Analistler de oyle diyor, 500.000 TL. var, 50.000 TL.ile altin al at koseye diyor.
Bu donemde , 450.000 ile ne alacaksin, soru da bu sorun da.
Printable View
Bende kulağa kiraz asmayı seviyorum bu hafta bir yerlerden geri dönmüş olabilir bunu da düşünmedim değil kirazlar irice idi 4 kilosuna 50 TL verdim . Salihli değil tabi minikte değil tam ideal kiraz boyutu işte .
genel olarak z kuşagı.. dünyada ki z kuşagından bahsediyor...atıyorum abd deki iyi kazanan bir genç ...60 -70 bin dolar verip orta sınıf bir araba almak yerine ..metro kullanıyor..ama kız arkadaşını emege götürecegi zaman 300 dolar verip ferrari kiralıyor..şehrin diş ceperinde banliyö de bahçeli kocaman bir eve 500 bin dolar vermek yerine ..şehir merkezinde. şehrin içinde sosyal hayatın içinde olmayı tercih edip apartman dairesi kiralıyıp 1500 dolar a orada yaşıyor. bunun yansıması bize de geçecek..bizde gençler yokluktan alamıyor ve ayrıca halen ataerkil bir toplum oldugumuzdan 30 yaşındaki kazık adamın atacagı fianansal adımlara ebeveynleri karar veriryor halen daha..alacagı mobilyadan alacagı eve kadar son karar verici ebeyn bizde o yüzden bizim z kuşagına o hayata bakış açısı 10 sene sonra anca gelir ..ama gelir..ABD de son 7-8 senede yeni avm yatırımı yokken bizde büyük bir furya vardi..son 3 senede abd kapanan avm sayısının haddi hesabı yokken..biz daha davam ettik..ve şimdi başladı bazı avm ler hayalet avm ye dönüşmüş durumda..doluluk oranları %30 lara düştü..intertten alışverişin bu kadar arttıgı bir dönemde bunu görerek halen daha avm yatırımı yaptık biz..sonuçta dünya da ne oluyorsa bizde de o oluyor..ama bize bira geçikmeli geliyor...
Bir kiloluk bir çipura balığı neredeyse bir gram altın fiyatına, 960 TL’ye satıldı.
https://www.odatv4.com/ekonomi/soke-...yatinda-241349
adamdaki mantigi anlamadim tanesi 400-500gramdan 2 tane 300-400 e halledebilirdi neden bu kadar para vermis anlamadim
Izmirde domates 10 lira kisnis 5 lira patlican 15
Fiyatlar dustu moralim duzeldi
Ama meyveler dusmuyor malum oteller kapatiyor bize gelmeden yada ihracat belki
3 sene önceye gitsem kilosu 1.5 tl ye hamsi ; kalkan tanesi 80 ; Torik 8 tl idi kilosu 2.5 tl ye istavrit kilosu 5 TL ye karides kilosu 8 tl ye kalamar alırdım ahtapot 40 lira diye pahalı gelirdi kilosu almazdık
Halden en iyi alım zamanı kurban bayramı civarı oluyordu eskiden av zamanı onu beklerdik 3 te birine satarlardı
yeni bono mudur nedir çıkmış almak mantıklımı
Birader eliyle yakalar yayın balığını..söğüt dibinde inleri olur. Dalar kulakçığına parmağını takar çıkartır. Batı bölgelerinde kalmadı, fabrika atık suları halletti hepsini.
Eskiden insan boyu yakalarlardı, tabi oltayla veya ağla, karış hesabı ölçülürdü, üçlük dörtlük gibi...
Doğuda terör tehlikesi nedeniyle girilemeyen bölgelerdeki derelerde var şu an. 2010 da görmüştüm en son, insan boyu kadardı mübarek basket potasına asmışlar sergiliyorlardı, iki dilim kapmıştım.
Turna balığı göllerde oluyor, yakalayıp satıyorlar semt pazarlarında, o da fena değil. Yanlız o bir kaç çeşit herhalde, bir çeşidi güzel, rengi çok açık olmayan, soluk renkli sarımsı olanı pek güzel değil, ağzı ördek ağzı gibi dişleri var.
Eskiden dedem dereden testiyi doldurup içerdi, biz içmezdik de, o eski alışkanlık içmeye devam ederdi. Şimdi balık yetişmiyor, siyah siyah midyeler sardı her yerini. Çıkan da yenmez zaten.
Ben en ideali olan sarıkanatı tercih ediyorum diğerinde torik
Arkadaslar neden bu balik 1000 TL ye satilmis ben onu anlamadim Reha bir seyler yazdi ama baska yorumu olan varmi?
Lokantalar bizim bilmedigimiz bir sey mi biliyor?
