Hayırdır inşallah tavan neyin nesil
Printable View
Hayırdır inşallah tavan neyin nesil
Akçansa uçtu 2 günde arena yüzde 8
Haber falanda göremedim hiç bir yerde
Sorpressa kardeş alım yaparken yanlış tuşa mı bastın çizdin tahtayı 😂
Şaka şaka hayrını görsün.
Kesmese bile sattığım lot ları 1905 1905 satarım ordan anlayın 😁
84 cent...
En yüksek kaç doları görmüştü arena bilen varmı?
Enteresan bir hafta oldu. 4 gün üst üste düşüp 5. gün tüm kayıpları telafi edip şaşırtıcı bir şekilde tavan kapattı ki bu tahtayı bilenler bu tahtanın çok iyi haberlerin geldiği günler bile tavan olamadığını bilir.
Belki de BIST'teki tüm şirketler içinde en az tavan olan tahta , ortada hiç haber yokken tavan oldu. Gerçi Cuma günü endeks de güzeldi ama biz endeksin %3 çıktığı günlerde eksi kapattığımzıı da çok iyi biliriz.
Zaten özellikle son 1 senedeki endeks yükselişine hemen hemen hiç katılmadı. O yüzden Cuma günkü tavanın iyi endeksle alakalı olduğunu sanmıyorum. Zaten endeks saat 15-16'dan sonra iyice artmaya başladı , halbuki bizim tavan bundan önce olmuş.
Hayırlısı diyelim. Sebebini bilsek çok daha iyi olurdu ama yükselmek güzel. Aslında bilançodan sonra alım gelir diye umut ettim. Çünkü bilançomuz bence çok da iyi geldi. %60 enflasyonun olduğu bir ülkede ciro , brüt kar , EFK , net kar bunların hepsi enflasyonun çok üstünde arttı ( % 85-150 arası ).
Yani şirket reel anlamda büyümüş durumda. Büyüyen ve kar marjları artan bir şirkete neden satış gelir anlamış değilim. Aslında genel bir satış da gelmedi. Yani Bu haftaki düşüş veya bilançodan sonraki düşüşün bilançonun beğenilmemesi ile alakası yok aslında. Satışı yapan sadece 2 aracı kurum vardı. Philip Capital ve Tacirler. Bu ikisi ve ağırlıklı olarak Philip 2-3 hafta önce yaklaşık 1,5 milyon lot mal aldılar. Ve tamamını hatta daha fazlasını geçtiğimiz 6-7 iş gününde sattılar.
Hatta hissenin tavan yaptığı Cuma günü bile Philip 350 bin lot mal sattı. Çarşamba da 600-700 bin lot satmıştı. Böyle bir tahtada 5-6 iş gününde 1,5 milyon lota yakın mal satılırsa , iyi bilançoya rağmen yükselmez hisse. Çünkü bu kadar yoğun satışı karşılayacak kurumsal bir alıcısı yok hissenin.
Ama buna rağmen bu kadar satışa rağmen tahta 1 haftada kaybettiklerini Cuma günü telafi etti ve bir önceki haftanın kapanışı ile hemen hemen aynı yerden kapanış yaptı.
Muhtemelen pazartesi tarihi zirvesi olan 23,4 seviyesini tekrar deneyecektir. Bu sefer geçme ihtimali çok yüksek. Ama 2 senede USD'ın 3 katına çıktığı bir ülkede artık 2 sene önceki zirveyi konuşmanın alemi yok.
Bu saatden sonra TL değil USD zirve konuşulmalı. 2 sene önce 2.7 USD'ı gören hisse şu anda 0,85 USD seviyesinde. Yani USD zirvesinin üçte birinde.
Bence bundan sonraki ilk hedef 1 USD'ın üstüne çıkıp orada tutunmak. Ondan sonra kademeli bir şekilde 6 ay içinde 2,7 USD'a ulaşmak.
Şirketin bilançosu bu yükselişi destekler. Çünkü şirketin işleri çok iyi durumda. İlk 6 aylık satış 594 milyon USD. Bu rakam geçen sene 435 milyon USD idi. Bu hızla gidersek seneyi 1,4 milyar USD ciro kapatmamız çok olası. Yani geçen senenin %30-35 üstünde. USD bazında %30-35 büyüyen bir şirket , kar marjlarını da yükseltiyorsa , nasıl olur da bilanço sonrası satış yer anlamıyorum ama dediğim gibi satan sadece 2 aracı kurumdu. Onlar da bitirdi satışları. Bu hafta yönü daha çok bilançoyu anlayanlar belirleyecek.
