-
Yabancılar caatsa yı da ciddiye aldı, bankalara satış geldi.
hisse viop da üçte bir oranında longda olduğumu yazmıştım, bu düşüşü longlara takviye için kullanıyorum.
Riskli bir iş, satış nerede biter, trump hangi maddeleri caatsa da seçer bilmiyorum. yabancı satışa ne kadar devam eder bilmiyorum.
Banka gün içi endeksinde ikili dibi görünce aslında alış yapmalı ama ben hep erken alır erken satarım. Bunu yenemedim.
viop da soğukkanlı olmak zor.
-
Bu arada tayyip biat çalışmalarına devam ediyor.
abd gibi en önemli ülkeye fetö cü olduğu söylenen bir büyükelçi atadı. Biliyorsunuz fetullah abd projesi. fetö cü ataması, abd nin adamını ataması demek.
İsrail büyükelçiliğinede, israil de yetişmiş bir TC kimlikliyi atamış. Bildiğim kadarı ile İsrail sadece kendi kökeninden olanları kendi ülkesinde okutuyor. Hemde en iyi eğitimi bedava veriyor. tüm masraflarını karşılıyor. Ben öyle biliyorum en azından. Gençken İstanbulda çalışırken ibrani kökenli bir iş arkadaşımı zorla sayılabilecek bir yöntemle alıp İsrailde okutmaya götürmüşlerdi. Yemek yatak eğitim bedava.
Yine gençken Ankarada çalışırkende İsraill bir şirket benim proje lideri olduğum projeyi incelemeye gelmişti. 2 Elemanı ibrani kökenliydi ama TC kimlikliydi.
tayyip in boyun eğmesi bakalım ne kadar işe yarayacak.
-
Bugün önemli gün olduğundan biraz fazla ekonomi kanalı seyrettim.
Hiç durmadan kripto para adı altında kontrolu abd de olan, CIA projesi olan bitcoin in reklamını yapıyorlar.
TR yi şartlandırıp bitcoini beyinlerine ekiyorlar. Şu an nasıl USD oyuncağı olmuşsak, ilerdede kağıt para kalkınca abd kontrolundeki bitcoin in uşağı olmamız amaçlanıyor.
Çin, bitcoini yasakladı ve kendi digital parasını üretti. Şu an onu kullanıyor ve komşu ülkelerle ticaretindede kullanmaya çalışıyor.
Uşak olmadığı için Çin kalkınıyor. 30 sene önce bizim gerimizdeydi ama şimdi geldi geçti.
Biz uşak olduğumuz için sürekli yerimizde sayıyoruz.
medya bu kadar önemli. halkı, abd çıkarları doğrultusunda eğitiyorlar.
1938 den beridir bunu yapıyorlar. Koyun sürüsünden farkımız yok, güdüp duruyorlar. Eğitimliyide güdüyorlar, eğitimsizide. Eğitimli kurumsal açıdan uşaklık yapıyor, eğitimsizi sağa sola saldırtmak amaçlı kullanıyorlar, silah verip kullanıyorlar.
bitcoin firmaları var, reklamlarda sürekli bizden işlem yapın diyorlar.
hepsinin arkasında siyonist vakıfların veya CIA nın para ile desteklediği şirketlerin olduğundan emin olabilirsiniz.
Üniversitelerde dolaşıp gençlere bitcoin anlatan hoca adı altında birileri de var.
Bunlar sizin dostunuz değil.
EK: ekotürk kanalıda bu son haftalarda iyi reklam almaya başlamış. tayyip in fetö ile tekrar kol kola yürümeye başladığının göstergelerinden biri olabilir. tayyip in biat çalışmalarından önce bu kanal sıfır reklamla çalışıyordu.
-
Dün benim için güzel bir gün oldu.
Dün öğlen, endeks iyice düşmüşken, bu düşüşü longlara takviye yapmak amacı ile kullanacağımı yazmıştım. Takviye yaptım.
Yabancının bankalara yaptığı aptalca satış bitince, endeks yukarı döndü ve yeşil kapadı. Üstelik pazartesi günüde yükselmeye devam edeceğim diyerek kapadı.
Yabancının bankalara yaptığı satış belkide aptalca değil, profesyonelcedir. Korku zamanlarında, yeniden yukarı döneceğini bilerek kim satış yaparki.? Kim bile bile zararına satış yapar. Merkez bankalarında basılıp dağıtılan bedava trilyonlar sebebi ile batılıların aptallaştığını biliyoruz, o kadar da beyinleri obez hale gelmiş olabilirmi.?
Şu da olabilir. Endeksi korku döneminde düşürmeden önce vadelide shorta geçip doviz ve hisse vadelide katlamalı kazanıyorlardır. Bu işi korku döneminde yaptıkları için, diğer kesim oyuna girmeye korkuyordur. Hisse tarafında bir kaybedip, doviz ve hisse vadeli tarafında 10 kazanıyorlardır.
Belkide durum budur.
Neticede benim epey işime yaradı.
