Biden,Türkiye'nin öneminin farkındaymış.....istermisiniz Biden geldikten sonra dolar düşsün,borsalar yükselsin......????
Printable View
Biden,Türkiye'nin öneminin farkındaymış.....istermisiniz Biden geldikten sonra dolar düşsün,borsalar yükselsin......????
adanalı, aslında o tarihte bende borsadaydım. 21 bin endekste, dönüşten 3 gün önce portfoy boşalttığımı hatırlıyorum.
hatırlamadığım ise, büyük senetlerle küçük senetler arasındaki fark.
Sen hatırladığına göre maşallah hafıza kuvvetli.
O tarihte endeks balon yapmıştı, olması gerekenin epey üzerindeydi. Tüm senetler balon durumundaydı. Büyük senetler az balon yapınca küçüklerin çok balon yapması normal olabilir. Bugünki durumla bu açıdan benzeşmiyor.
Bugünse endeks ve merkez senetler olması gerekenin çok çok altında olmasına rağmen küçük senetler balonunda balonunu yapmış durumda.
.
BIST de değişen bir şey yok. TR Bankaları açılır açılmaz USD ye hücum ettiler yine.
Kısa vade long alıp satmaya devam ediyorum.
---
Ons altın, bir kaç haftada beklediğim yere 1 günde geldi. Akşam FED toplantısı vardı, o toplantı sebebi ilemi bu kadar hızlı yükselttiler anlamadım.
1952 den döndü. Şu an 1940 larda.
Şu an kafam karışık. Sanırım ons oyuncularınında karışıktır. abd de trilyonluk paketi geciktirecek mahkemeler var. trump seçimleri mahkemeye vermiş.
Biraz o bilgi netleşmeli. Trilyonluk paket ne kadar gecikecek.?
Aslında biden kazansa bile trump bir kaç ay daha yönetmeye devam edecek diye biliyorum.? Topal ördek hikayesi var. yanlışmı hatırlıyorum emin değilim.
Şu an ons da ne yapacağım emin değilim. Biraz düşüneyim, haber okuyayım.
abd seçimide hakkaten bira şaibeli göründü.
Michhigan eyaletinde trump rahat önde iken, üç beş saatte geri düştü sonra fark açıldı ve seçim o eyalette sonuçlandı. Halbuki trumpın rahat önde olduğu diğer eyaletlerde, seçim bir türlü sonuçlanmıyor.
Oyların biden a dönmesi değil, diğer sonuçlanmamış eyaletlerle kıyaslayınca, sayımın çok kısa sürede sonuçlanması şüpheli idi.
Dün BISTin manipulatörü aldı, yabancılar ise satmış görünüyor. Dün her şey artarken yabancıların ağırlıkta olduğu bankalar artmadığına göre yabancılar yüklü satmış olmalı.
Hala hiç durmadan çıkıyorlar. Geçen haftada satmışlar. Ondan önceki 2 hafta biraz duraklamışlardı.
Yeni giren 121 bin kişi ve manipulatör, satılan malları yükleniyorlar.
Endeks balaon olmadığı ve olması gerekenin epey altında olduğu için, yeni girenlerin UZUN VADEDE riski yok. tabi manipulatif küçük tahtalara çok pahalıdan girmedilerse. Hoş küçük tahtalarda pahalı demeninde anlamı kalmadı ya.
BIST dedönüş henüz görünmediğinden, günlük long alıp satmaya devam ediyorum.
Yükseliş sağlıklı olmadığı için(yabancı yüklü satıyor, manipulatör bir alıyor bir satıyor), mart dan beridirde BIST de çok dayak yediğim için, orta veya uzun vade BIST hisse viop a giremiyorum. Yoğurdu üfleyerek yiyorum.
Yanlız ons da hiç dayak yemedim.
Dünyadaki temel veriler neyse ona göre hareket ediyor. Kesinlikle, ons a girdiğim 3 haftadan beridir sahte hareket yapmadı. Dökmeye yönelik büyük hareket yapmadı. ons da kafam net. Yani alıyorsam net, satıyorsam net.
BIST ise yönetiminden dolayı kumarhane gibi. İzin verseler inanın ons altın piyasası yada abd hisse borsalarıda BIST gibi kumarhaneye döner. İnsanın yapısı bu. Ama arka planda o piyasaların düzenleyici kurumları bir şekilde manipulasyona izin vermiyorlar.
Bizde ise yöneticiler manipulatörlerden pay alıyorlar. Bunuda yasal zemine oturtuyorlar. Bizde ahlak tanımı yasalarda farklı.
BIST söylediğim gibi yükselmeye devam ediyor. Bende hafiften faydalanıyorum.
Öncedende yazdığım gibi, ilk hedef son tepe olan 1220 civarı.
Sonrası ise, o gün için analiz gerektirir. 1220 lere nasıl çıktığına bakmak gerekir.
Manipulatörler 1220 ye çıkarken malı dağıtabilirlerse, sonrasında okkalı bir realizasyon görürüz. Dağıtamazlarsa, o bölgede bazı fonlar satar. Endeks biraz düşer. Satılanlar karşılanır ve yola devam edilir.
Tabi o andaki batı piyasası görüntüsüde önemli. O esnada, batıda yüksek kırmızılar varsa, bizdeki kırmızıda biraz uzun olabilir.
---
ons da 1932 den beridir kenardayım.
1960 a hesapladığımdan çok daha hızlı çıktığından, biraz düşünceli haldeyim.
Sabahta yazdığım gibi, biraz araştırma yapıp, analiz yapıp, sonra karar vereceğim ne yapacağıma. Pazartesi günü kararımı vermiş olurum.
Aslında şimdiden bir fikrim var ama biraz sabretmem gerekiyor. Piyasada sabır olayıda çok büyük bir erdem.
ne kadar erdemliyim görüyosunuz.
taayyip, MB başgan ı murat uysal ı dehlemiş.
Adam tayyipin hangi isteğini yerine getirmediki.? İlginç şeyler değilmi.
Yeni gelecek başgan, tayyipin hangi isteğini yerine getirecek.? Tek işi para basmak olan bir fabrikadan ne isteyebilir tayyip.?
murat uysal, kurallarla ilgili, tayyipin istediklerini yapıyordu. Artık kural dışı şeyler demi isteyecek.? Yeni gelen siyasetçi, kural dışı şeyleri yapacak karakterdemi.?
murat uysal konuşsada bilsek, tayyipin hangi isteğini yerine getirmedi.?
bebecan ve şimşek beş para etmezdi, ama kuralların dışına çıkacak kadarda ahlaksız değillerdi. Temiz adamlardı. rıza zerrap denen adamdan rüşvet almamışlardı. teyyip dayanamadı bunları gönderdi.
tayyip eni sonu MB nin başına kendi damadını koyar. O yolda ilerliyor.
Geçenlerde fatih altaylı ile mailleştiğimizi ve bana çocukça küfür ettiğini anlatmıştım.
Neden mail atmıştım.
Devletin parası ile kurulan ama gelirini 4 tane iş adamının alacağı TOGG denen araba fabrikasında, arabalar için hep ithal parçalar kullanılıyordu. Yurt içindede üretilebilecek pil, elektrik motoru gibi parçalar ithal ediliyordu.
