bende maaş şeklinde ödeme istemezdim. Maaş şeklinde ödeme istiyorsanız bes ten alacağınız tutarı eurobond ve temettü ödeyen şirket hisselerini bölüştürün. yandan hem döviz hem de tl cinsi ödemeniz gelir sürekli
Printable View
bende maaş şeklinde ödeme istemezdim. Maaş şeklinde ödeme istiyorsanız bes ten alacağınız tutarı eurobond ve temettü ödeyen şirket hisselerini bölüştürün. yandan hem döviz hem de tl cinsi ödemeniz gelir sürekli
Hayirli olsun sayin bgali! Aylik odemeye emeklilik gelir plani deniyor allianz da. Emeklilik gelir plani ile aylik/3 aylik/yillik odeme almak icin "Birikim miktarı mevcut yıldaki Asgari Brüt Ücretin 12 katı olan katılımcılar emeklilik gelir planına dahil olabilmektedir" kosulu gerekmekte. Calistiginiz kurumunda bu tarz bir uygulamasi olabilir.
https://www.allianz.com.tr/tr_TR/uru...k-kazanma.html
Emeklilik Gelir Planı
Birikim miktarı mevcut yıldaki Asgari Brüt Ücretin 12 katı olan katılımcılar emeklilik gelir planına dahil olabilmektedir. Bireysel Emekliliğe hak kazandıktan sonra emeklilik hesabınızdaki birikimlerinizi belirleyeceğiniz geri ödeme programı çerçevesinde dilediğiniz süre boyunca düzenli emeklilik geliri olarak alacağınız Emeklilik Gelir Planı’ndan birikimleriniz seçtiğiniz fonlarda değerlenmeye devam eder.
Siz emeklilik gelirinizi alırken birikimleriniz emeklilik yatırım fonlarında değerlenmeye devam eder.
Bireysel Emeklilik Sistemi’nde birikim yaptığınız dönemde olduğu gibi, Akıllı Adım Emeklilik Gelir Planı ile gelir alırken de birikimleriniz kendinizin belirleyeceği emeklilik yatırım fonlarında değerlendirilir.
Emeklilik Gelir Planı'nda alacağınız gelir nasıl hesaplanır?
Emeklilik hakkı kazanan katılımcı, Emeklilik Gelir Planı’na aktaracağı birikim tutarını ve kaç yıl süre ile emeklilik geliri almak istediğini belirler. Toplam birikim, belirlenen ödeme yılına bölünerek katılımcının ilk yıl elde edeceği geri ödeme tutarı hesaplanır. İlk yıl elde edilecek gelir katılımcının tercih ettiği ödeme dönemlerine göre (aylık, 3 aylık, 6 aylık, yıllık) katılımcıya ödenir.
Birinci yılın sonunda kalan ve yıl boyunca emeklilik yatırım fonlarında değerlendirilen fon varlığı, kalan geri ödeme yılına bölünerek ikinci yıl elde edilecek ödeme tutarı hesaplanır, yine katılımcının tercih ettiği ödeme dönemlerine göre katılımcıya ödenir.
Ayrıcalıklarınız emekliliğinizde de devam eder.
Cevaplar için teşekkür ederim.
Cigna'nın kendi sayfasında da isteğe bağlı olarak aylık ödeme seçeneğinin de olduğu yazıyor. Enteresan?
Bu konuda gerekli koşulları da karşılamış durumda bes birikimim? Neyse... (Yine de cigna'da devam edenlerin kurumdan bu konuda ihtiyaç duyarlarsa durumu sorgulamalarını öneririm.)
Zaten kısıtlı seçeneği olan fon getirilerinin düşüklüğü ve yüksek enflasyon karşısında paranın tümünün çekilip daha geniş seçenekler ile farklı fonlarda devam edilmesi artık daha mantıklı geliyor.
Herkese kolaylıklar diliyorum.
