Originally Posted by
asuGaGuGa
Hocam soyle anlatmaya calisayim:
2022 de tahvil faizleri 20% lerden 9% lere geldi. Faiz ile tahvilin fiyati ters orantili oldugu icin, bu fiyat artisi, gelir tablosunda oldukca kar olarak gosterildi. Bankalarda da ayni durumu gorebilirsiniz.
SIrketimiz bu riskleri belritmis:
Piyasa riski
Piyasa riski, finansal varlıkların gerçeğe uygun değerlerindeki ya da gelecekteki nakit akışlarındaki dalgalanmalar sonucu finansal zarar oluşması riskini ve piyasa değişkenlerindeki dalgalanmalar sebebiyle (sigorta yükümlülükleri dahil) yükümlülüklerden kaynaklanan nakit akışlarının gerçeğe uygun değerinin değişmesi riskini ifade eder. Piyasa riski, sermaye riski, enflasyon riski, varlık riski, ticari mal riski ve Grup için özellikle önem arz eden faiz oranı riski ile kur riskinden oluşmaktadır.
Faiz Riski:
Faiz riski, piyasa faizlerindeki dalgalanmalardan kaynaklanan finansal varlıkların gerçeğe uygun değerlerindeki ya da gelecek nakit akışlarındaki değişiklikleri ifade eder. Grup, piyasa koşullarını ve uygun değerleme yöntemlerini kontrol ederek, faiz riskini dikkatle kontrol etmekte ve yönetmektedir.
Aşağıdaki tabloda, diğer bütün değişkenlerin sabit kalması koşuluyla, piyasa faiz oranlarında 100 baz puan ve 500 baz puan artış / azalışın, menkul kıymetler üzerindeki etkileri gösterilmektedir.
Çalışmada temel alınan mantık; menkul kıymetlerin piyasada gerçekleşen ağırlıklı ortalama faiz oranlarında oluşabilecek yukarı-aşağı yönlü değişim kullanılarak, gelecek dönem nakit akışlarının bugünkü değerinin tutarsal olarak ne kadar etkilenebileceğinin hesaplanmasıdır. İlgili hesaplamada, faiz duyarlılığı için piyasada geçerli olan yöntemlere göre hareket edilmektedir.
Grup, faiz riskine yönelik düzenli olarak stres testi ve senaryo çalışmaları yapmakta ve stratejik varlık dağılımı belirlenirken bu çalışmalar göz önünde bulundurularak aksiyon planı oluşturmaktadır.
31 Aralık 2022 tarihi itibarıyla:
Kar ve kar yedekleri üzerindeki etkisi
Piyasa faizi artışı / (azalışı) TL ABD Doları (*) Avro (*)
%5 Alım Satım Amaçlı ve Satılmaya Hazır Finansal Varlıklar (39.273.091) (43.873.317) (23.096)
(%5) Alım Satım Amaçlı ve Satılmaya Hazır Finansal Varlıklar 39.273.091 43.873.317 23.096
%1 Alım Satım Amaçlı ve Satılmaya Hazır Finansal Varlıklar (7.854.618) (87.746.635) (46.193)
(%1) Alım Satım Amaçlı ve Satılmaya Hazır Finansal Varlıklar 7.854.618 87.746.635 46.193
(*) USD ve EUR Faiz oranlarında 5 puanlık değişim, faiz oranlarının seyri sebebiyle, anlamlı olmadığı için +-0.5 puanlık
değişime göre faiz riski hesaplanmıştır.
Piyasada olusacak olasi negatif senaryolar, karliligimizi etkilemekte. Unutmayalim biz sigorta sektorunde faaliyet gosteren bir sirkete ortagiz. Varliklarimiz, dukkan, bina, fabrika degil, tahviller, hisse senetleri vs... Piyasada olusacak kotu senaryolar, bu varliklarin degerini dusurecek, dolayisiyla da karliligimizi dusurecektir.