Sevgili üye arkadaşlar,
Anlaşılan o ki bedavadan verilen %15'i beğenmiyoruz daha fazla olmalı diye düşünüyoruz. 56 yaşına kadar kim bekleyecek diyoruz.
İyi ama zaten sistemi oluşturuken, sistemi oluşturan, en baştan bunu bize söylüyor. Bak ben sana 25 TL vereceğim ama sistemde 56 yaşına kadar beklemen lazım aksi takdirde belli yıllarda çıkarsan sana %25 değil %15 veya daha erken çıkarsan daha azını veririm diyor.
Oran olarak o beleş paranın ne kadarını alabileceğini, sebepleri ile sana en baştan söylüyorlar.Ne kadar şeffaf değil mi?
Neyi sorguluyorsunuz Allah aşkına, o beleş paranın neden 25 değilde 15 olduğunu mu? Sokakta yürürken 100TL bulsanız, düşürenin neden 200 değilde 100TL düşürdüğünü sorgulayıp yerdemi bırakacaksınız? Kanun var nizan var, adam öldürüseniz 36 yıl yersiniz diyor kanun, eğer iyi hal gösterirseniz 1/3 oranında azaltırım diyor. Siz çıkıpta ben ne bileyim iyi hal gösterirsem 12 yıl az yatacağımı ya değiştirseniz diye hakimle pazarlık yapanı hiç gördünüz mü?
Neyse.
Ben kendim hesaplama yapmayayım. Sigorta şirketlerinin birikim similasyonları var. BNP'den yaptım. 35 yaş, 10 yıl ve aylık 200TL yatırırsam ne oluyor diye. Bugün başlayan birisinin, 2028 yılına 55.471TL ile girdiğini söylüyor sistem. Bunun 27.000TL'si sizin yatırdığınız ana para, 12.026TL Devlet katkısı ve 16.445TL si getirisi. Çıkacağım diye tutturursanız Bu 12.026TL'nin %60'ı sizin yani 7.215TLTL. Bu durumda 50.661TLniz oluyor sistemden çıkarken. Yani 27.000TL'nize 60 ayda 23.661TL alıyorsunuz.(Umarım biriside çıkıp niye 60 ay diye sormaz!) Neredeyse %88 getiri var. Yıllık %17.6. Ben bu hesabı BNP'ye en düşük risk profiline göre yaptırdım.
Sisteme girerken hiç bir kapitalim, birikimim yok. Sıfır!
Peki ben şimdi sorayım. Bana lütfen bana öyle başka bir sistem söyleyin ki ben şimdi 100.000TL'mi koyayım bana normal vaat ettiği getiriyi versin, diyelim ki on senede %176, birde üzerine 15,000TL hediye etsin 10 sene sonra.
Bakın cümleyi tam ifade etmeye çalışayım. Ben önce 100.000TL para koyuyorum ortaya sonra bana 15.000TL hediye edin diyorum.
BES' te ise ortaya koyduğum ön bir kapital para yok.
Madem sistemi beğenmiyorsunuz lütfen bana gelecek zaman önermeleri kurmadan, cevapları sistemin eksikliklerine veya Devlet bunu vermez temeline oturtmayı da bırakarak, bu beleş 15.000TL'yi (eğer 56'ya kadar beklersem 25,0000TL'yi) hem de hiç kapital koymadan nasıl kazanacağımı anlatın.
Hepimiz alternatifleri duyalım ki aralarından seçim yapabilelim.