11 aralığı AB sopasını atlattık, caatsa sopası çıktı ortaya.
Bildiğimiz gibi akp, batılılar tarafından havuç ve sopa ile yolda tutulmaya çalışılıyor. Bu taktik insanların %80 ninde çok işe yarar.
Şu ana kadar akp aracılığı ile Türk halkından neler koparıldı.? Okuması olan biri ezbere pek çok madde sayabilir.
akp tarihine bakın.
abd isteği ile, Yerli Tohumu yasakladılar, GDO lu hybrid tohuma tutsak ettiler. tohum fabrikaları bizde siyonist elinde.
abd istedi diye İlaç fabrikalarımızı kapadılar, özel fabrikaların siyoniste satışına engel olmadılar, ilaç da ithalatçı haline geldi, piyasa siyonist ve fetöcülerin eline geçti.
abd istedi diye 15 yıl önce Azerilere sırtımızı döndük, ermenistan sınırımızı açtık. Azeriler bize küstü.
abd istedi diye pkk yı hadep ismi ile meclise soktuk, habur sınır kapısında çiçeklerle karşıladık, barzaninin bayrağını meclise astık.
abd istedi diye Suriyeye saldırdık koca bir milleti sefil ettik onbinlerce insanın ölümüne sebep olduk.
abd kızıyor diye akdeniz ve Ege yi başkalarına bıraktık. Güneyde israil ve rumlar gasp yaptı, Ege de yunanlılar gasp yaptı. Trakya önünde bizim denizimizde yunanlılar petrol çıkarıyorlar. 21 ege adamıza el koydular.
Ne zaman kendi haklarımıza sahip çıkmaya başladık.? 2015 de CIA darbeye kalkışınca. Kendi elimizle verdiğimiz eşek sürüsünü şimdi geri almaya çalışıyoruz.
2015 den sonrada USD sopasını kullanarak tayyipi yola getirdiler, boyun eğdirdiler. Şimdi yine her istediklerini almaya başladılar.
Ezbere bu kadar madde yazdım, bir de notlarıma baksam 10 madde daha eklerim her halde. yada ilgili mesleği olan biri detaylı şekilde onlarca madde yazardı.
Du yaw, ben başka bir şey anlatıyordum.
caatsa diyordum.
abd meclisinden geçti, 10 gün içinde trump onaylayacak. Onayladı diye yazan medya da var. 30 gün içindede en az 5 maddeyi çıkarması gerekiyormuş.
Onayladıktan hemen sonrada en az 5 maddeyi seçebilir.
Sonuçta en fazla 10+30= 40 günlük bir stresss dönemimiz var. Veya yarın imzalar hemen 5 maddeyi seçer stres 1 günde biter.
İşi biden'a bırakabilme şansıda var.
caatsa nın 12 maddesi içinde ağır madde yok sanıyordum ama varmış. Mesela TR finans kuruluşlarının swift sisteminden çıkarılması.
Bunu mesleği finans yöneticiliği olanlar daha iyi bilir ama ağır bir şey olsa gerek. Hoş biz zaten anormal faizlerle kredi alıyoruz ve swift den köle şartları ile yararlanıyoruz diye biliyorum. swift in olmaması bizde GERÇEKTE sorun yaratmaz, faydamıza bile olabilir. batı ambargo koyunca kendi silahlarımızı 1974 den sonra geliştirmeye başlamıştık. Şu an kullandığımız IHA lar, o ambargonun ürünü.
Ama Türk TV leri çıkar gruplarının elinde, swift gidince öyle bir yaygara koparırlarki dünya başınıza yıkılmış sanırsınız. abd uşak grupları ayaklanırlar, güç onların elidnde TV lerde arıza kampanyaları başlatırlar, ve dünya başımıza çökmüş sanırız. Buna satın alınmış köşeden yazarlar ve satın alınmış akademisyenlerde katılınca iş biter. siyasetçi dediğin zaten meslek gruplarının en beş para etmezlerinin toplandığı yer(tek tük istisnalarıda var). Bu beş para etmezleri her türlü yola getirirsin.
Şu an caatsa sopası ile ilerleyeceğiz demektir. trump umarım bir an önce hafif maddeleri seçerek sopa işini bitirir. seçmese bile "TR ye ihtiyacımız var" diyerek, kolay madde seçeceği mesajını verir. Kronik shortcular hariç herkes rahatlar.
Bende kronik longcu gibi görünüyor olabilirim, ama ilkbaharda hisse short dan epey kazandım, ons shortdan bir ay kadar önce epey kazandım, USDTRY shortdan kazanamadım zarardayım ama oynadım.
Yani kronik long cu değilim.
trend ne yöne ise o yöne pozisyon almaya çalışıyorum. Beni yakan SİLKELEMELER.
İyi hafta sonları. hafta sonu caatsa haberi gelmezse, pazartesi yeşil açacağız gibi duruyor.
-
trump caatsa nında içinde olduğu savunma paketini, Çin in işine yarayacak gerekçesi ile veto edeceğini duyurdu. BIST için kısa vadede olumlu. Paket tekrar gelip yasalaşacak. Kaç gün veya hafta sürer bilmiyorum.
