Hatırladım dostum:) daha önceki topikde de yazmıştın sen bu şirketi ve seni haklı çıkarır şekilde ilerlemiş fiyatı da. Güzel tespitlerinden dolayı tebrikler tekrar :ok:
Printable View
Sayın Yalın,
Emekleriniz için tekrar teşekkürü borç bilirim.
Aynı değerlemeyi fastweb'de ben de yaptım ve benzer sonuçlar aldım.
Kendimce sebeplerini sorguladım.
Bence fastweb'de böyle bir değerleme çıkmasının sebebi son 3 yılın f/k, pd/dd vb ortalamaları üzerinden minimum ve maksimum değerlere göre hesap yapılması.
Ama olaya bir de şöyle baksak
Kront'un sektöründe f/k ortalaması kaçtır?
Şu an bakamıyorum ama 24-25 diye hatırlıyorum.
Kront'un daha önce makul f/k'larda olmasının sebebi şirketin zarar etmesindendi.
2016/4 bilançosu ile hisse bir anda 5 f/k'ya düştü.
Aynı değerlemeyi ASELSAN için de yapsak muhtemelen program ASELSAN'a da pahalı diyecek.
Ancak 19-20 milyon olası yıl sonu karı
1,4 hisse başı kar
Ve ortalama 11 fk ile (ki sektör için gerçekten düşük bir f/k oranıdır bu)
15 lira değerini çıkarıyor.
Hisse eğer sektör ortalaması olan 25 f/k civarına çıkarsa 1,4 x 25 35 lira çıkıyor fiyatı.
Kront'un tekrar eski f/k, pd/dd oranlarına geleceğini varsayıp ona göre hisse fiyatı belirlemek de bence sağlıklı değil.
Tıpkı 25 f/k'sı olan ASELSAN'a "pahalı bu, alınmaz" denemeyeceği gibi.
Yaşar erdinç hocam geçen günkü periscope yayınında bu f/k mevzusu için şöyle demişti:
"Bazen örneğin bimas'ı 30 f/k'sı var diye pahalı bulup almazsınız. Lakin 30 f/k demek,
Piyasanın o şirketin her yıl yüzde 30 kar edeceğini varsaymasıdır. Bunu da es geçmeyelim. Önemli olan f/k'nın gelen kar ile düşmesidir."
hisse.net kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Sizinle aynı fikirdeyim kront şu anda sadece bana göre değil herkese göre pahalıdır.bu hesaplamalar ile gerçekten sonuç bulmak zor çünkü bazı hisseler çok ucuz diyorsunuz gitmiyor bazıları pahalı diyorsunuz o da gidiyor.Yasar hocanın görüşleri bence önemli .
Lenovo P1a41 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
TomBombadillo*
Yeni Üye
Duhul
*Originally Posted by*monaroza*
Sayın Yalın çok güzel bir analiz olmuş ellerinize sağlık*
2017 yıl sonu için tahminlerim:
Ciro: 40 milyon*
Kar: 19 milyon*
Bu rakamlar farazi olmayıp Lütfi Yenel'in "her yıl %40 ciro arttırma hedefi" doğrultusunda oluşturulmuştur.
hisse.net kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Peki diyelim ki bu tahmin tuttu, sizce şu anki fiyattan bu hisse alınır mı?
Alınır veya alınmaz anlamında söylemiyorum, yani bu tahmin reel hayatta karşılık
Selam dostlar tum dostlarin tahminleri tutarsa benim beklentim yilsonu KRONT 30 35 bantini bulur..pahali diyoruz acaba YABANCI neden hala lot artirir..onlardami var SORUN yoksa bizdemi..birisi hesap yapamiyor ama HAYIRLISI ARTIK ..YALIN HOCAM olmak uzere herkese tsk ederim....guzel paylasimlar oluyor....unutmadan citi 1milyon 200 bini gecti lotlari...brute girdikten sonra hizla lot artirdi...
