Bes e yatıran herkes bu kadar kazanıyorsa bu bes şirketleri niye batmıyor acaba 👀
Printable View
Bes e yatıran herkes bu kadar kazanıyorsa bu bes şirketleri niye batmıyor acaba 👀
Bes e yatırdığım tüm paraları çektim artık kendim değerlendireceğim tamamını altın yaptım
topu topu 24 bin para birikmişti 32 ay da telefon açtım dedim ki çıkış yaparsam n alirim 16 küsür dedi dalga mı geçiyorsunuz hadi devlet katkısını geçtim topu topu bu kdr mi alacağım yani BES saçmalıktan ibaret sakın ama bulasmayin
Devlet katkısı yutturmacasıyla seni sistemde tutuyorlar. Kendi yatırdığından ne değerlendirebiliyorsan değerlendiriyorsun kendi takip ettiklerim %164 ü bulmuş devlet katkısı kısmı sadece %6 da kalmıştı. Sinirlendim çıktım. Toplamda aldığım para yaklaşık 350.000 tl devlet katkısının neredeyse %40ve getirisi kaldı.
Kendim değerlendireceğim altın ve sterlin yaptım.
Bende 10 yılımı doldurup uygun zamanda çıkacağım. Yalnız çıkarken doğru zamanı beklemede fayda var. Bulunduğunuz fon önemli bir ralli yaptıktan sonra çıkarsanız daha iyi olur. Ayrıca son 2 yıla ait sağlam bir devlet katkısı almak için aralık ayında en üst seviyeden para yatırıp o yıla ait maksimum devlet katkısını aldıktan sonra ocak ayındada aynısını yapıp yeni yıldada maksimum devlet katkısını alıp şubat mart gibi çıkmak mantıklı olur. Vatandaşını kazıklamayı alışkanlık haline getirmiş devlet bürokratlarına da bundan sonra prim vermemek gerek. Kısaca devletin parmağı olan hiçbir yatırım aracına yatırım yapmamak gerek. Devlet diye kutsal bir yapı olduğunu sanıyoruz oysa devleti kutsal gösterip bizi parmağında oynatan mafyatik bürokratlar yapısı vardır. Bunlar çoğu zamanda siyasilerle iç içedir. Kan emici sülüklerdir hepsi.
Bugün Resmi Gazete de yayınlandı.
BES'te devlet katkısı fon portföyünün değerlendirileceği yatırım enstrümanlarında düzenlemeye gidildi.
Buna göre, Bireysel Emeklilik Sistemi'nde devlet katkısının yatırıldığı fonların borsaya yatırılabilecek kısmı yüzde 10'dan yüzde 30'a çıkarılırken tek hisseye yatırım tavanı yüzde 1'den yüzde 5'e çıktı.
https://finans.mynet.com/haber/detay...ltildi/460869/
Uzun vadede etkisi pozitif olacaktır. Bono tahvil vs gercek getirilerinin -%80 olduğu bir donemde hisseler %100un uzerinde reel getiri sağladı. Hisse senetleri uzun vadede enflasyona ezilmez. Ayrıca borsaya da 10 gun içerisinde 10 miyar TL giriş yapilacagi yazilmis. Ancak yakin vadede borsa düşerse (ki gecen seneki ralliyi bu sene beklemeyin) bu devlet katkisi fonu bir de oradan darbe alacaktır.
Şimdi devletin iki katkı fonu var biri faizli biri faizsiz. Devlet istiyorsa üçüncü bir fon oluşturup bana hisse seçeneği sunabilir. Veya fonlara 1 yıl süre tanıyabilirdi.
Neyse yakın zamanda sistemden çıkacağım için benim işime gelmedi.
Ama diğer besçi forumdaşlara mutlaka katkısı olacaktır.
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
mesele kamunun zırt pırt sisteme müdahale etmesi.