TR de 2 adet devlete ait ileri teknoloji pil fabrikası olduğu halde, togg arabası için abd merkezli bir çin firmasının pillerini almaya karar vermişlerdi.
Bende altaylı ya mail atmış, medenice hatalarını yazmıştım çünki togg un reklamını yapmış ve fabrikaya giderek o fabrikayı ve yöntemi onaylamıştı.
Çok okunan ve halk tarafından temiz bilinen biri olduğu için, bu adamın yazdıkları önemli. Temiz zannedildiği için halk buna inanır.
Başkası yazsa etkili olmaz, ama fatih gibi Uğur Dündan gibi adamlar yazınca, halkta algı oluşur.
Bu sebeple fatih altaylı ya yanlış yaptığını yazmıştım.
Verdiği 10 cümlelik küfürlü hakaretli cevaptan, adamın 17 yaş zekâ seviyesine sahip olduğunu anladım. Güldüm ve kaale almamaya karar verdim.
Diceksinizki. Adam 17 yaş seviyesinde ise nasıl milleti etkileyebiliyor.? Yazdığında çelişki yokmu.?
Hayır yok.
TR ve dünyada ortalama zekâ yaşı seviyesi 17. fatih dünyada çoğunluğu oluşturan bu 17 liklere hitap edecek kalitede, diğerlerinin arasından delikanlı tarzı ile sıyrılmış.
Bana komik cevabından sonra ertesi gün gazetede yine yazı yazdı. togg arabasının pili ile ilgili.
"Fabrika TR de kurulacakmış, bu sebeple ülkeye faydalıyımış." benzeri bir yazı ile, yapılanı yine onayladı.
Cevap yazmayayım dedim ama içimede oturdu. Bu kadar dayanabildim.
Şimdi aradaki farkı anlatayım.
1. fabrika yurtdışında olup piller ithal edilince ne olur.?
2. fabrika yurtiçinde olup, fabrika sahibi yabancı olunca ne olur.
Aslında bu farkı, ilgili kişilere anlatmamada gerek yok, çünki tonla örneği var. mesela TR deki yabancı sahipli bankalar. nasıl maymun gibi oynatıyorlar hepimizi. Bankaları devlete baskı aracı olarak kullanıyorlar, halkı perişan ediyorlar.
Mesela yabancı sahipli otomobil fabrikalalrı. nasıl hepimizi maymun yaptılar, yurt içinde üretilebilecek parçaları ithal ederek otomotivdeki teknolojik gelişmeyi engellediler.
Örnekler göz önünde ve basit, anlaması kolay.
Yinede üşenmeyip kısaca anlatayım diyorum.
farkı anlayabilmek için örnek olarak Türkiyedeki otomobil fabrikaları ile, yerli IHA fabrikalalrımızı vereyim.
TR deki otomobil fabrikaları yabancı sahipli. koç ailesinin ürettiği arabalarda yabancı sahipli, renault fabrikasıda yabancı sahipli. yabancının kontrolunde. Diğer fabrikalar tam yabancı zaten.
Tüm fabrikalarda üretilen otomobillerde yerli ve ithal parçalar kullanılıyor. İleri teknoloji parçalar ithal, diğer parçalar yerli.
TR otomotiv endüstrisinin ithalat ve ihracatına bakarsanız, eşit düzeyde. rakamı atıyorum kafadan, 40 milyar USDlik ihracatın varsa 40 milyar dolarlıkta ithalatın var. 3 yıl kadar önce incelemiştim. Otomotiv sektörü ülkeye doviz kazandırmıyor. Yaklaşık eşit çıkıyor.
Üretim satış da böyle ancak işin kâr boyutu var. Satılan araçların kârı, yurt dışına çıkıyor. Çok azı içerde kalıyor. İhracatın gelirini ithalat götürdü. Katma değer olan kâr kaldı. Ama o kârın %80 ida(rakam tahmin) yurt dışına gitti. Sonuçta toplamda ülke yüksek miktarda doviz kaybeder hale geldi.
Çünki arabaların yarısı tam ithal. Ülkede üretilenlerinde fabrikaların sahibi yabancı. Yerli sahipli fabrikalarında büyük ortağı var, yabancı. Kârın çoğu yabancı sahipler ve ortaklar sebebi ile her yıl yurt dışına çıkıyor.
Yetmiyor otomotiv de istediğini yapamıyorsun. Ben şöyle yapacağım diyerek sıyrılamıyorsun. Öyle yapsan başarılı olsan büyük ortağın olan yabancının dünyadaki çıkarına ters düşeceksin. İZİN VERMİYOR. Yuların onda, ne isterse yapıyorsun. Kontrolunu vermişsin.
Türkiye toplamda doviz yüzünden çok acı çekmiyormu.? Dovize bağımlılığımız yüzünden herşeyin fiyatı artmıyormu.? Fiyat artışları kadar geliri artmayan Halk fakirleşmiyormu.? Yine aynı bağımlılık sebebi ile devlet yönetimi yabancılara bağımlı kararlar almak zorunda kalmıyormu.? Bakın bankalara, yabancılar ne isterse o kurallar çıkıyor ve çıkan kurallar TR ye zarar veriyor.
Doviz açığı senin bir ölçüde kukla devlet olmana sebep oluyor ve otomotiv sektörü doviz açığı yaratıyor.
siyonistlerle ortak koç ailesi Devrim arabasını engellemeseydi, yerli otomotiv ve uçak sektörümüz oluşsaydı ne olurdu.?
Bakın IHA sektörümüze, en ileri teknolojiyi biz üretiyoruz ve ihraç ediyoruz. Üstelik yerli savunma sanayii gelişme aşamasında. Her yıl daha fazla ihracat yapıyoruz ve şu anki yıllık bir kaç milyar dolarlık ihracatımız, 20 yıl sonra belki 30 milyar doları geçecek. (tabi tayyip gilleri seçmeye devam ederseniz, IHA sektörü diye birşeyde kalmayacak o ayrı konu.)
Yerli olan savunma sanayi şirketlerimize bakın. Paranın %70 i yurt içinde kalıyor(rakam tahmin). hem ithalat parçaların çok üzerinde yerli parça üretiyoruz, hemde kâr yurt içinde kalıyor ve seni engelleyen yok. Şunu yapamazsın diye engelleyen olmuyor, istediğin yönde gelişiyorsun. Kamikaze dron yapacağım diyorsun, yapıyorsun, dur yapamazsın diyen yok. Elektrikli otonom ucuz otomobil yapacağım diyorsun "dur" diyor. "Onu fransada ben yapıp dünyaya satıyorum, sen 20 yıl daha yapamazsın. Ancak fransada uçan otomobil üretip dünyaya satarız, o zaman sen elektrikli otomobil yapabilirsin" diyor.
Otomotivde ise 50 yıl öncede aynı cari açık vardı, 50 yıl sonrada hala TR diye bir ülke kaldıysa aynı cari açık olacak. 50 yıl öncede otomotivde ileri teknolojin yoktu, 50 yıl sonrada olmayacak.
