Çıkış trendinde gram altın, düşüş trendinde altın fonları daha avantajli sanırım. Fonlarda zarar olduğunda stopaj alınmıyor gibi aklımda kalmış.
Fizikiye göre altın fonu daha iyi olabilir; güvenli saklama, al sat farkı olmayıp tek fiyattan işlem görme, daha ufak meblalarda alım yapabilme gibi özelliklerden dolayı.
Gram altın hesabi ile altın fonu kıyaslanırsa, fonların stopaj ve yönetim gideri dezavantaji var. İleride gram altın makası farkı fazla açılır ise, veya gram altın alım satım vergisi getirilirse belki fonlar cazip olabilir veya aktif yönetilen bir altın fonu olursa belki.
Ülkemizde altın madenciliği hisse senetleri olmadığı için(koza altın istisna), altın fonları için, portföylerinde yerli altın şirketi hisse senedi bulundurma durumuda yok.
Belki fazla ütopik olacak ama diğer emtialar üzerine, örneğin ülkemizde üretilen tarım ürünleri(buğday vs) borsalarını dikkate alan vs gibi fonlar olsa daha iyi olabilir.
Özetle şuan uygun makaslı bir bankanın vadeli veya katılım gram altın hesapları, altın fonlarına göre getirisi daha yüksektir.
Sen niye altın fonu tutuyorsun derseniz, takip etmesi kolayıma geliyor. Fonlar bağımlılık yapıyor :) Ayrıca fonlarda altın kira sertifikasi vs bulunmasi sebebiyle karınca kararınca piyasalarımıza da destek veriyorum.
Fon işine bulaşmazdan önce kuveyt senin bankan üzerinden altın katılma hesabı kullanıyordum ve memnundum, altına yatırım yapmak isteyenler alternatif olarak göz atabilir. Yatırım tavsiyesi değildir.