örneğin benim şahsi beklentim düşük faizli tahvillerin BES fonlarına itelenmesiydi, örneğin kendi yönettiğiniz fonların atıyorum 20% minimum devlet tahvili olacaktı.
şimdilik tahvil iteleme işini bankalara ihale ettiler.
vatandaşa da Bistcoin itelediler.
bakarsınız roller değişir seneye vatandaşa tahvil itelenir, bankalara da kendi hisselerini alma zorunluluğu gelir.
olay hükümetin hırsız olması ve açığı kapatabilmek için her yere saldırıp her yerin düzenini bozması.
ben devlet katkısı dahi istemiyorum arkadaşım beni rahat bırakın, tüm Tefas fonlarını alıma açın ve def olun etrafta dolanmayın.
kamunun sisteme yapabileceği en büyük katkı budur.
besin ilk çıktığı dönemde birçok kişi fonların getirilerine bakmıyordu. orada biriken tutara odaklıydı. Bu nedenle bes şirketleri arası rekabetin yeterli olmadığı bu dönemde fonlarda tabiri caizse arpalık olarak kullanılırdı. Hatta bazı fon yöneticileri speklerle anlaşır mal satacakları zaman fonlara alım yaptırırlardı vs.
günümüzde tefas fonları kadar olmasa da befas fonları arasında da rekabet var. o nedenle befas fonları da geçmişten iyi yönetiliyor. Buradaki istisna devlet katkılarının biriktiği fonlar. Orada bile fonun eli kolu çok bağlı olmasına rağmen emeklilik şirketlerinin farklı yönetime tabi katkı fonlarında getiri farklılıkları oluyordu. Şimdi portföyüne %30 hisse alan katkı fonlarının hisse seçimleri performansları için önemli oldu.
bana sosarsanız bu kadar teferruata gerek olmadan kişilerin risk algılarına, yatırım stratejilerine göre tefastaki tüm fonları hem kendi birikimleri hem de devlet katkısı için seçebilmeleri lazım.
ama ekonomi politikamız aşırı korumacı ve devletci olunca bu fonlarda da serbest piyasa işletilmiyor gibi. Şimdilik sistem benim için zorunlu para biriktirdiğim ve bir miktar da getiri elde ettiğim bir yer.
Eski sistem güzeldi. Direk gelir vergisi matrahından düşülüyordu. Katkı payını direk alıyordunuz. Vergi dilimi ile orantılı olduğu için yüksek vergi vereni ödüllendiriyordu.
Sonra sistem değişti. Maaşlı çalışan için cazibe azaldı.
Aynen dediğiniz gibi . Eskiden yüzde 15 i hemen maaş ile geri alıyordunuz. Şimdi onu alabilmek için tam 10 yıl beklemeniz gerekiyor.
M2007J3SY cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Fonlar yerine direk yatırım yapmaya karar vermem ve devamında 10. yılı tamamlamam nedeniyle bireysel emekliliğe veda ettim. Burada bilgi paylaşan arkadaşlara teşekkür ederim.
Bende dün ayrılma işlemlerimi başlattım. Düşük fon getirileri ve yüksek fon işletim gideri kesintileri sebep oldu çıkışıma. Bugünde gerekli formları imzaladım.
Devlet katkısı 10. Yıl olması nedeni ile 60% hakediş ile ayrılmaların yüksek olması tahmin edilebiliyordur sanırım. Belki de devlet katkısına tahvil dışında hisse olanağı bu yüzden verildi.
Tl ye yapılan yatırımların cezalandırılıp, birikimlerinin gaspedildiği bir sistem ne yazık ki.
AHE üyesiyim
Teknoloji ve temettü veren şirketler fonuna dönüş yaptım. 4. Yılımdayım.
Getiri fena değil ama bi yandan da borsa yatırımlarım var, borsa daha iyi benim için.
Sizce hemen mi çıkmalıyım yoksa 10 yılı mı beklemeliyim?
Teşekkürler.
