70bin x 1.22 olur mu diyorsunuz 70+85.4 ise yaklasik 155bin lira mi alalim tabani........
ama enflasyon 65% diyorlar...
Printable View
Doların ne kadar olacağıda önemli sanırım. Şu an 70.000'lik dilim yaklaşık 3750 dolara denk geliyor. Seneye dolar 30 tl geçmezse 122.000'lik dilim daha iyi olur.
Sayın tantrum, teşekkürler yanıt için. Soru anlaşılmamış olabilir. Örnekle açıklamaya çalışayım.
Gelir hesabını şu şekilde yapıyorum:
Kirli fiyattan 10.700 dolarlık eurobond alışı yaptım. Dönemlik kupon faiz oranı %3.2.
Birikmiş faizi 300 dolar olarak hesapladım.
Temiz fiyat = Kirli fiyat - Birikmiş Faiz = 10.700 - 300 = 10.400 dolar
Temiz fiyat nominalden yüksek olduğundan demek ki primli alım yapmışız.
Anapara Zararı = Temiz fiyat - Nominal = 10.400 - 10.000 = 400 dolar.
Alış sırasında 400 dolarlık zarar etmişiz. Bu eurobondu itfa gününe kadar elimizde tutacağımızı varsayarak, bu zararı itfa gününde mahsup etmeyeceğiz; itfaya kadarki kalan 5 kupon ödemesine eşit şekilde bölerek 80'er dolar halinde mahsup edeceğiz:
Anapara zararı/5 = 400/5 = 80 dolar
Alış işleminden sonra elime geçen ilk kupon ödemesi Ekim ayında %3.2 faizle 320 dolar olduğuna göre;
Şimdi alıştan sonraki ilk kupon ödemesinden hem birikmiş faizi hem de anapara zararının 1/5'ini mahsup ediyoruz:
Kupon - (birikmiş faiz + anapara zararının 1/5'i) = 320 - (300 + 80) = -60 dolar
Sorularım şöyle:
1. Anapara zararım büyük olduğundan, kupondan mahsup etmem gereken 80 doların tamamını mahsup edemedim. Mahsup edemediğim 60 doları gelecek seneki kupon ödemesinden mahsup edebilir miyim?
2. Yukarıdaki hesaplamalarda mahsup işlemlerini hep dolar üzerinden yaptım. Önce TL'ye çevirip sonra mı kupondan mahsup etmemiz gerekiyor?
3. Eğer hesaplama yöntemimde yanlış bir nokta varsa düzeltirseniz çok memnun olurum.
2. sorunun cevabını ben de merak ediyorum. Yani aldığımız tarihteki dolar kurundan TL'ye çevirip, senelerce o değeri kupon sayısına bölüp mü mahsup edeceğiz?
Ek soru olarak; Eurobond alım dekontuna bakınca temiz fiyat kirli fiyat yazmıyor. Sadece faiz oranı yazıyor. Vergi dairesi gel bakalım dediğinde ne yapacağız? Kirli temiz fiyatı nasıl ispat edeceğiz?
Ek soru olarak; Eurobond alım dekontuna bakınca temiz fiyat kirli fiyat yazmıyor. Sadece faiz oranı yazıyor. Vergi dairesi gel bakalım dediğinde ne yapacağız? Kirli temiz fiyatı nasıl ispat edeceğiz?[/QUOTE]
Ziraat dekontlarında detaylı bilgi var. TEB'de ise temiz fiyat yazmıyor. Aldığım andaki fiyatı not aldım sadece.
Ziraat dekontunda aşağıdaki bilgiler yer alıyor.
Ek 29055
EB almadan önce forumun önceki konularını okudum. Sağolsun arkadaşlar çok detaylı bilgiler paylaşmışlar. Aldığım notlarda vergi konusunda biraz uzun ama detaylı bu video'nun aydınlatıcı olduğunu düşünüyorum. Hemen hemen her soruya örneklerle cevap verilmiş.
Örneklerle Gelir ve Kurumlar Vergisi Yönünden Eurobondların Vergilendirilmesi
https://www.youtube.com/watch?v=vVtLApf4m1w
Sorular.
