Ekleme olarak örnek verebiliriz.YAY içeriğinde %6.99 Türev Araçlar barındırırken.TTE fonunda Türev Araçlar bulunmamaktadır. Binaenaleyh YAY risk düzeyi 7 olarak tanımlanırken TTE fonu 6 bandındadır.
Printable View
Risk düzeyini belirleyen standart sapma değil mi? İçerikten ziyade.
Ayşe Teyze ve Muharrem Amca uzun vadede haklı çıkıyor bu da bizim kaç arpa boyu yol aldığımızı gösteriyor zaten ... Özgür Demirtaş'ın bunla ilgili bir videğosu var idi... onu bulayım da koyayım buraya ... izlemeyen yurttaşlarımız da izlesin ...
Torpikte 9 üye 37 ziyaretçi görünüyordu az önce ...
Doğru. Bunu 3-4 gönderide ben de anlattım zaten . türev deyince, sürekli olumlu bir şey sanılyor. Hangi yöne açılmışsa, bazen çiçek, bazen dikene dönüşeceğini söyledim.
Ama hedge zaten kelime anlamı itibarı ile, aslında elindeki hisselerin olası gerilemesinde zararı azaltmak için endex short yönde yapılan türev olmak zorunda yatırım fonunda. ( hisse açığa satamadıkları için endex long ile hedge yapamazlar, endex long yapıyorlarsa adı hedge olmaz. )
Yani koruma amaçlı türeve hedge denir. Hedge , türevin özelleşmiş bir haline verilen ad. Endeks düşecek haydi shortlayım da para kazanayım hedge olmaz. Hedge amaçlı olmayan türev olur.
Zaten volatilite koruma amaçlı hedge yapılırsa, bu sefer yukarı hareketlerde katılması mümkün olmaz, katılsa da törpülenir getiriler, geri düşer.
Ama hedge değil, saf kazanç amaçlı türevlerle kazanan kurumların orta vadede cortlaması, aldığını geri vermesi, fazlasıyla muhtemel. Muhtemel ama, içlerinde çok iyi trade edip, piyasayı okuyanlar çıkarsa, türev kazançlar ile uzun süreler gidenler de olacaktır.
Mac'ın diğerlerinden farkı sadece doğru hisse seçimi ile endeksi geçmek. Bu, onu benim gözümde hepsinden ayrı yere koyuyor. İyi yere anlamında demiyorum, farklı bir yere koyuyor.
Hisse fonların değil ama değişkenlerin hedge amaçlı olmayan türev kazançları ile portföy yönetimlerini çeşitlendirme anlamında çok olumlu buluyorum.
ben viop'ta trade ile aylık ortalama 3-4% ortalama ile gidebiliyorum belki 11-12 yıldır. Bu adamlar fon yöneticisi, illa ki bilgi birikimi de, finansal okuryazarlığı da , veriye ulaşımları da benden yüksek elbette ve mutlaka kıytırık benden çok daha iyi performanslar da çıkacaktır. Diye umuyorum en azından.
Standart sapma dediğimiz şey risk düzeyidir.Portföyün standart sapmasını hesaplayabilmek için ise portföyde hangi yatırım araçlarının olduğu bunların Fiyat,Miktar,Varyans,Aritmetik Ortalama gibi çeşitli farktörlere bakılıyor.Standart sapmayı hesaplamak için öncelikle varyansı bulmamız gerekiyor.Varyansı bulmak için ise aritmetik ortalamasını çıkaracağız.Bu kadar detaylara takılmak ise elbette gereksiz.
Sebebi ise Türev Araçlar sermaye piyasalarında ki en riskli yatırım araçlarıdır.Bu nedenle iki portföyü karşılaştırırken standart sapmasının hangisinin daha yüksek olduğunu hesaplamaya başlamadan önce içeriğinde ki yatırım araçlarına bakmamız gerekiyor.
Benim verdiğim örnek iki tane hisse senedi yoğun fon üzerine bir karşılaştırmaydı fakat YAY içerisinde türev araçlar var.İçerisinde devlet tahvili olan fonlar en garanti fonlardır.Risk düzeyleri birdir.Devlet tahvillerinin geri dönmeme gibi bir ihtimali yoktur.Fakat özel sektör borçlanma araçlarının vardır.
Bu tür detaylar bizleri rakamlar ile boğuşmadan mantıksal çerçevede hangi fonun daha riskli veya risksiz olduğunu anlamamızı sağlamaktadır.
Yani bir finansal enstrümanın olası dalga büyüklüğü arttıkça, medyan bir değerden iki yönde sapma ihtimali de doğal olarak artacaktır. Dolayısıyla her iki yönde ihtimal de artacak tabi haklısınız.
Ama tabi fazla türev kullanımı olduğu zaman kriteri serbest olan değişken fonlarda bunun kullanılması ( hedge amaçlı değil düz kazanç amaçlı türev de yapabilecekleri için ) daha anlamlı olabilir.
Hisse fon, %80 hisse taşımak zorunda olduğu için, buna ek olarak yaptığı türev doğal olarak short ise hedge'e dönüşüyor. Ama belki hisselere inancı fazla ise, taşıdıgı hisseler için pay türev de ekstra longlanabilir, ama bu da olası geri çekilmelerde dalgayı daha büyütecek.
Her şekilde türev piyasalarının etkin kullanımı , en azından likidite sorunlarını çözecektir fonların. Piyasadan atıyorum 100m kardemir hissesi alacağına 10 kaldıraç ile 10 m'luk kardemir uzun pay kontratı almak çok daha kolay olacaktır, türev piyasanın derinliği artıyor gün geçtikçe, büyük para için.
Tabi vadeler arası taşımada makas zararı olacak ama onu da takasbanktan nemalanarak kapayabilirler.
Yani bence en önemli katkısı fonların giriş/çıkış zorluklarını yenmesi. Hareket ve manevra kabiliyetlerini çok fazla artırması.