eskiden efe usta arada yazardı şimdi o da yazmıyor.
Son yıllarda domates fiyatları kat kat giderken salça fiyatları ucuz kaldı. Sözleşmeli tarımın şirkete etkisi olumsuz mu oldu nedir anlayamadım.
Printable View
eskiden efe usta arada yazardı şimdi o da yazmıyor.
Son yıllarda domates fiyatları kat kat giderken salça fiyatları ucuz kaldı. Sözleşmeli tarımın şirkete etkisi olumsuz mu oldu nedir anlayamadım.
Aynen bende hergün bakıyorum Efe abimiz bir şey yazmış mı diye.
Türkiye de 1 kg domates 1 kg salça fiyatını geçti, Avrupa ya domatesi 2 euroya ihraç ediyorlar ama salça para etmiyor , bu da bizim kaderimiz olsa gerek. 13 ay önce 13 e satmadıgımız hisse 6.5 TL.
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
#tukas sermaye artırımı onaylanırsa gidecek teknik onay verdi.
Bu ay neden yakın tarihin en yüksek sebze enflasyonunu yaşadığımıza dair bir fikri olan var mı? Kuraklık?
https://x.com/ali_hakan_kara/status/...d8F2ZUHt93mWtw
Bu yıl kasım ayında %20 üzerinde sebze enflasyonu var bunun şirket üzerinde etkisi ne olur acaba daha önceleri sayın Efe yazıyormuş okuduğuma göre artık oda yazmıyor ama bu konuda fikri olan var mı aramızda selamlr
Bugün Walmart’ın Türkiye’de ofis açtığı haberini çoğumuz okumuştur. Detaylara gireni görmedim, detay veren varsa da kusura bakmasın.
Walmart Türkiye’de ofis açıyor ama bunu buradaki market sektörümüze girmek için açmıyor. Yani Migros, Bim ve Şok’a rakip olmak için açılmıyor bu ofis.
Peki neden açılıyor?
Cevap bu açıklamada saklı: "Walmart, Türkiye'den alımlara başlıyor. Mobilya bunlardan biri, dondurulmuş gıda bunlardan bir başkası. Şu anda 2-3 alanda Türkiye'yi bir tedarik merkezi olarak görüyorlar"
Yani Türkiye’den ürün ihraç etmek için bu ofis açılıyor, üreticilerimizi ve ekonomimizi olumlu etkileyecek bir gelişme.
Bir detay daha vereyim, bu tedariğin sağlanması için de Türk Hava Yolları’nın kargo operasyonunu kullanıyorlar. Bu da şu açıklamada saklı:
“Türk Hava Yolları, Amerika'ya şu anda 14 şehre uçuyor. Tabii turizm dışında en büyük şey de kargo. Dünyanın en büyük kargo şirketlerinden biri oldu Türk Hava Yolları. Özellikle pandemi döneminde o krizi fırsata çeviren bir kurum oldu. Amerika ile Türkiye arasındaki ticareti, Türk Hava Yolları da oldukça ilerletti. Toplam e-ihracatın yarısı Amerika'ya yapılıyor. Bu konuda da Türk Hava Yollarının kargo kapasitesi çok büyük destekleyici.”