1.Isbank Eurobond listesinde 5-6 yil vade ile alinabilecek en iyi eurobond hangisi ? ( 20.000 USD aldigimizda.)
2.Bankamiz satis fiyati sutununda TL. yaziyor olmali, TL ile alinabiliyor mu ? Yoksa parayi dolara cevirip oyle mi al emri gonderiyoruz ?
Bildiğim kadarıyla dolar olarak alıp satabiliyorsunuz.
EB alırken bende çok kararsız kalıyorum. Bazıların faiz oranı yüksek ama fiyatı yüksek bazılarında fiyatı düşük faiz oranıda düşük.
6 ayda bir alacağınız kuponlar sizin için daha önemliyse o gözle bakmak lazım. Yok toplamda vade sonunda alacağım dönüş daha önemli diyorsanız ona göre tercih etmelisiniz. Ayrıca tek bir EB almak zorunda da değilsiniz. Farklı dönemlerde ödeme yapan EB alarak geliri yayabilirsiniz.
Genelde banka EB listelerinde getiri oranları yazmakta. Ben excelde hesaplarken pek aynı sonucu elde etmesemde genel olarak fikir veriyor.
Birde vergi olayı var. Fiyatı düşük bir EB aldığınızda vade sonunda dönüş tutarı direkt vergiye girdiğinden ödeyeceğiniz vergi artabilir.
20 bin dolar için bazı EB'ların kupon adet, tutar ve toplam getirileri aşağıda görülebilir.
Yanlış hesaplamadıysam
USM88269US88 20 adet alınabiliyor. Kupon getirisi ise 860$x10 olmakta. Toplamda 28.600$
US900123CP36 24 adet. Kupon getirisi 615x11. Toplam 32.157$. USM88269US88 ile arasındaki vade farkı 5 ay, ama toplamda 3500 dolar gibi bir getiri farkı var. Diğer yandan USM88269US88de faizde daha önce paranızı aldığınızdan o paranında bir getirisi olacak.
https://www.hizliresim.com/l1owrnl
Ek 29056
Sn. Maxis'in sorusunu cevaplamadan önce iki tavsiyem olacak.
1) Mümkünse iskontolu eurobond almaya gayret edin
2) Dönem sonuna adar satmayıp itfa olmasını bekleyin
Alış maliyetiniz 10,700 - 10,000 = 700 dolardır.Alıntı:
Kirli fiyattan 10.700 dolarlık eurobond alışı yaptım. Dönemlik kupon faiz oranı %3.2.
Burada temiz fiyatın önemi yoktur. Bu maliyetin içerisindeki birikmiş kupon faiz miktarı önemlidir.
Bu durumda 700 doların 300 ü birikmiş faiz kalan 400 ü de fazla ödenen anapara zararıdır.Alıntı:
Birikmiş faizi 300 dolar olarak hesapladım.
300 doların tümünü ilk kupon ödemesini aldığınız yılın faiz gelirinden düşersiniz, anapara zararınızı ise alacağınız kupon ödeme dönem sayısına bölüp, kupon başına ana para zararını hesaplarsınız ve bunu her dönem kupon faizinden düşersiniz
Bu durumda sizin örnekten gidersek
Birikmiş faiz : 300$
Kupon başına ana para zararı = 400$ / 5 = 80$
Bu durumda ilk yıl kupon faiz kazancınız (tek kupon ödemesi yapıldı farz ediyorum)
320$ kupon faiz gelirinden masrafları düşersek ;
320 - 300 = 20$
20$ - (1 x 80) = -60$ zararınız olur
Çıkan 60$ zararı, geçmiş yıl zararı olarak 5 yıl içerisinde, faiz geliri (+) çıkan bir yıldan mahsup edebilirsiniz (Faiz geliri eksi çıkarsa geçmiş yıl zararlarını mahsup edemezsiniz)Alıntı:
1. Anapara zararım büyük olduğundan, kupondan mahsup etmem gereken 80 doların tamamını mahsup edemedim. Mahsup edemediğim 60 doları gelecek seneki kupon ödemesinden mahsup edebilir miyim?
sizin örnekten gidersek gelecek yıl 320$ x 2 = 640$ faiz geliriniz olur
Bu gelirden, önce Kupon başına ana para zararını düşeriz.
