Sqqq aldım çünkü nasd**in bugün yarın sert düşeceğini düşünüyorum.
Printable View
Sqqq aldım çünkü nasd**in bugün yarın sert düşeceğini düşünüyorum.
Midas kapalı kutu gibi geliyor. Ne kadar güvenilir insanın aklında bir sürü soru işareti geliyor. Ak yatırıma gelince senelik %4 komisyon çok fazla ama bireysel olarak bu işlere girildiğinde beyanname ile doların değer artışı bile vergiye tabi, ak yatırımda ise senelik %4 komisyon +kardan %10 vergi mantıklı olabilir mi? bir türlü yurt dışı yatırıma başlayamadım.
IBKR DE hesap açtım 10 dolar deneme göndereyim dedim halkbankasından 40 lira masraf çıkıyor, daha uygun nereden gönderebilirim teşekkür ederim.
enparada hesabınız varsa ordan deneyin
Para dolardaysa göndermek sıkıntı olabilir swift ücreti yüzünden. Enpara az alıyor hazalb'ın dediği gibi.
Yine de aracı bankanın ne kadar sürpriz yapacağı da belli değil. 10 dolar swift kabul ederler mi ondan bile emin değilim.
Hangisi daha avantajlı sizce, misal bağımsız olarak ibkr de hesap açtın 200 bin lira koydun kur artışı ile birlikte 190 bin lira kazandın, bir kısmı %20 bir kısmı %27 vergi dilimine giriyor 46,390 TL vergi ödüyorsun. akbank fonda olsa idi vade sonu 390 bin lira oldu. 390 bin üzerinden yönetim ücreti %4 15 bin lira, %10 stopaj 19 bin lira 15+19=34 bin lira, bu işlemde ak fonlar 12.390 lira daha karlı, ama işlem zararla sonuçlansaydı, ibkr de birşey ödemeyecektin ama ak fonlarda her türlü ana para üzerinden yönetim ücreti ödeyecektin. diğer bir konu güvenilirlik yarın bir gün ibkr de paranızı geri alamama riski veya şirkete ulaşamama riski var mı? nihayetinde türkiye yerleşik olunca bu bir sorun yaratabilir, fonlarda ise böyle bir derdiniz olmaz, getiri ve götürüleri konusunda çok tecrübeli üstatların görüşlerini öğrenmek isterim. Teşekkürler
İbkr bugün deneme amaçlı 500 TL gönderdim. 1 saat sonra hesaba geçti gün sonu yine sistemi anlamak ve deneme amaçlı kendime tekrar göndermek istediğimde Cash 0 bakiye görünüyor. Acaba valör mü var. Girdiğim IBAN TL iban rakamlar 4 er 4 er ayrılmış kopyalayarak yapıştırdım siteden alıp, hepsi birleşik mi olması gerekiyor neden bakiye 0 gösteriyor olabilir İşlem yaparken bizim bankalar kapanmıştı. Teşekkür ederim
ben denemek için döviz yolladım, banka 10 usd aldı ama muhabir banka da 35 usd kesti. pahalı bir deneyim oldu . ancak para miktarından bağımsız bu sabit kesintiler. yani meblağ yüklü olursa ve hali hazırda hesapta zaten dolar varsa , bu rakamlar önemsiz olabilir ancak küçük ve orta miktarlar için en iyisi TL yollamak. sıfır masraf.
Amerikan piyasasından haberler ;
https://www.getmidas.com/midasin-kulaklari
Hisse senedi fonlari temettuden stopaj odemez.
Komisyonlari dusuk oder, yuklu islem yaptigi icin.
En buyuk gideri toplam varlik uzerinden odenen yonetim gideridir.
Bireysel yatirimcilar buyuk portfoylerde yonetim ucretini pazarlik ile dusurterek mesela binde 0.5-binde 1 ozel fon kurdurup temettu gelirini fon uzerinden almayi tercih ederler.
Yani temettu geliri stopajsiz direk fon icine girer, fon degeri degisir.
Para lazim olursa biraz katilim payi satilir ve getiriden %10 kesinti olur.
Nihai ve tek vergi budur.
Beyanname verilmez.
Ilave vergi cikmaz.
Min ozel fon icin 50 mio TL gerekir.
2020 Eyl oncesi bu rakam cok daha dusuk idi.
Her yerde goruldugu gibi guzel yurdumda guclu olan gorece daha az vergi oder.
Gucsuz olan daha fazla.
Guclu olan pazarlikla daha fazla getiri alir.
Gucsuz olan finansal piyasalarda dezavantajlidir.
