bu hesap senin temettu gelirin artırır mi... ne degisek hesabinda mesela 10000 liraya 1.250 lira alıyorsun bedelli olursa 20000 liraya 2.500 lira alacaksın..sadece değişen şirketin karı...
Printable View
Sn. Ctugrul,
Warren buffett'in veya şirketinin konumuzla ne alakası var anlayamadım, bazen kendisi ile ilgili bazı yazıları İngilizcem yettiği kadarı ile okuyorum hatta http://www.lattedenborsaya.com adlı bir sitede sagolsun arkadaş bazen doğrudan yıllık yatırımcıya mektupların çevirisini de yapıyor onları da okuyorum. Ama bana göre yorumunuzda yaptıgınız karşılaştırma yatırım ortamları, kurumların kendi buyukluk ve statulerı gibi faktörler nedeni ile yanlış... Ama tabi zamanınız olursa görmüş olduğunuz farklılıkları paylaşırsanız cok sevinirinm. Bir sey öğrenir kullanırım.
Öte yandan yaptığınız hesaplama yanlış ve zaten forumda ayrıca da belirtilmiş. O kısmı için ek bir yorum yapmayacağım.
Herkese iyi pazarlar
Sent from my iPhone using hisse.net
Sizin dediğiniz şey oran. Aldığım oran artmaz haklısınız ama miktar artar.
SM-G920F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Hise fiyatı 1 TL altında iken hisse başına 1 TL nominal değerli 1 TL üzerinden bedelli sermaye arttırımında bedelli sermaye arttırımına katılmanın hiç bir rasyonel tarafını göremiyorum. Ancak, bedelli sermaye arttırımı sonrası toplam hisseler içindeki payınızın azalmaması için sermaye arttırımı öncesi hisse fiyatı 1 TL olana kadar, %100 bedelli durumu varsa mevcut hisse adediniz kadar ek alım yapmak ve bedelliye katılmamak daha makul. Böylece bedelli sermaye arttırımından daha az maliyetle hisse adedinizi arttırmış olursunuz ki zaten bu fark hisse fiyatındaki artış nedeniyle çok kısa sürede kapanır, bunu içeriden öğrenenler önce davranarak kaymağı başkalarına yedirmezler.
Sayın Ozans,
Çok ilgisi var. Sizin ilgili sitede okuduğunuz dönem artık Buffet'in çok büyüdüğü yıllara tekabül ediyor. Bense çok daha öncesini söylüyorum.
O dönemi de bulur okursanız neden çok ilgisi olduğunu anlarsınız.
Şimdiye kadar hangi söylediğime takıldınız? İşyat'ın paradan para kazandığı noktasınamı, paradan para kazandığı için daha çok sermayenin(paranın!) potansiyel olarak daha çok karlılık(oran değil miktar!) getireceği noktasına mı?
Bu hesabın neresi yanlış bir açıklayında hepimiz öğrenelim :
1)Şirketin %0,5 ortağıyım. Şirket 240.000.000 TL ile işlem yapıyor ve %10 kazanıp 24.000.000TL kar ediyor. Benim hissemede 120.000TL düşüyor.
2-)Yine şirketin %0,5 ortağıyım. Şirket 480.000.000 TL ile işlem yapıyor ve %10 kazanıp 48.000.000TL kar ediyor. Benim hissemede 240.000TL düşüyor.
Doğrudur sayın Elma. Hiçbirimiz 1TL'nin altı radyoneldir demiyoruz, size katılıyoruz.
Şu söyleminizi anlayamadım:
"Ancak, bedelli sermaye arttırımı sonrası toplam hisseler içindeki payınızın azalmaması için sermaye arttırımı öncesi hisse fiyatı 1 TL olana kadar, %100 bedelli durumu varsa mevcut hisse adediniz kadar ek alım yapmak ve bedelliye katılmamak daha makul."
Öğrenmek isterim ne olduğunu. Açıklarsanız sevinirim.
Sayın ctugrul,
Sirketin 240.000.000 ile işlem yapması değil bedelli öncesi ve sonrası sermayesinin ne olduğu önemli. Şirketin sermayesi 100 trilyon, elde ettiği kar 10 milyon ve sizin %1 lik hisse karşılığında cebinize girecek oran %10 . Şirket sermaye artışı yapıyor - parasını veriyorsunuz cebinizden para [emoji383] çıkıyor sermaye 200 milyon oluyor ve karda 20 milyon oluyor diyelim oran gene %10. Ne değişiyor Allahaşkına? Üstüne üstlük bu örnekte sermaye arttırıma giremeyecek tonla yatırımcı var.
Ote yandan gene aradaki ilişki için faydalı somut bir bilgi vermemişsiniz, ben kendimce Türkiye şartlarında İşyat için bedelli sermaye arttışınım hiçbir esprisi olmayacağını düşünüyorum.
(Eğer yanlış hatırlamıyorsam ) Glbyo'num zamanında yıllarca topladığı paralar ile milletn ahını alıp glhyo'ya dönüşmesi gibi bir süreç ise kastınız o konu çok ayrı ki İş Yatırım ve İş Bankasının ruhuna da uymaz bence....
Sent from my iPhone using hisse.net
Oran değil miktar sayın Ozans, Miktar!
Oransal olarak bir şey değişmediğini bende belirttim zaten.
Eğer orana odaklanır miktar gerçeğini kaçırırsanız, on sene sonra aynı portföy ve sermaye büyüklüğü ve hala 12-13 kuruş alırken bulursunuz kendinizi.
Takdir edersiniz ki 10 sene önceki 12 kuruşun satın alma gücü yani bizi doğru dürüst rahat yaşatma gücü ile şimdiki 12 kuruşun ki aynı değil. On sene sonranın 12 kuruşununki dahada az olacak.
O halde sürekli aynı satın alma gücüne sahip olabilmemiz için miktarı arttırmak lazım. Miktar dediğimiz aldığımız temettü miktarı. O nasıl artacak?
Ya şirket sürekli karlılığı arttaracak, bu sene %10 sonra 11 sonra 15 falan ki bu sürdürülebilir bir şey değil yada sermayeyi/portöy büyüklüğünü.
Bunun başka yolu yok.