Uzun zamandır ilk defa huzurlu bir haftasonu geçirdim. Cuma akşam seansında 271,750den kapattım shortları. Pazartesi yeni macera arayacağız🍀
Printable View
Erken seçim tarihi için Haziran kritik deniyoru, ama düzgün bir açıklama da görmedim.
Populist hamleler olabilir deniyor.
>>>>>>>>>>>
https://www.patronlardunyasi.com/hab...eliyor-/266061
...
Kulislerde seçime giderken Emeklilikte Yaşa Takılanların taleplerinin karşılanması, kamu bankalarına olan borçların faizlerinin silinmesi, öğrencilerin ödemekte zorlandığı Kredi Yurtlar Kurumu kredi faizlerinin kaldırılması, akaryakıtta verginin indirilmesi gibi ekonomik adımlardan bahsedilirken çok tartışılabilecek bir başka iddiayı dile getirenler de var, o da genel af.
Kulislerde “Cumhuriyetin 100. yılında bir genel af neden olmasın?” deniliyor.
Hiç öyle bir şey demiyorlar vallahi. Benim anladığım şu; ya dövizini satarsın yada likidite krizi ile karşı karşıya kalırsın.
Bugün üreten bir şirket 100 TL'lik mal üretiyorsa en az 50-70 TL'lik fiyatlaması dolar bazlı hammadde veya ara mamül alıyordur. Bu adamın yıllık satışının %50-70'i kadar döviz tutması şarttır. Hele hele iç piyasaya TL üzerinden satıyorsan, ben bunu yapmayan adamın basiretsiz olduğunu düşünür yönettiği şirketin hissesini almam. Sen bu adama satışların en fazla %10'u kadar döviz tutabilirsin dersen bunu hiçbir üretim yapan şirket yapamaz. Ancak üç beş tane ya yazılım üreten veya çimento gibi bu ülkenin taşından üretim yapan firma yapar. Geri kalanı ihracat yapıyorsa döviz bazlı krediye yönelir eğer onu da yapmıyorsa üretimi kısar, kendi özkaynakları ile ne üretebiliyorsa onu üretir. Hiçbir basiretli tüccar gidip de maliyetlerinin %70'i döviz bazlıyken kur riski alıp iç piyasaya mal üretmez.
Bu arada eurobondlar açık kapı olmuş. Birçok firma döviz satmak yerine hazine eurobondlarını alacaktır. Aklıma tek takılan acaba o kadar eurobond var mı piyasada.
yatağı bilmem de..
süpürgeyi ihlastan alacaksın
adamlardaki vakumlama kimsede yok
https://twitter.com/e507/status/1541171718223454208
Paranın taban fiyatını (%14) elleyemeyen regülatör kurumlar, 3 basamakta ilerleyen fiyat artışlarını 1. hedefe koymuşlar ki... kredi arzını & varlık spekülasyonunu daraltıcı sert önlemler sıra sıra geliyor. Şirketler duvara çarpacak ve bu da, bireylerin acısını daha da artıracak.