59 dan sonra gelen haberlerin tümünü hisse çıkmak için kullandı ,zaten amaçta buydu ,yoksa gece yarısı kap atmak ne olaki..sanırım bofa bile terste kaldı.ayrıca lot sayıyorlar ..
Printable View
59 dan sonra gelen haberlerin tümünü hisse çıkmak için kullandı ,zaten amaçta buydu ,yoksa gece yarısı kap atmak ne olaki..sanırım bofa bile terste kaldı.ayrıca lot sayıyorlar ..
arkadaşlar bir şeyi gözden kaçırıyorsunuz...eğerli son iki yılın mezarından (dibinden ) daha yeni çıkıyor...daha 52 tl lik zirvesini bile göremedi...biz ise geçen yıla göre 3-4 kat çıkmış ve şu anda zirvelerimizi kırmanın mücadelesini veriyoruz.....:yes: bu zirvemizi yukarı kırarsak ?? güzel haberler eşliğinde koşmaya da başlayacağız....
ereglinin başında mittal ,demoklesin kılıcı gibi sallanıyordu, her başını kaldırdığında tahtayı boğuyorlardı milyonlarca lotla..ama adamlar en azından dürüsttü biz çıkacağız demişlerdi,sanırım artık sıfıra çok yakınlar..bizimkilerin yöntemleri ise çok ucuz,temel sıkıntı ise böyle tahtalara sağlam fonların gelmemesi varsada çıkması..
Geçen haftaki kapanışı 61.40, bu hafta 65.40 gördü ve şu anda fiyat 60.40, ortalamalardan epey aşağıda, satıcıların direnci bitti gibi ama alım iştahı yok, soğuttular hisseden.
https://i.hizliresim.com/id2a5pq.png
ereğli 171 milyar hasılat yapıyor sermaye 3 500 milyar sermayesine göre 48 85 tl lik hasılat yapmış işlem gördüğü fiyat 47 20
ereğlinin F / K oranı 17
kocaer 15 milyar hasılat yapıyor sermaye 657 557 milyon sermayesine göre 22 94 tl lik hasılat yapmış işlem gördüğü fiyat 60 30
kocaerin F / K oranı 33 .
kardemir 51 milyar hasılat yapmış sermaye 1 140 milyar sermayesine göre 44 70 hasılat yapıyor 28 00 dan işlem görüyor F / K oranı 20 karşılaştırırken bunları da göz önünde bulundurun ereğli ve kardemir hasılatlarına göre karşılaştırın
yatırım tavsiyesi değildir
paylaşımlarınıza göre ereğlinin fk sı 17....krdmd nin 20....kocaerin ise 30....acaba neden ??
cevap: kocaer binlerce ürün çeşidi üretebiliyor...üretimi esnektir...yenilikçidir...herhangi bir yeni üretimi de rahatlıkla yapabiliyor....ayrıca enerjide kendi kendine yetebilecek ,üzerine enerji satıp ciddi bir kar sağlayabilecek...amerikada ,suudi arabistanda yeni fabrikalar kuracak...ayrıca jeotermal tarıma da yatırımları olacak....kısacası hikayesi bol ve dinamik bir şirket..bu yüzden de geleceği daha parlak...o yüzden de fk sı 30....
kardemird nin de yeni yatırımlarının olduğunu duymuştum...sanırım oda enerjisini yavaş yavaş yenilenebilir enerjiden elde etmek için yatırımlar yapmaya başlamış...ürün çeşidi nisbeten kocaer gibi çok çeşitli değilse de kendince ürün çeşitliliğine gitmiş....bu yüzden de fk sı 20 olmuş..
ereğli ise enerjide henüz özgür olamamış...yeni yeni bu yatırımlara başlamak istiyor...hurdadan üretilen çeliğin enerji giderleri daha az iken ereğli gibi cevherden üretim yapan şirketlerde enerji gideri daha fazladır...cevherden üretim yapan şirketlerde karbon salınımı daha çoktur...dünyanın karbon nötre doğru gittiği bir ortamda ereğlinin acilen yenilenebilir enerji de özgür olmalı...yoksa 2026 yılı başından itibaren ihracat yaparken gümrükte karbon vergisi ödeyecek...buda kar marjını çok törpüleyecek...üretim çeşitliliği ise benim bildiğim aynıdır yani son bir kaç yılda çok da değişikliğe gittiğini hiç duymadım...ereğlinin ürettiği ürünler yurtdışıdan gelecek rus ve çin çeliğine karşı rekabet şansı azdır...(enerji ve işçilik giderlerinden dolayı )...işte bu yüzden de fk sı 17 dir....