Hatırlayan var mı bilmem ama geçen sene en az 9 milyon kar gelecek hatta 16 milyonu dahi görebilir dediğimde bana "sen sayı saymayı bilmiyorsun, sen hiç dayak yememişsin" gibi sözler edilmişti. Halbuki şirketin kapa yaptığı haberleri toplayınca bu rakamları bulmak zor değildi. Bu yıla gelirsek ilk çeyrek beklediğim gibi geldi. 2. Çeyrekte de az da olsa zarar açıklamasını bekliyorum. Bunun nedeni kur farkı ve kapa hiçbir haber atmaması. Ayrıca hissede yaşananlardan dolayı hisseyi yabancı yeterince toplayamadı. 13-14.5 arası toplayan yabancı fiyatı yüksek bulmuş olacak ki 16.50-17.50 arası sürekli satıp hissenin gitmesini engelledi. Bu hisseyi patronun aldığı fiyata gelmesi durumunda yeniden almayı düşünüyorum. Zaten kront 4. Çeyrek hissesi olduğundan daha alım fırsatı verecektir. Son olarak ciro tahminim 28.milyon, kar tahminim ise 8milyondur. Yazdıklarım yatırım tavsiyesi değil kendi düşüncelerimdir.
Yalın Hoca'miz başta olmak üzere tüm katkı sağlayanlara çok teşekkür ediyorum.
Burada yapılan degerlendirmelerin bizlere katkısının olacağı kanaatindeyim.
Yeni hisse değerlendirmesine geçmeden önce,
Kront ile ilgili son fikirlerimi paylaşmak istiyorum.
Şirketin hâli hazırdaki güncel fiyatının yıl sonu tahminî ciro ve kâr rakamının paralelinde fiyatlanma olasılığının yüksek oranda gerçekleştiğini görmekteyiz.
Temel analizi çok iyi yorumladiklarini tahmin ettigim kişilerin ısrarla üzerinde durdukları önemli bir husus var.
O da;şirketin sürdürülebilir karlılık ivmesini yakalaması. Burada kront içinde bu çok önemli.
Egerki,kartopu misali üstüne koyarak kârlılık artmaya devam ederse,güncel fiyatı bugün için makûl bulmamış olsak bile önümüzdeki yıllarda bu fiyatlarin beklenmedik noktalara gelme ihtimalinide göz önünde bulundurmak gerekir.
Bunun olmazsa olmaz koşulu;
Şirketin büyümeye devam ediyor olması.
Şirketin bulunduğu sektörün nelere gebe olabileceğini Yalın Hoca'miz ufak bir dokunuşla anlatmış.
Lütfi Yenel'in,yaldızlı cümlelerle anlatmaya çalıştığı vizyonunu çok ama çok önemli buluyorum. 2020de tr'yi ikiye katlama hedefi abd'de ciddi bir satış haberleri olasılığını artırabilir önümüzdeki yıllarda.
Netaş'in yüzde onluk kront ortaklığının önemli olduğuna inanıyorum.
Zte netaş satış olayının kesinleşmesi halinde,şirkete farklı hikâyeleride tetikleyebileceğini umut ediyorum.
Tekrar tekrar teşekkürler....
Emeğinize sağlık . Teşekkürler
Sent from my iPhone using hisse.net mobile app
Merhaba,
Bütün BABA'ların ve adayların günü kutlu olsun.
KAREL analiz ilki benden.Tablo analize dayalı tahmini veriler içerir.
Bol kazançlar dilerim.
https://i.hizliresim.com/dG21VQ.png
6124
bilselc*
Üye
Duhul
Ucuz pahalı kavramı göreceli... nereden baktığınıza bağlı...
2016/12 gelir tablosu geldiği gün içi incelerseniz pahalı.... atıyorum saat 16.00 gibi..
İki saat sonra bilanço gelir bir bakmışsın ucuz...
Evet şuan ucuz diyemeyiz...peki kront bu kadar diri tutan ne? ..
Geleceği....demekki piyasa kront'un geleceğine güveniyor....geri adım atmıyor...
Teknoloji çağındayız....fiyat pahalı gibi görünsede borsada gelecek fiyatladığını düşünürsek yazılım firmalarının ciro ...ciroya bağlı esas faaliyet kârlarının üzerine koyarak artması ...kâr marjının yüksek olması gibi sayacağımız rasyonel gerçekler pahalı görünen değeri göreceli hâle getirmekde...
