Eyyy diyen yok artık isterlerse doları yeniden nasıl 2 günde 5 den 7 ye çıkardılar sa yeniden yaparlar hele dediklerini yapmasınlar gir bakalım 20 bilem yaparlar. .😊
Printable View
nede övünürlerdi türkiye artık eski türkiye değil,artık piyasalar ıvır zıvır şeylerden etkilenmez diye, ama görüldiki bir papaz bizi batırabiliyormuş ayni papaz, zirvede yaptırabiliyormuş, bunların bu masallarını unutmuştuk değilmi, hatırlatayım istedim
Ben bu işten pek anlamıyorum ama takım tutar gibi USD'ci, TL'ci olanlarıda anlamıyorum. Seviyesi fark etmez 3 - 4 rakamlardan alan 6.50 ve üzeri satan buralardan veya altından tekrar alacak kim varsa tebrik ederim işte öngörü budur. Şu anda psikolojik olarak USD büyük darbe aldı bence dahada zayıflayabilir zaten yapılmak istenen o piyasadan çıkmak isteyenin gidip 6 - 7 li rakamlardan mı USD alıp kol gibi zararla çıkacağını sandınız. Şimdi USD öldü kral TL mantığı ile ucuza daha ucuza ürkütmeden alacaklar USD' leri yollarına bakacaklar.
Valla normal zamanlar olsa reis şimdi gördünüz dış mihrakları ne hale soktuk,dolarlarını şeettik falan diye meydandaydı.Arkadaşlar bu güçlü TL aslında kendi rızamızla giydiğimiz bir deli gömleği ne avrupa ne çin ne abd kimse parası değerlensin istemiyor.Biz kendi isteğimizle iyi bir şeymiş gibi güçlü tl istiyoruz.Resmen akıl tutulması ya neyse.
Nooldu şimdi?
5,5tl doğru fiyat mı, burada CariFazla mı verecekmişiz?
Buralarda 1 ay takılsın siz görün kasım ithalatını.
Deniz Hocadan alıntıdır. ..
Altın , değeri dolar ile ölçülen bir emtia,dolaysıyla altının ons fiyatı dolar endeksiyle de korele.Geçmiş dönemlere baktığımız zaman ons altının ABD'de enflasyonun yüksek ve ekonomide durgunluk olduğu zamanlarda ya da büyük devletler arasında uluslararası ilişkilerde gerginliklerde,savaşlarda ,felaketlerde yükseldiğini görüyoruz.ABD ekonomisinin -şimdi olduğu gibi- güçlü büyüdüğü ve reel faiz verdiği dönemlerde ise ons altın fiyatında bir kazanç görmüyoruz,hatta kayıp görüyoruz ancak doların yerel paralara karşı değer kazanmasından kaynaklanan bir yerel para cinsinden kazanç görebiliyoruz.Önümüzdeki -en az- 1 yıl boyunca bir yatırım aracı olarak altın'a bakış açım negatif.
-Dolar bugün ne olacak ya da yarın ne olacak diye bir tahmin yapmak anlamsız belki teknik analiz üzerinden bazı çıkarımlar yapılabilir ama o da o günün içinde yaşanan günlük gelişmelerden etkilenir, ancak içeride makroekonomik temel büyüklerdeki gelişmelerin ne şekilde olacağını ve dışarıda dolar endeksindeki değişimleri öngörerek orta vadeli projeksiyonlar yapmak mümkün.Bu konuda yaptığım öngörüler geçmiş yazılarımda var bu öngörüyü revize etmeyi gerektirecek çok önemli bir gelişme olmadıkça kısa vadeli fiyat hareketleri orta vadeli öngörülerimde bir değişiklik yaratmaz .Bu projeksiyonlarımın içinde temel teşkil eden:
-Matematiksel modellememin verdiği orta vadeli enflasyon hesabımdan gelen artışın döviz kurlarına ne ölçüde yansıyabileceği(Yıl sonu enflasyon öngörüm ise %31-32(Şu anda yıllık %24.52),%46.3'lük üretici fiyat endeksinin kademeli olarak tüketici fiyatlarına yansıdığını göreceğiz(Tabii büyük marketlerde satılan 7000 civarında üründen sadece enflasyon sepetinde olan 50 ürüne 2 aylığına %10 indirim yapılırsa geçici olarak enflasyonu temsil etmeyen saçma rakamlar yayınlanabilir.).Matematiksel modellememe göre -yeni bir kur şoku gelmez ise- Mart ayında enflasyon %36-37 bandında tepe yapacak,sonrasında ise eğer -etkisini en erken 3-4 ay sonra göstermeye başlayacak şekilde bugünden-kitabın yazdığı doğru kararlar alınır(ben de geçmiş yazılarımda nelerin yapılması gerektiği konusunda çeşitli önerilerde bulunmuştum) ve uygulanırsa inişe geçecek,alınmaz günü kurtarmaya yönelik kararlarla sorunlar ileriye ötelenmeye çalışılırsa,''lafla peynir gemisi yürütülmeye çalıışılırsa'' enflasyon %35-%40'larda kronik ve yapışkan hal alır ve bu banddan aşağıya indirilmesi hem zaman alıcı hem de yüksek maliyetli olur.)
-Kur paketi içinde yer alan doların euro'ya karşı orta vadede değer kazanacağı,dolar endeksinin orta vadede yükseleceği öngörüleri de var.