Yerli savunma sanayyii sektöründe ise her yıl doviz fazlamız katlanarak artacak. Dünyanın en ileri teknolojisinide özgürce geliştirip üreteceğiz.
Gelelim pil'e.
TR de ileri teknoloji pil üreten 3 tane bildiğim firma var. yahudi vestel, devlet kurumları aspilsan ve boren.
Bu fabrikaların pil teknolojileri abd firmasının biraz daha gerisinde deniyor.
Önemli değil.
İlk IHA larımızda abd ve israil in gerisindeydi ama şimdi onlarla başabaş seviyeye geldi. Sadece 17 yılda bu oldu. Otomotivde ise 50 yıl oldu hala teknolojik parçaları ithal ediyoruz. Üretmemize izin vermiyorlar.
Sen yabancıdan pili alınca, yabancı para kazanacak, o parayla ar-ge yapacak ve yabancı gelişecek. Senin fabrikan para kazanamadığı için gelişemeyecek. Büyüyemeyecek, hayat boyu yabancıya bağlı kalacaksın.
Fabrika içerde ama yabancı sahipli bankalarda yurt içinde ama devleti maymun gibi oynatıp halkı fakirleştiriyorlar. her yıl haksız kazancı cebe indirip yurt dışına kâr olarak çıkarıyorlar.
Daha ne anlatayım bilemiyorum.
Yurtiçinde yabancı sahipli fabrika ile yerli sahipli fabrika arasında büyük fark var. Ülkenin özgürlüğü kadar büyük fark var. Yabancının oyuncağı olmuşsun, hala yabancı sahipli fabrikayı onaylıyorsun.
Tabi fatih altaylı siyonistlerden maaş alıyor. Çalıştığı kurumun yerli sahibi yahudi, yabancı ortağı siyonist yahudi.
Bende o patrona maaşlı çalışsaydım, büyük ihtimalle aynı şeyleri yazar, aynı şeyleri savunurdum. Çünki siyonist sayesinde Aileni bol para ile geçindiriyorsun. Siyonist halkı soyup bol paraya kavuşuyor, sende o bol paradan, bol maaşını cebe indiriyorsun, karın çocukların halkın sırtında maddi açıdan bolluk içinde yaşıyor. Üstelik gazeteci olarak ayrıcalıklı bir hayatın oluyor.
Yeterli değil ama güzel yazı oldu gibime geliyor.
.
sağol knuck, ancak alıntı yapmadan teşkür etsen daha makbule geçerdi. hatta hiç yazmayıp forum itibarı yıldızını tıklasan yeterliydi.
evet artık knuck tanda oy alamayız.
---
bugünki yazısında(aslında dün) abdurrahman yıldırım ülkeye faydalı yazılar yazmış. Ayın beşinde değindiğim saadet zinciri konusuna o ayın 6 sında değinmiş. Yeni girip küçük senetlerin fiyatını on'a katlayan yediyüzbin kişinin olayına, ikimizde aynı benzetmeyi yapmışız, "saadet zinciri".
tarihleri belirttimki benim ondan aldığımı sanmayın diye. Alsam isim veriyorum, kompleks yapmıyorum.
O da benden almamıştır çünki beni okusa 20 tane adamı dövdürmeye göndermişti şimdi. Ona çok çaktım, çakacağım da.
Ama yazılarının çoğu faydalı yazı, yinede siyoniste hizmet eden ve bilinçli olarak hizmet ettiği belli olan yazıları var. Aptal değil. Ülkeye kötülüğü bilinçli olarak yapıyor.
fatih altaylı ise ülkeye kötülüğü aptallığından yapıyor, yediği haltın farkında değil. Benim mailime çok sinirlenmesiniz sebebi, ona ayna tutmuş olmam ve yazdıklarımın gerçek olması. Gerçek olduğunu düşünmese, mailimi, diğer binlerce maili sildiği gibi silip geçerdi, belki gülerdi, benim onun küfürlü mailine güldüğüm gibi.
Bi dakka yaw, ben başka şeyden bahsedecektim. Hanginiz konuyu fatih e getirdi.?
Ha.!
abrurrahman bir şeye daha değinmiş. Bende değinecektim ama zamanını bekliyordum.
Devlet kurumu olan BIST ve diğer piyasa kurumları, bilgiyi para ile satıyorlar.
Bu uygulama doğru değil. Bilgi herkese açık olmalı ve ücretsiz olmalı.
Ücretli olursa para piyasalarındaki adaleti bozmuş olursun. Tüm oyuncuları ringe salmışsın kapışsınlar diye. Ama bazı oyuncuların eline odun vermişsin. Bazılarına silah vermişsin. parası çok olana silahları dağıtmışsın. Silahlı insanlarla kapışacak olan kalabalıkların ise silahı yok. Devlet olarak Sende bu kapışmadan komisyon alıp kasanı dolduruyorsun. Buna kapışma denmez katliam denir(soygun).
Bilgiyi para ile satamazsın.
Adam 10 milyon dolarla(85 milyon TL) borsaya girmiş, bilgi için aracı kurum ve devlete her ay ödediği, üçyüz beşyüz lira yada bi kaç bin lira adama sıfır etki eder.
Ama cepdeki 20bin 30 binle belki 100 binle borsaya girmiş 1 milyon kişiye büyük etki eder. Hem her alış satışında yüksek komisyon ödüyor. Buda yanlış çünki tüm risk oyuncuda, aracı kurum sıfır risk alıyor. Hem de bilgiye her ay üçyüz beşyüz ödeyecek. Hali ile ödemez. Ödeyemez.
Sonuçta adaletsiz bir oyun ortamı oluyor.
Para piyasalarında bilgi GÜÇ dür. 120 kg lık adamla 60 kg lık adama boks yaptırıyorsun.
Aslında aklıma faiz olayı ile ilgili bir fikir geldi. Bunu merkez bankasına göndermeye çalışayım. Belki yetkili kişinin eline ulaşır ve üzerinde düşünürler.
Önce burada konuyu açayım. İçinizde devlet iribaşı varsa, MB ye ulaştırabilirsiniz. Aferim de alırsınız, üzerine terfi filan belki.
Konu faiz.
Devletin ve milletin Sorunu ne.?
Girift bir konu. Kompleks deyip girift kelimesini kullanmayayım dedim ama ikiside yabancı. Karmaşık diyeyim.
Çok karmaşık konu. Para piyasası bilgisi lazım.
En basiti ile kestirmeden anlatayım.
Devletin ve milletin şu anki en önemli sorunlarından biri ne.? Faiz yüksek.?
Faizin yüksek olmasının tek sebebi asında beş para etmez hükümetler. Kendi cebine odaklı adamları seçiyorsunuz, iş buraya varıyor. Adisiniz olm siz.
Her neyse.. yine sinirlendim. Ana konu çok ciddi, ama sulandı. Çözümde çok ciddi, oda sulanmış oldu.
Başa saralım.
Bu faiz sorunundan nasıl kurtuluruz.
Önce adam olacan, devleti soymayacaksın, kendi halkını soymayacaksın...
Yaw bir türlü sorunla çözüme odaklanamıyorum... Böyle hükümete, böyle devlete ne çözüm sunabilirsinki.?
