240 One Minutes :oleyo:
https://i.resimyukle.xyz/HRK4QO.png
Printable View
240 One Minutes :oleyo:
https://i.resimyukle.xyz/HRK4QO.png
Öncelikle güncelleme (zam) fiyatlarýný paylaþmaya dair gayretinizi takdir ve tebrik ediyorum...
Ltf devam edin...
Bir de itirazým var:Ayakkabý boyama hizmeti ücretinin tamamýný hammadde girdisine(boyaya) indirgimeþsiniz..
Yanlýþ...
Boya ,boyama hizmetinin belkide çok cüzi bir kýsmýný tutuyor..
Asýl para eden iþçilik...
Sizin ayakkabý boyacýsýna göre hammadde (boya) toplam maliyet kalemleri içinde =100/(250/33)=%13 pay tutuyor...
Ez cümle:Tüfe-üfe örneðiniz yanlýþ...
Günün Atasözü:"Baþýndaki fese bak,girdiðin kümese bak...."
saygýlar/baþarýlar
2002 ve sonraki yýllarda ülke ekonomimiz doludizgin bir suni büyüme dönemine girdi. üretime ve deðer yaratmaya odaklanan bir ekonomik büyümeyi deðil, kredilerle büyüyen katý bir tüketim ekonomisini benimsemekle iþe baþladý. zor olaný deðil, kolay olaný seçti yani. koca koca gökdelenler dikip, devasa alýþveriþ merkezleri inþa etti. içerisinde profesörü olmayan üniversiteleri kurup onlarla gururlandý. baþta katar sermayesi olmak üzere yabancý yatýrýmlarý bu topraklara çekti. arabýn parasýyla gerdeðe girdiðini sandý. köylerimizi teker teker mahallelere dönüþtürdü. sözde onlarý bile büyükþehir ilan etti. tarým arazilerini hýzla imara açtý. turizmi þiþirerek, eskinin kamu arazilerine bol yýldýzlý oteller yaptý. yeri geldi parasýný verdi otobanlar, köprüler yaptýrdý. bunlarla övündü durdu, dünyaya kafa tuttuðumuzu haykýrdý. yetmedi yerli bankalarýmýzý bile yabancý yatýrýmcýlarýn eline verdi. ucuz ara malý ihraç etti ama bunun aksine yüksek katma deðerli markalarý ithal etti. cari açýk büyüdükçe de ithalatçýlarýna plaket vermeye devam etti. en nihayetinde ülkeye onca yatýrým çekenler, bunlarý daða taþa yatýrdý. insanýna düþünsel tek bir yatýrým yapmadý. vatandaþlarýnýn zihinlerini dinamik bilgilerle doldurmak varken, cemaatlerin hurafelerine tomarla kaynak aktardý. bu ülke; eðitimde, hukukta, sanatta, kent kültüründe, modernitede, üretimde, yurttaþlýk bilincinde her geçen gün geriye gitti.
ve artýk o gün geldi çattý. sýcak para kendine yeni rotalar, daha güvenli limanlar buldu. türkiye dünya siyasetinden, dolayýsýyla küresel kapitalizmden ayrý düþmeye baþladý. politik kamplaþmanýn, hoyrat yönetim sisteminin kalesi haline geldi. kendini kýsa bir süreliðine zengin hisseden ve yapay bir konforla tanýþtýrýlan insanýmýz da artýk hak ettiði gibi yaþayacaðýný anladý. üretmeden zengin olamayacaðýný, dünyaya kafa tutamayacaðýný yavaþ yavaþ öðrenmeye baþladý. cumhuriyet döneminin tüm iktisadi teþebbüsleri bir bir satýlýp çarçur edilirken sesi çýkmayanlar, artýk bu olan biteni sorgular hale geldi.
ahbap çavuþ kapitalizmiyle ihale alanlar ve bürokrasiyi haksýz mal mülk edinme ofislerine dönüþtürenler yeni bir siyasal burjuvazi oluþturdular bu savruk dönemde. 2018 krizi henüz onlarý etkileyecek durumda deðil. ilk etapta yoksul kesim ve emekli sýnýfý enflasyonun altýnda ezilecek. enflasyon da faizleri körükleyerek inþaat sektörünü öldürecek. rantiye kapýlarý kapanmaya baþlayýnca da iþsizlik alýp baþýný gidecek. yani küresel kapitalizm kaþýkla verdiðini, kepçeyle bizden çýkartacak. krizin etkileri de her geçen gün toplumu daha sert tokatlamaya devam edecek.
bilgisiz ve romantik bir toplum, ayaklarýn baþ olduðu bir bürokrasi, tek adam rejiminin hüküm sürdüðü siyasal sistem ve dünya siyasetiyle kavgalý bir devlet baþkaný bizi bu krizden çýkartabilirse iþte o zaman imkansýzý baþarmýþýz demektir
HSBC: Eðitim masraflarý için en çok Türkiye'deki aileler borçlanýyor
HSBC Grubu'nun "Eðitimin Deðeri: Baþarýnýn Bedeli" raporuna göre, Türkiye'de bir
üniversite öðrencisi eðitim masraflarýný karþýlamak için günde ortalama 4.9 saat
yarý zamanlý bir iþte çalýþýrken, derslerde günde ortalama 2 saat zaman geçiriyor.
