Winter is coming...
https://twitter.com/TheEconomist/sta...eQTlvOCJg&s=19
Printable View
Winter is coming...
https://twitter.com/TheEconomist/sta...eQTlvOCJg&s=19
1- Akaryakitta Trcas enerji sirketinden cok enerji parakendecisi. Enerji sikintisi demek satacak benzin tedariki problemi demek.
2- Elektrik tarafinda ise enerji uretimi icün dogalgaz kullanimina ihtiyac var. Enerjideki darbogaz gecen kis gordugumuz gibi utetim icim icin dogalgaz bulunumamasina sebeb oluyor.
Makro acidan enerji darbogazi enerji fiyatlarinin yukari gitmesine bu da cari acigin daha da artmasina, durgunluk ve odemeler krizine girilme ihtimalini artirir
Sirket acisindan ise artan girdi maliyetleri, tedarik problemleri, daralan kar marji ve dusen satislar demek olur
Merhaba Sn Thinktt uzun cevap vermişsiniz teşekkurler.
Hatalarımı düzelteyim.
1. Hata tablomda cok fazla değişmese de hesaplamayı Bayi+Dagıtıcı karı/ mazot fiyatı yaptım doğrusu Bayit+Dağıtıcı karı/ MAzot fiyatı- Bayi ve dagıtıcı karı olmalıydı ama cok değişmiyor.
Cenova marjı dedim ama okuyalı çok olduğundan tam olarak ifade edemedim.
EPDK tarafından dikkatle takip edilen entegre marj, referans ülkelerdeki (Almanya, Fransa, İngiltere, İtalya) benzer marj seviyeleri ile periyodik olarak karşılaştırılarak bir anlamda bu ülkelerin ortalaması ile senkronize edilmeye çalışılmaktadır. ifadesiyle açıklanmakta, altta kaynaklar ve mevzuatlarda bu konu geçiyor.
https://www.petder.org.tr/Uploads/Do...97288811954122
https://www.petder.org.tr/Uploads/Do...12532240936177
Bu konu ile ilgili alınan kıstasa göre olması gereken rakam daha fazla çıkıyor ama EPDK daha dusuk bir oran belirliyor. Bununla ilgili uzun vadeli grafiklerde bu Petder veya Epgis sitesidne bir sunumda okudum ama bulamadım maalesef. Çünkü kur yukarı gittikçe kur üzerinden belirlecek marjlar ciddi artmış olmalı.
Benim anladığım sektörün bayi açısından en büyük sıkıntısı işletme sermayesinın artması. Sektör maalesef böyle, bu kadar yüksek hızla akaryakıt fiyatları artınca aynı miktar akaryakıt satabilmek için 4x sermaye gerekiyor.
Bu sıkıntıya ilave sermaye bu dönem pahalalılaştı. Kredi ile bunu finanse ederlerse aylık kredi faizleri %3 leri buluyor üstüne kredi kartı komisyonu vermemek için gereken süre de uzatıldı. 40 gün demek işletme sermayesinin 2.2x daha artması demek. 5-6 kat sermaye artısına ihtiyac varken ev satıp koymak akıllıca yoksa bankalara calısır duruma gelirler. Eflasyonun, doalrın, petrolun bu kadar hızlı cıktıgı bir dönemi ben hatırlamıyorum.
Shell özelinde ise sevindirici gelişme bayi başı satışların ciddi artmış olması Opet'ten 1/3 az bayi ile onun gibi iyi bir firma kadar satış yapmak cok yuksek verim demek. Sonucta işletme sermayesinde satılan mal artısı kadar personel, elektrik vs yukseldi. Aynı bayide u masraflar daha fazla satış yapınca korunurken kara olunlu yansır.
Selamlar Saygılar
Mantıken %75 iskonto da olmaz artık el insaf dedirtiyor. Şirket batıyor bitiyor olsa ne olacağı belli değil deyip uzak duran olur da, şirket döviz borçları kapatıyorken, satışlar artıyorken, konjonktür şirketin lehine işliyorken, böyle bir iskontonun pek akla mantığa yatan bir hali yok. Sizin paylaştığınız bir söz vardı aklımda yer etti every dog has its day bizimkinin de zamanı gelir elbet diye düşünüyorum. İşlem hacmi düşük, yabancı ve kurumsal yatırımcı ilgisi olmayan bir hisse olunca, her daim doğru değerlenmesini bekleyemiyoruz. Bir noktada değeri daha çok ortaya çıkacaktır bu iskonto da bir noktada bir miktar kapanacaktır mutlaka ama ne zaman nasıl artık onu zaman gösterecek.