300 IQ lu, 5binEQ dehanın dahisi olsan, bu hükümetlerle hiç bir çözüm işe yaramaz. O hükümetleri seçen, yanlış bilinçlendirilmiş, sürü haline getirilmiş bu milletle işe yaramaz.
Çözüm şimdiden çöp oldu.
Yinede yazalım.
Devlet faizi düşürmek istiyor. Faiz düşünce halk ucuz krediye kavuşuyor, alınan krediler harcanıyor, piyasa canlanıyor, fabrikalar üretmeye başlıyor, işsizler iş buluyor, filan fıstık.
Ama devletin kapasitesi faizi normal yollardan düşürmeye yetmiyor. tayyip devlet bankalarının kafasına silah dayadı, sileh zoru ile faizi düşürmeyi denediler yine piyasayı kapmış olansiyonistlerle baş edemediler.
Bu süreç bir şeyi gösterdi. Faizi devlet bankaları düşürdüğünde, diğer bankalar düşürmediler. Devlet bankalarının zarar yazması gerekirdi, yazmadılar. tersine kazançları katlandı. Demekki faiz düşürünce devlet bankaları zarar etmiyor. BUNU GÖRDÜK, cepte. Diceksinki o zamanda enflasyon düşüktü %10 ve altıydı. Bende hadi ordan diyeceğim, o rakamlar hep uydurma.
Silah zoru ilede faiz düşüremedin. Ülkeyi yönetemediğinden enflasyon yükseliyor, enflasyon yükseliyor yinede faizi düşük tutmaya kalktın, bu seferde siyonistler "olmaz öyle şey" dediler dovizi yüselttiler ve dovizde enflasyona katkı ile beraber diğer sorunları tetikledi. O sorunlarla baş edemeyeceğin için boynunu siyonist bankalara eğmek zorundasın.
YADA
MB şu kuralı koyar.
"Ne kadar ekmek, o kadar köfte" kuralı.
MB bankalara diyecekki. "Benle olan para alışveriş işlemlerinizde, her bankaya farklı faiz uygulayacağım. "
"Hangi banka halka hangi faizi uyguluyorsa, o faizi bende size uygulayacağım"
Tabi bunun teknik hesabı var. Ben detay bilmediğimden yüzeysel yazıyorum ancak anlaşılır.
MB şöyle devam edecek. "Sen banka olarak halka %10 la kredi veriyorsan, bende sana o faizle para vereceğim. senden alacağım para ve dovizede negatif korelasyonlu faiz vereceğim. yani halka ne kadar düşük faiz uygularsan, ben sana verdiğim paraya aynı düşüklükte faiz uygulayacağım. Sen vatandaşa enflasyonun 2 puan altında faiz uygulamışsan, bende senden alacağım paraya enflasyon artı 2 puan faiz uygulayacağım seni ödüllendireceğim."
netçede bankayı direk ödüllendirmiş, yada cezalandırmış olacaksın. Buda adil ve kabul edilebilir olacak.
Bu durumda siyonist bankalar ve yerli ortakları hemen birleşip aynı faizi uygulayacak. Ama devlet bankaları düşük uygulayarak işi bozacak. Böylece MB de devlet bankalarını düşük maliyetli paraya boğarken, diğer bankalardan yüksek faiz alacak.
Bence adil.
Diğer taraftan;
Bu faiz olayının gerçek suçlusu hükümetler. Bunu defalarca yazdım. Benim yazdığım çözüm, her tarafı çürümüş ahşap evi, ek dayanaklarla ayakta tutmaya çalışmak hepsi o. Kurnazca bir çözüm ama akıllı işi değil. Tam bu hükümete göre.
MB ye bu fikri göndermekten vazgeçtim. Moral gitti.
İtibar veremediğim için yazdım sayın alicemal hala da veremiyorum. Soruna çözüm bulursam bir itibar borcum olsun.
Saygılar.
Yazamadan edemicem,
ermeni ve Azerilerin kapıştığı Karabağ konusunda kafama takılan bir şey vardı.
Türki Cumhuriyetler birleşmesin diye Rusya ve abd desteği ile Azerbaycan'la Türkiye arasına ermenistan kurulmuş ve toprakları uzatılarak Azerbaycan ve Türkiye arasında sokulmuştu.
Hristiyan ermenilerin o bölgeye taşınması ayrıca Ruslar ve abd lilerce kullanılmasının yüz yıldan fazla bir geçmişi var.
SSCB dağıldıktan sonrada o bölge sınırlarını bu şekilde çizerek, Türklerin birleşmesini engelleme çabasındaydılar.
Kendilerince haklıydılar.
Kafama takılansa, zaten ermenistanın bir kısmı Türkleri ikiye bölmüş, neden birde Karabağ ı işgal ettiniz.? Dağlık bölge gereksiz gibi görünüyordu. O kadar savaş, o kadar katliam, o kadar milyonların sefil edilmesi.
Sebebi bugün öğrendim.
Dağlık karabağ altın ve diğer değerli madenlerle dolu.
ermeni işgalinden sonra siyonist dev altın firmaları Karabağ a gelip yılda 3 ton dan fazla altın çıkarmaya başlamışlar.
3ton karşılığı ons x 1900USD = 200milyon USD den fazla ediyor. Toplamda 500 milyar USd lik rezerv varmış. Sırf altın bu kadar birde diğer madenler var.
yahudiler sanki şeytana çalışıyorlar gibi.
Düşünün, önce ermenistan ve azerbaycanın başına çete haline gelmiş hırsızları koyuyorlar. Sonra o ülkeye istediklerini yaptırıyorlar.
para için 2 ulusu savaşa soktular. Milyonlarca insan sefil olurken bunlar her yıl yüzlerce milyon doları cebe indiriyorlar. Devletlerin başına geçirdikleri hırsız larada pay veriyorlar.
Karabağ savaşında, Irak'ta, Libya'da, Tunus'ta, Yemen'de vb. pek çok ülkede para için savaşlar çıkardılar, kendi hırsızlarını parti başkanı diye o ülkelerin başına getirdiler.
O ülkelerde sefil olan her bir ailenin öyle trajik hayat hikayeleri varki.! İnsanın aklı hayali almıyor. yani benimki almıyor, bu insanlar nasıl bu kadar vahşi olabiliyor. Hoş aklım alıyor sebebinide biliyorum, maymun teorim bunu birebir açıklıyor, hiç boşluk bırakmıyor. Yinede her seferinde yıkılıyorum. On milyonlarca insanın tüm hayatı acı ve sefalet içinde geçiyor. Sırf bir kaç bin siyonist ve uşak hırsızlarının cebine, ihtiyaçları olmayan milyonlar girecek diye.
O TVlerde gördüğünüz devlet başkanları bakanlar hepsi ... devamını yazmayayım. Cehenneme koysan az gelir.
İşte insan dediğiniz bu.
ermeni halkı sefil olsa gerek. Ama siyonistlerin devletin başına geçirdiği çeteler, lüks içinde yaşıyorlar. Mutlaka servetlerinide batıya taşımışlardır.