640 - (2 x 80) = 480$ eder (eksi çıkmadığından geçmiş yıl zararını mahsup edebiliriz)
bundanda bir önceki yıldan devreden 60 dolarlık zararınızı düşersiniz
480 - 60 = 420$ faizi geliri elde etmiş olursunuz
Değer artış kazancında olduğu gibi tl ye çevirip Y-UFE değerlemesi yapmanıza gerek yoktur. Bütün işlemler eurobond yabancı para cinsinden yapılıp çıkan döviz bakiye, kupon faizinin yattığı günden bir gün önceki geçerli T.C.M.B. döviz alış kuruyla tl ye çevrilir.Alıntı:
2. Yukarıdaki hesaplamalarda mahsup işlemlerini hep dolar üzerinden yaptım. Önce TL'ye çevirip sonra mı kupondan mahsup etmemiz gerekiyor?
Umarım yardımcı olabilmişimdir.
Saygılarımla.
Sn tantrum detaylı cevabınız için bende tşk ederim. Bir sorum olacak. Farklı Eurobondlar alırsak misal İskontolu ve İskontosuz. Biri 900 diğeri 1200 dolar ise vergi durumunda ikisinin karı zararı ayrı ayrımı yoksa beraber mi hesaplanır, değerlendirilir?
Her yıl kendi içinde bağımsız değerlendirilir. Eğer çıkan kupon faiz geliri sıfırdan büyük çıktıysa, geçmiş yıl zararları mahsup edilebilir.
Geçmiş yıl zararları mahsup edilirken kural (+) bakiyeyi (-) ye getirmemektir.
Diyelim bu yıl kupon faiz geliriniz (-) 100$ çıktı.
Bir sonraki yılda (+) 80$ oldu.
Siz geçmiş yıl zararınız olan 100 doların sadece 80 dolarını mahsup edebilirsiniz. -20 dolar 2022 zararı olarak kalır
Bu durumunda hesap tablonuzda eurobond faiz gelir durumunuz
2022 (-) 20$
2023 0$ olur
2022 yılı zararını 5 yıl içerisinde gelecek yılların gelirinden mahsup etme hakkınız vardır.
Bu durumda 2022 yılı zararını 2023,2024,2025,2026,2027 yılı gelirlerinden mahsup edip, düşebilirsiniz.
2028 yılına gelindiğinde hala mahsup edilmemiş 2022 yılı zararınız varsa artık hakkınız yanar.
O yıl içerisinde biri iskontolu biri iskontosuz iki eurobond alırsanız, iskontolu eurobondun faiz gelirini ayrı, iskontosuz olanın ayrı hesaplayıp o yılın kupon faiz gelirini bulursunuz.
Uzun lafın kısası her bir eurobondun faiz geliri ayrı hesaplandıktan sonra toplanıp cari yılın kupon faiz geliri elde edilir.
Başka bir fırsat görüp eurobondları vadeyi beklemeden elden çıkarsam ne olur diye olaya bakıyorumda,
2020 nisanda aldığım eurobondları bugün satarsam eğer vergi ödemiyorum diye düşünüyorum bir yanlışı olan var mı?
mesela CR91
tanesine 988,65$ x kur 6,85 : 6772tl ödemişim
Bugün elden çıkarsam 1024$ x kur 18.6 : 19046tl alacağım
2020 nisan üfe 474,69 / 2022 eylül üfe 1865,09 : fark 3,93 yani 6772 x 3,93: 26674tl'nin altında olduğu için eğer itfa tarihini beklemeden elden çıkarırsam vergi yoktur diye düşünüyorum.
Y-ÜFE endekslemesi yapılırken aldığınız aydan önceki ve sattığınız aydan önceki Y-ÜFE katsayıları kullanılır
2020 Mart Üfe: 468.69
2022 Eylül Üfe: 1865.09
1865.09 / 468.69 = 3.9794
6772 * (1+3.9794) = 33,720.50
33,720.50 - 19,046 < 0 olduğundan
Değer artış kazancı çıkmadığı için vergi beyanında bulunmayacaksınız
Tüketici fiyat enflasyonu yıl sonu %69,30 gelecek diye uyduruyorum.
