kafa yapim farkli
yada kafam yok
ikincisi daha buyuk ihtimal
Printable View
Turkiyede issizligin geldigi hale bak
Adam ne islerle ugrasirken simdi pilavcilikla ugrasiyor
yazik ya
http://www.milliyet.com.tr/vitrine-d...undem-2421070/
10-20 yıl ev kredisi çekip sefil takılanların yaptığı normal karşılanıyorsa , ekonomik özgürlüğe yatırım yapmak daha mantıklı;)
Sent from my iPhone using hisse.net mobile app
Daha kesinleşmedi + Faturayı üzerime almama gerek olmadığını söyledi. Belki oradan ev sahibini bulurum ama bursada gittiğim 2-3 emlakcıda böyle çalısıyor.. Sahibindenler bekarım diyince cayıyor;) bursa kükürtlüde güzel daire bulmuştum yoksa...
Sent from my iPhone using hisse.net mobile app
Bence en dogru cumle bu.
En yanlisi da 30 yil Mortgage ile ABD'de ev almak.
Ortalama bir Amerikali omru boyunce en az 10 kez isten atilir.
Diger taraftan teknolji degisir, insanlar yeni meslek ogrenmek zorunda kalir. 50 yaslarinda pc den nefret eden birinin surekli pc ile calismak zorunda olmasi vs.
Is'te bu ozgurluge yatirim yapmak konsepti icinde ev almamak, Turkiye'de ise cocuk sahibi olmamak gerekiyor, bu atilim yapabilme ozgurlugunu sagliyor.
ABD'de bir turlu basarili olamayan arkadaslarin en buyuk sorunu her iki ulkeden vazegec-ememe-leridir.
Kisisel deneyimim olarak, Turkiye 30 yil oncede boyleydi, 30 yil sonar da boyle olacak, belki duzelir beklentisi icinde olmamak lazim.
Yukarda biri arsa payi diyor, hangi cevre sorunu ile mucadele edecek insan, havayla mi ?, trafikle mi ? cocugun okuluyla mi ? Is'e git-gel de kaybedilen zamanlami ?
Bunlar biraz yasanabilir olsa, tamam ver o fiyati.
Ama bunlarin hicbiri yoksa, harcin icine altin tozumu koyuyorlar da, milyon TL. fiyat cekiyorlar.
Ne alacaksan nakit alacaksın arkadaş bu hayatta. Ha kredi mi alacaksın %80'in yine nakit olsun. %20'yi kredi çekeceksen de durum acil diye kredi çek. Maximum 5 senede öde bitir.
Ben 5 seneden uzun kredinin varlığına bile tahammül edemiyorum, insanlar 15 senenin altına giriyorlar. 15 yine iyiymiş gerçi dışarıda 30 senelik mortgage satıyorlar. Akıl dışı. Kim nasıl girer 30 senelik krediye...
Alacağın krediyi 5 senede ödeyemeyeceksen kirada otur daha. Kafan rahat olur.
Şahsen 5 yıllık çekip ev aldım. Yarısını geçtik ama sanki 10 yıldır ödüyorum. 😣
SM-A710F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Benim bahsettiğim daha da problemli bir konu zira 1500TL (sigortasız) maaş alan suriyeliler , nitelikli 3000TL net brut+giydirilmiş 5000TL maaş alan nitelikli işçinin işinin yerini alanlar. Örneğin gazaltı kaynakçısı,frezeci,CNC kalıp işleme teknisyeni v.b....
2000TL-2500TL arası ücret alan suriyeli mühendislier de 7000-8000 net giydirilmiş brut 14-15000TL maliyetli mühendislierin işlerini yapabilen nitelikli mühendisler. Yani durum sabun imalatında çalışacak asgari ücretliyi işsiz bırakacak suriyeli işçiden çok daha problemli bir durum.
Bu tür nitelikli suriyeli işçiler (teknisyen, mühendis) 2 yıl öncesinde türkçe bilmedikleri için nitelikli iş piyasasına giremiyorlardı. Son 2 yılda türkçe öğrenmeleri nedeniyle son 1 yıldır nitelikli işlerde de maaşlarda fiyat düşüşü oluşuyor.
Başka bir etkende bu tür nitelikli suriyeli işçilerin yerli muadillerine göre abartılı derecede fazla iş çıktısı üretmesi, zira kendini kanıtlayıp hayatta kalabilmek için belkide 2 kişinin yapacağı işi kendi isteğiyle yapıyor. Yani hem maliyet olarak çok daha az bir maaşa razı oluyorlar hem de inanılmaz bir efor sarf ederek hayatta kalmaya çalışıyorlar. Bu koşullarda ekonomik buhranında etkisiyle işsizlik ciddi bir dert haline gelebilir.