Almanya covid önlemlerini artırıyor, 10 ocak tarihine kadar Almanyada okullar dahil her yer kapalı. Bu BIST için hafif olumsuz.
24 ünde MB faiz toplantısı,
25 inde yabancıların noel tatili var. Yılbaşı öncesi ve sonrası 1 er hafta, yabancılar para piyasalarında olmuyorlar. BIST için bu sene olumlu olmasını bekliyorum.
abd de 900 küsür milyarlık paket yeniden onaya geliyor. Çıkacağını sanmam. Belki çıkar diye ons altın bugün biraz yükselebilirde yükselmeyebilirde.
BIST de caatsa kenara çekilince geriye teknik kalıyor. Aracı kurumların üzerinde durduğu 1360 direnci geçildi. Psikolojik direnç 1400 var.
Ağırlığı ons altından hisse viop a kaydırdığımı söylemiştim. Sanırım Ocak ayı 2. haftasına kadar öyle gidecek.
Ons altında bir müddettir kenardayım. ons da Trend kalmadı. Trend olmayınca işin biraz şansa kalıyor çünki piyasaya uzaksın, haberleri anında alamıyorun. Ons da kazanmam için trend lazım. Aşağı ve yukarı uzun barları fazlaca yapıyor.
Fırsat görürsem yine ons a dalarım.
-
Market ürünlerindeki trans yağ oranını artık gizleyeceklermiş. Etikette trans yağ yoktur yazısı konulması yasaklanmış.
NEDEN.?
Trans yağ olan ürünlerin satışı azaldığı için. Bu ürünlerin sahibi büyük fabrikalar olmalıki devlete bu kararı aldırabilmişler.
Trans yağ dediğiniz şey, normal bitkisel yağın kimyasal işlemlerden geçirilmiş hali. Sağlığa faydası olmadığı açık.
Bu trans yağ olayı yüzünden yaklaşık 6 yıldır pastane ürünü kullanmıyorum sayılır. Canım çok çektiğinde nadiren bir şeyler alırım pastahanelerden, börekçilerden, tatlıcılardan.
Demekki büyük fabrikaların trans yağ satışını ve içeren ürünlerin satışını artırabilmek için böyle bir yasak gelmiş.
Peki NEDEN fabrikalar trans yağda ısrarcı.?
Çünki maliyetleri düşürüyor. Organik yağ kullansa ürününü üç TL ye değil dört TL satmak zorunda.
Tamam 4 TL ye satsın, herkes 3 TL yerine 4 TL ye satınca fark olmayacak.
Fark Oluyor işte.
Halk her yıl fakirleşti. Halk fakirleştikçe daha ucuza doğru kaymaya başladı. Migroslardan, Carrefur lardan, daha ucuza ürün satan A101 lere, BIM lere kaymaya başladı.
Migros ve Carrefur geçmiş yıllarda zora düşüp el değiştirirken, daha ucuza ürün satan BIMler, A101 ler büyüdü devleşti. Halkın geniş kesimlerinin fakirleştiğinin çok açık göstergesidir bu. (Bu arada bende pek çok ürün çeşiti için BIM, A101, Şok a gidip alışveriş yapıyorum yanlış anlama olmasın. Sadece etiket çok okurum.)
Sonuçta halkın geniş kesimleri fakirleştiği için trans yağdan vazgeçemiyorlar ve devlet eli ile sizin sağlığınızla oynuyorlar.
Sağlık elden gidince de ilaça ve hastahaneye koşuyorsunuz, bu seferde sağlık kesiminin kucağına düşüyorsunuz. Her halukarda sömürülüyorsunuz ve bunu devlet eli ile yapıyorlar.
Devlet yanınızda olsa bunların hiç biri olmaz. O sebeple oy istiyorum. 8 oy aldım ve sadece 0 kadın dan oy aldım. Kadınların oylarının yağması lazım. Çocuklarınızı düşünün yaw.
-
Sahipleri ibrani kökenli olan habertürk ün yazarlarından Serdar Turgut, bugünki yazısında TR milletine sopa göstermiş.
Özetle demişki, Çin ve Asyaya dönerseniz batının gazabına uğrarsınız, Asya yerine batıya yönünüzü dönerseniz, batının aferimini alırsınız.
akp nin ilk yıllarında batının Aferimini yıllarca aldık. Doviz yağdı, ucuz döviz yüzünden ithalat katlandı. abd emri ile yerli fabrikalar kapatıldı, yerli tohum kullanmak ve Türk bayrağı asmak neredeyse suç oldu, ülke koşulsuz açıldı ve Türk fabrikaları, arsaları, madenleri yabancının oldu.
Şimdi kamu şirketleri yok, parası uçtu, 4 milyon suriyeli bizde, 500 milyar dolara yakın dış borcumuz var, halk borç içinde. Akdeniz ve Ege deki haklarımızda batı tarafından alınmaya çalışılıyor.