olası bir emtiya rallisinde bu yüzden de ereğliye pek de şans vermiyorum demiştim...tabi bu söylediklerim geçen yıl edindiğim ve değişmediğini düşündüğüm bilgilerime dayanarak yapıyorum...bu konuda müzikal dostumuzun çok daha doğru ve isabetli görüşleri olacaktır...benim düşüncelerim bu şekildedir....bilmediğim bir şey varsa ben de öğrenmek isterim...
ereğli ve kardemir entekre tesis cevherden demir üretiyor cevheri elektik ile değil yüksek fırınlarda kömür gazı kok kömürü ile eritiyor . elektik rutin işlerinde aydınlatmada diğer işlerinde kullanıyor
izabelerde ark ocaklarında hurdadan yapılan demiri elektirik kullanarak üretiyorlar maliyeti yüksek
çemtaş ve bmsch de kaliteli çelik üretiyor ama çemtaş hasılatın sermayeye oranı kadar 1070 den işlem görüyor bmsch hasılatın sermayeye oranı 45 00 tl işlem gördüğü fiyat 26 30 tl . y t d
doğrudur kömür ve kok kömürü kullanılarak üretiliyorlar...işte bu yüzden de yüksek karbon salınımına sahipler...bu şirketler tüketikleri enerji kadar yenilenebilir enerji üretmeleri lazım...bunu da ya ges benzeri santralleri kurarak elde etmeleri gerekiyor yada atatpnin greenx benzeri platformlardan yeşil enerji sertifikaları satın almaları gerekiyor...bu şekilde nötr hale gelirler...zaten ereğli de büyük bir ges yatırımı için başvuruda bulunduğunu hatırlıyorum...çed süreci bitti mi o yatırıma başladılar mı bilmiyorum...
demir çelik,bakır,alimünyum,çimento ,gübre gibi sektörler acilen yenilenebilir enerjiye geçmeleri gerekiyor..yoksa gümrükte karbon vergisi verecekler...2026 yılının ocak ayında bunu yapmayanlar karbon vergisi ile tanışacaklar....
cevheri elektirik ile eritilemez linyiti koklaştırıp kok kömür ile eritilir kok kömürünün ısı kalorisi yüksektir . y t d
kocaer salı günü 65,30 u gördüğü gün 1,663 milyar tl lik işlem hacmine ulaşmış idi....sonraki gün normalde 1,8-2,5 milyar civarlarına çıkacak bir işlem hacmine ulaşması gerekiyordu...ben de trade edecektim....:kahkah: ama olmadı...o işlem hacminden sonra işlem hacmini düşüre düşüre hafif bir düzeltmeye girdi...
işlem hacimleri sırası ile 1,663 milyar.....607 milyon....425 milyon.....bu gün ise şu saat itibari ile 277 milyona düşmüş...bu gün büyük bir ihtimalle 300-350 milyon aralığında yapacak....pazartesi de düzeltmenin son günü 200-230 milyon civarında bir işlem hacmine inecektir....ardından da tekrardan bir çıkış dalgası bekliyorum..bu gün ve pazartesi 60,00 psikolojik seviyemizin üzerinden bir kapanış yaparsak başarı olacaktır...:kahkah: artık endekste bir sıkıntı oluşmaz ise salı günü 60 üzerinden tekrardan bir hareket çekeriz....
doğrudur dostum..bu şirketler üretim şekillerini değiştiremeyeceklerine göre tahminen tükettikleri enerji kadar yenilenebilir enerji ya üretmeli yada satın almalılar...olaya enerji yönünden bakmak lazım...yoksa kömür veya elektrik şekli diye değil...bu işin içinde olanlar bir ton çelik üretirken cevher ile üretimde ne kadarlık bir enerji tüketildiğini biliyorlar...buna göre de şirkete sen bu kadar enerji tüketiyorsun diyorlar...
Ereğli ve Kocaer'i kıyaslamak bana göre elma armut kıyası olur. Ben yatırım yaparken böyle bir kıyas yapıp karar vermem. İkisi çok ama çok farklı şirketler.
Emtia rallisi olursa (ki bana göre bu yıl böyle bir şey olmayacak) bu durumdan en karlı, ara mal/hammadde üreten, Ereğli çıkar. Kocaer için kar marjını baskılayıcı bir etken bile olabilir bu durum.