Soyulan ülkelerin devlet başkanlarına bakın, tüm servetleri batı ülkelerinde. ya ingilterede, ya abd de. banka hesapları var, mülkleri var.
abd ve ingiltereyi direk siyonistler yönetiyor. ermenistan gibi ülkelerin başına getirdikleri hırsızlar ise servetlerini bu ülkeye taşıyorlar. yani patronlarının yanına. Orada güvendeler. Dışardan bakarsanda batıya düşman görünürler. Ama çocukları batıda yetiştirirler.
İşin sürüsel yanı ise, ermeni halkıda bu hırsız siyonist uşağı paşinyan gibi siyasetçi devlet başganları için kavga ediyorlardır. "Yok o partiye oy verceksin", "yok bu partiye oy vereceksin" diye.
Azerbaycan ın başındaki herifin servetide batıda. İnanın putin in servetide batıdadır.
Konuyu dağıttım.
Karabağın değeri buymuş.
Birde terör olayları yüzünden madenlerini araştıramadığımız doğu bölgelerini düşünün. Genişlik olarak 50 tane karabağ eder.
Bu yazıdan sonrada oy yağmazsa çok şaşırırım. 7 oyda takıldık kaldık.
Arka arkaya bir kaç oy daha atmak isterdim ama bize hile yapmak yakışmaz.
Bize taze oylar lazım.
Hadi biraz daha ışık ol.
Aydinlat çevreni.Olacak bu iş.[emoji106][emoji122]
Bir şeyler oluyor alicemal
Berat,istifa (mı) etmiş.....(?)
Kimse teyid edemiyor.
sağol bosh,
abigail damat istifa etmiş.
Yerine bebecan yada şimşek gibi batı ülkelerinin kabul edeceği bir uşak getirirse, piyasaların hoşuna gidebilir. Ama 2002 de başa geçtiğinden beridir sürekli geri giden bir tayyip var. Yerine getireceği kişi de tayyipin uygun yerlerini en çok öpenlerden, bu işi en iyi yaparım diye anlatan olacaktır.
Bişey değişeceğini sanmam. BIST açısından Daha önemlisi MB nin faiz kararı.
adanalı, damat istifa etmiş, gece geç saatlerde ancak teyit edebilmişler.
BIST hisse de 1220 son tepeye bir kaç gün içinde ulaşılacak gibi görünüyor.
Ağırlığı geçen hafta sonuna doğru ONS altından, XU030 a kaydırdım. Bu haftada aynı olacak.
damat ın istifası piyasayı sevindirmiş, USD/TL bu sabah düşmüş. BIST de Bugün epey yeşil göreceğiz anlaşılan.
Piyasa oyuncularını TV de dinliyorum, damadın istifası + MB başkanının istifası, MB nin faiz artıracağına yorumluyorlar. Bugün coşku olabilir.
---
ONS altında hafta sonu epey düşünmeye fırsatım oldu. 1932 den beridir kenardayım. 1960 bekliyordum, çok hızlı geldi 1960 a.
Bu sabah bakıyorum 1960 ı geçmeye çalışıyor zorlanıyor.
LONG içinde ciddi sebepler var, SHORT içinde ciddi sebepler var.
Bu sebeple, ons altın kontratlarını azaltıp XU030 kontratlara ağırlık vereceğim. ons altını anlayana kadar bir kaç gün daha böyle olacak.
Ons altında long için sebepler, en önemlisi alternatif piyasalarda alacak bir şey kalmadı. Virus 2. dalga sebebi ile ekonomiler bir kaç ay duraksayacak, hali ile emtia ve hisse ye girmek mantıklı olmayacak. tahvil desen negatif faiz, diğer faizlerde negatif. Sadece USD ye geçiş olabilir oda ucuz değil. Hali ile ons da kalmak mantıklı.
Ons altında short için sebep, paket ocak ayı sonuna kaldı gibi görünüyor. En önemli sebep bu. Son haftalardaki yükseliş trilyonluk paket çıkacak haberi üzerineydi. Şimdi o paket ocak ayı sonuna kalmış gibi görünüyor. Çünki biden Ocak 20 de devralıyor. O tarihe kadarda trump pakete onay vermeyebilir. paketin çıkıp çıkmayacağını kesinleştirmem lazım. abd işleyişini tam bilmiyorum. Başka sebep ons altın artık pek ucuz değil ve aşı çıkarda ekonomiler düzelmeye başlarsa, ons altının orta vade düşüş trendine girmesini bekliyorum.
Long için sebepler çok az daha güçlü, ama trilyonluk paketinde tek başına çıkışta etken olduğunu unutmamak lazım. Şu an paket ortadan kalkmış gibi görünüyor.
ONS altında şu an seyirci pozisyondayım. Belki bir kaç long veya short kontratla gün içi dalgaya oynayabilirim.
Mantığım short almamı söylüyor, ama global oyuncuların altından çıkıp gideceği yer varmı.? ONS da yeniyim 1,5 ay oldu. Davranış tarzını yeni öğreniyorum. Bakalım ne yapacaklar.
Yeni MB başkanı, "Yeniyim zamana ihtiyacım var, ayın 19 undaki MB toplantısına kadar faiz kararı veremem" gibi bişeyler söylemiş.
Piyasa, MB başganının konuşmalarından "faiz artıracak" anlamı çıkarmışlar.
Buradaki kilit nokta ayın 19 u.
BIST ayın 19 una kadar yükselecek demektir.
Eğer tayyip veya yine MB başkanı ters yönde anlam çıkacak bir açıklama yapmazsa.
1220 olan son tepede CİDDİ bir realizasyon olabilir diye bekliyordum. Ancak son gelişmeler 1220 yi ciddi bir direnç olmaktan çıkardı.
Sadece tayyip veya başkası, faiz konusunda olumsuz anlaşılabilecek bir açıklama yapmasın.
---
Bu arada TV yorumcuları, damadın istifası hala kesinleşmemiş gibi konuşuyorlar.
BIST de yeni direnç 1250 psikolijik seviye. 1250 ye yaklaşırken realizasyon gelme ihtimali var. 1100 l seviyeden beridir mal yüklenen Manipulatör, bundan sonra fırsat buldukça mal vermeye çalışacaktır.
tabi önce 1220 yi geçmek lazım. Şu ara gelene veriyorlar gibi bir görüntü var.
Hatırlatayım, faizin artmayacağını ima eden bir hükümet yetkilisi olursa o zaman işler değişir.
---
ONS altında ortada top dönüyor. Kararı abd piyasaları açılınca verecekler gibi.
.
Vay canına, aşı haberi ONS altını vurdu.
En başından beri söylüyorum, aşı olayı ons altını negatif yönde etkileyecek. Aşıya yaklaşıldıkça ons aşağı dönme isteğinde olacak.
Bu haberle çakılmış görünüyor. Ancak ilk şok atlatıldıktan sonra biraz toparlar. Aşı haberinin detayı ve etkileri analiz edilir. Ondan sonra global oyuncular yeni karar veriler.
.
Benim açımdan müthiş bir gündü. Piyasa ekranı başından ayrılamadım.