Batının aferimi böyle.
Serdar Turgut sanıyorum içinde olduğu durumun farkında değil.
Bazı yazıları tamamen CIA elinden çıkmış gibi.
Kendi yazdığına göre, uzun yıllardır abd de yaşamış olmanın avantajı ile oradaki pek çok büyük medya kuruluşunun gazatecisi ile arkadaş. Onlardan bilgi alıp bize sunuyor.
Yazılarından anladığım kadarı ile açıkça CIA tarafından kullanılıyor ve bu durumun farkında değil. Bugünki yazısıda bunun açık göstergesi.
Arkadaş olarak baktığı o abd li gazetecilerin, abd devletinin isteklerini uyguladıkları açık. Serdar gibi pek çok ülkenin yazarlarını kullanıyorlardır. Serdar'da, abd li önemli gazeteciler benim arkadaşım, onların bilgilerini hemen alabiliyorum diye övünüyordur ve TR piyasasında bu sayede önemli yer edinmiştir.
Tekrar belirteyim. yazdığı yazılardan anladığım kadarı ile, kullanıldığının farkında değil.
Efsane keçi sayesinde bugün öğrendi.
İmdi keçi kelimesi geçince bütün yazı güme gitti değilmi.
Diğer şık, zaten bilerek yapıyordur ne yapıyorsa. Açıkça söylemek gerekirse Serdar ın yerinde olmak için bu ülkenin %80 i gönüllü CIA elemanı olur. En baştada kendine ağır milliyetçi diyenler.
Neyseki efsane keçi varda herkesi tokatlayıp kendine getiriyor. Değerli ile değersizin ne olduğunu gösteriyor. CIA elemanı olmak değerlidir, malı götürürsünüz. bakın fetullaha. Kıçını öpmek için bakanlar vekiller iş adamları sıradalar.
-
BIST hisse de işlem hacmi bugün, önceki günlere göre hafif düştü. Buna rağmen iyi yükseldi. Tipik ralli görüntüsü.
Bankalar %2,25 e kadar yükseldi, sonra düştü ve günü %1.10 yükselişle kapadı. En yüksek yerine göre kapanışa doğru toplamda %1 den fazla düşmesi, endeksin genelini düşürmedi.
Buda, yabancıların dışındaki büyük alıcı grup, hala yükseltmeye hevesli demektir. Manipulatör long mokoko ya devam ediyor.
Kapanış görüntüsü, yabancılar şüphe uyandırdı ancak son rallide yükselmesinde etkili olan ana grup, isteğinde kararlı görünüyor.
Yabancılar izin verirse, yarın 1400 ü geçmeye çalışacaktır. İlk seferde geçmesini beklemiyorum. caatsa gibi siyasi bir numara çıkmazsa, tayyip uslu durmaya devam ederse (ki taktik değiştirmiş devam edecek), önümüzdeki bir kaç günde 1400 geçilir diye düşünüyorum.
Yeni haftaya başladık, bol şans diliyorum.
-
Caatsa yaptırımları geldi.
Yaptırımlar BIST açısından zararsız görünüyor.
SSB(Savunma Sanayii Başkanlığı) na kredi yasağı gelmiş. Yabancı finans kurumlarından 10 milyon USD yi geçen kredi alamayacakmış.
SSB nin bağlı ortaklıkları var. Onlarıda kapsar herhalde bu yaptırımlar.
Bağlı ortaklıklarından en önemlisi TUSAŞ(TAI-TEİ). Pek çok savunma sanayii aracı üretip satıyorlar. Dışarıda büyük miktarda ihracat yapıyor. Daha yeni Tunusa 3 adet ANKA IHA sattı. 80 milyon USD alacak.
TUSAŞ Ürünlerinde Motor dahil çoğu parçayı kendisi üretiyor, ama ithal parçalarda var. abd den aldığı parçada vardır mutlaka. O parçaları kullandığı ürünleri ihraç edmeyecek, çözüm üretmek zorunda kalacak. Başka ülkeden alacak yada kendisi yapacak. IHA larda kullanılan CATS lere(hedefleme sistemi) kanada şirketi ambargo koyunca, Aselsan ın ürettiği CATS ler kullanılmaya başlandı. abd nin yasak koyması aslında iyi oluyor.
Kredi konusu sorun yaratacağını sanmıyorum. Büyük geliri var. Hem TL hemde doviz olarak. Zaten devlet kuruluşu. Hazinede tayyip para unuttuysa, oradan alır. Ama şirket büyük kârda.
TUSAŞ ve bağlı ortaklıkları yanlış bilmiyorsam BIST de değiller. Bir tek Aselsanın ortak olduğu bir şirket var SSB altında. Oda çok önemsiz görünüyor.
Birde S400 anlaşmasında imzası olan SSB yöneticilerine yaptırım gelmiş. tayyip ve ailesine gelseydi, abd ve ingilterede yüzmilyonlarca dolarlık yatırımları var. S400 alım emrini veren tayyip. Belgede imzası olanlar mecburen SSB üst yöneticileri, emir üzerine imzalamışlar. abd ciddi olsaydı tayyip ve ailesine yaptırım gelirdi.