Bildiğiniz üzere yeniden değerleme oranı için ÜFE dikkate alınıyor. 70 X 2,22= 155,4k ediyor. Olması gereken budur. Ne çıkar onu tahmin etmek için sadece ekonomi değil ayrıca politik tercihi de analize etmek gerekiyor :)
teşekkürler. Birde benim için şöyle bir durum oldu. İskontosuz olarak eylül ayında bir eurobond aldım. İlk kupon ödemesi 2023 Ocak ayında olacak. Diğer eurobondlardan ise bu yıl içinde kupon ödemesi aldım. Bu iskontosuz eurobond'un zararını bu yılki diğer kupon ödemelerinden düşebilirmiyim? yoksa 2023den itibaren mi düşebilirim?
Sayın tantrum, açıklamalarınız için çok teşekkürler.
1. Belli bir yıldaki zararımızı önümüzdeki 5 yıl boyunca mahsup edebilme hakkı ile ilgili bilgiyi sadece Kurumlar Vergisi Kanunu Madde 9.1'de bulabildim. Şöyle:
"9.1. Geçmiş yıl zararları
Kurumlar vergisi beyannamesinde, her yıla ilişkin tutarlar ayrı ayrı gösterilmek ve 5 yıldan fazla nakledilmemek şartıyla geçmiş yılların beyannamelerinde yer alan zararlar kurum kazancından indirilebilecektir.
Mükelleflerce bir hesap dönemi içerisinde oluşan zararın, müteakip 5 hesap döneminde oluşacak kârlarla mahsup edilememesi halinde mahsup imkanı ortadan kalkmaktadır."
Bunu gerçek kişilerin de uygulayabileceğini gösteren bir kaynak var mıdır?
2.Burada geçmiş seneden kalan zararı yeni yıldaki 2. kupondan düşürdünüz sanırım. Bunun nedeni sene sonunda kurun artması ve mahsup miktarını maksimize etmek sanırım. Herhalde yeni yılın ilk kuponundan da mahsup edilebilirdi, değil mi?Alıntı:
640 - (2 x 80) = 480$ eder (eksi çıkmadığından geçmiş yıl zararını mahsup edebiliriz)
3. Mahsup işlemiyle ilgili faydalandığım makaleyi paylaşmak isterim:
https://kpmgvergi.com/blog/eurobondl...f-noktalar/177
Makalede anapara zararının 3 değişik şekilde değerlendirilmesinden bahsediliyor. Hepsinin kendi içinde kuralları var. Hareket alanı çok değil gibi geliyor bana. Yani anapara zararını önümüzdeki 5 kupondan mahsup edeceksek, vergi avantajı yakalamak amacıyla bunun ikisini bu sene mahsup edip 3'ünü de 4 sene sonra mahsup edeyim vs diyemiyoruz sanki. Bu konudaki görüşlerinizi merak ediyorum.
Gelir vergisinde zarar mahsubuna ilişkin düzenleme, 193 sayılı GVKnın "Zararların Karlara Takas ve Mahsubu" başlıklı 88. maddesinde yer almakta olup, bu maddeye göre; "Gelirin toplanmasında gelir kaynaklarının bir kısmından hâsıl olan zararlar (80. maddede yazılı diğer kazanç ve iratlardan doğanlar hariç) diğer kaynakların kazanç ve iratlarına mahsup edilir. Bu mahsup neticesinde kapatılmayan zarar kısmı, müteakip yılların gelirinden indirilir. Arka arkaya beş yıl içinde mahsup edilmeyen zarar bakiyesi müteakip yıllara naklolunamaz. Menkul ve gayrimenkul sermaye iratlarında, gider fazlalığından doğanlar hariç, sermayede vukua gelen eksilmeler zarar addolunmaz." denilmektedir.Alıntı:
Bunu gerçek kişilerin de uygulayabileceğini gösteren bir kaynak var mıdır?