Bu hafta yeni bir bilgi ogrendim:
"Bir katılımcının bir takvim yılı içinde alabileceği devlet katkısı tutarı, ilgili yılın belirlenen brüt asgari ücret tutarı dikkate alınarak hesaplanan yıllık toplam brüt asgari ücret tutarının %30’unu geçemez. 22 Ocak 2022 tarihi itibariyle anılan sınırı aşan katkı payı ödemeleri devreden katkı payı olarak her yılın ilk günü şirket hesaplarına intikal etmiş katkı payı olarak muamele edilmek suretiyle Devlet katkısı hesaplamasında dikkate alınacaktır. Limit hesabı katılımcı bazında yapılır.
Devlet katkısı hesaplamasına esas katkı payının yıllık üst limiti aşan kısmı, devreden katkı payı olarak değerlendirilmekte ve her yılın ilk günü şirket hesaplarına intikal etmiş katkı payı olarak muamele edilmek üzere Devlet katkısı hesaplamasında dikkate alınmaktadır."
https://egm.org.tr/Sites/1/upload/fi....2023-1923.pdf
Onceki yazimda belirttigim gibi 2024 Ocak ayinda babamin uzerine olan BES'i kapatacagim. Odemelerimi aylik brut asgari ucretin uzerine cikariyorum bu ay itibariyle. Boylece fazla odemelerim 1 Ocak 2024 itibariyle hesaba intikal etmis oalcak ve bu fazla tutarlar icin 2024 yilinin ilk aylarinda devlet katkisi alabilecegim.
Bilmeyen arkadaslarimiz olabilir. Bilginiz olsun. Allianz danismanim ile gorsutum ondan da onay aldim.
Ben bunu garanti emeklilik MT 'sine sormuştum 1 ay önce henüz öyle bir uygulama yok demişti.teşekürler bilgilendirme için..Redmi Note 8 Pro cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
@asuGaGuGa
detayli bilgi icin tesekkürler.
2022nin sonunda yada 2023 ilk haftalarinda buna benzer konuyu twitterde okumusdum ama detayli aciklamasini bulamamisdim.
Merhaba. 2009 yılında Allianz başlayıp 2013 yılında Anadolu Hayata geçerek devam ettiğim BES yolculuğumdan ayrılmak üzere geçen hafta formu doldurdum ve yolladım.
Bana bir döküm verildi. Dökümden 14bin küsur TL tutarında Fon Toplam Gider Kesintisi var.
Google'dan okuyup anlamaya çalıştım ama anlayamadım. Bu kesinti normal mi? Bildiğim 6. yıldan sonra bir kesinti olmuyordu dolayısıyla bu miktar yüksek geldi.
Fikir verecek var mı? Teşekkür ederim.
Sayin M3RT85,
tahminen konusuyorum. 14K lik "fon toplam gider kesintisi", sizin sozlesmenin basindan bugune kadar ki yapilan tum kesintilerdir.
6. yildan sonra "yonetim gider kesintisi" alinmamakta. "FOn isletim gider kesintisi" ve "yonetim gider kesintisi" farkli kavramlar.
FOn Isletim Gider Kesintisi: Her fon icin belirlenen 1-3.5% araliignda degisebilen her gunun sonunda fonun degerinden dusulerek kesilir. Fon fiyatinin icinde oldugu icin, farketmezsiniz.
Yonetim Gider Kesintisi: SOzlesme esas alinir(Fon degil). ilk 5 yil icin alinabilir. Bazi emeklilik planalrinda bu gider alinmaz. Ben odemiyorum mesela.
Emeklilik sirketleri fon isletim giderinden para kazanirlar. Benim de bugune kadar ki fon isletim gider kesintimi gorebilirisniz asagida.
https://eksiup.com/p/gz6249458ktu
2023 Q1 son durum:
https://eksisozluk.com/entry/150864058
Ben de Allianz Yaşam ve Allianz Hayat Emeklilik fonlarının 2023 birinci çeyrek getirilerini paylaşayaım.