Kront emekleme aşamasını tamamlamış yeni genç bir şirket... bıraktım TOBB projesini... bıraktım yurtiçi satışlarını....yine bıraktım Rusya, yeni Zelanda, Pakistan, katarı....siper güvenlik,bulut teknolojisi ...USD piyasasındaki şirketin hedefine ulaşması bile krontu her anlamda başka yerlere taşımaya yeter... bırakın dediklerim az buz beklentiler peki...*
Şimdi ucuzmu pahalımı? dediğim gibi göreceli...
Sn YALIN boş şirketi analiz etmez... oluşan rasyo değerleri içerisinde objektif yorum yapmıştır...eminim kendiside farkındadır kront'un potansiyelinden
KRONT TOPIGINDEN BILSELC dostun paylasimi hosuma gutti bilgi olarak paylasiyorum...
Çok teşekkürler sayın Alican.34 KRONT için en güzel sonuç yazısını yazmışsınız.
Bence de temel analize göre kısa ve orta vade adına hisse fiyatı cazip değil hatta pahalı ama bu demek değildirki bu şirketi atın bir kenara unutun gitsin. Aksine, bir kere faaliyet yürüttüğü sektör çağımızın kalbur üstü bir sektörü ve sektördeki bu şirketin konumunu mali analizde puan tablolarında gördük, bütün şirketlerden daha yüksek puanları vardı, şirketin vizyonu, yurt dışı hedefleri vs. üstüste konduğunda gelecek yıllarda adından çokça bahsedilecek bir şirket olduğu bence çok açık. Eh doğal olarak da piyasa böyle şirketleri normal yada ucuz fiyatlamaz zaten. Uzun vade düşünenlerin ise bu şirketten bolca umutlu olmasına engel bir durum yok bence.
Artık KAREL şirketinin analizine de başlayabiliriz.
Özellikle Karel şirketinin incelenmesini öneren arkadaşlar, bilgilerinizi paylaşın lütfen.
Aynı değerlemeyi ben de yaptım fastweb'de ve benzer sonuçları aldım.
Bunun sebebi şudur:
Kront'un son 3 yıl f/k, pd/dd vb verilerine göre fiyat biçiliyor.
Geçen sene hissenin f/k'sı 7,
2016/4 bilançosundan sonra da 5'e düşmüş.
Dolayısıyla fastweb minimum f/k,
Ortalama f/k ve maksimum f/k'ya göre fiyat çıkartıyor.
Ancak şu gözden kaçıyor.
Yüksek f/k, o hissenin fiyatı yüksek demek değildir her zaman.
Şöyle düşünün
Yazılım bilişim sektörünün f/k ortalaması kaçtır?
25 civarı.
Peki kront'un an itibariyle f/k'sı: 18
Buna göre hisse fiyatı halen ucuz.
Yani bence kront bir daha tek haneli f/k değerlerine düşmez, dolayısıyla bu verilerle hisse fiyatı belirlemek bence çok sağlıklı değil
Sent from my iPhone using hisse.net mobile app
Sevgili dostum fastweb mali analiz proğramı sadece F/K ile fiyat çıkartmıyorki cirolar, karlar endeksin olası seyri vs bir çok etken var.
Ayrıca sizin tespitinize göre sektör ortalamasına göre ucuz kalıyor bu şirket ve bu elbette bir ölçü olabilir ama tek başına yeterli olmaz bence. Çünkü şirket kendi içinde 18 F/K ile yıl sonu kar rakamı beklentisine göre sizce ucuz kalıyormu?
Diyebiliyorsanız şirket sene sonunda 17 - 18 milyon değilde 25 milyon TL civarlarında kar açıklar,,, o zaman şuanki piyasa değerine göre bu kar rakamı %10 civarına denk gelen bir F/K oranı eder. O zaman nispeten ucuz diyebiliriz. Siz böyle bir kar rakamı bekliyorsanız elbette saygı duyarım.
Ayrıca sektörden ucuz olan F/K kadar sektör ortalamasına göre PD/DD değerlerini de gözönünde bulundurun derim.
http://666kb.com/i/dk76h2l2ly4jx5yal.png
Yalın hocam yeniden yazmaya başla mısınız.cok sevindim.Trakya cam ve vesbeyi de kısaca degerlendirmeniz mümkün mudur ? saygılar..