Tabii her artan gideri sonraki yıllardan düşemezsiniz. Örnek Eurobond satışlarında zarar olursa, aynı yıl içinde de satıştan kar olursa birbirine mahsup edilebilir ama bakiye zarar çıkarsa gelecek yıldaki satış karınızdan düşemezsiniz.
İskontolu alınmayan eurobondlardaki, ödenen birikmiş faiz gideri ve kupon başına ana para zararınızı, faiz gelirlerinizden mahsup ederken ya hep, ya hiç kuralı geçerlidir.Alıntı:
Burada geçmiş seneden kalan zararı yeni yıldaki 2. kupondan düşürdünüz sanırım. Bunun nedeni sene sonunda kurun artması ve mahsup miktarını maksimize etmek sanırım. Herhalde yeni yılın ilk kuponundan da mahsup edilebilirdi, değil mi?
Yani eurobond faiz gelirleriniz, beyanname verme sınırına ister takılsın ister takılmasın, siz excelde faiz gelirlerinizi hesaplarken, ilk kupon faiz gelirini elde ettiğniz tarihten itibaren, faiz gelirlerinizden yukarıda anlattığım şekilde giderleriniz düşersiniz ya da hiç düşmezsiniz.
Eğer siz diyelim bu yıl ve gelecek yıl beyanname sınırına takılmadım diye 2024 ylı kupon fazi gelirlerinizden, düşmediğniz birikmiş kupon faiz zararınızı ve birikmiş kupon başına ana para zararınızı 2024 yılında düşmeye kalkarsanız, vergi ziyaı doğar ve birinci derece usulsüzlük cezası yersiniz.
Sizin örnekten gidersek 2022 yılında aldığınız iskontosuz eurobondun ilk faiz ödemesi de 2022 de gerçekleştiğinden 2022 yılından itibaren gider indirimine ister beyanname verme sınırına ister takılın ister takılmayın başlamanız gerekir.
Yapmama hakkına sahipsiniz ama gelecek bir yılda yapmayı düşünürseniz birikmiş kupon faiz giderini artık indirim konusu yapamazsınız ama kupon başına ana para zararınızı indirebilirsiniz. (geçmişte indirmediklerinizi tümden mahsup edemezsiniz)
İlk kupondan itibaren düşüreceksiniz. Her bir kupon faizi elde ettiğinizde kupon başına ana para zararınınızı düşüp sonra tl miktarını hesaplayacaksınız.Alıntı:
Burada geçmiş seneden kalan zararı yeni yıldaki 2. kupondan düşürdünüz sanırım. Bunun nedeni sene sonunda kurun artması ve mahsup miktarını maksimize etmek sanırım. Herhalde yeni yılın ilk kuponundan da mahsup edilebilirdi, değil mi?
2022 yılı (-)60 dolar zararAlıntı:
Bu durumda sizin örnekten gidersek
Birikmiş faiz : 300$
Kupon başına ana para zararı = 400$ / 5 = 80$
Bu durumda ilk yıl kupon faiz kazancınız (tek kupon ödemesi yapıldı farz ediyorum)
320$ kupon faiz gelirinden masrafları düşersek ;
320 - 300 = 20$
20$ - (1 x 80) = -60$ zararınız olur
Çıkan 60$ zararı, geçmiş yıl zararı olarak 5 yıl içerisinde, faiz geliri (+) çıkan bir yıldan mahsup edebilirsiniz (Faiz geliri eksi çıkarsa geçmiş yıl zararlarını mahsup edemezsiniz)
2023 yılı 1 kupon ödemesi : 320$ - 60$(geçmiş yıl zararı) - 80$(Kupon başına ana para zararı) = 180$ > 0 olduğundan tl sini hesaplayacaksınız (180$ x kupon faizi elde ettiğiniz günden bir önceki t.c.m.b. döviz alış kuru)
2023 yılı 2 kupon ödemesi : 320$ - 80$(Kupon başına ana para zararı) = 240$ > 0 olduğundan tl sini hesaplayacaksınız
22 haziranda aldığım eurobond için hangi ayların enflasyon verisini baz almam gerekiyor. Haziran ayı enflasyon oranını da hesaplamaya katmalı mıyım?