Birde "tayyip Peygamber gibi adam. Gerekirse öperim" diye demeç veren işadamı kılıklı tipler var. Onlarada yaptırım gelmemiş.
Hali ile göstermelik bir yaptırım.
Eğer tayyip 1 aydır yaptığı gibi batıya boyun eğerse, Ocak ayı sonu abd başganı olduğunda, biden'danda birşey çıkmaz. Mart ayındaki abd ve AB toplantılarındanda bir şey çıkmaz.
Olay tamamen USD de yaptıkları gibi, sopa göstererek bişeyler koparma olayı. Son 1 aydır koparmaya başladılar, sopayı vurmaya gerek kalmıyor.
Sabaha unuturum diye şimdiden yazdım. Kendimde tekrar okur hatırlarım.
.
-
Caatsa nın boş çıkması, bugün sabah açılışta yabancıda coşku olmasını gerektirirdi. Geçmiş hareketlerine bakarsak bu tür gelişmelere aşırı tepki veriyorlardı.
Bu tepkileri inceleyerek hangi şüphemi dile getirmiştim.
"Belkide bu tür korkuları kullanarak hisse senetlerini aşağı sürüyor, orada yaptıkları 1 zararı hisse viop ve USDTRY viopdan 10 kazanarak telefi ediyorlar."
Bugünki davranışlarıda bu varsayımımı destekliyor. Bankalara bakın, açılışta yüksek yeşil açması gerekirken neredeyse kırmızıya geçecek. Yükselme hevesinde değilller.
Tersi olsaydı, bankaları yüksek satıp viop tarafından soygun yapacaklardı.
Ben öyle yorumluyorum, doğrumu yanlışmı bilemem. Aracı kurumda filan çalışmam lazımki arka planı bileyim.
Dün biraz BISTin manipulatörlerini internette araştırdım. %80 i bildiğin adi dolandırıcı karakterli ahlaksız, soysuz insanlar.
Bu ahlaksızların içinde abdurrahman yıldırım isimli biri de var.
BISTin eski manipulatörü abdurrahman yıldırım, şu habertürkTV ve gazetede yazarlık-yorumculuk yapan abdurrahman yıldırımmı.? Yoksa isim benzerliğimi.? Biraz araştırdım öğrenemedim.
-
BIST de dünki istek bugün görünmüyor ilginç.
Ne yerli, nede yabancı istekli görünmüyor.
Her ihtimale karşı longlarda biraz azaltma yapacağım. Düzeltmeye bugün geçerlerse önlem almış olayım. Normalde düzeltme bu seviyede beklemiyorum ama önlem almanın pek zararı olmaz.
---
Ons da abd paketine odaklı hareket devam ediyor.
Paket 3 e bölünmüş. 2 parçasının çıkma ihtimali var 1 parçası çıkmayabilir. Paketin parçaları onay aldığında yukarı yeşil uzun bar yaparsa kademeli az miktarda shorta girebilirim.
BIST hisse viop u takip etmekten ons a dikkat edemiyorum, o sebeple yeşil barlar olursa kaçırabilirimde.
TV yorumcuları 1550 ye kadar seviye veriyorlar. Aşağı düşüşçüler sürü oluşturmuş gibi görünüyor. Bende orta vadede düşmesini bekliyorum ama 1550 ler 1600 ler abartı gibi geldi. Tabi oraya kadar kesin düşmezde demiyorum. Geçen haftalarda 1750 lere kadar çok hızlı düşmüştü, hali ile 1550 de olabilir.
benim son yaptığım hesapta 1700 ler makul gibi görünüyordu.
neyse ons şu an benim için önemli değil, hisse viop a bir kaç ay ağırlık vereceğim.
---
USDTRY de operasyon olduğunu düşünüyorum, takibimde değil. Çok az miktar shortlar numune olarak duruyor. Onları yok sayıyorum. Dursun bakalım.
-
Ben yaklaşık 22 yıldır finans piyasalarının içindeyim,eğer medya ve önde gelenleri + çoğunluk altın düşecek diyorsa kesin yükselecektir.....demedi demeyin.....
-
adanalının söylediği gibi çoğu zaman yabancı siyonist kuruluşlar, şunu alın çok yükselecek demişse, veya elinizde tutmayın çok düşecek demişse, kendileri ters pozisyon almış oluyorlar.
Açıklamalar tamamen medya okuyan, seyreden kalabalıkları soymak amaçlı. Medya bu çıkar kuruluşlarının elinde, onların uşağı o TV de gördüğünüz takım elbiseliler. Siyonisti iyi korurlarsa, iyi hizmet ederlerse yüksek maaş alıyorlar, semiriyorlar.
Sık sık benim gibi adamların yazdıkları için "komplo teorisi bu yazılanlar" dediklerini duyarsınız. Sonra hemen patrona bakıp iyi yaranabilmişlermi diye kontrol ederler. Aferim (para, zam, terfi) beklerler.