Şirketin büyümesi iyi. Zaten CEO birkaç yıl içinde 2 milyar USD ciroya ulaşacağız demişti geçen sene bir programda. Zaten bu hızla gidersek muhtemelen 2025 cirosu 2 milyar USD'ı aşacak. Hatta öğrencilere vergisiz cep telefonu , tablet ve bilgisayar olayı gerçekleşirse bu sene 1.4 milyar USD'ın da üzerine çıkarız.
Buradan brüt kar , EFK ve net kar çıkarımları yapmak istemiyorum zaten 4 işlem bilen herkes son 4 çeyrek bilançosunu yan yana koyarsa önümüzdeki 2 çeyrek bilançosuna nerelere ulaşacağımızı rahatlıkla görür.
Geçen yazmıştım bu sene 250 milyon liranın üstünde bir net kar bekliyorum. EFK ise 1 milyarın üstünde olacak gibi. Bu verilerle rasyolarımız ( F/K , FD / FAVOK , PD/DD ) borsa ortalamasının çok altında kalıyor.
Tek sorunumuz olan yüksek finansal borç içinde şirket yakında VDMK ihraç edecek ve muhtemelen finansal giderler önümüzdeki çeyrekler azalarak devam edecek. Paynet satışını artık bonus gibi değerlendiriyorum. O olursa zaten tüm senaryo baştan yazılır satış rakamına göre. Ama satılmazsa bile bu şirketin sene sonu etmesi gereken seviye 40 liranın üstüdür.
Bakalım pazartesi bizi ne bekliyor. Alımlar devam mı edecek yoksa yeni sürpriz bir satıcı mı çıkacak. Ama böyle bir hisseyi bu seviyeden satmak çok hakikaten rasyonel bir iş değil. Satan ya kötü niyetli bir operasyonun içindedir yada artık sabrı kalmayanlardır.
İnşaallah akıl mantık ağır basar bu hafta. Bu yatırım fonları yöneticileri ne iş yapar anlamış değilim. Bu adamlar rasyolara ve bilanço gelişimine bakmayıp neye bakıyorlar anlamış değilim. Bu bilanço ile yatırım fonlarının alım yapması lazımdı ama bakalım belki ancak bu hafta akılları başlarına gelir.
kısa vadede 1dolar hedefine dogru yola çıkıldı diye düşünüyorum ben de teknik olarak YTD. ama bi hareket var kokusu yakında cıkar paynet satışı olabilir bence bu sefer
90 cent...
98 cent... adet olsun :) böle böle 3dolar a inşallah YTD. :)
Bugün aslında 1 USD seviyesini de aştı anlık da olsa. 27,98'i görmüş ki bugünkü kur ile 1,03 USD yapar. Kapanış 0,99 USD seviyesinden oldu.
Şimdi ilk hedef 1,24 USD. TL grafik de çanağı tamamlayıp , fincan-kulp formasyonunu da yaptı. Ama USD grafikte dipten dönüşü yeni yaptı. 1,24 USD görüldükten sonra belki bir miktar realizasyon gelebilir. Ama nihai hedef 3 USD 6-9 ay içinde.
Şirket yönetim kurulunun 16.08.2023 tarih ve 2023/18 sayılı kararı ile; şirket yönetim kurulundaki görevlerinden istifa eden yönetim kurulu başkanı Rajiv Srivastava'nın istifasının kabulüne, yönetim kurulunun mevcut süresi içerisinde görev yapmak üzere Keith W. F. Bradley'nin yönetim kurulu üyesi olarak Türk Ticaret Kanununun 363'ncü maddesinde yer alan hükümler çerçevesinde atanmasına ve bu hususun ilk genel kurulda onaya sunulmasına karar verilmiştir. Rajiv Srivastava'nın yönetim kurulu üyeliği dışında kurumsal yönetim komitesi üyeliği, ücretlendirme ve aday gösterme komitesi üyeliği de sona ermiştir.
QUOTE=canbaba06;6524713]https://imgyukle.com/i/r8QvFy
https://img.imgyukle.com/2023/08/18/r8QvFy.png[/QUOTE]
Önceki mesajımda resimler görünmüyor yeniden paylaşıyorum.
yeni yönetim kurulu üyesi Keith W.F. Bradley özgeçmişinin detaylı okunmasında değerlendirilmesinde fayda vardır.
https://hizliresim.com/pqnpvx0
https://i.hizliresim.com/pqnpvx0.PNG
arkadaşlar birde bişey soracağım arena dolar zirvesi 8 dolarlar diye hatırlıyorum yanlışmı acaba
Mart 2021 dolar 7,5 ve areneda maksimum mart 2021 de 60 lardaydı buda 8$ ediyor
şimdi bölünme ve kur dalgası bu tarihten epey sonra geldi.