Haziran ayı enflasyon verisi temmuz ayında açıklanıyor ve hesaba katılırsa vergi avantajı sağlayıp enflasyon toplamı %10 aşmış olduğundan bir vergi avantajı söz konusu oluyor
Son olarak Yİ-üfe bir alt sınır var mı? Vergi hesaplamasına dahil edilmesi için herhangi bir oranın altında olmamalı diyebilir miyiz?
Yıllara göre Eurobond'tan elde edilecek olan faiz geliri beyan sınırı hesaplanırken dikkate alınan ana unsur nedir?
2015 29.000 Değişim Oranı
2016 30.000 3.45%
2017 30.000 0.00%
2018 34.000 13.33%
2019 40.000 17.65%
2020 49.000 22.50%
2021 53.000 8.16%
2022 70.000 32.08%
Katkılarınız için teşekkürler sayın tantrum.
Herşey güzel gidiyordu, ta ki sayın duck wing duck'ın mahsuplaşma ile ilgili bir sorusu aklıma takılana kadar. Özellikle de şu uyarınızdan sonra:
Sorum özetle şu: İtfa tarihi farklı birçok eurobondumuz varsa, bunların mahsuplaşması hangi noktalarda gerçekleşebilir? Anladığım kadarıyla bunların satış kar ve zararları aynı yıl içinde birbirlerine mahsup edilebilir. Ama birikmiş kupon faizleri ve anapara zararları için de böyle bir durum olabilir mi? Yoksa elimizde olan aynı itfa tarihine sahip eurobondlar kendi içlerinde grup olarak değerlendirilip mahsuplaşma için aynı eurobondun bir sonraki kupon ödemesi mi beklenmek zorunda?Alıntı:
Eğer siz diyelim bu yıl ve gelecek yıl beyanname sınırına takılmadım diye 2024 ylı kupon fazi gelirlerinizden, düşmediğniz birikmiş kupon faiz zararınızı ve birikmiş kupon başına ana para zararınızı 2024 yılında düşmeye kalkarsanız, vergi ziyaı doğar ve birinci derece usulsüzlük cezası yersiniz.
1. Örneğin, bu sene elimizde 2 farklı (2023 ve 2024 diyelim) eurobondumuz var. 2023 itfa tarihli eurobondu bu sene aldık. Birikmiş kupon faizi var. Fakat bu sene bu eurobonddan kupon geliri alamayacağımız için kupondan bunu düşüremiyoruz. Bu birikmiş kupon faizini 2024 itfa tarihli mevcut bir başka eurobondumuzun kupon gelirinden bu sene düşürebilir miyiz? Veya zorunda mıyız? Yoksa gelecek seneyi bekleyip 2023 itfa tarihli eurobondun ilk kupon gelirinden mi düşürmek durumundayız?
2. Aynı soru örneğin bu sene primli aldığımız 2023 itfalı eurobond için de geçerli. Bunun kupon başına ana para zararını mahsup edemediysek, bu sene mevcut 2024 itfa tarihli eurobondun (+) değerdeki kupon gelirinden düşürmeli miyiz?
Tekrar teşekkürler.
Eurobond alış fiyatınız nominalden yüksekse (iskontosuz alış), sizin alış sırasında bir zararınız olur. Bu zararınızı elde eettiğniz kupon faiz gelirlerinden belli kurallar çerçevesinde(önceki yazılarımda anlattım) düşme hakkınız vardır. Dilerseniz düşmeyedebillirsiniz.Alıntı:
Sorum özetle şu: İtfa tarihi farklı birçok eurobondumuz varsa, bunların mahsuplaşması hangi noktalarda gerçekleşebilir? Anladığım kadarıyla bunların satış kar ve zararları aynı yıl içinde birbirlerine mahsup edilebilir. Ama birikmiş kupon faizleri ve anapara zararları için de böyle bir durum olabilir mi? Yoksa elimizde olan aynı itfa tarihine sahip eurobondlar kendi içlerinde grup olarak değerlendirilip mahsuplaşma için aynı eurobondun bir sonraki kupon ödemesi mi beklenmek zorunda?
Ama eğer düşeceksiniz önceki yıllarda düşmüş gibi sadece o sene düşmeniz gereken miktarı mahsup edebilirsiniz.