MI MAX cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Yalın hocam kront için tahminim kar 11 ciro 32
MI MAX cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Herşeyi anladım da Kront için ciro ve kar tahmini yaparken dayanak noktasını, hangi kriterlere göre yaptığınızı anlamadım. İçinizden geçen rakamı mı yazdınız?
Ciro: 29,7 mn
Net kar: 9,3 mn (Küsuratlı rakamlar vereyim de salladığım belli olmasın)
Yalın hocam ve diğer arkadaşlar. Bir KRONT yatırımcısı olarak yapılan analiz ve yorumlar bana gore çok kaliteliydi. Keyif alarak takip ettim. Etmeyede devam edecegim sayfayi ☺ Emeği geçen herkese çok teşekkürler... Saygılar selamlar.
Başta Sn.YALIN olmak üzere emeği geçen herkese teşekkürler.
Yanlış anlamışsınız o zaman beni, ti'ye falan almadım. Ciro ve net kar tahmini yapan herkese sordum soruyu. Metodu öğrenebilmek için. Aynı şeyi Lidfa veya başka hisse için de yapılsaydı ona da derdim. Yani x hissesinin 2. Çeyrek cirosu 100 lira net karı da 20 lira gelecek diye umuyorum diyebilmek için hangi metodoloji yöntemini kullanmamız lazım? Bunu öğrenebilirsek elimizde olan diğer hisseler için de aşağı yukarı aynı yöntemi kullanabiliriz ve bize faydası olur kanaatindeyim. Benim ti'ye alma gibi bir olayım yok ama bence soruyu eksik sormuşsunuz.
Ciro ve net kar tahmininiz nedir ve NEDEN? Böyle sorsanız en azından fikir sahibi olurduk. Herkes gelmesini istediği rakamı mı yazdı yoksa dayanak noktaları var mı? Bunu öğrenmek istedim ben. Syg.
Ya arkadaşlar Bir yazılım hikâyesidir tutturmuş Gidiyor Karelin yaptığı şey zaten yazılım Üstelik bu yazılımı cihazlar yoluyla milyonlara çoğalmış durumda kuruntun arkasında Netaş var diyorlar değil mi peki Karelin arkasında Aselsan yok mu. Ayrıca Karel Amerika'da da biliyorsunuz ezuceyi kurdu ve büyük ortak durumunda Hayırlısı bakalım yegane ve hala %100 milli bir şirketten bahsediyoruz yatırım tavsiyesi değildir şahsi görüşlerdir..
Ayrıca dikkatinizi Belki de gözden kaçmış bir hisseye daha çevirmek istiyorum Şekerbank arkadaşlar bu bankada her şey olabilir... yatırım tavsiyesi değildir şahsi görüşlerdir
Yalın hocam temel analiz sıralamasını neye göre beliyorsunuz bilmiyorum. İlerleyen zamanlarda orge, alka, sasa yi da temel analiz etme şansınız olurmu acaba? Saygilar...
Baştan sona bu aksam okudum Yalın hocam. Liste nin önce bitmesi gerekiyor. Saygılar
Sayın Yalın benzer değerlemeyi aselsan için yaptığımda aldığım sonuç bu oldu.
http://666kb.com/i/dk7hi24zr7mgmbfd5.jpg
http://666kb.com/i/dk7hikuor7xs1z2ix.jpg
Program aselsan için normal fiyat seviyesini 12.61 lira verdi. hem de yıl sonu kaydırılmış 2.100.000.000 lira kar yazmama rağmen.
Sizce bu yazılımda mı bir sıkıntı var yoksa gerçekten hisselerin fiyatları çok mu primli?
Programda bir sorun yok hocam, girdiğimiz verilere göre hesap yapıyor.
Demekki piyasa bizden çok daha iyimser performans bekliyor ve ona göre fiyatlıyor bu tür şirketleri diyebilirim.
