Dükkan ve Ofis alacaklara fırsat doğdu. Uygun fiyatlara inecektir.
Companies to Shrink Offices as Remote Work Becomes ‘New Normal’
https://www.bloomberg.com/amp/news/a...after-pandemic
Printable View
Dükkan ve Ofis alacaklara fırsat doğdu. Uygun fiyatlara inecektir.
Companies to Shrink Offices as Remote Work Becomes ‘New Normal’
https://www.bloomberg.com/amp/news/a...after-pandemic
Kamunun büyük yapım ihalelerini alan şirketler Ulaştırma Bakanlığına 25i lüks olmak üzere 96 araç, 255 hatlı cep telefonu aldı. Yüzlerce personeli yurtdışı gezilerine gönderdi.
http://www.patronlardunyasi.com/habe...96-arac/241447
Yüzlerce daire yapmış biri olarak söliyeyim, 2800TL ye ÇOK lüks bir inşaat filan yapamazsınız. Lüks kavramı görecelidir ama şu an istanbulda satılan A++ dairelerin m2 yapım maliyetleri rahatlıkla 1000-1500$ arasındadır ki 2500$ lara kadar çıkanları var.
En son erenköy'de yaptığım projede m2 maliyeti 450$ olmuştu ve kesinlikle çok lüks diyemem. 160m2 brüt daire 1.5 Milyon tl ye satıldı son 2020 başında... m2 fiyatından da belli zaten...
Arsa maliyetini de katarsanız zaten dramatik rakkamlar çıkar ortaya. Bu rakkamlara çivi çakmam artık. Son 1 yıldır yeni proje almadım, bakmıyorum bile hatta. Kentsel dönüşüm yapanların çoğununda ya iş dönsün diye, ya da para aklamak için yaptıklarını düşünüyorum. Para kazanmak bu m2 fiyatları ile cidden imkansız nerdeyse...
Kaldı ki Türkiye gibi bi ülkede inşaat yapmaya çalışan herkese madalya takmaları lazım. Proje alıyorsunuz, 1.5-2 sene sonra bitecek en erken... Böle bir ülkede 2 sene de neler olur, dolar nerelere fırlar, faizler kaça çıkar, ev kredisi kaçtan verilir? En ufak bir öngörü yapabilir misiniz 2 sene sonra için? Ve hiçbir öngörü yapamadığınız bir muz cumhuriyetinde milyonlar yatırarak işe giriyorsunuz...çok çok zor...
Türkiye deki rüşvetle aşılan bürokrasi dünyanın hiç bir yerinde de yok
doviz bu denli hareketli diye böyle düşünüyorsunuz
mütaahhitlik yapan bir adam kolay kolay başka iş yapamaz
aa yol bitmiş olabilir
yol bitmişse daha farklı şeyler yapmak gerek
mesela nişantaşında şuan bir firma yeni yeni işler yapıyor
bir daireyide 10 milyon üstüne satıyor
kat karşılığı işler yapıyor
4 milyona rakibi satamazken adam 10 milyona satıyor
çünkü satılık daire lüx yazmıyor
gerçekten lüx yapıyor
girişi yüksek alçak giriş yapıp dükkan oyunları yapmıyor
harbiden giriş yapıyor.
artık ferahlık ve kalite satacak derme çatmalar değil.
Ne bürokrasisi? Neden sürekli büyük müteahhitlerden gidiyosunuz?
Bizde rüşvetlik bir durum yok. Son 5 inşaatıda bağdat caddesinde yaptım, kadıköy belediyesine 5TL rüşvet vermedim.
İsteyende olmadı, gerek de olmadı.
Polis ve zabıta gibi 3-5 peşinde olan harami tayfayı saymıyorum...Onlar hep haramiydi, hep harami kalacaklar. Çorba parası ile onu bunu çarpmaya devam...
Ve de sizin dedikleriniz hayal...10 Milyon TL bile üst bir rakkam değil ztn İstanbul gibi bi metropol için. 1.25M $ ediyor. Bizim paramız ile büyük ama dolar olarak çok da büyük değil. NY, Paris, Londra gibi metropollerde nasihat alırsınız o paralara...
Kalitede Türkiye'de ne kadar satar, tartışılır. Zorlu'da ki daireler için geçerli evet. Adam 4-5M $ dolara daire satıyor ve millet hala kapışıyor. Orada alan kitleye daire yapıyorsanız, ki bu da Türkiye'nin %1 i, o zaman süper hayatınız ama yok öyle değilse, işiniz zor.
Ben cadde de 1.5M TL ye daire satıyorum. Ona rağmen(rakkımı düşük bulduğum için rağmen diyorum) italyan Veneta mutfak kullandım, hatta kapakları masif ağaç yaptım. Ama gelen müşteri ne diyor? Neden masif yaptınız, ben kaplama istiyorum diyor. En pahalı, en kalitelisini kullanıyorsunuz ama en ucuzunu talep ediyor?!? İşte mutfak Veneta diyorsunuz, Intema yapsaydınız diyor. Bu işi yapanlar bilir, italyan mutfakları kullandıkları suntadan dolayı rakipsizdir. Türkiye'de üretilen hiç bir mutfak kesinlikle kıyaslanamaz dahi. Seramikleri Villeroy&Boch kullandık, neden çanakkale koymadınız der bir tanesi. Bunların hepsi bire bir yaşanmış şeyler. Kalite satacak diyorsunuz da, kaliteyi anlayacak adam lazım onun içinde... Bizim toplum İtalya değil, o gusto, o kültür yok daha. Dediğim gibi %1 e iş yapan şanslı azınlıktan değilseniz, hiçbir şey o kadar kolay değil...
Piyasa da 350-500bine satılan, orta ölçekli bir kentte dairenin m2 maliyeti ortalama1500tl civarı.
Çoğu yerde kat karşılığı %50 civarı. 120m2 bir daire maliyeti 180bin civarı.180 bin de mal sahibine kat karşılığı verildiğini düşünebiliriz.
50-60kda müteahite kalıyor.
Bahswttiğiniz gibi rakamlar olsa, 300-400e kimse ev satamaz. Sonuçta bunun arsa payı da var.
M2 maliyetleri için aşağıdaki linkten betonarme evlerin maliyetini görebilirsiniz. Kur farkından %15-20 ekleyebilirsiniz.
Türkiye genelinde yapılan evlerin çoğu linkte bahsedilen betonarme 1.sınıf binalardır
https://www-emlak365-com.cdn.ampproj...in-h22308.html