Her neyse nehir yada gol baligi yemem icinde omega 3 olmaz onlarin zaten tadida olmaz o yuzden cok ucuzlar
Gecen sene deniz cuprasi 100 TL idi kusadasinda bu adam 1 kilosuna neden 1000 lira vermis merak konusu hakkaten
https://twitter.com/GlobalProTrader/...34028686151680
"US debt is at $90 tln, which together with $169 tln in US unfunded liabilities totals $259 tln, which is $778k per US citizen or $2.1 mln per US Taxpayer... Total Assets $193 tln... $66 tln of debt and liabilities after every asset in the US has been sold off."
"ABD'nin borcu 90 trilyon dolar,
ABD'de fonlanmayan borçlardaki 169 trilyon dolar ile birlikte toplam 259 trilyon dolar,
ABD vatandaşı başına 778 bin dolar veya ABD Vergi Mükellefi başına 2,1 milyon dolar...
Toplam Varlıklar 193 trilyon dolar... ABD'deki her varlık satıldıktan sonra 66 trilyon dolar borç ve yükümlülük."
Bu rakamlar doğru mu yaw? Nasıl bir para teorisi bu ben anlamadım. 90 olsa ne 190 olsa ne. O kadar para nerede, borç kimden....alacaklı kim??? Ortada öyle bir varlık toplamı var mı?
Esteğin kösteğe oranı, kendinden kendine işlemler...herkesin birbirine olan borçlar toplamı..
ABD de bastırıyorlar 75 bp diye, du bakali nolacak..
Bizimkilerden umudu kestik, gözümüz FED de :p
https://pbs.twimg.com/media/FU_k472X...jpg&name=small
Şimdi bu kiralara 1 Temmuz dan itibaren %25 zam tavanı getirdiler, bu şu mu demek, yeni girenler kaçtan girerse girsin, enflasyon hesabındaki şu kalem %25 e mi bağlandı yani. E o zaman enflasyon hesabı yine düşük çıkar, kaç ki bunun ağırlığı?
Ve biz artık oraya kaç girdiklerini göremeyeceğiz...
https://i.hizliresim.com/rpcrz1l.PNG
Su kadar acik var sir.
Vay inbeler yine mi yatmislar.( Darphane calisanlarina diyor.)
Boyle mi acaba.:)
Toplamda %4,4375 miş, Mayıs a göre TÜFE ortalaması 39,xx du, hadi 42 oldu diyelim, şimdi 25 olacak. Sadece o satırdan %1,8193 yerine %1,1093 olacak kira etkisi totale..Konut toplamı %14,11, ulaşım %16,79 ulaşım zammını da Temmuz a bırakırlarsa, sen sağ ben selamet enflasyon tepe yaptı..
https://i.hizliresim.com/rug39cz.PNG
2021 Nufus sayimina gore 332 Milyon nufusu var ABD'nin. Hadi 38 Milyon da Kanada'yi kat ne etti,370 Milyon.
Her iki ulkede de her yerde isci araniyor.
Eger, Islamcinin yalani gibi, ABD batiyor gozuyle bakarsan, guney eyaletlerde evsizleri, sokakta yatanlari ceker ceker yayinlarsin.
Sonra o da gelir, Guneydogunun en mezbele yerini ceker , yayinlar kizarsin.
ABD'de bizi kiskaniyormuydu ?
%4 civarı işsizlik oranları, ideal durumda yani...
Ama enflasyona alışık değil adamlar, herkes noluyo diyor. Faizi çok arttırsa işsizlik kıpırdayacak, az arttırsa Ukrayna-Rusya-Hindistan-Çin gıda enflasyonu ve petrol, enflasyonu itekliyor.
Deneme yanılmayla gidecekler herhalde..
En parlak universitelerinden mezun olmus, IQ'su en yuksek tum mezunlar neden ABD'ye gidiyor diye dusunmez, ama ABD karsiliksiz para basiyor diye propaganda yapar.
Ustelik kacacak, paralari da oraya yigiyor.
Birileri fena yalan soyluyor.
Bir arkadasin kizi dis teknisyeni burada.
Dis hekimi anlasma yapmis, tum klinigi NY'a tasiyacak.
Aralarinda konusuyorlar, guney eyaletleri olsaydi giderdim diyor, teknisyen kiz.
Yani Green Card, Kanadali'nin da hayali.
Para kazanmanin hayali.
Hadi genç doktorlar neyse, bizim geçen hocaya aidat günümüzdü, hoca dedi, prof lar gidiyor, biri şurada rektör oldu, biri şuraya bölüm başkanı, biri de yeni gidecekmiş bu yaz, hoca desen bizim bir ayağı orada gidip geliyor. Hoca moca kalmaz yakında.
Parlak bi asistan bulmuş, seni bizim bölüme uzmanlığa alalım demiş, kız yok hocam biz eşimle aile hekimi olup Anadolunun bir kasabasına gideceğiz memlekete demiş...Eksik olsun demiş.
Yani kaçan kaçana..
