Originally Posted by
Oralet_Osman
Ýçeride ürettiðim ve 10 liraya mal ettiðim malý dýþarýya 19 liraya (1 dolar) satýyorum diyelim. Ülkede gerçek enflasyon %100 ve üzeri, benim ürettiðim malýmýn maliyeti 20 lira oldu ve dolar kuru da hâla hükümet baskýsýyla 19 lira.
Ben 10 liraya mal ettiðim malý 19 a satýp 9 lira kar ederken þimdi 20 ye mal edip 19 liraya satýyorum ve her satýþta 1 lira zarar ediyorum. Bu malý 1 dolara satmak zorundayým çünkü tekel konumunda deðilim, bu malý benimle beraber Bulgar, Roman ve Çekyalý üreticiler de üretiyor. Onlarda bizim kadar enflasyon olmadýðý için ayný benim gibi 1 dolara satabiliyorlar ve üstelik kar da ediyorlar.
Ben bu malý 1,5 dolara satarsam ihraç ettiðim firma artýk benden mal almaz gider Bulgardan alýr, enayi mi %50 daha pahalý alsýn.
Ýþte ihracatçý firmalarýn son 1,5 yýldýr kan aðlamalarýnýn, cepten yemelerinin sebebi bu. Dolar kuru serbest býrakýlsa, baskýlanmasa ve þu anda 25-26 lira olsa ihracatçý þirketlerin bilançolarý güzelleþir.
Yani sizin dediðiniz gibi dolar bazýnda sattýðýn ürüne zam yapsana kardeþim demeyle olmuyor o iþler. Keþke de yapýlabilse ülkeye bol döviz girse.