Böyle bir durum yaşayan oldu mu bilmiyorum,
Geçtiğimiz ay bes hesabıma bakarken birikimin eksik
olduğunu farkettim,kurumu aradım fonlarınız değer de
kaybedebilir dediler ben de o kadar kayıp mümkün değil dedim
çünkü eksiklik % 10 dan fazlaydı kendim inceledim 1 ay süren
görüşmeden sonra Sistemsel hata olduğunu belirttiler,hesabıma
göre olan miktar olmasa da düzelttiler.Farketmeseydim ne olacaktı
onu da bilmiyorum.
Şimdi 20 gün önce kendim fon değişimi yaptım hani T + 1 falan deniyor
hala gerçekleşmedi gerçekleşme tarihine bakıyosun tarih yaklaştıkça ileri atıyorlar.
Telefonla arayıp konuşuyorum ben talimat verdiğim de şu fon şu fiyatta
20 gün geçmiş hala alım satım yapacaksınız diye ,
sürekli sistemsel hata var diyorlar,ama diğer tanıdığım
arkadşlar var onların ki gerçekleşmiş sistemsel hata bana özgü sanırım.
Aynı durumu yaşayan arkadaşlar var mı,üstelik birikimin önemli miktar da
kaybolması yaşanan bir durum mu.
Ben şu anda BES deki birikimleri çektiğim zaman kar payı ödeyen fonlara yatırmayı düşünüyorum. Ama henüz o noktaya çok var, o zaman kadar BES içinde bu gelir planı vs. gibi seçenekler daha pratik ve kullanışlı hale gelir belki. O zaman tekrar değerlendiririm nasip olursa.
ciddi ciddi ucunda devletin ve bankaların olduğu bir sisteme emekliliğini bağlamayı düşünen saflar maalesef halen var gibi.
devlet denen yapı çalışan üreten insandan çalıp kalabalıklara avanta olarak dağıtıp oy satın alan bir yapıdır, bu yapıdan verdiğinize karşılık makul bir şey alma ihtimaliniz çok nadirdir.
herkese tek önerim, belirli bir noktaya gelen BES birikimini çekip mutlaka kontrolün sizde olduğu bir yatırıma geçiş yapmanızdır.
Çok saçma bir durum..Kurum neydi, 18 yıllık BES liyim..önce allianaz, sonra vakıf emeklilik, şimdi de türkiye sigortadayız (şirket katkılı olduğu için şirket seçimleri ile ilerledik). 2017 den bu yana da kurumdan ayrılmama rağmen memnun olduğum için devam ediyorum.
Bugüne kadar ne parayı az gösteren sistemsel sorun, ne de belirtilen 2-5 gün gibi fon gerçekleşme sürelerinin üzerinde bir süre geçmedi...hem yakın takip ederim, hem de sık işlem yaparım..buna rağmen hiç başıma gelmedi.
Agesa sn;Cauti,
Açıklamalarına göre, böyle birşey yaşanmazdı ancak olağanüstü
durumlar yaşandı,Depremden dolayı bist vs. gibi piyasalar kapatılınca
sistemsel problemler oldu,
siz farketmeseniz de düzeltilirdi yanlışlık olmazdı demişlerdi.
Sonradan bulunan bedelle ilgili fon alımını da
o günkü fiyatlardan olması gerektiğini belirtmiştim ,yaptılar.
Ancak fon değişimi meselesi hep sıkıntı,şayet hem katkı payı hem birikim seçilirlse
açıklamalarına göre öncelik katkı payında
örneğin katkı payının aktarılmasına 5-6 gün var o günü bekliyor sistem diyorlar,
önce diyelim 1000 tl onu yapıyor sonra birikimi yapıyor.Hep sadece birikim
dağılımı seçerek o konuyu aşmıştım.bir şekilde yapılıyordu bu kez
halen araştıyorlar geç alımdan mağduriyetiniz olursa gidereceğiz diyorlar.