Grup EYT ler listeye dahil değildir. Çünkü bunları herkes alamıyor. :)
Liste 2018 den bu yana getiri sütununa göre sıralıdır.
İlk iki sırada Bİst bazlı fonlar var. Devamında Altın ve Eurobond, Yabancı hisse fonları geliyor.:)
https://i.hizliresim.com/b4usvph.jpg
Bireysel Emeklilik hakkında önemli bilgi:
56 yaşını doldurduğumuzda, devlet alacağımız aylık maaştan, portföy getirimizin %5 i kadar kesinti yapıyor.
Ancak bu rakam, eğer portföyümüzün getirisi iyiyse, devlet katkısından daha fazla.
Örneğin benim devlet katkım 2013 ten bu yana 10 yılda yatırım artı getiri tutarı 50.000 tl civarı olmuş.
Ancak Bes fon getirilerimin %5 i ise 70.000 tl yapıyor.
Devlet katkısı 70.000 tl ye yetmiyor. Devlet benden 20.000 tl daha kesecek.
Özetle devlet kaşıkla verip kepçeyle alacak.
Kaldır devlet katkısını!
%5 stopajı da kaldır!
Emekliliğin stopajı nedir? Ayıptır yaptığınız..
Emekliliğe hak kazanmanız durumunda tarafınıza yapılacak geri ödemeden elde edilen yatırım getirisine isabet eden tutar üzerinden %5'i oranında gelir vergisi kesintisi yapılmaktadır.
https://www.allianz.com.tr/tr_TR/uru...k-kazanma.html
arkadaşlar 3 besi de bozup bir ev satın aldım 15 senelik macera burada sona erdi.buradan bilgi verenlere yardımcı olanlara tsk ederim.
para 7 is gunu içerisinde yattı k kartı ile odeme yaptıgım ıcın devlet katkılarının son 2 ayı da ay sonlarında peyderpey yattı
antipanik arkadasın dedigi gibi 10 yıldan sonra 56 yası beklemek cok cazip degil.belki ileride tekrar donerim.bol kazanclar
Bana o kadar muhalefet ettiniz ama sonunda doğruyu görmüşssünüz sevindim. Benimde 10 yılım dolmak üzere. Uygun zamanı kollayıp 1-2 yıl içinde çıkacağım. Şİmdilik var olan birikimimi koruma deerdindeyim. Gerçi geçenlerde devlet katkısnın %30 uyla hisse alınabilir dediler ama besi düşündükleri için değil borsayı tutmak içindi. Yarın muhtemelen geri çekecekler.
Bes yatırımcısı, yatırım fonlarıda dahil istediği fonları seçemediği sürece, devlet katkısını istediği fonda değerlendiremediği sürece, fonların yıllık ücretleri %1in altına düşmediği sürece zarar yazmaya devam edecek.
4 gün sonra sistemde 10 yılım doluyor ve emekliliğe hak kazanıyorum. 56 yaşı da geçeli epeyi olmuştu zaten.
Sözleşme başlangıcında hatırladığım kadarı ile çıkış için iki seçeneğin olduğu istenirse toplu ödeme, istenirse de belirli bir süre aylık ödeme yapılacağı bilgisi verilmişti.
Bugün görüştüğüm Cigna Finans yetkilisi gönderecekleri formu doldurup yollamamdan sonra 10 gün içinde toplu ödeme yapılacağını ve aylık ödemeler gibi ikinci bir seçeneğin bulunmadığını ısrarla tekrarladı?
Bu doğru mudur?
onlar vermek istese bile aylık maaş almanızı önermem.
günün sonunda sizi kazıklamak için bir açık bulacaklardır.
niye vermek istemiyorlarsa gelince devlet de onları kazıklamak için bir yol bulacaktır :)
seviyeli ve uzun süreli ilişkinizi sonlandırıp başka sulara yelken açın derim.