Bir de güncel hisse fiyatlarını bu çok normalmiş gibi düşünmeyin bence, 100.000 endeks rakamına geldik ve böyle güzel karlı çalışan şirketlerin güncel fiyatları da buna göre artmış oldu. Ucuzluk - pahalılık durumu biraz da bundan dolayı göreceli hale geliyor.
Yalın bey ve diğer arkadaşlar. Hepinizin ellerine, emeğine sağlık...
Arkadaşlar, tesekkurler emekler için fakat, hesap kitapla uğraşmaya gerek yok ...ticarette kurallar bellidir...bir daire alacaksınız: yıllık kira bedelinin yirmi katıdır..tüm süreçlerde yer alan bir firmanız varsa bu firmanın değeri minimum yıllık cironun beş katıdır...bu kadar basit...er ya da geç iyi ve güçlü bir firmanız da varsa elbette ederini görür...bu bağlamda KARELİN EDERİNİ DE VARİN SİZ HESAPLAYİN... Yatırım tavsiyesi asla değildir şahsi görüşler
Yalın hocam, bu Uluun da sanki bir şeyler olacak gibi (iyi mi kötü mü bilmiyorum :notr:), dövizde de yukarı hareket yok, 6 aylıktaki ciro/karlılık iyice önem kazandı, ben izliyorum...
Yatırım tavsiyesi değildir, olamaz...
Hocam ne yaptın sen? Sektörel bazda konuşmak lazım. Paradan para kazanan şirketler için "firmanın değeri minumum yıllık cironun beş katıdır" kuralı yanlıştır. Ülkemizin en büyük bankalarından birisi örneğin yıllık 100 milyar lira kredi dağıtır(ciro yapar) ama net kar marjı sadece %2-3 olduğu halde 3 milyar lira gibi devasa bir net kar açıklar. Bu bankaya kalkıp da cirosunun 5 katı yani 500 milyar lira değer biçersek yılda 3 milyar lira edeceği karla 170 yılda ancak parasını çıkarır. :D
Sanayi şirketleri için bilemiyorum bu kural geçerli olabilir ama her sektör için uygun olduğunu sanmıyorum.
Karel ve Uşak hocam. Yorumlanmasini bekliyoruz 4 gözle😊😊
GT-I9500 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Aylardır bu anı bekliyorum.:bravo:
Yalın dostum gelsinde kareli incelesin diye bekliyoruz. :D
Öncelikle teşekkürler.
Ben yaklaşık 6 aydır bu şirketi inceliyor ve takip ediyorum.
İlk etapta verebileceğim bilgiler şöyle.
Geçen sene kasım ayının ortaları yada sonlarında 50-55 milyonluk bir ihale aldı. Bunun bilançolarını nasıl yansıdığı hakkında çok bilgim yok. Ama son çeyrek iyi kar açıkladı. büyük bir finansman gideri yazmasına rağmen.
27 marttada 22 milyonluk bir ihale aldı. Buda 2. ve 3. çeyrekte bilançoya yansıyabilir.
Zaten görüldüğü üzere ciroda çok güzel bir patlama var, aynı zamanda esas faaliyetede yansımış durumda. Şirket belirgin bir şekilde kabuk değiştiriyor bu bariz belli.
ileride sermayesi kadar kar yazsa zaten 10 liradan aşağı fiyatlanacağını sanmıyorum.
Borsada teknik açıdan geleceği satın alıyor zaten.
Şimdilik ilk bilgilerim bu şekilde. Kolay gelsin dostum iyi çalışmalar.
Ufak bir katkıda benden olsun,
Yaklaşık 11 yıldır hisseleri borsada işlem gören karel'i son dönemlerde cazip hâle getiren unsurları düşünmek ve bu konuda şirketi nerelere taşıyabileceğini irdelemek çok önemli bence.
Savunma sanayi ile ilişkili şirketlerin aldıkları yol ortada. Henüz yolun başında olan karel'in aselsan ve bağlı ortaklıkları ile stratejik işbirliği yönünde adımlar atıldığı yönünde işaretler var bildiğim kadarıyla.
Bugüne kadar hiç temettü dâhi vermemiş olmasına rağmen nedir bu ilginin sebebi?
Oyak son aylarda ciddi bir şekilde posizyon artırmaya devam ediyor.