Allahtan iletişim konusunda sıkıntı yok.Başka şirkete aktarma meselesi de
fon işlemleri gerçekleşmeden aktarım yapamazsınız yönünde.
Fon değişiminde öğrendiğim bir işleyiş de şöyleydi.
%60 altın ve %40 farklı enstrümanda bulunan dağılımın sadece %40'ını satıp başka fonu alamıyorsunuz. Tüm fonlarınız satılıyor ve yeniden alış yapılıyor. Dolayısı ile devam edecek % 60'lık altın fonu da satılıp yeniden geri alınıyormuş.
Bu konuyu ben de sormuştum sadece değişimi istenenler demişlerdi
Bir kurumun sitesinde de şu şekilde belirtmişler,
Katılımcı fon değişikliği yapmak isterse,
"önce var olan fonlarla istenen fonların arasında fark yaratan fonlar satılır;
daha sonra alınması gerekenlerin alımı yapılır.
şirket katkılı bes.
6 sene olacak.
her ay şirketin katkısı dahil gram altın kenara koysam 300bini geçiyordu.
şu an stopajları ödeyip çıksam 230bin civarı alabiliyorum.
kısaca rezillik
şirket katkısının bile bi esprisi yok aslında
bes pişmanlıktır.
BES 'i biriktirme kültürü ve çıkış işinin biraz zorluklarından dolayı faydalı buluyorum. Kumbaraya para atıyorsun ama canın istediğinde öyle hemen kumbarayı açamıyorsun.
Bende de Allianz ve garanti beş fonlar var fonlar benzer olmasına rağmen grnti beş uçmuş Allianz çok yavaş artıyor.duserken koşar adım çıkarken yürür gb artıyor çözemedim.2023 devlet katkısı azami tesvigini alacak kadar nakit yatırıp sonrasında cikacan kendi kontrolumde olan bir yatırım yapacam...beş işi akilli adamın işi değil....ytd
Ben bir şey sorucam arkadaşlar
svg
size basit gelebilir ama ilgilenen varsa mutlu olurum
bir hayalimi paylaşmak istiyorum
svg
78 yaşındayım 850 bin lira param var
Bes e yatırsam ayda kac para alırım
selamlar sevgiler
BES mes uğraşma, gencin birine ver, sevinsin.
hocam anladığım kadarıyla aylık bir pasif gelir elde etmek istiyorsunuz. Bunu bence besle elde edemezsiniz.
Pasif gelir elde edilen yatırım araçları; hisse senedi temettüleri, eurobond kupon ödemeleri, emlak kira getirileri, mevduat vb faiz gelirleridir.
Bunlar arasından bir sepet yaparak en kısa sürede pasif gelir elde etmeye başlayabilirsiniz.
Bes dediğim gibi size pasif gelir vermez.
Hocam eğer zamanınız varsa yani 1-2 sene bu sermayenizden nakit akışı beklemiyorsanız ereğli almanızı öneririm.
Şuan en kötü zamanlarını yaşıyor. fakat çelik döngüsü geldiğinde hem paranız 2*3 kat yapar hem de uzun yıllar kaliteli maliyetinizle yüksek temettü veriminiz olur.
Paranızla hem temettü hem büyüme hedeflerseniz FROTO-TOASO ikilisi güzel bir seçenek. Hem büyüyorlar hem de Ereğli kadar olmasada yüksek temettü veriyorlar.
Merhaba, BES de 46 yaşın ocak ayında 5 adet BES başlatsam bunları minimum tutarda aylık ödeyip 56 yaş şubat ayında birinci BES i yılın tüm tutarını bir seferde ödeyip şubat ayında çıksam, 57 yaş şubat ayında ikinci BES için yılın maksimum tutarını tek seferde ödeyip ikinciden çıksam. Aynı şekilde üçüncü, dördüncü, beşinci BES kere de birer yıl arayla ödeme yapıp sistemden çıksam. Bu mümkün müdür bilgisi olan var mı?
