Originally Posted by
hellistheothers
Hocam portföy içinde çeşitlilik, ve hisse fon sepeti içinde çeşitlilik, sürdürülebilir stabil getiri ve endeks tarafında relatif için önemli. Yani çoğu deneyimlerden, ve teorik bilgilerden varılan sonuçlar aslında. Hisse fonu sepeti yapmamda yine aynı mantıkla bu tür sapmalardan kurtulmak amacı ile. Ama şunu söyleyim ben halihazırda 4 fonu 3 fona düşürdüm. Endeksi geçmelerini umuyorum eskisi gibi ( aylık %2 relatif beklenti ve hedefim var ). Ancak diyelim ki endeks bir ayda %40 yaptı ama benim fonların ortalaması %20 yaparsa para kazandım diye sevinmem, büyük ihtimal hisse fonu yatırımını bırakırım. Çünkü onlarca farklı şekilde her anlamda test ettiğimde, endeks geçilmediği müddetçe, uzun vadede sabrın da yıllarca beklemenin de hiç bir anlamı yok. Makul reel getiri elde etmenin tek yolu bu. Bu son 1 haftada relatif olarak kötü elimdeki hisse fonlar ama geçmişte yaptıkları atıyorum 100 relatifin 90'ını verdiler. Hala hedeflerim minvalinde gidiyorlar. Ama ileride bu durum derinleşir ve ortalama olarak endeks kadar kazanmaya başlarsam, dediğim gibi benim stratejimde hiç bir anlamı yok. Endeks %50 düşsün zerre kadar umurumdaysa namerdim, yeter ki bendeki fonlar %35-40 düşsün. Çünkü endeks geçilirse, er ya da geç, muazzam getirilere dönüşüyor.