Esas faaliyet karini en yüksek şekilde artıran şirketlerden biri karel.
Detayları Yalın Hoca'miz bizlere açıklayacaktır.
Katkı verenlere teşekkürler. :)
Şimdilik ilk aklıma gelenler bunlar.
Çok teşekkürler sayın ozsoyozgur.
Allah bizim cezamızı verecek. Yıllardır boş yere uğraşıp durmuşuz temel analiz - teknik analiz ile :rtfm: meğer bu kadar basitmiş yav :bravo:
ULUUN hareketli evet son günlerde ama bilemiyorum hocam benim pek kanım ısınmadı buna.
USAK yok hocam listede. Karel var.
Selamlar Sacro dostum.
İyi zamanda takibe başlamışsın. 50-55 milyon ihale dediğin iş 2018 yılına kadar tamamlanacak olan iş, yavaş yavaş giriyor gelir tablolarına, 22 milyonluk ihalesinin haberini göremedim. Ben de beğeniyorum bu şirketi.
KAREL ANALİZİDİR.
Karel, 1986 yılında özgün tasarımlarıyla, Türkiye'de elektronik telefon santralı pazarını yaratmış, bu pazara PBX ürünleri kazandırmış ve Türkiye'nin haberleşme alanında elektro-mekanik sistemlerden elektronik haberleşme sistemlerine geçişinde öncü olmuştur. Yüzde yüz yerli sermaye ile kurulan Karel, haberleşme elektroniği alanında Türkiye’nin en gelişmiş Ar-Ge’sine ve dünya standartlarında üretim tesis ve standartlarına sahiptir. Bugün Türkiye’nin 30’dan fazla ülkeye ürün ve teknoloji ihraç eden pazar lideri markasıdır. Dünyanın bilinen ve güvenilen kurumlarından Brand-Finance'ın hazırladığı "Türkiye'nin En Değerli 100 Markası" listesindeki markalardan biri olarak gösterilmektedir.
Karel, telekom operatörlerine ürün tedarikinin yanı sıra servis projelerinde de yer almakta, Türk Telekom ve Vodafone’a Türkiye genelinde 60 ilde saha bakım onarım hizmetleri vermektedir. Emniyet Genel Müdürlüğü projeleri kapsamında bu güne kadar 40’ı aşkın yerde hizmete verilen Kent Güvenliği Yönetim Sistemleri (Mobese) kurmaktadır. Yine benzer kapsamda Savunma Sanayi Müsteşarlığı projesi altında İstanbul, İzmir, Bursa, Adana ve Gaziantep gibi büyük il merkezlerindeki Kent Güvenliği Yönetim Sistemlerinin montajı ve devreye alınması işleri Kurumsal Projeler Grubu tarafından gerçekleştirilmektedir. Yine bu grup tarafından, Emniyet Genel Müdürlüğü, Trafik Elektronik Denetleme Sistemi olarak Edirne ve Çorum Osmancık’ta kurulan gelir paylaşımı esasına göre Kırmızı Işık İhlal ve Hız İhlal sistemleri benzeri TEDES projeleri gerçekleştirilmektedir.
Karel hakkında kısaca...
• Karel, telekom çözümleri, elektronik kontrol kartları tasarım ve üretimi, anahtar teslim projeler, savunma sanayine yönelik iletişim çözümleri alanlarında faaliyet gösteriyor.
• Sadece Türkiye’de 700.000’i aşkın kurulu PBX(Telefon Santralı), 30’u aşkın ülkeye Karel markasıyla ürün ve teknoloji ihracatı, dünyada 12 milyondan fazla kullanıcısı bulunuyor.
• Türkiye PBX Pazar liderliğinin yanısıra, Ortadoğu ve Afrika Bölgesi pazar lideri. Karel, sektörünün “en değerli” markası.
• Türkiye’nin En Değerli 100 Markası içerisinde.
• Dünya’nın en büyük 15, Avrupa’nın en büyük 3 PBX üreticisinden biri.
• Cirosunun ortalama %10’unu Ar-Ge’ye ayırıyor.
• 1600'ün üzerinde çalışanı bulunuyor.