Mumkundur ama ocak ayi yerine 1 Aralik'ta baslatmak daha mantikli olur. 56 yasinda 1 Aralikta o yil icin tum tutari odersiniz, Ocak ayina gelince de o yil icin tum tutari odeyip, 2 defa maksimum devlet garantisindne alirsiniz. Ertesi sene de ayni sekilde devame dersiniz.
Ben ugrasmam 5 BES ile, ama ugrasirim derseniz, benim dedigim daha mantikli bir yol olur.
sanırım burada arkadaş 1 besten çıkarken aldığı tutarı diğer bes(lere) yatırarak ona da devlet katkısı almayı düşünüyor. böylelikle %30 katkı alarak büyütecek ve en son besi de onun altın vuruşu olacak muhtemelen :)
ancak önümüzde o kadar belirsizlik var ki bes konusu nasıl ilerleyecek bilemiyorum. Mehmet Şimşek sıkı maliye politikası uygular, bes de katkıları böyle mi devam eder, ek vergiler mi gelir vs tam bilinmezlik.
Merhaba,
Garanti emeklilik de 10 yılımı doldurdum. emeklik ve yaş dolayısı ile beklemenin bir anlamı olduğunu düşünmüyorum.
şu an altın fonunda bekliyorum. Ayrılmak için yaklaşık 20 gün süre veriyorlar ama bu ortamda uzun bir süre gibime geliyor.
malum 20 gün içerisinde her şey olabilir. Bu hafta da faiz kararı var dolarda bir dalgalanma olacak malum. ama uzun vadede doların kalıcı düşüş yapacağına inamıyorum. tavsiyesi olan varmıdır, veya ayrılma tecrübesi olan.
Teşekkurler
altın ne olur ile ilgili herhangi bir yorumum yok. ancak dövizin bu cari açık ile düşeceğine ihtimal vermiyorum. sadece yaz aylarında artışı yavaş olabilir. Aylık 70 krş ile 1 tl arası gibi, Ekim sonrasında 1 tl lere ve üzerine çıkmasının muhtemel olduğunu düşünüyorum aylık artışın.
bes te 10 yılı doldurunca devlet katkısının %60 ı alınıyor. ayrıca bugüne kadar elde ettiğiniz gelirden de %10 oranında stopaj kesintisi olacak. emekli yaşını doldurursanız bu kesinti %5 olacak.
ben olsam çıkışımı yapmadan önce öncelikle bu yıl için alınabilecek maksimum devlet katkısı için para yatırırdım. Sonrasında 1 Ocak da 2024 için de maksimum tutarda para yatırırdım. Bu son yatırdığım tutarın da devlet katkısı hesabıma geçtikten sonra çıkışımı yapardım. Şubat 15 falan gibi sanırım hesaba geçer.
yine de 2024 Ocak'ta toplu para ödeyip o paranın da katkısını almak iyi olabilir. OCakta gelecek zamdan sonra asgari ücretin 1 yıllık brütü kadar ödeme yapıp (tahminen 200 bin TL) bunun 60 bin Tl sinin %60 ı olan 36 bin TL yi alırsınız. Bu da stopaj kesintinizi karşılar sanırım.
yalnız orda şöyle bir şeyde varmış, 2023 yılında fazla ödeme yaparsak 2024 yılındaki katkı payına aktarıyormuş, ocak ayını beklemeye gerek yokmuş.31 aralıkta yatırırsak ocak2024 de katkı geliyor gibi. zaten ocak 1 de yatsa ocak sonda yatsa bir sonraki ayın son günü geliyor
son asgari ucret zammi ile birlikte maksimum devlet katkisindan yararlanabilmek icin 2023 yilinda;
(10008*6) + (13415*6) = 140538TL
yatirilmasi gerekli.
Hesaplama dogrudumudur acaba?
bireysel emeklilikte yaptırdıgımız şirketin bir önemi varmı? yoksa trafik sigortası gibi farketmezmi? fibabank iyimidir?