Originally Posted by
yetkisiz
Geçen yıl bu zamanlar en küçük birader "İstanbul'da yapamıyorum ben köye gidecem abi" dedi...Tamam dedim...Atıl vaziyette duran arazileri de değerlendirmiş olacaktı, düşünün 10 dönüm yeri yıllık SADECE 150 TL ye icara veriyordu babam...Eken biçen yok, insan kalmamış memlekette...Neyse...Giderken 10 bin tane de Kaliforniya solucanı almıştık, 1.000 TL'ye...Nisan ayında 200 tane ceviz ektik ...Ceviz sayısını seneye 400 yapacağız nasip olursa...Şu ana kadar hiç bir kimyasal kullanmadık, sadece ürettiğimiz solucan gübresinden verdik ağaçlara...Ortalama 1 m. civarında boy attı 5 ayda ve kök analizini yapan ziraatçi "ben ilk defa böyle bir şeyle karşılaşıyorum" dedi...Hiç bir zararlı yokmuş ???
Tamamen şans...Ha, ekerken -usulen- toprak analizi felan (hibe desteğinden faydalanmak için mecbur bunlar) yaptırmıştık ama bu gübreye tıpkı hissene güvenirsin ya o şekil güvendik...Ve bizi yarı yolda bırakmadı çok şükür...Gayet tabiki hayvancıkları bizzat kendi eliyle besledi birader, ne yediğini ne içtiğini biliyorduk yani...
Hayvanların sayısı 500 bini geçti bu arada...10 bin tanesi 1.000 TL den ayrı bir sermaye oldu biradere...Hedefimiz 2,5-3 milyon civarına çıkarıp gübrenin satışına başlamak...
Niye yazdım bunları peki ?...Gelecek tarımda abi, bakın devlet kendi arazisini 49 yıllığına beleş fiyatlara kiralamaya veriyor, üzerine yaptığın her şeye belirli oranlarda hibe desteği var...Maksat para kazanmak, sağlıklı yaşamaksa gençlere kesinlikle tavsiyemdir...Hiç korkmadan girsinler bu işlere...Kursunlar basit bir ltd.şti, kazandıkları paradan yatırsınlar hem SGK hem de BES'e...Miss gibi...Elinde imkan olup ta elalemin yanında binbir hakaretle asgari ücrete talim edene şaşarım valla...