Tabi bende ons un orta vadede düşmesini bekliyorum ancak hala abd 908 milyar USD lik paketi var ve abd de bazı eyaletler kapanacağız açıklamaları yapıyormuş. Bu ikisi oldukça yükselişler normal.
---
BIST hissede dün yorgunluk görmüştüm, bugün ilk saatde yorgunluk görmeye başlarsam, elimde pozisyon tutmayıp dalgaya oynamaya başlayacağım. Normalde trend yukarı ama düzeltme gelebilir korkusu ile dalgaya sat al yapabilirim.
Henüz karar vermedim.
BIST hisse viop da acaip korkak hale geldim bildiiniz gibi değil. O silkelemeler yokmu, dağıttı beni, hala toparlayamadım.
-
Hisse viop longları orta miktarda elimde tutuyorum, trend yukarı. Trendi ne durdurur, ya realizasyon gelir yada siyasi bir sorun çıkar. tayyip, siyonistlede kapışmak oy kaybettirmeye başlayınca taktik değiştirdi. tayyip in yeni taktiği batı ile kavga etmemek, ne isterlerse vermek. tayyipin yeni taktiği sayesinde BIST de daha az satış görüyoruz. bir dönem fetö yede ne isterse veriyorlardı.
--
ONS da paketin çıkmasını bekliyorum, paket çıkınca yukarı uzun yeşil barların durduğunu gördüğüm anda short pozisyon alacağım. Biraz fantazi gibi oluyor ama kafam hisse tarafında.
---
USDTRY de caatsa ortadan kalkınca operasyonu yapanlar durdular. Hem yurt dışında yükseltenler vardı hemde sabah bizim piyasa açıldığında. 2 tarafta durdu.
USDTRY de az miktar shortla beklemeye devam ediyorum bakalım ne olacak. Normal Şartlar Altında 7.0 ye kadar düşüş beklediğimi biliyorsunuz. Onun tersi birşey haftalardır yazmadım.
shortları hiç artırmadım çünki hisse viop dan daha çok kazanıyorum. Ağırlık bu haftalarda orada.
Sadece vade değiştirdim ocak ayı sonuna taşıdım.
---
riskli aldığım pozisyonları yazmadığımı tekrar hatırlatayım. O pozisyonları genelde zararla kapatıyorum. Ama riskli pozisyonlarımı çok az kontratla iyi yerden aldığımdan az zarar yada hiç zarar olmuyor. Bazen tutuyor, bazen tutmuyor.
Haftalar önce USDTRY de short, hisse viop da long aldığım pozisyonları yazdım çünki onlardan emindim.
Emin olup burada yazdığım pozisyonlardan 10 tanesinden 8 tanesi doğru çıkıyor. Nadiren yanılıyorum. Önemli olan iyi yerde almak. hata yapsanızda küçük zararla yada maliyetine kapatıyorsunuz.
.
-
Çok tehlikeli bir yolda ilerliyoruz.
Para piyasalarına göre devletin başarılı yada başarısız olduğuna hükmediyoruz. USD yükseliyorsa, faiz çıkıyorsa, BIST düşüyorsa devlet başarısız, USD düşüyor, faiz düşüyor, BIST yükseliyorsa devlet başarılı.
TEK GÖSTERGEN bunlar olmuşsa geleceğin karanlık demektir.
Evet bu saydıklarımız ekonominin göstergeleri, normal şartlar altında üstteki açıklama doğru.
Ama şartlar normalse.
İlkelin özelliklerini saymıştım. Yüzeyle ilgilenir, sebep sonuçla ilgilenmez. Cebinde para bolsa nerden geldiği önemli değildir kendini başarılı sayar.
Çok güzel örneği geçende okumuştum(Yoksa Ege hoca'mı anlatmıştı.). 2000 yılında mafya bankaların sahibi olduğunda, anormal faizlerle USD toplayan bazı bankalar vardı. Adam 60 milyon USDlik TV lere reklam vermiş 100 milyon USD toplamış, bunu başarı olarak görüyor. O 100 milyon doları geri faiziyle ödemesi gerektiğini düşünemiyor, o anda cebinde 100-60=40 milyon USd var, onu başarı olarak görüyordu. Dün oda yoktu.
100 milyon USD faiziyle ödeyeceksin, cebinde 40 milyon USD var. 60 milyon USD faiziyle beraber içerdesin.
İlkel de kafa böyle çalışır. Sadece sonuca bakarak başarı yada başarısızlık kararı verirsin.
hava ısınıyorsa işler iyi, güneş çıktıda havamı ısındı yoksa volkan patladı lavlar mı üzerimize geliyor önemli değil. hava ısındıya.
İlkel sebepleri sonuçlara bağlayamaz. Sadece sonuçlar onu ilgilendirir. Muz veriyorsa adam iyidir. O muzu verme sebebini düşünemez.
