluşmasını beklemiyorum. Nedeniyse para bollugu. Ytd.
Fed faiz arttırımı yapamayacağıni söyledi zaten beklenende buydu. Belki enflasyon diyerek bu kadarı yeter diyebilirdi olmadı. Tahminen yükseliş devam edecek. Asya'yı takip edelim. Eğer gümüş 2011 rekorunu görürse tarım arsası alıp ağaç ekip 5 yıla koyluluge terfi edecem. 5 yıla 50 dönüm arsam olsa yeter.
Gümüşü etkileyen bir çok hususu burada paylaştım. Bir konuyu atlamisim bilgi maksatlı belirteyim.
1 Rochshiller ailesi ile saros arasında yakın zamanda sorun yaşandığı biliniyor. Soros bu ailenin destekleyip bu güne getirdiği bir kişidir. Sorunun ABD Çin gerilimi ile bağlantıları olduğu söyleniyor. Bu husus çok uzun rochefeller ve bu aile çok iç içe ve neredeyse büyük sanayi şirketlerini ve ABD yi kontrol ediyorlar. Sorosun büyük yatırımcı ortaklarının bir çoğu honkong ve Çin'e yatırım yaptı. Bu durum aralarını açtığını biliniyor.
2. ABD ve Çin arasındaki savaşın sermaye ayağını bu kişiler yönlendirebilir. Bu aileler her ülkeye tarafınıza seçin diye dayatiyor. İngiltere 5g ihalesini Huawei ye verdi sonra Trump gitti ve iptal edildi. Avrupa'da da benzeri oldu. Türkiye'de de bu durum var s400 f 35 Libya..... Gibi. Savaşın hiç bir kaz***** olmaz. Bunu her iki tarafta biliyor. Bu durum hem çini hem ABD yi yıpratır.
3 Bunu bilen bazı yatırımcılar her iki ülke birimindeki yatırımlarını çekip euro altın gümüş yen.... Gibi paralara geçiyor.
3. Bu durumda yen ve doların değer yitirmesine sebep oluyor ve dahada devam edecek.
4. Gümüş ve altının hareketine bakın asya ve ABD piyasasında keskin hareket ediyor. Aşağıya yada yukarıya. Bunun ana sebebi olarak bunu görüyorum.
5. Borsadan çıkıp gümüş ve altına geçmek bana mantıklı geldi ondan buradayım.
Fiyat yüksek yazdıklarım kesinlikle yatırım tavsiyesi değildir. Benim goruslerime bakıp zarar etmenizi istemem ben yalnızca bilgilendiriyorum. Zaten burasıda en az okunan sayfalardan olabilir. Onun için biraz rahat yaziyorum. Herkese iyi bayramlar.
Çin altın gümüş alımına sinir getirdi. Bizdeki duruma benzer, biz vergi koyduk onlar sınırlandırdi. Bunun bir sebebi ne olabilir. Benim tahminlerin aşağıdadır.
1. Yenden çıkışı sınırlandırmak.
2. Aşırı fiyatlandigi için yatırımcıyı koruma. (Ben bu yoruma pek katılmıyorum.)
3. Gümüş Çin'de elektronik sanayide bolca kullanıyor ve altının artınca gümüş daha çok artıyor ve bu çin elektronik sanayiyi olumsuz etkiler. (Bu en muhtemel sebep)
4. Artik ABD tahvili almadığı için cari fazlayi merkez bankası altın ve gümüş ile stoklayip yakın zamanda doların reverv paralıktan çıkarsa elini kuvvetlendirmek. ( Merkez bankası başkanı olsam akıllıca ucuza altın stoklama için yapabilirsin)
Bir çok kişi ciddi düşüş olacağını düşünüyor. Ben katılmıyorum. Yalnızca asyadaki sert hareketleri azaltır. Çıkışı yavaşlatır. Ama engel olamaz. Gümüşü satıp farklı bir şeye yaptırayım diyorum. Bulamiyorum. Yatırım tavsiyesi değildir.
Dünyada her gün yeni bir dijital para çıkıyor. Bitcoin nin hikayesi farklı. Diğerleri birbirine çok benziyor. O işe hiç girmedim. Biraz geri kafaliyim belki aldığım şeyin var olmasını istiyorum. Hisse aldığımda da şirketi ararim aklıma takılan bir şey varsa sorarım. Genelde cevaplamak ama olsun.
Birde soran olmuştu Hiç bir sosyal medya hesabım yok. Bir burayı buldum yazıyorum. Burada da pek bir okuyucu kitlesi yok gümüş sayfası kaliteli ve farkındalığı yüksek. Ytd.
Daha önce yukselislerin çin ve ABD seansında olacağını yazmıştım sebebini de söylemiştim. Artık çin piyasasinda yatay veya hafif eksi bekliyorum. Malum yasaklar sebebiyle. ABD açığı kapatabilir. Ytd.