Syg,
Varlikli buyuk aileler kendilerine ozel yani katilim paylari sadece belirli kisilere tahsis edilmis, tefasda islem gormeyen demektir bu, ozel fon kurdururlar, gelirleri bu ozel fon uzerinden olur.
Vergi getiriden %10 dur.
Ilave beyanname yukumlulugu yoktur.
Benim arastirmalarim bu sekildedir.
Bireysel yatirimciliga gore avantajli olma siniri mevcut stopaj ve gelir vergisi oranlarina gore yillik yonetim gideri binde
0.5 den asagi ve fon buyuklugunun 250 mio siniri uzerinden baslar ve artar.
Yani 50 mio ile ve yillik %2.5 fon yonetim ucreti ile bu isin bir esprisi olmaz!!!
Bu durumda bireysel yatirim daha avantajlidir.
Ayrica fon katilim belgelerinde satis da tabii fazla olmayacak ki %10 getiriden kesilen kisim fazla tutmasin.
Ozel fonlarda son mevzuat budur. :)
Syg,
Hemen ilave edeyim..
Yaptigim hesaplamalar portfoyun ortalama temettu veriminin %5 olmasi varsayimi ile oldu.
Daha yuksek temettu veriminde daha kucuk bir portfoy de avantaj saglar..
Syg,
Bu temettü hissesi seçerken dikkat edilmesi gereken bir yer yakaladım. Ustalar zaten biliyordur da ben çöm olduğum için bazı şeyleri yeni fark ediyorum. :)
Verdiği temettüyü 10 senedir 20 senedir arttıran hisseler ile şu an için temettü verimi yüksek görünen hisseler arasında seçim yaparken dikkatli davranmak lazım.
Bu 20 senedir verdiği temettü miktarını arttıran hisselerin temettü verimi düşük oluyor genelde ama yıllar içinde onu telafi ediyorlar. Öbür hisseler ise ortaya karışık yapıyor. Misal 3-4 sene arttıra arttıra gidiyor sonra çat diye yarıya kesiyor. :)
Tütün hisselerinde olmuş bu.
Öbür yandan MMM (59 yıl çüş), TXN (17 yıl) gibi şirketler maşallah şeklinde 20-50 yıllık seri ile gidiyorlar ama verim cacık.
ekleme: edilen karın ne kadarını dağıtıyorlar bu da önemli. 75% üstünde ise dağıtılan karın toplam kara oranı, buna pek iyi gözle bakmıyorlar. Apple mesela 15% mi ne o civarda dağıtıyor. (hem fiyat yüksek hem dağıtım oranı düşük olunca verim 1%in altına iniyor) Gerisi ile işleri büyütüyor. GSK ise yanılmıyorsam 90% civarını dağıtıyor ettiği karın. Bunu pek tavsiye etmiyorlar.
ytd
Kar dagitma orani %60 i gecmemeli..
25+ sene kesintisiz temettu odeyen firmalara dividend aristocrats diyollar..
https://time.com/nextadvisor/investi...d-aristocrats/
https://www.suredividend.com/dividend-aristocrats-list/
Syg,
Bu listeyi bilmiyordum.
MMM'i sırf ürünlerini sevdiğim için gözüme kestirmiştim. 1 tane de aldım geçen :) (evet tek hisse)
Adamlar listenin tepesindeymişler ya. Temettü aristokratlarının kralıymış adamlar :)
ekleme: pardon liste alfabetikmiş. yine de en üstte bir yerlerde sanırım 60 küsür yıl ile.
ek2: evet 2 adet 65 yıldan sonra 63 ile 3. sanıyorum. :)
ek3: way way bizim exxon da iyiymiş :) Bir de 20% yi ABD'ye kaptırmayaydık iyiydi.
https://moneyinvestexpert.com/news/u...ts-august-2021
Bunlar da UK'in aristokratları.
Bir şey daha, 63 sene temettü vermek ile 59 sene üst üste miktarı arttırarak temettü vermek bambaşka olaylar. Dikkat :)
Yani:
Sürekli ve arttırarak temettü > sürekli temettü > arasıra temettü
ytd
SPK kayıtlı ve SIPC korumasında olduğu için sorun yok.
şu an beta aşaması başarılı gidiyor. Uygulamanın eksiklikleriyle ilgili talepleri hemen gerçekleştiriyorlar. Bugün güncelleme yapmışlar.
https://apps.apple.com/tr/app/midas-...m/id1554268946
Midas'ı geliştirmeye bayılıyoruz!
- Artık Midas Destek özelliğimizle bize uygulama üzerinden ulaşıp talep ve önerilerini Ana Sayfanın altında yer alan Destek ikonuna tıklayarak kolayca iletebilirsin. Önerilerini duymak için sabırsızlanıyoruz!