Kocaer ile yapılması gereken yorumların hepsini yaptığımı düşünüyorum. Ek bir sözüm yok. Keşke bu durumlara sokulmasaydı tahta, ama maalesef... Neyse.
Bol kazançlar.
Haber sitelerinde son dakika haberleri olarak ingiltere rezasyondan çıktı haberleri geliyor...sırada AB ve ABD gelecektir...bakır fiyatları şimdiden 10 bin dolara dayandı...analistler 2025 yılı için 13 000 dolarları bekliyor...yani benim gördüklerime göre emtiya rallisi nin ilk işaretleri geliyor...aylar önce bu konudan bahsederken Haziran ayini işaret ediyordum...ama ilk işaretler mayısın ortasında gelmeye başladı...
Olası bu ralliden hangi hisseler veya sektörler olumlu etkilenir iyice irdelemek gerek...ben kocaerin de olumlu etkilenmesini bekliyordum...ama müzikal dostumun goruslerine değer veriyorum...o yüzden de bu konuyu iyice araştırmak istiyorum..
Her halükarda kocaerin karlılık hikayesi çok güzel ..
şaşırdıkmı, hayır elbette. kendisini tahtadan fonlayan bir patron ,hissenin içine etti..
gece yarıları ve gereksiz gülünç kap'lar ,teorik eşleşmelerde tavan yapıp lotları silmeler,yüksek açıp kendi yazdıklarını almalar yeni gelenlere mal dağıtmalar..: adam sıfır maliyetli 10 miyon lotu tahtada dağıttı millete..benim için şirket o günlerde bitmişti..umarım yukarıda yakalananları çok bekletmez..ytd.
Operasyon tahtasına döndü, 4 gündür kallavi düşüyor, her olumlu haber kötü emellere alet edildi, ediliyor maalesef, bulaşanı doğruyorlar, şirket imajını fena bozdular.
İyi haftalar herkese.
https://invst.ly/14u4h3
günlük
desdeğe çok yakın kapatmış
burasıda kırılırsa mokoko
tabi bence.
Millet gaydırı gubbak cemileyi protesto etmek için mi yazmıyor yoksa stoplayıp çıktılar mı, Keko da yok piyasada :) 3-4 günde 65'ten 55'e düşen hisse insanda enerji mi bırakır yahu.
8 mayıs %3.15 eksi
9 mayıs %2.03 eksi
10 mayıs %1.58 eksi
13 mayıs %4.81 eksi
14 mayıs %1 eksi
Kcaer'de baharlar kısa, kışlar uzun ve soğuk geçtiğine değinmiştik sanırım, kışlık erzağı stokladık bekliyoruz bakalım,:) bu düşüşteki trendi yükselişlerde de yapsaydı keşke.
moraller bozuk dostum...borsanın geneli de düştü nedenini de anlayamadık...sanki türkiye savaşa girmiş gibi...:kahkah: ama bizim haberimiz yok..kocaer çok gevşetti çok...trade yapanlara tekrardan fırsat veriyor...yapmayanı da yine pişman ediyor....oysa kocaer şahlanıp koşarken sanki bir daha hiç geri gelmeyecekmiş gibi koşuyor....:kahkah:
Endekste fazla bir düşüş yok aslında ama bazı hisselere çok fazla verdiler, Kcaer çok abarttı, her zamanki gibi trade edenler kazandı, bu tahtacı da ayn tayfadan değilse bir şey bilmiyorum, 5 gün üst üstte eksi olur mu, yukarıdan okuttuklarını almadan baskıya devam edecek gibi, inşallah alamasın.
8 mayıs %3.15 eksi -
9 mayıs %2.03 eksi -
10 mayıs %1.58 eksi -
13 mayıs %4.81 eksi -
14 mayıs %2 artı +
15 mayıs %1.39 eksi -
16 mayıs %0.70 eksi -
Ayı piyasasına girdi galiba, her gün kırmızı, bugün de kırmızı çok şükür, Hakan efendi sağ olsun.
kerhaneci kendini 10 milyon lotla tahtadan fonladı gitti..ilk satış haberi düştügünde hissede benden düşmüştü zaten(tradeyi yoğunlaştırmıştım)..endex 10.500 ,emtialar başını kaldırmış,fed faiz indirimi menziline girdik, gelene gidene mal veriyorlar...''tahtadaki fiyat gerçek fiyat''dır..
Endeks fezaya çıktı hisse geri geri geldi, son bir haftadır negatif ayrıştık, 65'lere çıkartıp basmaya başladı ve hala doyamadı galiba.