HSBC Grubu'nun Türkiye'nin de dahil olduðu 15 ülkeden 10 binden fazla ebeveyn ve
bin 500 üniversite öðrencisi ile gerçekleþtirdiði araþtýrma, aile ve öðrencilerin
üniversite eðitimi masraflarýnýn karþýlanmasýna iliþkin tutum ve davranýþlarýna
yönelik çarpýcý bulgular ortaya koyuyor. "Eðitimin Deðeri: Baþarýnýn Bedeli"
raporuna göre, ebeveynler çocuklarýnýn üniversite eðitimi masraflarýný karþýlamak
için ek iþlerde çalýþýyor, tatillerinden fedakarlýk ediyor ve borçlanýyor.
Öðrenciler ise ailelerinden aldýklarý finansal desteðin yaný sýra günde birkaç
saat ücretli iþlerde çalýþarak masraflarýn karþýlanmasýna destek oluyor.
Türkiye'deki üniversite öðrencilerinin eðitim süreçleri boyunca ortalama harcama
daðýlýmý
" Konaklama - 18.265 TL
" Okul ücreti - 13.134 TL
" Gýda ve market - 11.277 TL
" Faturalar - 8.697 TL
" Kredi kartý/bireysel kredi/öðrenci kredisi - 8.592 TL
" Kýyafet, aksesuar - 6.731 TL
" Eðlence - 6.250 TL
" Restoran/kafe - 5.858 TL
" Ulaþým - 4.517 TL
" Akademik kitap - 1.927 TL
" Tatil - 1.102 TL
" Spor/fitness - 675 TL
" Diðer - 725 TL
Üniversite öðrencileri günde yaklaþýk 5 saat ücretli bir iþte çalýþýyor
Türkiye'den 502 ebeveynin ve 100 öðrencinin katýldýðý araþtýrmanýn sonuçlarýna göre,
bir üniversite öðrencisinin okul ücreti, konaklama, faturalar ve yaþam giderleri
dahil olmak üzere eðitim süreci boyunca toplam harcamasý ortalama 87 bin
TL. Ebeveynler ise çocuklarýnýn üniversite eðitimi boyunca toplamda ortalama 49
bin TL harcadýklarýný ifade ediyor. Araþtýrma sonuçlarý, öðrencilerin arada oluþan
yaklaþýk 38 bin TL'lik farký yarý zamanlý iþlerde çalýþarak kapatmaya çabaladýklarýný
gösteriyor. Türkiye'de her 5 üniversite öðrencisinden 4'ü günde ortalama
4.9 saat yarý zamanlý bir iþte çalýþýyor. Derslerde ise günde ortalama 2
saat zaman geçiriyor. Yarý zamanlý iþlerde çalýþan öðrencilerin yarýsýndan fazlasý
(%53) finansal ihtiyaçtan dolayý çalýþtýðýný belirtirken, %38'i ise üniversite
mezuniyetinin ardýndan iþ bulmasýna yardýmcý olacak deneyimi kazanmak için
çalýþtýðýný ifade ediyor.
Büyükanne-büyükbaba desteðinin en yüksek olduðu ülke Türkiye
Ebeveynlerin %21'i büyükanne ve büyükbabalarýn torunlarýnýn üniversite eðitimi masraflarýna
katký saðladýklarýný ifade ediyor. Türkiye, büyükanne ve büyükbaba
katkýsýnýn araþtýrmanýn gerçekleþtirildiði ülkeler arasýnda (küresel ortalama %7)
en yüksek olduðu ülke olarak ön plana çýkýyor.
Her 10 aileden yalnýzca 1'i üniversite eðitimi için birikim yapýyor
Araþtýrmaya Türkiye'den katýlan ailelerin %91'i çocuklarýnýn üniversite eðitimi
masraflarýný günlük kazançlarýndan karþýladýklarýný belirtirken, yalnýzca %11'i
belirli bir birikim veya yatýrým hesabýndan karþýladýklarýný ifade ediyor. Ebeveynlerin
%68'i (küresel ortalama %49) çocuklarýnýn eðitimi için birikim yapmaya
önceden baþlamýþ olmayý arzuluyor. %62'si daha düzenli ve daha fazla birikim
yapmýþ olmayý, %24'ü ise çocuklarýna para yönetimi hakkýnda eðitim vermiþ olmayý
diliyor.