Hatırlarsanız bir ara burada İş GYO konuşmuştuk, hisse 2'den 14'e gittiğinde bile aslında şirketin ederine göre balon denemez denilmişti. Yani BİST geneli yüksek iskonto herkesin iliklerine kadar işlediği için, fiyatı ikiye de katlansa 4'e de katlansa kimseye pahalı gelmeyecek aslında, evet ederine yaklaştı veya ederine ulaştı denilecek. Burada mesele artık ucuz olup olmaması değil, hangisinin ne kadar ucuz olduğu gibi bir karşılaştırmaya dönüyor. %75 veya %50 iskonto nereden bakılırsa bakılsın fazlasıyla ucuz. Hangi hissenin hangi sektörün ne zaman nasıl ilerleyeceği de belli olmadığı ve bilinemeyeceği için, şu daha ucuz bu daha ucuz kıyaslaması da çok anlamlı olmuyor. Yeri geliyor daha az ucuz olan daha çabuk yükselirken, daha çok ucuz olan daha uzun süre düşük fiyatlarda kalabiliyor. Zamanı geldiğinde değerini bulur diyelim çok da fazla takılmadan beklemeye devam edelim.
Okuduğum kitaplardan birinde, Nassim Taleb Aldatıcı Rastlantısallık olabilir, şirketlerin CEO'ları bile 1 yıl sonra 3 yıl sonra 5 yıl sonra ne olacağını bilemezken, yatırımcının ne olacağını tahmin etmeye çalışmasının nafile olduğu ifade ediliyordu. Değer yatırımı ile ilgili başka bir kitap da olabilir emin değilim. Ben kendi küçük işlerimde ve geçmiş yatırımlarımda bu hayatta ne zaman ne yaptım ve sonuç ne zaman ne oldu diye geriye dönüp baktığımda, gerçekten de bazı dönemler var ki her şeyin müthiş gitmesi gerekir derken işler yatırımlar duruyor saplanıyor kalıyor, bir karar verdik bir iş yaptık ama bakalım umduğumuz gibi olacak mı derken hiç hesapta olmayan getiriler çıkıyor işler bambaşka yerlere gidiyor. Verilen bütün kararları elimizden geldiğinde akılla mantıkla araştırmayla hesapla kitapla veriyoruz ama verilen kararların sonuçları geri dönüp bakınca şanslıymışız veya şanssızmışız dedirtircesine rastlantısal olabiliyor.
Lafı uzatarak geldiğim bu noktada, şahsen kendi adıma, %50-%75 vb. bir iskonto varsa, maktu kar marjıymış işletme sermayesiymiş vs. bunlara da fazla takılmadan, kurun zaten nereye gittiği belli değil, bu şirket de dövize endeksli ürünlerin satışlarıyla iş yapıyor, varlıkları da dövize endeksli sayılabilir, bütün ülkede akaryakıt sektörünün batacağı biteceği de söz konusu olamayacağına göre, sektöründe lider ve büyümeye devam eden bir şirket, belirsizlik yaratan riskler almıyorken hatta borçlarını risklerini azaltıyorken, bu iskontonun artmasını beklemek çok gerçekçi olmaz sanırım. Hisse yeri gelir artar yeri gelir düşer ama yatırımcı açısından esas amaç al sat ile para kazanmak değil de uzun vadede varlıkların değerini korumak ve varlıkların değerini artıracak fırsatlara kapıyı açık tutmak ise, Warren Buffet'ın Walter Schloss hakkında söylediği şu sözleri hatırlayıp biz de olaylara böyle bakmaya çalışabiliriz. "He doesn’t worry about whether it’s January, he doesn’t worry about whether it’s Monday, he doesn’t worry about whether it’s an election year. He simply says, if a business is worth a dollar and I can buy it for 40 cents, something good may happen to me."