https://x.com/fire_ozgur/status/1849...d8F2ZUHt93mWtw
Böyle bir paylaşım var 40 kadar önce 2-3 alanda alım yapacaklarmış burada dondurulmuş gıda diyor buradan Tukas pay alabilir mi yeni Niğde fabrika kapasitesi yüksek bu konuda fikri olan var mı sayın Efe hala yazmıyor ama bu 2 konuda fikirlerini alabilsek çok güzel olurdu şirkete hakim biri olarak rica etsek bu kasım aşırı yüksek sebze enflasyonu ve walmart ofisi şirketi nasıl etkiler a aba
Arkadaşlar,yatırım konusu sabır ve güven istiyor.Bu ikisinden birinde tereddütler oldu mu,sorgulamayı yapmak gerekiyor,en azından benim yaşadığım duygular bunlar diye ifade etmek istedim.2.çeyrekte oluşan 22.000 tonluk satış rakamı genel anlamda şirket ve geleceği ile ilgili sorgulama yapmama sebep oldu.En büyük gider kalemleri olarak (Tukaş için) salçalık domates,tatlı mısır,kapya biber,taze fasulye,bezelye,salatalık,kornişon,çeşitli biberler ve diğer hammadde ürünlerini sayabiliriz.Başta salçalık domates olmak üzere diğer hammadde ürünlerinin maliyetlerinde geçen yıla göre düşüşler oldu.Geçen yıl salçalık domates için sözleşme fiyatı 2,7 lira civarında olmuştu ve fabrikalar 3,5 liraya kadar fiyattan domates tedarik etti diye okumuştum.Bu yıl ise başlangıçta 3,2-3,5 lira aralığında sözleşmeli fiyatlar açıklanmıştı ama domates arzının geçen yıla göre yüzde 9 fazla olacağı tuik tarafından açıklanınca sözleşme çok fazla yapılmadı diye geri dönüşler almıştım.Sonucunda bu yıl için 1,5-2,0 lira aralığından salçalık domates maliyeti oluşmuştur diye düşünüyorum.Geçen gün paylaştığım bir makalede ise Türk Lirasına çevidiğimizde Çin için 2,6 lira Avrupa ve Kaliforniya için ise 4-5 lira arası bir domates hammaddesi maliyeti olacağı görülmektedir.Tukaş da Bor da salça kapasitesini 65.000 tona çıkararak 22 Ağustos tarihinden bu yana burada salça üretektedir.Sadece domates için değil kapya biber de geçen yıla göre fiyatı yarı yarıya düştü diye takip ettim.Tukaş ın geçen hafta kap ta yaptğı 300 milyonluk tahvil ihracının nedeninin bu hammadde maliyetini karşılamak için olduğunu düşünüyorum.Kısacası bu yıl hammadde maliyetleri geçen yıla göre çok uygun olduğundan ve yapılan yatırımlar sonucunda kapasite arttığından ve ayrıca dondurulmuş sebze üretimi başladığından mümkün olduğunca fazla üretim yapma çabasında olduklarını düşünüyorum.2.çeyrekte satışların azalma sebebi olarak da,3.çeyrekten itibaren yapılan üretim maliyetindeki düşmeden kaynaklı,satılan ürün maliyetinde bir düşme ve sonucunda kar marjında bir yükseliş olabileceğinden diye düşünüyorum.(bu benim çıkardığım sonuç,herkes kendine göre yorumlayabilir).Bundan dolayı da bilançolardaki en kötü dönemin geride kaldığını düşünerek,2024 yılı 3.çeyrek ve yılsonu bilançolarının,geleceğe dönük değerlendirme rakamları paralelinde olup olmadığını takip etmeye kendi adıma karar verdiğimi söylemek isterim.Öyle birşey olmasını istemem asla diyerek de şunu belirtmek de isterim.İklim değişikliği her an önümüze olumsuz durumlar getirebiliyor.Çin salçalık domates üretimini arttırmış ama yerli tüketim de yüze 10 artmış,Kaliforniya da sezon erken bitecek ve hedeflere göre son günlerde düşüş bekleniyor.İklim değişikliği Avrupadaki üretimleri daha çok etkiliyor ve sonucunda fiyatlara bağlı olmadan ürünlere erişimin de zor olacağı dönemler yaşayabiliriz.Böyle bir durumda da,konserve ve dondurulmuş sebzelere olan olan ihtiyaç çok daha fazla artacaktır.Bu anlamda da düşük hammadde fiyatları ile yapılan üretimlerin ön plana çıkacağını söyleyebilirim.
Yazdıklarım tamamen kendi yatırım stratejim ile alakalı olup sizlerle paylaşmamda bir sakınca olmadığını düşünerek yazıya döktüm.Sizler,kesinlikle bu yazdıklarıma göre yatırımınıza yön vermeyin arkadaşlar.Beklentilerimiz,yatırım süremiz ve stratejimiz çok farklı olabilir.İyi hafta sonları dilerim.Saygılarımla.
AL YA DA SAT TAVSİYESİ DEĞİLDİR.[/QUOTE]
Arkadaşlar Merhaba; 14 Eylül 2024 tarihinde paylaştığım yukarıdaki yazı çerçevesinde takip ve yatırımıma devam ediyorum.Sevgi ve saygılarımla.
AL YA DA SAT TAVSİYESİ DEĞİLDİR..
“2.çeyrekte satışların azalma sebebi olarak da,3.çeyrekten itibaren yapılan üretim maliyetindeki düşmeden kaynaklı,satılan ürün maliyetinde bir düşme ve sonucunda kar marjında bir yükseliş olabileceğinden diye düşünüyorum“
Merhaba yazılarınız için teşekkür ederiz burada ki 2.çeyrekte satışların azalma nedenini anlayamadım detaylandırabilir misiniz