Diyelim 2022 de iki sene önce almış olduğunuz bir eurobonddan 1000$ kupon faiz geliriniz oldu. İki sene önce siz bu eurobond için fazldan 1400$ ödeyerek aldınız. (800$ birikmiş faiz, 600$ ana para zararı, 600$/6 = 100$ kupon başına ana para zararı)
2020 ve 2021 de ücret harici gelirler toplamınız beyan sınırını altında kaldı ama bu sene 70 binin üzerinde
Bu yüzden kupon faiz geliriniz beyan edeceksiniz.
Excel icmali
2020 yılı = 1000$ - 1200$ - (2 x 100$) = (-)400$
2021 yılı = 1000$ - (400$ geçmiş yıl zararı) - (2 x 100$) = (+)400$
2022 yılnda şimdi beyan sınırına takıldım diye 2020 yılının 1200$ ve 200$ ını ve 2021 yılının 200$ ını, 2022 den düşmeye kalkarsanız vergi ziyaı doğar. 2022 de düşmeniz gereken maximum miktar 2 x 100 = 200$ dır.
Cari yılın faiz gelirini elde ederken her bir eurobond kendi içinde bağımsız olarak hesaplanıp sonra toplanarak cari yıl kar/zararı belirlenir.
Yeniden degerleme yarin saat 10 da mi belli olur dostlar
Açıklamalarınızı anladım sayın tantrum, teyit etmiş oldunuz. Ama benim sorum biraz farklıydı, şöyle sorayım:
2022 yılı içinde,
2026 itfa tarihli eurobond:
İskontosuz alım yaptık. Yılın 2. kupon faizinden sonra alış yaptığımız için bu sene hiç kupon faizi alamadık.
Birikmiş kupon faizi: 100$
Kupon başına anapara zararı: 50$
2028 itfa tarihli eurobond:
1. kupon faizi: 300$
2. kupon faizi: 300$
Bu sene 2026 itfalı eurobondun birikmiş kupon faizini ve/veya kupon başına anapara zararını 2028 itfalının kupon faizlerinden düşemiyoruz değil mi? Yani iki eurobond birbirinden bağımsız değerlendiriliyor diye anlıyorum.
Yukarıda dediğim gibi her bir eurobond için ayrı excel sayfası tutup sonra cari yıl için birleştirme yapacaksınız.Alıntı:
Cari yılın faiz gelirini elde ederken her bir eurobond kendi içinde bağımsız olarak hesaplanıp sonra toplanarak cari yıl kar/zararı belirlenir.
Sizin yukarıdaki örnekte 2026 itfa tarihli eurobondun ilk kupon faizini 2023 ylında alacağınızdan bu durumda 2028 itfa tarihli eurobondun 2022 yılı içnde yatan kupon faizinden mahsup edemezsiniz.
2023 için uygulanacak yeniden değerleme oranı yüzde 122,9 oldu.Gelir vergisi dilimlerinde de etkisi olması beklenebilir.Ancak bürokrasinin devletin çıkarına olmayan durumlarda bu oranı uygulamamak gibi bir seçeneği de var.
2023 için uygulanacak yeniden değerleme oranı yüzde 122,9 olurken 2022 için geçerli olan yeniden değerleme oranı yüzde 36,2'idi.
demekki ekrana hatali bilgi girdiler....
https://i.hizliresim.com/qrrv33c.jpeg
Buna gore vergi dilimleri
%15 71.328
%20 84.702
%27 156.030 mu oluyor
2023 yılına ilişkin olası gelir vergisi dilimleri
2023 Vergi dilimi(yüzde)
71.337 %15
156.061 %20
378.981 %27
1.961.784 %35
1.961.000+ %40
*Cumhurbaşkanının artırma/azaltma yetkisini kullanmaması halindeki dilimleri gösteriyor
**ilk dilimden sondaki dilimlerde hesaplama, bir önceki dilimin matrahı düşüldükten sonra yapılıyor.
Dünya'nın haberi bu şekilde.
cb müdahale etmezse önümüzdeki sene eurobond gelir beyan limiti 156 bin tl olacak demektir.