2000 yılından sonra bolluk vardı. USD çok düşünce Ucuz Çin mallarına boğulmuştuk. Araba fiyatları herkese alınabilir hale gelmişti. malı mülkü satıp araba ve elektronik almıştık. Borca girip beyaz eşya almıştık, istatistikler patlamıştı, kalkınıyor görünüyorduk.
Beyaz eşya istatistiği patladı, araba üretim satış istatistikleri patladı.
CHP ekonomistleri dahil herkes "inanılmaz ama mal meydanda kalkınıyoruz" diyorlardı. akp birde hesaplama yöntemlerini değiştirip bir i, üç göstermeye başlamıştı.
O zamanlar biri asaf hoca olmak üzere pek çok gazeteciye mailler atıyordum.
Zenginleşmiyoruz, malı mülkü satıp, borca girip ithal mal alıyoruz. geçici demiştim.
Hiç biri anlamamıştı. Sadece göstergelere bakarak yazıyorlardı "galiba zenginleşiyoruz."
Şimdi işin acısı çıkmaya başladı.
Hem borç içindesin, hemde malı mülkü sattın, USD de 7 küsür TL. Elektronik ve araba halkın çoğu için lüks haline geldi. hepsi hepsi 15 yılda. 15 yıl bir devlet için kısa vadedir.
Başa dönersek, sebeplere bakmadan BIST yükselmiş, USD düşmüş, faiz düşmüş, sadece bunlara bakarsak ilkeliz demektir. Yaw direk sonuca gireyim, ilkelsiniz olm hepiniz. Nasıl olsa sonucu oraya bağlayacağım.
Yine sinirlendirdiniz, 3 cümle yazdırmıyorsunuz.
Naapacam bilemiyorum.
Kaç fabrika açtında BIST yükseliyor, Kaç fabrika kapanmıştıda BIST düşmüştü.?
ne kadar ihracatımız artdıda BIST yükseliyor.?
Sanayiydi, Hizmet di Üretimi ne kadar arttırdıkta BIST yükseliyor.?
Kimse bunla ilgilenmiyor.
Aynen sığırın trene odaklandığı gibi, USD nerede, BIST nerede ona odaklanmışız.
MB başganı konuştu, piyasa onun her cümlesine göre dalgalandı.
Küçük abd gibiyiz.
abd de 40 milyon kişi aç, 7milyon kişi sokakta yaşıyor. FED tahvil alacam deyince piyasa coşuyor. Lang kaç aç'a işsize iş verdinde piyasa coştu.
Köpek örneğini vermiştim. Köpeği yanlış anlamayın, hayatımızın içinde olduğu için ondan örnek veriyorum. Köpek kendi canını acıtan sopa ya odaklanır, sopayı tutana değil. Sebep sonuç bağlayamaz. Sopayı yere bırak gider sopayı ısırır.
Piyasalar göstergelerdir, hedef sebepler olmalıdır. Göstergeler, sebepler değiştiği için değişir.
Normal şartlarda durum böyledir.
Yeni fabrikalar açılır, BIST yükselir. sebep değiştiği için gösterge olan BIST yükselir.
Ama Merkez Bankasında para basılır, finans kurumlarına dağıtılır, tek fabrika, tek otel açılmadığı halde, tek yeni tarım alanı kazanılamadığı halde, üretim artmadığı halde, yani sebeplerin hepsi yerinde sayıyorkende, sırf finans taki parazitler beslendiği içinde BIST yükselir.
Sebep beleş para ise, gösterge yanlıştır.
Sebep üretimin artması ise gösterge doğrudur.
abd de uzun zamandır göstergeler tamamen finansa verilen olanaklar sayesinde iyi görünüyor.
Şimdi bizde küçük abd olma yolunda ilerliyoruz. Almanya ve avrupanın bazı ülkeleri gibi kurumsal hafızamızda yokki, kendimizi sınırlayabilelim. Yolda kalabilelim.
viop a girdiğimden beridir bu türden beyin tırmalayan yazılar yazamıyordum.
Bugün MB başganını TV den biraz seyredince sinirlerim bozuldu.
nasılda ülkeyi paranın uşağı haline getirmişler.
Bir tek Twin özlemler süperdi.
Aç özlem sinirliydi, yemeği saklayanları arıyordu büyük ihtimalle. MB başganını karşısında görünce ona daldı. yemek nerde öğrenmeye çalıştı. Besili özlem ise mutluydu. Fazla yemeğin böyle bir etkisi oluyor.
roytersin besili bebesi, sömürge valisi gibi konuştu. MB başganını konuşma tarzı ile dövdü. Tipine baksan roman mahallesindeki teneke toplayıcısı dersin. Ama ezbere dayalı sistemde kitap ezberleyip iyi etiket sahibi olunca, sömürge şirketinede kapağı atmışsan, atalarının doğduğu büyüdüğü KENDİ ülkenin başganına fırçayı çekecek cesareti kendinde bulursun.
.
-
Endeks 1400 üzerinde kalmaya çalışıyor.
Long Pozisyon tutmayıp, dalgaya oynasam iyi olur gibi.