Bilançoda sıkıntı çıkmazsa bu rezil hareketler geride kalır, 60 altında yalansın sen Kocaer.
valla hocam artık bunlardan her türlü üç kağıt beklenir, bilançoylada oynarlar ,haberde revize ederler vs..gece yarısı mal boşaltmak için kap atan şirketten her şey beklenir..zaten ayrı bir şirkette kurdular yapacaklarına kılıf olması babında..arabistanda da ne çevirdikleri belli degil..,özcesi : şirketin ve hissenin kurumsal güvenilirligi sıfırlandı ki ondan ben ,tahtadaki fiyata bakılması ve 61 üstünde kalınması gerekir , gerisi ıvır zıvır dedim..kurumsal güvenilirligi olan şirketlerin yatırımlarına ve büyümesine bakılır..
bu arada teknik olarakta ilk etapta 58.500 üstüne hacimli atması ve tutunması lazım..ytd
Niyet ne olursa olsun patronun mal satması travmaya sebep oldu, böyle satışlar hoş karşılanmaz, yatırımcı hisseden uzaklaştı, zaten 70'lerden buralara ve aşağılara gelmesinin sebebi de buydu, şimdi hala bunun sıkıntısını yaşıyoruz, gelen tonla olumlu haberle bir daha orayı göremedik.
Hisseye aşık olmak yok, temkinli iyimserlikle devam ediyoruz bakalım, başka yanlışlarını görürsem selamı keserim.
Malum tayfa Kcaer satıp Eregl alıyor galiba, hisse düzeltme yapınca millet hiç katlanamıyor yahu, satıp gidiyor, gidin gidin size ekmek kalmadı burada.:)
İyi haftalar.
metaller yine çoşkulu...bakalım bize yansıması olacak mı ??
inan son günlerde benim de aklımdan böyle şeyler geçiyor...özelikle müzikal dostumuzun yorumundan sonra benim de kafam karıştı....:kahkah: ama beklentilerine bakıyorum...gelecek haberlerine bakıyorum..son anda kocaerde kalmaya karar veriyorum...umarım bu kararımda pişman olmam...:)
Son günlerde hem endeks hem de sektörden negatif ayrıştık, metal fırtınadan olumlu etkilenmeyecek anlaşılan, Müzikal de öyle demişti zaten, şahsen şirkettin özel durumundan dolayı beklemeyi tercih ettim, umarım patron faktörü olumsuz olarak ön plana çıkmaz, siz de hisseden tereddüt etmeye başladığınıza göre durum pek iç açıcı değil.:)
Bu düşüşte kim satıyor, Bofa satışları vardı en son.
ben kocaerden hem özel beklentileri hem de metal fırtınadan faydalanacağı varsayımı ile pozisyon almıştım...metal fırtınadan yararlanır mı ?? müzikal dostum yararlanmaz diyor ama ben bu konuda da çok umutluyum...sonuçta değerlenecek hammadde ile ciro ve kar marjı artması lazım düşüncesindeyim...
özel beklentileri zaten malumdur...bu beklentiler bile bu hisseyi tutmaya yeterlidir...ben sabır etmeye devam etmek istiyorum...
peki neden metaller hareketleniyor da kocaer hareketlenmiyor ?? son bir yıla baktığımızda kocaerin zaten 17 tl lerden geldiğini görüyoruz..ama ereğli olsun kardemir olsun son bir yılda hala bir yıl önceki zirvelerini bile görememişler...o yüzden de şimdilik onlar çok ucuz kalmışlar görünüyor....bu yüzden de şimdilik !!! piyasa oraya kayıyor...bence kocaerin beklentileri ile ilgili somut gelişmeler olmaya başladığında hareketine devam etmesi gerekiyor....
kocaeri bir süre daha izlemeye devam etmek istiyorum..bakalım piyasa neye karar verecek...bu hisseye çok emek verdim...meyvelerini de yemek istiyorum...
benim hisselerde kalma süre rekorum 1,5 yıldır..geçmişte 1,5 yıl kalıp da sadece %10 kar ile yetinebilmiş biriyim...kocaerde ise 10 ayı buluyor sürem...amacım 2025 yılının ortalarına kadar , belki de sonuna kadar tutabilmektir...umuyorum ki sabır rekorumu bu hissede kırarım...bu hissede vardır bir hayalim...yüksek kar marjı ile çalışmaya başlayacak , yine yüksek karlar yapan bir enerji şirketine sahip olmuş bu sıralarda da amerika ve suudi arabistanda fabrikalar kurmuş dolayısı ile cirolarında patlama yapmış bu yüzden de yüksek temettü verimine ulaşmış bir kocaeri hayal ediyorum...o sıralarda belki de termal seracılığa el atmış ve meyve ve sebze ihracatı yapmaya başlayan bir kocaeri de görmeyi istiyorum..
tüm bu hayallerim için sadece 1-1,5 yıl daha sabretmem gerekiyor..umarım bunu başarırım...
