Rahmi Koç'un ödediği gelir vergisinin kaynağı temettü geliri olabilir mi ?
Printable View
Rahmi Koç'un ödediği gelir vergisinin kaynağı temettü geliri olabilir mi ?
Sizi, nereye varacağınızı görmek için merakla takip ediyorum sayın British.
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Medyaya düşen “Ali Koç bedelsiz harikadır bana ve portföyüme çok katkısı oldu” haberi var mı?
Ali Koç’u veya başkaca büyük bir yatırımcıyı buradaki üç kuruşu olan KY ile bir tutmak çok doğru değil bence.
Koç ailesinin her ferdi şirketlerindeki ortaklıklarından gelen kar paylarından dolayı vergi verirler. Bu gayet normaldir zira gelir varsa ve devletin yasalarının tanımlamaları çerçevesinde elde ettiğiniz gelire vergi vermeniz gerekiyorsa verirsiniz.
Vergi vermemek bir amaç olmamalıdır. Bu doğru bir yaklaşım, kanaatime göre değildir. Devletin iyi veya kötü yönetilip yönetilmediği verilen vergilerin doğru kaynaklara aktarılıp aktarılmadığı tartışılabilir ancak hizmet beklediğimiz devlete vergi vermeme konusu tartışma dışı olmalıdır. Yine kanaatimce.
Temettüden vergi kesilir, bu doğrudur. Çünkü ortada bir gelir vardır. Cebinize para girer.
Eğer gelir vergisi ve temettü gelirlerinin vergilendirilmesi mevzuatına hakimseniz, verdiğiniz vergiyi ve hatta verdiğinizden fazlasını geri alabileceğinizi bilirsiniz.
Temettüde vergi var deyip çekilmek olmaz. Bu eksik bilgi vermektir.
Zaten bedelsiz temettüden iyidir gibi bir tartışma kendi içinde anlamsızdır. Elma ile Armut bunlar.
1- Medyaya düştüğünden bahseden olmadı.(o , bir ironi; ''R.Koç bile almıyor'' demek için idi)
2- Rahmi Koç alsaydı KAP'a açıklama gönderirdi.
3-'' Ölçek'' farkının , ne küçük, ne de büyük yatırımcı açısından bir farkı yok.(vergide ky daha avantajlı üstelik)
4- ''Vergi vermeme''nin bir amaç olduğundan bahseden olmadı.
5- Evet, son 2 yıldır temettü stopaj iadesi alıyorum!!!
.. ortak olduğum şirket grubu birden bire kendi aralarında muhasebesel veya başka bir amaca yönelik(nedenini henüz ky bilmiyor) birbirlerine temettü dağıtmaya başladı .... bana sorarsanız ; bedelsiz verselerdi daha mutlu olurdum !
...Stopaj yolu ile kesilen %15 in büyük kısmı da cebimde(borsada) kalırdı.
Ben olaya MATEMATİKSEL bakıyorum.
Sayın British,
Siz değil ama maddelerinizde sizin bahsetmediğinizi belirttiklerinizden bazılarından bahsedenler oldu. Yazılanları pek çok kişi okuyor, bizler gibi konuyu biraz bilenlerin, belliki burada bilmeyen ama yatırım yapmaya çalışan bir kitle var, onlara yardımcı olması amacıyla genel yazıyoruz diye düşünüyordum. Amacım sizin gibi işi bilenlere değil bilmeyenlere yardımcı olmak.
Konu matematiksel ise bunun cevabını ben zaten verdim. Bu iki enstrümanın bu konuda bana göre anlık matematik hesapta bir farklılığı yok.
Eksik bilgi vermeyelim o zaman .
%15 stopajı nasıl izah edersiniz ?
ancak hizmet beklediğimiz devlete vergi vermeme konusu tartışma dışı olmalıdır.
Sayın Tuğrul. Benim kanaatimce asıl tartilasacak konuyu tartışma dışına cikarmissiniz...çünkü TC ,de devlete vergi vermeme diye bir imkan var mı.? Hicbir gelir unsurundan kazancın olmasa dahi aşağıdaki olgularda vergi verilmiyor mu? Oturulan evin emlak vergisi. Binilen aracın MTV,si. Benzinin KDV si ÖTV si.marketten yapılan harcamanın KDV si.(nihai tüketici/nihai yüklenici).konuşulan telefonun özel iletişim vergisi.binilen uçağa ödenen seyahat vergisi...damga vergisi.trt payı.ulasim bedeli.dagitim bedeli.fon payı.egitime katkı payı.deprem vergisi.vb...yukaridakileri zaten kaciramiyosun.kaynaktan cart diye kesiliyor.....vergi verilmeli..ancak bu kadar da değil...kisacasi bu kadar da binilmez.
Sayın British,
Hem kira hem maaş hem de Temettü geliri olan bir ky vergi hesabı ile uğraşacak. Bana bu külfet geliyor. Eğer ky'nin uzun vadeli olarak şirketlere yatırım yapmasını istiyorsak vergi vermesinler demiyorum ama iki şeyi savunuyorum:
1. Şirketlerin kar ediyorlarsa mutlaka Temettü ya da bedelsiz vermesi teşvik edilmeli
2. Temettü vergilenmesi kaynağında ve tek seferde olacak şekilde kolaylaştırılmalı
Yazdıklarım kesinlikle yatırım tavsiyesi değildir. Hem acemi hem amatörce yazılmış yazılarıma yatırım maksadıyla itibar etmeyiniz.