İsmail Saymaz Retweetledi
Haber Global
@HaberGlobal
·
6d
Muharrem İnce: Şimdilik parti kurma fikrim yok, ben Anadolu'yu dolaşacağım
O zaman kaç gündür neyin çatapatını yapıyorsun:)
Printable View
İsmail Saymaz Retweetledi
Haber Global
@HaberGlobal
·
6d
Muharrem İnce: Şimdilik parti kurma fikrim yok, ben Anadolu'yu dolaşacağım
O zaman kaç gündür neyin çatapatını yapıyorsun:)
Çöp rallisinde bankalar büyük prestij kaybetti.
Bu imajı degistirmek için bankalarda biraz alim yaptilar.
Ben hala bankalarin ralliye katildigina inanmiyorum.
Hem icerdeki musteriyi teskin etmek umutlandirmak, hemde bankalara yeni musteri cekmek icin yapilan hareketler bence.Izleyelim bakalim.
Formül aşağıda,bakın nasıl bankaların karını arttırıyor!:
Aktif Rasyosu (AR) =Krediler + ( Menkul Kıymetler x 0,75 ) + ( TCMB Swap x 0,5 )/TL Mevduat + ( YP Mevduat x 1,75 )
BDDK 6 Ağustos 2020 verisi:(milyon TL)
TL mevduat:1 537 754
Yabancı para mevduat:1 752 295*1.75=3 066 516 milyon TL
Toplam mevduat:4 604 270 milyon TL,
https://www.bddk.org.tr/BultenGunluk
Son değişiklikten önce bankaların ceza yememek için pay kısmının da en az 4 604 270 milyon TL olması gerekiyordu.
Şimdi ise*0.95=4 374 057 milyon TL olması gerekiyor.
Peki bankaların elinde yukarıdaki paydada kullanabilecekleri ne kadar mevduat var:
TL mevduat:1 537 754*0.98(%2 zorunlu karşılık,kredi büyümesini tutturamayan bankalar için %7)=1506999 milyon TL
Yabancı para mevduat:1 752 295 milyon TL*0.85( %15 zorunlu karşılık,kredi büyümesini tutturamayan bankalar için %22)=1489450 milyon TL
Bankaların toplam kullanabilecekleri mevduat:1506999+1489450=2996449 milyon TL
Yani rasyoda yapılan değişiklikle bankaların 2 996 449 milyon TL mevduat kaynağıyla ,yukarıda paydadaki işlemler için 4 374 057'lik kredi verilmesi,devlet tahvili alınması,merkez bankasına swap yoluyla döviz vermesi isteniyor.
Bu nasıl mümkün olabilir!; tercümesi , BDDK bankalara diyor ki git yurt dışından %7.5-%8 dolar faizinden borçlan,merkez bankasına %0.3 faizle swap olarak ver,karşılığında aldığın TL'yi de ucuz kredi olarak dağıt ,devlet tahvili alarak devletin borçlanmasını finanse et. Banka sahipleri herhalde bu kadar parayı nasıl bu sektöre yatırdım diye ağlıyorlardır...
Şimdi faizler yükselince bankaların ucuz sabit faizle verdikleri 631.621 milyar TL tüketici kredisi ve mevduat bankalarının aldığı 521.929 milyar TL'lik düşük faizli hazine tahvilleri çok büyük zararlar yazacak.Pandemi ortamında zorunlulukta alınan kredilerin ne kadarının geri döneceğini de önümüzdeki yıl göreceğiz.
https://www.tcmb.gov.tr/wps/wcm/conn...138560-nf8HRZv
Piyasalar bankalar için ne kadar sevinse yeridir.
Not:Son değişikle,YP Mevduat toplamının YP Kredilere kadar olan kısmı için bu katsayı 1 olarak uygulanma kararı alındı ama artık yabancı para ile kredi kullanan kalmadı,çünkü TL kredi faizleri ,enflasyon beklentileri nedeniyle yabancı para kredilere göre çok daha cazip)
Gümüş https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...651d72248e.jpg
Lenovo P1a42 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
nasıl bir yer lem burası...
ne emmeye geliyorlar ne gömmeye...
hele bir kaç kişi var ki ! Hastayım diyor, Dondurma yiyor.
Global anlamda manipulasyonun adı bugun PUTİN , yarın Trump çıkıp benim kızımda corona aşısı oldu der mi:)