Bu kadar bariz satış yemesi ve düşmesinin bir sebebi olsa gerek, hiç normal değil.
Metal fırtına hareketinden 10 lira kaybımız oldu,:) Müzikal'in tahlilleri tam isabet, 65'den 55'e düştü.
Ralliyi satış fırsatı olarak kullandılar sanırım, satış bitmişse yola devam ederiz, bilanço sakat gelmezse ivmelenir, MB ile ilgili açıklama da rahatlattı zaten, sorun yok.
müzikal dostumuz kaliteli bir yatırımcıdır...sektörü de çok iyi tanıyor...sezarın hakkı sezara....:bravo: kendimi ise aşık olarak görüyorum....kocaerin beklentilerine çok değer veriyorum...burada da söz vermiştim kalacağıma dair...hala sözümü tutma gücüm var...:)
umarım artık yukarılara ataklar yapar...
Bu alemde aşk yok dostum, bir hedef tespit edilir oraya geldiğinde de adios, Müzikal de hedef koymuş zaten, seni de iyi bilirim, temettü için falan bekleyeceğini hiç sanmıyorum.:) 65'ten çakıp 55'ten almaya nazlananlar en büyük aşkı yaşamışlardırdır, bizden daha çok severler tabi ki.:)
65 den satıp ,55 ten alanların aşkını ne yazık ki ben yaşayamadım...keşke yaşayabilseydim...aldığımdan beridir defalarca trade yapıp bu aşkı yaşayayım diyorum ama bir türlü olmuyor....:kahkah: temetü konusuna gelince , yaş ilerleyince ve sermaye olarak da amacına ulaşınca ,fazlasına gerek yok artık sabit ve düzenli bir gelirim olsun yeterdir düşüncesine giriyor insan...önceki yılların kekosu temettüyü takmazdı bile...bu doğrudur...ama insan oğlunun yaşı ilerledikçe fikirleri de değişebiliyor...tabi şu anki fikrim budur...borsa çok değişken ilerde aynı fikirde kalabilir miyim ?? bilemiyorum...kimseye de bu garantiyi veremiyorum...
bu borsa aleminde iki günün garantisini veremeyenlere ben kalkıp da yılların garantisini veremem...ama şu anki düşüncelerim bunlardır...
Çok objektif bir yorum olmuş, bizim gibi ekran başında edenlerin hal ve hareketleri değişkendir dostum, kararı etkileyecek sebepler mutlaka çıkıyor ve karar değiştirmeyi dayatıyor, öyle senelerin planlamasını yapmak bizim için zor iş, alıp da takip etmeyip beklesek olabilir, zaten onu becerseydik zenginler kulübünde olurduk şimdi.:)
Teşekkür ederim arkadaşlar. Objektif yorumlarınız benim için değerli, aşık da olsak tek gecelik ilişki de yaşasak, objektifliği elden bırakmamak gerekir. Ben zamanında aşklarımdan çok darbe yedim, artık aşık olmak yerine yatırım olaylarından duygusallığımı çıkarttım. Neyse o.
Pozisyonumu koruyorum, şirketin yapmayı söz verdiği yatırımları ne şekilde hayata geçireceğini görmek istiyorum. Fiyata bu aşamada takılmıyorum, hedefimi keşke yukarı yönlü revize edebilsem diye de fırsat kolluyorum. Ama bu durumların gerçekleşmesi bana bağlı değil, şirkete bağlı. Onlar yapacak, biz değerlendireceğiz. Hiçbir koşulda kısa vadeli pozisyon almadığım ve maliyetim de artık komik kaldığı için, kocaere biraz daha zaman tanıyabiliyorum. Maliyetim buralar olsaydı bu kadar rahat olamazdım, bunu da ekleyeyim.
Hayallerim yok, o kısmı çoktan geçtim, aşklarım yok, kalbim soğuk. Bekleyim görelim neler olacağını.
Hepinize bol kazançlar dilerim.