• Ankara - Sincan Organize Sanayi Bölgesi’nde 20.500 m² kapalı alana sahip dünyanın en gelişmiş üretim, kalite kontrol sistemlerinin kullanıldığı üretim tesislerine sahip.
• Bilişim 500’de Türkiye Merkezli Bilişim Üreticisi kategori birincisi.
• %100 yerli sermayeli Türk şirketi.
• Karel, Türkiye'nin tasarımdan üretime tüm süreçlere sahip lider teknoloji şirketi.
Yukarıda şirketin faaliyet raporundan alıntıladığım gibi çok geniş alanlara hizmetler sunan şirketin son dönemlerde yurtiçinde ve yurtdışında yeni ve ciddi atılımları da mevcuttur. Bu anlamda 07/10/2016 tarihli şu haberini çok önemli buluyorum;
KAREL Elektronik San. ve Tic. A.Ş. , ASELSANNET Elektronik ve Hab. Sis. San.
Tic. İnş. Ve Taah. Ltd. Şti'nin açtığı Kent Güvenliği Yönetim Sistemi Ve Plaka
Tanıma Sistemi Altyapı Kurulumu İnşaat, Montaj Ve Bakım/Onarım İşi ihalesini
58.700.000 TL sözleşme bedeli ile kazanmıştır. Söz konusu sözleşme İl/İlçe
merkezlerinde 3605 noktada Kent Güvenlik Yönetim Sistemi (KGYS) ve Plaka Tanıma
Sistemi (PTS) kurulması ve modernize edilmesini kapsamakta olup 2018 yıl sonuna
kadar tüm kurulum çalışmaları tamamlanacak, il bazlı kabul işlemlerine müteakip
2020 yılına kadar garanti, bakım/onarım hizmeti verilecektir. Başlıca donanım
ürünleri Aselsannet tarafından sağlanacak olup yukarıdaki sözleşme bedeli
ağırlıklı olarak altyapı, montaj ve hizmet kalemleri içindir.
Savunma sanayi (ne yazıkki) ülkemizde büyümeye çok açık bir faaliyet alanıdır, Karel de bu konuda attığı adım ile önümüzdeki yıllara dair çok ciddi iş potansiyelleri edinmiştir. Bu alandaki partnerinin de savunma sanayinin öncülerinden olması Karel adına ayrıca bir avantaj sağlamaktadır.
Şirketin mali yapısında döviz açık pozisyonu dışında ciddi bir sorun göremedim fakat döviz açık pozisyonu da şirketin adeta kamburu durumundadır. Yüksek kur fiyatı şirketin kar performansını çok ciddi azaltıyor. Şayet bu döviz açık pozisyonu olmasa varolan kar rakamları neredeyse ikiye katlanacak. Neyse ki döviz seyri son aylarda biraz stabil olabildi de Karel de bu konuda biraz nefes alabilecek.
Son aylarda hisse fiyatı performansı göz kamaştıran Karel için şimdi burada şirket adına yapılacak temel analiz veya teknik analiz açıkçası çok yeterli sonuçlar doğurmayacaktır. Çünkü daha önceki şirketlerde gördüğümüz gibi varolan fiyat, bir iki çeyrek sonrası kar rakamlarını da içinde barındırıyor diyebileceğimiz sonuçlar çıkacaktır.
Fakat savunma sanayinin uzun vadede bu şirketi çok iyi noktalara getirebileceğini düşünüyorum. Bu yüzden de yabancı ilgisi ile beraber hisse fiyatı at başı gidiyor.
Çok detaya girip bilanço yada gelir tabloları ile ilgili görsel tablolar hazırlamak istemedim, listedeki diğer şirketlerin sonuçlarını da hızlandıralım istiyorum.
Bu grafiği geçenlerde de paylaşmıştım. Tecrübe ile sabittir, bu tip hacim patlamaları genelde ciddi trend başlangıçlarında oluyor.
http://666kb.com/i/dk8cnd26y83vtlyal.png
Kısa veya orta vade için fiyatı düşer veya çıkar bir şey diyemem ama uzun vade de güvenebileceğim bir şirket olarak görüyorum KAREL’i.
Hocam yataşi da degerlendirebilirmisiniz
Lenovo P1a41 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.