Eðitim masraflarý için en çok Türkiye'deki aileler borçlanýyor
Araþtýrma sonuçlarýna göre, Türkiye'deki ebeveynlerin %73'ü (küresel ortalama %53)
çocuklarýnýn eðitim masraflarýný karþýlamak için sosyal aktivitelerinden ödün
veriyor. %39'u ise daha uzun saatler veya ikinci bir iþte çalýþýyor. Bununla
birlikte, ebeveynlerin %71'i (küresel ortalama %35) eðitim masraflarýný karþýlamak
için borçlandýklarýný ifade ederken, Türkiye, araþtýrmanýn gerçekleþtirildiði
ülkeler arasýnda ebeveynlerin eðitim masraflarýný karþýlama amacýyla borçlanma
oranýnýn en yüksek olduðu ülke olarak dikkat çekiyor. Ebeveynlerin %63'ü borçlanmalarýnýn
ana sebebinin okul ücretini karþýlamak olduðunu ifade ederken, %38'i
tablet veya dizüstü bilgisayar gibi teknolojik cihaz satýn alýmlarýnýn da etkili
olduðunu ifade ediyor.
Ebeveynlerin %54'ü üniversite eðitimi için gerçekleþtirdikleri borçlanmalarda kredi
kartýný kullanýyor. %29'u uzun vadeli, %23'ü kýsa vadeli kredi aldýðýný belirtirken,
%22'si aile üyeleri veya arkadaþlarýndan borç aldýklarýný dile getiriyor.
HSBC Türkiye Bireysel Bankacýlýk ve Birikim Yönetimi Genel Müdür Yardýmcýsý Ayþe
Yenel, HSBC Grubu'nun küresel çapta gerçekleþtirdiði araþtýrma ile ilgili þu deðerlendirmeyi
yaptý:
"Araþtýrmanýn sonuçlarý gösteriyor ki Türkiye'de ailelerin çoðu (%83) çocuðunun
üniversite eðitiminin karþýlanmasýna destek olmaya çalýþýyor ancak toplam eðitim
masraflarý ailelerin öngördüklerinden ya da beklediklerinden çok daha yüksek
çýkýyor. Ailelerinin desteðine raðmen pek çok öðrenci harcamalarýný karþýlamak
için ücretli ek iþlerde çalýþýyor. Aileler de çocuklarýnýn eðitim masraflarýný
karþýlamak için büyük fedakarlýklarda bulunuyor. Araþtýrma, Türkiye'deki ailelerin
%68'inin çocuklarýnýn eðitimi için birikim yapmaya daha önceden baþlamýþ olmayý
dilediðini de ortaya koyuyor. Ailelerin eðitim giderleri için saðlam bir finansal
planlama yapmasý, maliyet yönetiminin aile içinde konuþulmasý ve olasý
ek harcamalara iliþkin farkýndalýðýn arttýrýlmasý, ebeveynlerin ve çocuklarýn üzerindeki
finansal baskýyý azaltabilecekken, kýsa vadeli ve plansýz borçlanmadan
kaçýnýlmasýna olanak saðlayacaktýr."
Kredi faizleri yükseldiði için borçlanmaktan kaçarlar. Küllüm cahil bir nesil ortalýkta dolaþmaya baþlar artýk :oleyo:
sn yasar
bana gore su ortamda uluslararasi standartlarda kredi notu Caa1 gibi cöp seviyeye dusmus olan bir banka yoneticisi ve hissedarlarinin
mevcut faiz oranlari ve gelecekteki faiz oranlari dusunuldugunde hazir likiditeyi satamayacagi bir enstrumana yatirmasi bana gore ahmakliktir ve ciddi sorgulanmalidir ? o kadar buyuk bir kaynagi, fiyata bakmaksizin ulkeden cikmaya kendini adamis bir yurtdisi fonun emrine sunulmasi ve adamlarin isinin kolaylastirilmasi ayri bir muamma ??!!!
bu kadar buyuk bir hazir kaynagin alternatif getirisine bakildiginda sacmaligin boyutu daha da anlamli hale geliyor bence ... sahsi fikrimdir
ama akilli adam isi degil, evet bizim hosumuza gidiyor olabilir adam hissesine sahip cikiyor demek baska buyuk resme bakmak baska bir sey gibi.. bu banka yoneticilerinin itibara yonelik baska hamle yapmasi lazim
saygilarimla
Asla yatýrým tavsiyesi olarak nitelendirilemez !!!
„‟Ġçinde bulunduðunuz sorunlarý mevcut düĢünce
yapýnýzla çözemezsiniz. Çünkü onlar sahip olduðunuz
düĢünce yapýsýnýn ürünleridir.‟‟ ALBERT EINSTEIN