Bugün ONS altın short dan iyi kazandım. Grafik okuyabilmenin avantajını gördüm. 1870 e kadar ineceğini hesapladım ve ona göre işlemler yaptım. Şu an 1870 in biraz altında. ELimde kontrat kalmadı, akşama sıfır kontratla giriyorum.
Ons altın konusunda Devamında Ne yapacağıma bu akşam yada yarın sabah karar veririm.
Bir miktar XU030 longum vardı, sabah az daha ekledim ve onlarda kazandırdı. Onlar duruyor.
Bu MB faiz artırımı hikâyesi, ayın 19 una kadar gündemde kalsa harika olurdu. Umarım tayyip yada başka bir yetkili çıkıp faiz artmayacağı imasında bulunmaz.
Söylediğim gibi 1220 ciddi direnç olmaktan çıkmıştı. Bir iki küçük denemede kolay geçti.
Bankaları alan kimdi acaba.? Yabancının aldığını sanmam. En iyi ihtimalle yabancı satmamıştır. Satan olmayıncada bankalar bugün çok yükselmiştir.
yabancılar faiz artışının kesinleşmesini bekleyecektir. Umarım yabancı gelene kadar BISTin manipulatörü ciddi bir realizasyona girişmez.
Ekonomiden sorumlu bakan, tahmin ettiğim gibi, tayyipe biat edenlerden en iyi popo öpen seçildi.
Adamın ekonomi ile uzaktan yakından haberi yok.
Maden fakültesini bitirmiş ve madenci olarak çalışmış. Ekonomi konusunda gençken yüksek lisans yapmış ancak o yüksek lisansı ile ilgili iş yapmamış. Madencilik ve siyasetçilik yapmış.
Kırkpınar yağlı güreş şampiyonunuda getirebilirdi. Yönetim açısından hiç bir fark olmazdı. Zaten bu bakan denenler göstermelik. Herşeye karar veren tayyip.
Danışman ve bakanlarının tek işi, tayyipin kararlarını onaylamak. Onaylarkende, tayyipin ne kadar haklı olduğunu güzel açıklayabilmek.
Gençken kamu kurumlarında 5 sene kadar çalıştım. Yöneticilerin hepsi tayyipin farklı versiyonlarıydı. Ne tür insanlar olduğunu çok iyi biliyorum.
5 sene dayanabildim. Ahlaklı ve yüksek kapasiteli bir insanın kamu kurumunda işi kesinlikle olmuyor. Zor dayanabiliyorsun oradaki ortama. Yüksek kapasiteliler, kamu kurumu ile iş yapan özel sektör tarafından kapışılıyor, geriye çalışmayı sevmeyen, durumdan memnun tipler kalıyor.
Tabi istisnalarda çok. İşini severek yapanlar ve kamuda devam edenler. Benim çevremde o dönem yoktu.
.
BIST de bugün ne olur emin değilim.
Şunu söyleyebilirim.
EĞER tayyip veya yetkili başkası, faiz artmayacak iması oluşturmazsa, BIST endeksi ayın 19 unda, bugünkünden daha yüksekte olacak.
1250 mi olur, 1330 mu olur söyleyemem. Piyasanın, faizin artacağına ne kadar inandığına bağlı.
Bir terslik olana kadar XU030 longları kapamayacağım.
Yanlız faiz artarsa, dünyanın genel görünüşüde destek verdiği için, bayağı bir uçarız. Aşı aralık veya en geç ocakta dağıtılmaya başlanıyor. Ülkeler açılacak ve ekonomiler yükselecek. tamamı ile hisse senedi ortamı olacak.
---
ONS altında bir müddet kenarda duracağım. ONS da piyasa neye karar verdi onu görmem ve inanmam gerekli.
Ayın 19 una kadar hisse viop a odaklanacağım. Ağırlık hisse viopa kaydı.
ons altında fırsat görürsem atlayabilirim.
Aşı üretimi ve dağıtımı en erken aralıkta başlayacak. Çok az bir zaman kaldı. Olurda ons çok fazla yükselirse, yeniden short düşünmeye başlarım. Şu an 1880 de.
İmdi biraz haber okuyayım.
Şu an sirenler çalıyor.
Duygulandım.
30-40 sene önce çocukluğum gençliğimde, sokakta yürüyor bile olsak, sirenler çalmaya başlayınca, dururduk, 1 dakika saygı duruşunda bulunurduk. Yolda arabalar dururdu, insanlar arabadan çıkar ayakta saygı duruşu yapardı.
Özlemişim o günleri.
özal ailesi ve sonrası, abd ve ingilterenin yetiştirdiği talancılar yağmacılar, ülkeyi bu hale getirdi.
Kuran kurslarında, camilerde, suudi arabistan parası ile yetiştirilen abd nin gerici askerleri, ülkeyi ele geçirdiler.
Polise ve orduya diz çöktürttüler. Halkı sindirdiler.
Oyum sana alicemal yaz beni de deftere :) Borcum olan itibar puanınıda verdim. Alacak verecek kalmadı.:)
Saygılar.
knuck danda geldi oy. 8 etti.
İşte vatandaş böyle oy veriyor. Ahlaklı dürüst temiz oluşuna göre değil, projeye değil, kapasitene göre değil.
Ahlaksız hırsızın katilin teki bile olsan, cami dedinmi oy geliyor, Atatürk dedinmi oy geliyor.
knuck oyu verdin geri almak yok. Oyu geri alsanda itibar puanını geri alamıyosun.:rules:
Neden KALABALIKLARA oy hakkı verince gidip en rezili seçiyorlar.? Ben bunu çok güzel açıklayabiliyorum.
Çok güzel açıklıyorum. Sanırım Nash isimli bilim insanıda açıklıyor. Onun bir kanununa benziyor benim açıklamamda. Aklın yolu bir.
Neyse başka gün açıklarım. Bugün işlerim var.
ons da kenara çekilince alternatif arayayım dedim.
USDTRY vadeli aklıma geldi.
Nasıl olsa mecburiyetten takip ediyorum.
İşleyişini anlama amaçlı 2 kontrat aldım sattım.
Gördüğüm kadarı ile teminat 850TL, kaldıraç 1000.
Her 10 kuruşluk fiyat hareketinde, kontrat başına 10TL K/Z yazıyor.
İmdi gelelim işin ülkeyi ilgilendiren kısmına. Biliyorsunuz YATIRIM AMAÇLI USD alanların ülkeye zarar verdiğini düşünen kesimdeyim.
Vadeli kontrat alınca, USD almış gibi ülkeye zarar veriyormuyum.?
Düşündüm. vermiyor olmam gerekir. Fiziki olarak USD almıyorum. kaydi olarak vadeli kontrat alıp satıyorum. Vadeli fiyat, gerçek alanda USD alanlar ve satanlar tarafından belirleniyor. Yani benim viop USD kontrat almamın bu ülkeye zararı yok.
Ben vadeli kontrat aldım diye Fiziki olarak piyasadan USD çekilmiyor.
Hali ile alternatif üçüncü araç olarak artık VADELİ USD/TRY yide portfoye ekliyorum.
---
Aynı anda hisse viop ve ons altın viop oynamaya başladığımdan beri, söylemiştim kafa çok rahatladı.
