Bakalım yarın cuma çıkışı ötüşe 7.80 mi yoksa 8 TL mi gerçi sabaha daha çok var olmasıda makul
Printable View
Bakalım yarın cuma çıkışı ötüşe 7.80 mi yoksa 8 TL mi gerçi sabaha daha çok var olmasıda makul
Ağustos 2018 zirvesine %18 daha var gibi.
Orayı geçer ise 2001 zirvesi için %75 gitmesi lazım, tabi bunlar TUFE enflasyon bazında.
https://i.hizliresim.com/hE7F0R.png
Faiz ve kur ile ilgili düşüncelerim. Mevcut durumda hükümet işsizlik ile ilgili tek bildiği inşaat sektörü. Burada ki istihdam azımsanmayacak kadar geniş kitleye hitap ediyor. İnşaat ve sanayi sektörü yüksek faizi sevmez. Bunun için tek çıkış düşük faiz. Bu durumda dolar için tek çare ülkeyi bir şekilde birileri ile sıkıntıya sokup vatan millet bayrak deyip tekalifiye milliye ile bireysel doları TL ye çevirir. İthalat sektörü ve yabancı yp ya nasıl ulaşır onu bilmiyorum. %20 nin üzeri faiz olmadığı sürece zaten düşmez bu dolar. Diğer bir seçenek bu şekilde yaza kadar gidip turizm ile açığı kapatmaya bunun da masada olduğunu düşünüyorum.
Ağustosdan beri aralık vade dolar taşıyorum. Ortalama 7,52 maliyet. Şu an 8.15.
Peki zenginleştim mi hayır parayı korudum. Parasını dövizde tutmayan ne yaptı 2 ayda yüzde 12 fakirleşti...
Aralık kontratlarını kademeli olarak Şubata taşımaya başlayacağım. Vakit geçirecek başka bir iş olsa vadelide oyalanmam, fizikiye geçerim. Endeksten 1600 puan almışım 2 günde. Yarısı dolar karşısında erimiş.
Rezalet.
1990 larda Sovyetler dağılmıştı bir arkadaş Kazakistan'a gidecekti 10 bin dolara bir mahalle ev alınıyor demişti. Sonradan her yer Rus pazarı olmuştu. Kaliteli ve eğitimli kişiler işsiz kalmış, o arada elde ne var ise satıyorlardı. Sonradan bir sürü Rus milyarderi ortaya çıkmıştı.
Krizler bazen zorla çıkarılıyor, zenginlik el değiştiriyor.
İstisnasız yabancı çoğu kâğıtta satıcı. Bir yıldır cayır cayır satıyor. Bunların gördüğü şey acaba merkez Bankası swap ve altın dahil -53 milyar dolar, swap dahil altın hariç -84 milyar dolar. Bunu göze alan adamın niyeti onlara göre ne olabilir.
Gördükleri TL'deki değer kaybı.
Türkiye'de borsa yatırım alışkanlığı yok. Yılbaşından bu yana yüzde 50 değer kaybetmiş paran. Bizde borsayı yüzde 50 yükseltebilecek küçük yatırımcı yok. He yükseltti yılbaşından bu yana milletin eline tutuşturdular malları. Şimdi herkes bekliyor maliyeti 9 lira 12 lira olan bankalar o seviyeye gelse de elden çıkarsak diye. Yabancı mal mı getirsin o seviyeye...
Yüzde 2 yükseliş bile kaçış fırsatı oluyor. Ralli olacak rekor kıracak diyenler maliyete gelince satıp kaçacak olanlar.
Bence...
ABD ADR
GARAN da işlem olmuş ama hala BIST daha pahalı.
https://i.hizliresim.com/NYAZ7o.jpg