Doğru olan sizin bildiğiniz. Üç sıfır yerine kullanılır...
Printable View
Vakıfbank 14.00 32 gün İstanbul Özel Bankacılık 1M+
USA Dolarına Fiba 3.70% veriyor.
Bugün bağlandı.
Swap'da stopaj ne kadar bilen var mı.
15 mi 18 mi ??
Bildiğim kadarıyla %10 ve %18 , ama banka tarafından verilen oran mevduat karşılığına çevriliyor. Yani kendi muhasebeleştirdiği brut orandan banka kısmen %10 ve kısmen %18 stopaj ödüyor ama sana %15 ödüyormuş gibi oluşturduğu sanal bir brut orandan net ödeme yapıyor.
Bankanın müşteriye bildirdiği mevduat karşılığı orana B diyelim .
B = A /0.85
Bankanın gerçek muhasebesinde gözüken ama müşteriye bildirmediği gerçek brüt orana M diyelim:
A= A1 + A2 (A1 kur farkı geliri, A2 dövize verilen faiz geliri)
M = A1 / 0.9 + A2/ 0.82
Örnek: Banka %14.50 swap oranı teklif etti
Net getiri= A = B x 0.85 = 0.12325 (Müşteriye ödenecek net getiri)
Bankanın gerçekte muhasebeleştirdiği Brut M
M = A1 / 0.9 + A2 /0.82 = örneğin = 0.1385
Yani aslında banka brut %13.85 oranındaki %10 ve %18 stopaj içeren swaplı mevduat ürününü düz mevduatla karşılaştırılabilir olması için %14.50 Brut orana sahip ve %15 stopaj içeren bir ürünmüş gibi teklif ediyor.
A ile belirttiğimiz net getiri her iki koşulda da aynı.
Swap yapıldığında %10 stopaj kesilir.
Bankacılar oran belirtirken bu yüzden mevduat karşılığını söylerler.
Discovery Elite cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Teşekkürler Sn. Manouche ve Sn. rxpu
Parann faizine yüzde 18.. diğer bölümüne yüzde 10..ama arkadaşların dediği gibi bankacı normal mevduat faizine 15 stopaji olsa yüzde kaça tekabül eder onu söyler.
SM-G800H cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Swap faiz oranını tam anladım diyordum yine kafam karıştı !!
Şu şekilde mi oluyor;
1 Milyon TL verip USD alarak swap yapsam...
Vade sonunda 1000 USD faiz alsam bundan 18 % stopaj kesilecek (180 USD)
Kalan 1.000.820 Doları banka baştan anlaştığımız kurdan TL'ye çevirip bana verecek.
Hepsi bu mu !
10% hangi paradan kesiliyor anlamadım....
En iyisi birisi Bilal'e anlatır gibi anlatsın bana kafam basmadı bir türlü:)
Bu faiz oranları ile piyasa daha da sıkışacak gibi... USD da 3,52 TL görünmüştür... Daha Nisan 10 da Vakıfbank ile zar zor 12,25 % den 700k 32 gün bağlamış birisi olarak; 14% ler %14,50 ler kesinlikle sıkılaşma işareti demektir.. TCMB Likitide ve emisyon hacmini daraltınca, bankalar mevduat toplama yarışına girmişler.. Karşısında serseri gibi dolaşan TL yi bulamayan USD kademeleri aşağıya doğru patlatıyor bir de dışarıda borsalar füze olunca sanırım ilk durak 3,55 oradan 3,52 TL dip gibi...
tcmb'nin sıkı para politikası uyguladığını düşünmüyorum. %11.75 ten çok ciddi bir meblağda para veriyor. İçerideki likiditeyi daraltan okuduğum bir yoruma göre KGF ile verilen kredilerin para çarpanının düşük olmasıymış, Yani bu krediler para aktarım mekanizması içinde rahatlıkla tekrar verimli bir biçimde geniş anlamda para arzını arttıramıyor deniliyor. Aslında bu yorumu doğru kabul edersek faizi yükselten, KGF nedeniyle bankaların fazla kredi vermesi değil, kullandırılan bu kredilerin düşük para çarpanı etkisine sahip olmasından ötürü bankaların likiditesini sıkıştırması. KGF kredilerini para çarpanı aksine yüksek olsaydı , bu denli yüksek kredi artışına rağmen likidite bu kadar sıkışmayacaktı. Belkide bu denli büyük oranlı krediler verilirken buna güvenildi ama öngörülen verimde bir para aktarım hızına ulaşılamadı.
Bu işleyiş başka bir bakış açısıyla da KGF kredilerinin büyümeye ve kalıcı istihdama etkisinin zayıf olacağını da gösteriyor.
Şimdi soru şu , KGF kredileri hangi koşullarda düşük para çarpanı etkisine sahiptir?
İlk aklıma gelen krediler ile varolan borçların kapatılması ve bir kısmı ile de vergi borçlarının ödenmesi.