Arena ve Bist100 için güncel rasyoları 3 ayrı sektör başlığı ( Bilişim ve Yazılım - Teknolojik Ürün Ticareti - Toptan ve Perakende Ticaret ) altında filtreledimEk 29700
Bu iş herhalde bu hafta netleşecek. Bu haber CB tarafından verilince sektöre ciddi hareket gelir. Hisseler de bundan olumlu etkilenir. İndes , arena , penta , despec , dgate , teknosa hepsi çok olumlu etkilenir.
En çok da bize yarar bu haber. Çünkü özellikle cep telefonu konusunda pazar lideriyiz. Tablet ve Bilgisayar konusunda da sektörde ilk 3 içindeyiz.
https://www.hurriyet.com.tr/gundem/g...nacak-42317796
Emirhan bey cevaplarınız için teşekkürler.
info yatırım araştırmacılarıda özellikle indes,arena bir şirket daha saydı da ... çok olumlu ve yüksek gelir büyümesi olacağını iletti.özellikle bu haber son bir yıldır kamuoyunun gündeminde.düşük kur üzerinden son bir yılda ürün stoklandığını ve doların son bir yılda % 50 yaklaşık değer kazandığını bunun çok pozitif olacağını ilettiler.
Telefon öğrenci indirim sadece Türkiye de üretilen telefonlar için geçerli sanırım ve hat sahipleri üzerine indirimli telefon alınıyormuş. Diğer türlü tüm telefonlar olsa uçardık.
Kredi derecelendirme kuruluşuna rating çalışması yaptırmış şirket. Yatırım yapılabilir notu almış. Herhalde bu VDMK ihracı yakın zamanda gerçekleşecek. Bunun ön adımı bu.
Bu arada vergisiz telefon işi için karar çıkmadı pazartesi günü. Ama Mehmet Şimşek üzerinde çalışıyoruz demiş. İptal olması veya olmaması çok olası değil ama biraz gecikecek anlaşılan. Muhtemelen bir sonraki kabine toplantısına kaldı. Benim bildiğim kabine 2 haftada bir toplanıyor çok elzem bir durum olmazsa. Bu durumda Eylül başında bu konuya tekrar bakılır eğer çalışma biterse.
Ama VDMK olayı için her an YK bir karar alabilir. Bakalım ne kadarlık bir ihraç kararı alacaklar.
Borçlu şirketler için bu kredi faiz oranları sıkıntı yaratabilir..
Kısa vadeli kredilerini USD 'e çevirenler işin bu kısmından olumlu etkilenmesi lazım.
Ytd.
Son açıklanan bilançoya göre Arenanın 2.120.000.000 TL banka kredisi var kısa ve uzun vadeli.
Bu miktarın çok küçük bir kısmı sadece 92 milyon TL'si uzun vadeli TL kredi. Ve bu kredinin faizi %18 gibi çok uygun bir faiz oranına sahip. Şirket bu krediyi Brightstarı alırken kullanmıştı ve uzun vadeli TL olarak kullanmıştı. O dönem faizler düşük olduğu için bu krediyi %18 gibi bugünün şartlarına göre çok uygun bir oranla kullandı. Bu kredi her ne kadar değişken faizli de olsa oranı mevcut şartın çok altında . Zaten meblağ da çok düşük.
Kısa vadeli banka kredilerinin toplamı ise 2.029.000.000 TL.
Bunun sadece 346 milyon lirası TL cinsinden ve kredi oranı %14-24 arası. Bu kısım faiz artışından olumsuz etkilenecek.
Ancak kısa vadeli yaklaşık 2 milyar TL'lik kredinin yaklaşık %82'si yani 1.7 milyarı ise döviz bazlı kredi. Faiz oranı ise %7-14 arası.
Bu kısım döviz kredisi olduğu için TL faizlerdeki artıştan olumsuz etkilenmeyecek. Hatta TL faiz oranlarının artışı dövizde düşüşe yada en kötü ihtimalle durağanlığa sebep olacağı için şirketin kredilerinin çok büyük kısmını teşkil eden döviz kredileri bu durumdan olumlu bile etkilenecektir.
Yani olayı daha da sadeleştirecek olursak , Arenanın 2.120.000.000 TL'lik banka kredisinin sadece 346 milyonluk kısmı faiz artışından olumsuz etkilenecek iken , yaklaşık 1.780.000.000 TL'lik kısmı ise olumlu etkilenecektir.
Dolayısıyla Türkiye'de TL faiz artışı , Arenanın banka kredilerini olumsuz değil olumlu yönde etkiler.