1,5 ay oldu ve Semayeyi %84 artırdım. Birbuçuk ayda neredeyse ikiye katladım.
Bunda 1,5 aydır silkeleme yapmayan pzvnk BIST manipulatörününde payı var. ONS tarafında ise silkeleme yok. Her şey temiz. İyi analiz yapabiliyorsan kazanıyorsun.
Mart ayında kaybettiğim miktarın yarısını henüz çıkaramadım. Ancak çok daha değerli bir şey elde ettim. Viop da kazanmayı öğrendim.
Bu, Mart'da kaybettiğim dev miktardan çok daha önemli.
Yukarıda USDTRY vadeli işlemini açıklarken,
"Her 10 kuruşluk fiyat hareketinde, kontrat başına 10TL K/Z yazıyor." yazmışım.
10 TL değil 100 TL olacak.
Örnek:
8,2000 den 1 kontrat long aldınız. 8,3000 dan sattınız. 100 TL kazanıyorsunuz. Tersi kaybediyorsunuz.
Matematiksel: (Sattığın fiyat-Aldığın fiyat) x Kontrat sayısı x 1000
Bin kaldıraç göz korkutmasın, kuruşlu hesap olduğu için bin gibi görünüyor. Normalde TL hesaptan gidersen 10.
Ons altın vadelide 8
BIST hisse vadelide 10.
Evet, bugünle beraber 43 günde tam olarak sermayeyi ikiye katladım.
viop dan para kazanmayı öğrenmiş görünüyorum.
Çok zor oldu, kafamı duvarlara aylarca vurdum, kaç kez "bırak çık" dedim, ancak sonunda öğrendim sanırım.
Rezillik BIST de. BIST yöneticilerinde. Sistemde.
Yoksa bende sorun yoktu. Bu iş için biçilmiş kaftanım.
Ons a girene kadar yumurtaların hepsi aynı sepetteydi ve bu sepet maaalesef BIST vadeli hisse sepetiydi. Yumurtalarımın tamamı, yöneticilerinin rezil olduğu BIST hisse vadelideydi.
Şimdi yumurtaları vadeli ons altın, vadeli BIST XU030 ve vadeli USDTRY ye dağıttım.
Umarım artık karanlık günler geride kalmıştır.
Bu hızla kısa sürede mart ayındaki zararımı çıkarırım. Sonrası heaven.
Darısı başınıza. Umarım bazılarına ilham olmuşumdur.
Şubat ayında okurlardan bir yazmıştı. "Senle beraber bizde öğrenelim" diye.
Umarım kötü dönemimdeyken o vatandaş pes edip takibi bırakmamıştır. Dayak yiye yiye bir yerlere vardım.
Önümde tek engel kaldı.
pzvnk BIST manipulatörü silkelemeye geçtiğinde, kendimi korumayı başarabilecekmiyim.
Tek sınavım o kaldı.
Dün Ons çakıldığında bırak para kaybetmeyi, iyi para kazandım. BIST çakıldığında bakalım ne yapacağım.
Onuda atlatırsam, artık paradise abicim. Türkçesi zabah akşam mokoko.
Darısı başınıza demişmiydim.?
Bol şans.
.
BIST için ayın 19 una kadar, dün sabah yazdığım geçerli. Maliye bakanıda MB başganından farklı konuşmadı.
---
ONS da seyir halindeyim. Aşı sebebi ile çıkamıyor. Para bolluğu sebebi ile inemiyor. Üzerine birde 2 trilyonluk paket var, üzerine eğer yanılmıyorsam FED her ay 120 milyar dolarlık şirket tahvili alıyor.
---
USDTRY de profesyoneller, FONlar USD satıyordur. TR deki siyonist Bankalar ise USDyi tutmaya çalışıyorlardır.
Faiz artana kadar USD nin inmesine izin vereceklerini sanmıyorum. Hatta eğer yapabilirlerse MB ye baskı amaçlı, faiz artırma fikrini değiştirmesin diye, 8.50 ye doğru götürmeye çalışacaklardır.
19 unda faiz artarmı.? TV deki ergenler üçyüz beşyüz saydırmaya başlamışlar. Yine fazla gaza geldiler.
Geçen ayda akp TV lerini seyredenlerin haricinde faizin artmayacağını düşünen yoktu. Piyasa tamamen faiz artacağına inanmıştı.
Kesin gözü ile bakılıyordu ama artmadı.
Bu seferde 300 baz puandı, 500 baz puandı diye saydırıyorlar.
Enflasyon %12, politika faizi %10,25
Yani %1,75 puan fark var.
Piyasa faizi %14. Vatandaşa verilen kredi faizi %20 lerde. Buna uygun tahmin yapıyorlar. Ama MB hedeflenen enflasyona göre plan yapıyor. MB yönlendirici kuruluş, takip eden kuruluş değil.
Eğer çok yükseğe şartlanırlar ve daha az çıkarsa, karamsarlık oluşur.
Mantıklı olan 1,75 puan. Buna alıştırsalar iyi olur. Fazla çıkarsa sürpriz olur, az çıkarsa büyük hayal kırıklığı olmaz.
Faiz artmazsa aynı terane devam eder. BIST e yüklü satış, USD 9 u geçer filan.
Vadesiz banka hesabıma bir baktım, tam takır.
Aracı kurum neredeyse tüm parayı komisyon ücreti olarak çekmiş.
Yeni fark ettimki ons altın vadeli komisyon oranları çok yüksek. Onbinde 5. Matematik gösterim 0.0005
XU030 vadeli komisyon 2 TL alıyor benim banka. Uygun fiyat. Ama ons altında çok yüksek komisyon oranı.
Pazartesi günü ons altın çakılırken kazandığım paranın %16 sını komisyon olarak almışlar.
Resmen soygun.
Tüm risk benim üzerimde. Parayı banka kazanıyor. Ben bu kadar risk üstlenmişken parayı aracı kurum olan bankanın kazanması büyük haksızlık. Zarar etseydim üzerine tonla komisyonda ödeyecektim. Sürekli kazanacağımın garantisi yok.!
Avrupa ve abd de aynı komisyon oranımı acaba.? Yoksa soygun bizemi özel.
Banka harici aracı kurumlarda komisyon daha düşük. Çok eskiden banka harici aracı kurumdaydı param ve istediğim zaman paramı çekemiyordum. Bazen ihtiyacınız oluyor, nakit giriş çıkışı yapmanı gerekiyor. Sürekli engel çıkarıyorlardı.
Hemde büyük bir aracı kurumdu. Şimdide aracı kurumlar aynımı bilmiyorum.
Aracı kurumun vadesiz hesabının olduğu banka olunca, işlemlerin çok kolay oluyor. nakit yatır nakit çek sorunsuz hallediyorsun. Karşılığında seni soymaları şartmı.?
Gördüğüm kadarı ile bütün bankalarda komisyon oranları aynı.
Belliki anlaşmışlar bu konuda kartel oluşturmuşlar.
Bir tanesi çıkıp "kardeşim benim komisyonum ons altında 4 TL dememiş. Böyle dese tüm diğer bankaların müşterilerini çekecek ve kazancını ona katlayacak. Ama yapmıyorlar. Kartel oluşturmuşlar. Yasalara aykırı.