Ama bunun dışında da mutlaka benim göremediğim bir etken olmalı. KGF kredilerinin çarpan etkisini düşüren diğer etken hakkında fikri olan var mı? Yani ne oluyorda bu verilen TL ler harcandığı zaman tekrar bankalara mevduat olarak dönemiyor? Nerede takılıp sıkışıyor.
%10 baştan ileri vade için anlaştığın kur ile ilk baştaki kur farkı kazancından kesiliyor. %18 ise dövizden kazandığın faiz kazancından kesiliyor.
geçmişte şurada da birşeyler hesaplamışım:
http://www.hisse.net/topluluk/showth...789#post190789
Benim aylar once verdigim tahmin dolar/tl'de 3.20-3.40 araligi idi.
O ortamda bana ciddi olup olmadigim, bir yanlislik olup olmadigi gibi sorular yoneltilmisti.
O zaman da dedigim gibi, yatirim yaparken her zaman kacanin pesinden kosmak, kovalamak yerine ne dusuk kaldi, onumuzdeki donem ne arayi kapatmaya aday ona odaklanilmalidir.
Orta uzun vadede her yatirim araci biribirine yakinsar.
Butun marifet geride kalani kestirebilmekte ve millet ususmeden sessiz sedasiz ileri gidenden inip geride kalana binebilmektedir.
Syg,
Vakıf 100k+ ya kaç verir ona bakmak lazım herkese 14vermez.
Borsa ile yorum yapmam yazdığı malum hisse ile bir günde %6 çıktı 6 aylık faiz kazandım dediğini hatırlıyorum hala tutuyor mu .
Endeks çıkarken bu hisse geriye düşmüş ne oldu bizim 6 aylık faiz ama Emin'im en tepeden satmıştır [emoji23][emoji23][emoji23]
hisse.net kullanarak iPad aracılığıyla gönderildi
Yanlış anlamayın, şimdi şu aklıma geldi:
Bir Zamanlar daha önceden izah etmiş olduğum nedenlerden dolayı Aktif Bonoyu övdüm ve bunun üzerine siz, aktif bonoya benzer(aynı niteliklere sahip. örneği vade günü olmaması gibi ...) bonoların daha yüksek faiz verdiğini beyan ettiniz.
Bu yüzden ben sizden o yüksek faizli bonoların linkini atmanızı rica ettim ancak o günden bugüne herhangi link paylaşmadığınızı tespit ettim.
Kısaca Aktif bonon bütün özelliklerine haiz daha yüksek faizli bonolar varsa lütfen linkini atınız ki ben gerekli incelemeyi yaparak satın alacağım.
Aktif bononun bütün özelliklerine haiz bir bono yok .
Çünkü bono duasına aykırı Zaten Sabit getiri vade sonu beklenmediği taktirde .
çünkü faizler çıktığı zaman zarar artar düştüğü zaman kar artar bonoda ilk kural bu . Faiz kupon sabit ama oda 3 aylık 6 aylık 12 aylık vs yad vade sonu olur .
Ben günlük kuponlu bono hiç duymadım yeni finans icadı sanırım bu aktif patentini aldı mı acaba
Onların yaptığı %10 stopaj avantajını mevduatla rekabet etmek .
Buradan moderatörün bilgisi vardır ona danışın ama benim bildiğim günlük bono olmaz ancak repo olur ams yatırım bankası olduğu için repo yapamıyor bono yapıyor [emoji23][emoji23][emoji23]
Uzun vade yatırım tek eşlidir. Trader ise her Çiçek'ten bal alan arı gibidir
Teşekkür ederim.
Dediğiniz gibi Aktif bank, bu yeni ürünü kendi icat etti. Dilerim ki diğer finansal kurumlarına örnek olur ve vesile ile yeni yatırım ürünleri piyasaya sürülür.
Vadeye kalan gün sayısı üzerinde işleyen faizi verdiği için vade olayı yok. Günlükte, aylıkta ve yıllık bazda beklemek yatırımcının takdirinde. Bu Yatırım ürünü tarafımı çok etkiledi :) hak ettiği için sürekli övüyorum.
NOT : Bir günü Aktif Bank başına (Varsayımdır. ) bir şey gelirse burada en çok ağıt yakan ben olacağım :) Allah korusun .....
:) Aktif bank, finansalları her açıdan çok sağlamdır.
Şahsi açıdan Aktif Bank güvenim TAM.
Ucuz kalan şu an tek şey var o da ons.. 2011 den beri 1900 tepeye halen yaklaşamadı..
Bizim iç durumumuza gelince; not düşürdüler olmadı
Darbe yaptılar olmadı
Doları yükselttiler olmadı
Şimdide siyasi denetleme diye birşey çıkarmışlar.. Gündüz ekside ki borsa akşam tavan kapadı..
Bu durumda bir süre daha borsa yukselir; eğer başkan ben faiz karşıtıyım indirin derse dolar uçar gider faizler 10 lara geri gelir.. Tahminim bu yönde..
hisse.net kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Bloomberght'de yayımlanan habere göre, kgf kredileri ofis arsa lüks otomobil mevduat ve döviz alımında kullanılmış.