Bu konu hala daha netleşmedi hocam. Mehmet Şimşek sadece yerli telefonları kapsasın derken , tüm telefonları kapsasın diyenler de varmış. Şu anda her 2 opsiyon da hesaplanıyor. Sanırım son kararı Erdoğan verecek. Konu 4 Eylüldeki kabine toplantısında tartışılacak o zaman karar verilecek.
Eğer ithalleri de kapsaması cari açığı çok arttıracak ise ve bu durum makro ekonomik dengelere zarar verecek ise o zaman sadece yerlileri kapsasın diye bir karar çıkabilir.
Ama bu durum bizi çok etkilemez. Çünkü Arena Connect Türkiye'de üretilen her markanın satış hakkına sahip. Tecno ve ZTE modellerinin zaten tek satıcısı Arena ama diğer markaları da satabiliyor. Dolayısıyla bu artıştan iyi bir pay alır.
Kaldı ki olay sadece cep telefonu işi değil. Tablet ve bilgisayarlarda var işin içinde. Orada da yerli şartı olur mu bilemem ama bence bu kısımda yerli şartı olmaz çünkü çok fazla yerli alternatif yok tablet ve bilgisayarda.
Belki de cep telefonu konusunda da ithaller de dahil olsun diye bir karar çıkabilir çünkü gençlerin talebi bu yönde imiş. Sadece yerli diye bir karar çıkarsa bu gençler arasında bir hayal kırıklığına sebep olabilir. Bu da istenilen olumlu etkiyi yapmaz hükümet açısından. Bunu da hesaba katacaklardır bence.
Telefon işi netlik kazandı sadece Türkiye de üretilen telefonlar olacak, hat sahibiyle telefon aynı kişi üzerine olacak ve 2 yıl boyunca telefon satılamayacağını. Hele bazı telefonlar 2022 model. Şaşırdıkmı tabiyi şaşırmadık.
Verginin vergisinin alındığı tek ülkeyiz malesef hem ÖTV ödüloruz hem ÖTV nin yüzde 20 KDV sini ödüyoruz.
Emirhan bey
merhaba
bugünkü hareketi yorumlamanız mümkünmü,
teşekkürler
Yatırım tavsiyesi olmamakla birlikta USD bazlı haftalık grafik yorumu paylaşabilecek varsa çok sağolsunlar şimdiden.
Hocam bugünkü hareketi anlasak yorumlayalım ama dün bugün hissede garip işler oldu.
Geçen hafta 29,50'yi gösterdikten sonra 2-3 gün içinde 24,76'ya kadar geri çekilme oldu ve yine 2 gün içinde 29,50 tekrar geçildi. Hisse çok sert dalgalanmalar yapmaya başladı. Bu da silkelemenin bir parçası sanırım.
Yani 2 gün içinde %20 marj açıyorsa tahtacı vardır bir bildiği. Ama bence satanlara geçmiş olsun demeye getiriyor. Trade edeyim diyen adam terste kalırsa ya çok para kaybeder ya da çok hisse kaybeder. O yüzden bence artık çok fazla tahtada aktif olmamak lazım.
Bundan sonra sert hareketler görmeye devam edebiliriz her 2 tarafa da. Ama bence artık bir daha 3-4 lira geri gelişler net alım fırsatıdır eğer gelirse.
Geçen de yazmıştım kimse TL grafiğe bakmasın bu saaten sonra. USD grafiğe bakın. USD grafik te ilk direnç 1,24 USD olarak görünüyor. Yani 33 TL civarı. Bence oraya gidecek yakın zamanda ve oradan bir kar satışı gelebilir. Artık hareketler daha sert ve kısa sürede olabilir bundan sonra.
33 lirayı gördükten kısa bir süre sonra 27-28 lirayı da görebilir ama bu işin matematiği olmaz. Tahtacı çok mal toplarsa oradan da geri getirmiyebilir. Bu yüzden dirançlerde kar satışı yapacaksanız da portföyün %25'ini geçmeyin derim.
Ana trend yukarı zaten. Çok ucuz kaldık endekse göre. Ana hedef 3 USD ve biz daha 1,1 USD seviyesindeyiz.
Dalgalanmalar olacaktır , çok iyi trade imkanı verir ama dediğim gibi terste yakalanan da büyük zarar görebilir. Dalgayı düzde yakalama ihtimali olmayanlar fazla işlem yapmasın derim.
Bu vergisiz telefon ve bilgisayar işi haftaya pazartesi netleşecek sanırım. Oradan en az 100-150 milyon USD extra ciro yapabilir şirket sene sonuna kadar.
Senen sonu 1,4 milyar USD'ın üstünde bir ciro bekliyorum. EFK tahminim 1,2 milyar , net kar tahminim 300 milyon liranın üstünde.