Cumhurbaşkanı Erdoğan ın tekrar aday olma durumunun hukuki temelini yorumlayan Kaboğlu, Cumhurbaşkanı üçüncü kez aday olabilir ancak bu durum bir anayasal koşulun siyaseten yerine getirilmesine bağlıdır. TBMM 360 vekilin oyu ile seçimlerin yenilenmesine, öne alınmasına karar verirse, o durumda cumhurbaşkanı üçüncü kez aday olabilir.
https://www.cumhuriyet.com.tr/siyase...Slider%20Haber
Demek ki, Temmuz'da aciklanacak olan SSK, Bagkur emekli zammi, erken secim konusunda en onemli gosterge olacak.
Ya erken secim diyecek ya da secime dahi giremeyecek.
Burası nassı %8,6 oluyo yaw diyor. Enflasyon hesabını keşfedecek daha, hiç lazım olmamış ki:oleyo:
8 yıldır 0 dı noldu şimdi diyor..
Bunlarda gıda ve enerji de problem var, elektrik mesela 10 yıldır mı 20 yıldır mı neredeyse hep aynı fiyat...Bi de %125 elektrik zammı görseler, hepsi makinalı tüfeklerle sokağa dökülür :p
https://twitter.com/WallStreetSilv/s...Cxwc_Qy88qAAAA
https://pbs.twimg.com/media/FU-XQUeW...g&name=900x900
Yaw geçen bi 'gazteci' dedi ya, bu ekonomik koşullarda niye seçime gidelim biz salak mıyız diye...badire atlatılana kadar devamke...badire mi atlar badire bize mi atlar bilemem tabi..
BUnlarin hicbirisinin bir onemi yok
Amerikayi normal ulke gibi dusunmeyin
Dunyada istedigi kadar para basip bunu enflasyonu artirmadan yapabilen tek ulke Amerikadir (Pandemi oncesi)
Istedigi kadar para basar credit rating i dusmez enflasyon firlamaz dolarin degeride az duser o da onemli degil duserse tekrar para basar
Yani Amerika diyince economics 101 201 falan bunlarin hicbirisi calismaz
Dunyadaki hemen her ulkenin basina istedigi adami atar istedigi ulkeye girip cikar havada karada denizde ne kadar silah uyusturucu donuyorsa kaydi vardir hemen her ulkede istihbarat saglamdir. Amerika 100 kollu bir ahtapottur. Bir adim atiyorsa 10 yil once 100 kere dusunmustur.
Aslanin midesinden yaziyorum azbiraz bilgimiz olsun. Amerika bir ulke degildir ulke kelimesi ulku den gelir. Amerika bir calisma kampidir. Kanser hucresine benzer bunyesine aldigi her gocmen onu daha da guclendirir. Hicbir virus yada ilac bu kanser hucresini olduremez. Kasti olarak dunyanin en bilinmeyen en kuytu kosesindeki gocmeni istedigi kadar pis fakir yada geri olsun onun DNA cesidinin kendi DNA havuzunu zenginlestirecegi icin cimbizla cekip alip getirir.
Bugun icin konusmak gerekirse, nufus istatistikleri 69 dan beri tutuluyor ve 69 beriki en dusuk dogum oranina sahip. Bunu bertaraf etmek icin tarihinin en yuksek oranda legal ve illegal gocmen alimi suruyor. Kasti olarak kacaklara izin veriyorlar cunku kimse cocuk yapmiyor. Evlenme oranlari tarihin en dusuk seviyesinde evlenenlerde cocuk yapmiyor
Cunku Amerikali kadinlar cocuk bakmayi kolelik olarak goruyorlar. Sizin IStanbul sokaklarinda gordugunuz Afgan Paki Suriyeli basortulu carsafli annelere o kadar pozitif bakiyor ve o kadar ihtimam gosteriyorlarki inanamazsiniz. Cunku her Suriyeli anne gelecegin insaat iscisini AVM nin guvenlik gorevlisini yada tir soforunu besliyor.
hicbir Amerikali kadin dunyayi gezmeyi birakip yada ickiyi eglenceyi birakip hayatinin 18 senesini bir ruh hastasi yetistirmek icin harcamaz. Neden ruh hastasi dedim cunku cocuklara sevgi gostermesini bilmiyorlar o yuzden cocuklar da ruh hastasi gibi yetisiyor. En ufak firsatta ellerine silah alip tariyorlar sagi solu
Ama Afrikanin ortadogunun orta asyanin bize gore cilekes Amerikaya gore kole ve ucuz iscisi yani annesi saglikli gurbuz kole yetistiriyor sisteme.
Su anda tir soforu bulunamadigi icin yada otelde rezervasyonda calistiracak adam olmadigi icin daralan sirketler oteller dukkanlar var.
Neyse yoruldum sonra yazarim daha
Yani,
Size daha önce cevap verdiğimde, hiç bir tepki alamadım, anladım, anlamadım, ikna oldum, olmadım, teşekkür ederim...v.s. yok..
Bu da son cevabım olsun.
İşsizlik enflasyon v.b. gibi verileri ekşisözlükten değil de şuralardan takip edin.
https://www.bls.gov/charts/employmen...yment-rate.htm
https://fred.stlouisfed.org/series/UNRATE