Yani işe yatırılan kısım çok az deniyor. Mevduatlar ise son 1,5 ayda 64milyar TL artmış
Toplam kullandırılan para 140milyar TL.
Bunun dışında mart ayında bütçe açığı 19milyar TL. Önceki senenin mart ayında bütçe açığı 6milyarTL civarında. Buradan da piyasaya fazladan 13milyar TL girmiş.
Şu an piyasa ekonomisinin rahat olmasının sebebi bu paralar. Akıllıca değerlendirilirse ekonomi açısından iyi olabilir. Ekonomi yetkilileri nisandan sonra iyi olacak iyi olacak diye boş yere sık sık demeç vermedi
Şimdi sorun ne kadar devam edecek bu para pompalama sonucu oluşan iyileşme. Faizler arttıkça artıyor.
Hırsızın hiç mi suçu yok..
http://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/...u-yok-40438434
İlginç bir yazı.
Telefonum çaldı. Arayan akbank MT si idi. Nasılsınız iyimisiniz faslından sonra 1k için 13.25 oran teklif etti. Düşük dedim. Halkbank'dan 14.00 verdiler deyince dondu kaldı. Bir daha arayıp oran alayım v,s dedi ve vedalaştık.
Duyduğum bir örneği yok. Şirketler bu tip banka işi ürünler çıkartamaz, ne operasyonlarının gücü yeter ne de yatırımcı ilgilenir. Türkiye'de çok fazla yatırım bankası olmadığı için, yapan olsa duyardık. Aktifin sattığı de yeni bir ürün değil. Günlük olması sırf kendisinin verdiği "her gün geri getirin, söz verdiğim faizi işleterek geri alacağım" taahhüdünü vermesinden kaynaklanıyor. Dünyada fazla örneği yoktur. Mevduat yetkisi olmadan benzeri ürün yaratma çabası. Ancak Aktif'in risklerini bilen herhangi büyük bir tasarruf sahibi, bu ürünü mevduat ile kıyaslamaz. En azından 1 puan fazla getiri için yapmaz bunu.
Yatırım Bankaları repo yapabilir bu arada. Zaten repo dediğiniz şey "geri alım taahhüdü ile bono satmak" (re-purchase) demektir. Bu bankalar sadece mevduat toplayamaz. Ama tahvil satmak varken repo yapmak çok gereksiz bir hareket olur. Repo bugün var yarın yok. Tahvil satarsanız, zora düştüğünüzde para hemen uç(a)maz.
Her gün 18 TL tasarruf eden bir zatı muhterem bugünkü faiz oranı ile 10 yıl yani 3650 gün sonra 152.400 TL varlığa sahip oluyor. Bugünkü değere yaşlandırırsak 70-80kTL civarı bir para.
Bu değer ne midir?. aslında 25 yıl çalışarak 65 yaşında emekli olacak yeni neslin Türkiye'de erkekler için istatistiki olarak hesaplanan yaşam süresine kadar (yani 72.8 yıl) , alacağı emekli maaşları toplamına kabaca eşit bir rakam.
Tasarrufun ve paranın zaman değerini önemsememekte demokratik bir haktır. Ama Türkiye'deki yaşam standardı toplumun azımsanmayacak kadar bir bölümü için yeterli tasarruf yapılmadığında çok demokratik bir seçim sunamayacaktır.
Servet bende para çok değil forum için çalışıyorum:yes: "1k" olayına niye bu kadar taktın onu da anlamadım. Cevap olayına gelince gereksiz polemik konusu olmasın diye konuyu devam ettirmedim. Aslında bu "1k" mecazi anlamda kullanılmış söylem tarzı ki; forumda ilk kullanan da ben değilim. Hani odebank'a rodeo falan deniliyor ya onun gibi birşey. Sakın alınma büyük olasılıkla senin söylediğin doğrudur. Bol kazançlar.
Öğlende Bloomberg kanalını izliyordum. Ekranda yanılmıyorsam adı "Çağatay" olacak sanırım. Kır saçlı orta yaşlarda bir arkadaş. Misafiri ile konuşurken piyasada 15 - 15.50 oranlar olduğunu söyledi. Şöyle düşündüm. Büyük ölçekli bankalar 14 - 14.50 (swap) seviyelerinde olduğuna göre küçük olan bankalar bu oranı verebilir. Ama hangi banka ya da bankalar. Dikkatli olmakta fayda var.
Mecazlık bir şey yok.
K = Kilo = 1.000
M = Mega = 1.000.000
G = Giga = 1.000.000.000
T = Tera = 1.000.000.000.000
Burada hepsi var: https://en.wikipedia.org/wiki/Giga-
Ben milyar derken B (billion) kullanıyorum orası ayrı. 1G$ demek saçma geliyor biraz :cool: Mega ile Million'un ikisinin de M ile başlaması avantaj bu durumda :p
Tcmb 'nin dün piyasaya verdiği para neden evds te hala açıklanmadı?.
Bu faiz kararı öncesi sık yapılan bir uygulama mı?
http://evds.tcmb.gov.tr/cgi-bin/fame...=bie_apifon.db