Muz cumhuriyeti olmasak, şu an bankaların milyarlarca TL ceza yemeleri gerekirdi kartel oluşturdukları için.
Yukarıda "eğer yapabilirlerse MB ye baskı amaçlı, faiz artırma fikrini değiştirmesin diye, 8.50 ye doğru götürmeye çalışacaklardır."
USD 8 in altına indi. Ya TR deki siyonist bankaların gücü yetmedi. yada faizin artacağından o kadar eminlerki USD yi tutma ihtiyacı hissetmediler.
Neticede yeni gelen MB başkanı ve ekonomi bakanı, ikiside "piyasa ile uyumlu" çalışacağız benzeri konuşma yaparak faiz artacağı sinyali verdiler.
BIST hisse ise acaip gidiyor.
Umarım hükümetten ters bir açıklama gelmez. Yoksa tam terse döner. Ciddi mktarda X30 long da olarak tırsıyorum doğrusu.
Bankalar yine uçuyorlar ancak F/K lara hala 5 civarı. Hala çok ucuzlar. 8 civarı filan bu ay için BENCE normal olurdu.
EK: tayyip konuşmuş ve MB başganı, ekonomi bakanı gibi piyasa dostu mesajlar vermiş. Yani "faiz artacak" anlamı çıkacak şeyler söylemiş.
USDnin 8in altına inme sebebi bu olsa gerek.
Artık faiz artışına garanti gözü ile bakılıyor. Ne kadar olacağı konusunda uçup kaçıyorlar.
Bi ara bankalara gelen alışta çok arttı. Oda tayyip konuşması sonrası olsa gerek. Sanırım yabancılar almaya başladılar.
Aşı olayınıda devreye sokarsak, dünyanın genel ekonomik görünümü, Libya ve Suriyede tayyipin geri çekilmesi filan, BIST de uzun vadeli bir bayram başlamış olabilir. Tabi arada güçlü realizasyonlar olacaktır.
.
İşlem hacmi aşırı yüksek. Normalde bu hacmin arkasından küçük bir realizasyon gelir.
Ancak bu sefer durum farklı. Büyük ihtimalle yabancı alıma geçti. Hali ile realizasyon gelmeme ihtimali yüksek. Belki yarın gün içi bir realizasyon olur, karşılanır.
Dün işlem hacminde rekor kırıldı. 9 günde %14 yükselmişiz. Realizasyon için uygun bir yükseliş.
Normal şartlarda böyle bir işlem hacminden sonra %5 civarı bir realizasyon gelir. Tabi bu normal ülkelerde oluyor. Bizde normalin haricinde birde silkeleme yapıyorlar ve düşüş derin oluyor.
Bizde şu an şartlar normal değil. Bana kalırsa yabancılar ilk defa önceki gün hafiften giriş yaptılar, dün ise tayyip konuşması sonrası gerçek girişi yaptılar.
Devam edeceklerdir. Buraya kadar endeksi taşıyan BISTin manipulatörü, "bu kadar yeter kazancımı cebime koyayım" demezse, bugünde ciddi bir realizasyon görmeyiz. Tekniğe uyup realizasyona geçen FONlar olacaktır. Gün içi onların satışı karşılanacakmı göreceğiz.
Sanırım bugün başlangıçta hafif dalgalı, kapanışa doğru da çıkışlı bir gün olacak. Realizasyon ciddi olursada korkulacak şey yok çünki tayyip ve faizi ilgilendiren devlet yetkilileri faizi artacağı mesajı verdiler. hali ile BIST e kan kusturan TR deki bankaların faiz isteği karşılanmış olacak. yeniçerilere padişah istediklerini veriyor. Zaten arka planda vermiştide, halkın önündede verecek ve yeniçerilerin kendisinden güçlü olduğunu halka ilan edecek.
Herif zaten osmanlı hayranı değilmi. Aynı kafa ile yönetiyor. osmanlı batmıştı.
---
Ons altın tahminimden daha dirençli çıktı. 1850 den döndü ve beklemeye geçti.
Aylar önce hangi öngörüde bulunmuştum.?
AŞI çıkar ve işe yararsa, özellikle batıda bu tür aşı haberi gelirse, yıl sonu ons altın 1600 1700 aralığına kadar iner. Sonra yükselişine kaldığı yerden devam eder.
Akabinde FED yeni trilyonlar çıkardı ve faizi yıllarca artırmayacağız dedi. Bunun üzerinede öngörümü yeniledim. "1600 - 1700 aralığını biraz yukarı çekmek gerekecek. Trilyonlar ve düşük faiz ons altına yarıyor. Ne kadar yukarı çekeceğimi bilmiyorum, seyredip öğreneceğiz" demiştim.
Aşı %90 başarı sağlıyor haberi ile 1850 ye indi. Daha fazla inmedi.
İniş bitti sayılmaz.
Biraz 1850 - 1910 aralığında bekler. Aşı üretime geçince yada üretime geçiyoruz haberi çıkınca tekrar düşer ve sanırım 1750 - 1800 aralığına kadar bir yere iner. Bir müddet bekledikten sonraki bu bekleme aylarda sürebilir alternatif piyasalara bağlı, Sonra hafiften normal yükselişine başlar.
Virus den önceki halini hatırlarsanız, bir yukarı bir aşağı bayağı bir dalgalanıyordu.
ONS da kenardayım. Fırsat kolluyorum. Orta vade yön aşağı olduğu için long almak riskli, short fırsatı kollamayı yeğlerim.
---
Portfoyumdeki yeni araç USDTRY beklediğimden hızlı düştü. Sabebi tayyip in dünki konuşması olsa gerek. Faiz artıracağı sinyali verdi. Vampirlere istediğini verdi. Tabi burda gerçek suçlu bankalar değil tayyip in ülkeyi kötü yönetmesi. Halka "Ceset yıkamayı öğrenin" diyen bir adama, çocuklarının geleceğini teslim edersen, böyle olur.
USDTRY de eğer faiz "YETERLİ" artarsa haftalar içinde 7.0 nin altına düşmesini beklerim.
TV de ekonomist adı ile çıkarılan soytarıları seyrediyorum. 500 diyen var 600 diyen var hakkaten deliler sürüsü. gerçekle bağlarını koparmışlar. O söyledikleri rakamların halka etkisinin zerre farkında değiller. Sorun faizin artmasında değil, onun suçşusu tayyip ve ona oy verenler. Sinirlendiğim şey bu kadar boş adamların tüm ekonomi kanallarının ana konukları olması. ege hoca, asaf hoca haftada 2-3 saat gösterilirken, bu soytarılar günde 20 saat karşımızda. gençleri eğitiyorlar.
Her neyse...
MB kararı hem BISTin hemde USDTRY nin yönünü belirleyecek. Faizde beklentinin çok yükseltilmesi BIST açısından kötü.
USDTRY de 8.0 e çıkışları short almak için kullanacağım.
Tabi devlet yetkililerini tekrar hatırlatayım. tayyip veya diğer ikisinden biri faiz konusunda, artmayacağı yada az artacağı("artık") imasında bulunursa, işler terse dönebilir.