- Takip Listendeki hisselerin ve yatırım yaptığın hisselerin yerlerini değiştirerek istediğin gibi sıralayabilirsin.
- Takip ettiğin hisselerde yüksek fiyat hareketleri gerçekleştiğinde, daha kolay fark edebilmen için Ana Sayfana bilgilendirme kartları ekledik.
- İlgilendiğin bir hisseye yatırım yapanların başka hangi hisselere yatırım yaptığını merak ediyorsan ilgili hissenin detayına tıklaman yeterli.
Dostlar xdwy sizce nasil bir etf,
Msci high divident index e göre yatirim yapıyormuş, İrlanda menşeli dolayisi ile vergi isinde bir tik avantajlı,% 0.29 yillik ucret, kabaca % 3 temettu verimi, gorece yeni olduğu için buyume datasi cok güvenilir olmasa da buyume fena degil sanki,
Uzun vade (10 yil sonra emeklilik dusunuyorum kismetse) emeklilik temettusu olur mu sizce, yoksa daha iyi alternatif var mi bildiğiniz,
https://www.justetf.com/en/etf-profi...WNQ94#overview
https://www.investing.com/etfs/xtrac...high-div-yield
Şu sanırım bahsettiğiniz etf.
2 sene önce yaptığı zirveden 1-2 puan tukarıda. Temettü'den yanlış anlamadıysam 15% stopaj + 30% gelir vergisi ödenecekse mantıklı gibi görünmedi bana.
Bir de 3% değil de 2.18% yazıyor investing'de. 0.29% da yönetime giderse 1% gibi getirir. Mevduat sanki daha mantıklı.
UK'den UK merkezli şirket hissesi alınca 0% stopaj. Sadece gelir vergisi 30% burada öndeniyor.
Tavsiye olarak söylemiyorum da böyle yani.
Normalde de ETF sevmem. Hangisini açsam en gıcık kaptığım şirketleri yığmışlar hep içine. Bizdeki yabancı hisse fonları da aynı.
Şirketleri kendim seçerim hem fona para kaptırmam, hem stopaj azalır, hem keyfime göre olur. Genelde hisse seçmeye çekinenler fon alıyorlar. Hisse seçmek de gerçekten riskli iş. Yani bu işte doğru kişiye göre de çok değişebiliyor.
Ama hem stopaj ödeyip hem düşük temettü almak da yani ne bileyim benim göremediğim başka bir şey yoksa o ETF'den bir b*k olmaz derim.
ytd
Adı "yüksek temettü" olan ETF'nin verimi 2%, yarısı gitti kaldı 1%, nerede yüksek temettü? Düpedüz dolandırıcılık :)
Bunu almak yerine bizim bankaların yurtdışı hisse fonlarını almak çok daha iyi. Hiç değmez işkence çekmeye yurtdışı piyasalarda.
Zaten hisse seçilmeyecekse yurtdışında işlem yapmak çok da makul bir hareket değil bence. Amaç fona koymaksa parayı yabancı hisse fonu dolu bizde.
ytd
Anladım, stopajdan kurtulmak için UK bazlı şirket almak gerekir diyorsunuz ;)
UK şirketlerinden oluşan ETF alsak da olmuyor yani,
ETF seçme sebebim, Söylediğiniz gibi şirket seçmek riskli iş, zaten kurdan dolayı ufak paralarla aylık yatırım yapıyoruz, şirket sayısını çok tutamadığın zaman riski dağıtamıyorsun, ETF en azından risk dağıtma açısından avantajlı,
Bizim fonlar %3-4 yıllık aidat alıyorar, en azından yabancı insaflı, çoğu % 1'in altında
Bu ETF'den kesilen 15% stopaj olayını da kesin bilmiyorum bu arada.
Burada okuduğum için biliyorum. Yanlış hatırlamıyorsam ABD merkezli olan ETF'lerden ABD borsalarında 20%, UK borsalarında 15% kesiliyor yazmıştı birisi.
UK tabanlı ETF var mı, varsa kaç kesiyor stopaj ya da kesiyor mu hiç bilgim yok ETF'lerle ilgilenmediğim için. Belki bilen birisi söyler öğreniriz.
Yüksek temettü veren ETF'leri bir zamanlar incelemis ve bazi hesaplamalar yapmistim Calc ile. Sonucunda normal ETF'ler daha az temettü verseler de daha iyi yükseldikleri icin, normal ETF'in daha iyi oldugu sonucuna vardim kendimce.