MB başganı ne izlenim uyandırdıysa, dovizde düşüşünü durdurdu ve biraz çıktı. MB başganı, "doviz rezervimizi artırmaya çalışacağız" gibi bir şeyler söyledi. Sanırım bundan etkilendiler. MB piyasadan doviz toplayacak diye düşünmüş olmalılar.
Yanlış hatırlamıyorsam, Bir ara TR de üretilen tüm altını, piyasaya hiç çıkmadan MB alıyordu. Halada öyle olabilir.
-
Ekonomi öğrencilerini toplamışsın, labaratuvarda ders anlatıyorsun.
"Osman tahtaya gel. Bak oğlum(kızım), masaya bir fabrika maketi koydum, şimdi tahtaya bak, kaç yazıyor orada.?"
"1 hocam"
"Şimdi masaya bir fabrika daha koydum, tahtada kaç yazıyor.?"
"2 oldu hocam"
"Peki masaya bir fabrika daha koysam, tahtada kaç yazacak.?"
"3 hocam."
"Demekki fabrika sayısı arttıkça, tahtadaki rakam büyüyor. Peki masaya bakmadan rakama baktık 4 yazıyor. Ne anlayacağız çocuklar.?"
"Masada 4 fabrika olduğunu hocaaaam."
"Çocuklar, fabrikalar ekonomi, tahtadaki rakam ise gösterge. Birine bakıp diğerini tahmin edebilirsin. Tahtadaki rakam büyümüşse, fabrikalarımızın sayısı artmıştır, herkes bu fabrikalarda işe girmiş, ailesine para götürmüş, çocuklarını bu para ile iyi şekilde okutabilmiştir. Ülke refaha ulaşmış, iyi eğitilen çocuklarımızla ilerlemiştir. Rakamın büyümesi, iyiye işarettir. Ders bu kadar daaalın."
Ertesi günü derse girmişim, bakmışım masada 3 fabrika maketi var, tahtada 10 yazıyor.
"Osman ooolum ne bu 10 rakamı.?"
"Hocam siz fabrikalarla boşuna uğraşmışsınız, tebeşiri alıp 10 yazdım, gösterge arttı. 3 saniyede büyük başarı yakaladım. Siz dün yok fabrikaya bak, yok tahtaya bak, yarım saaat bizi terlettiniz. Kusura bakmayın hocam ama biraz mal sınız galiba."
İşte devletin merkez bankalarında basıp finansa dağıttığı para, tahtaya yazılan 10 dur. Bu para üretime değil para piyasalarında spekülasyona gidiyor.
Üretim ile finans arasındaki bağ kopuk. Finans kesimi 40 harami olmuş, TR dede batıdada, özellikle abd de ve bizde. Doğuyu bilmiyorum.
Kapasitesiz devlet yönetimleri ise sadece göstergeleri değiştirerek, tahtaya 10 yazarak kendilerini başarılı göstermeye çalışıyorlar.
Medya tamamen finans kurumlarının kontrolunde olduğu için, tahtaya tebeşirle her 10 yazıldığında alkışlıyorlar.
Kalkınma için tebeşirin (devlet ve ortağı medya) yeterli olacağını düşünüyorlar. 10 yazdınmı tamam.
Halk yani sürü ise ağzı açık medya ve devleti dinliyor.
Halbuki keçiyi dinlemelisiniz. Tek yetkili satıcı benim.
Ben, ben, ben. (Son 3 satırı yazmasam iyiymiş.)
-
Sayın Naci Ağbal bence bugün açıkça diyemese de bizim bankalardaki dövize göz koymuş.......Bankada döviz bulundurmak bu saatten sonra tehlikeli........
-
MB başganı kendine güvensiz, diken üzerinde oturur gibiydi. Sözlüye kalkmış dersi bilmeyen öğrenci gibiydi.
Politik cevaplar verdi.
Silik bir karakter, kullanışlı tip olarak tayyip tarafından konulmuş oraya. Bilgili kendine güveni olan adam artık tayyiple çalışmaz.
Bebecan'a kaç kez yalvarmış "gel ekonomiye bakan ol bizi kurtar" diye, Bebecan gitmemiş.
Bebecan bakanken, USd 2 TL lerde, her şey bolken, tayyip Bebecan ı bakanlar toplantılarında fırçalayıp duruyormuş.
"Sende adammısın, ekonomi benim sayemde iyi. Onu öyle yapmayacaksın, bunu böyle yapmayacaksın."
mehmet şimşek de İngiltere de. Büyük ihtimalle tayyip onuda çağırmıştır, gelmemiştir.
Geriye kalanlarda işte naci ağbal gibi, sırf ballı maaş, cukka(karakteri müsaitse) ve kariyer için tayyip gibi birine katlanabilecek kullanışlı tipler.
Arkada emri tabiki tayyip veriyordur. Ana hatları belirliyordur. "güçlüyü görünce emret diceksiniz, güçsüzü görünce sırtına çıkacaksınız"
-
Dün ve bugün, BIST isteksiz diye yazmıştım. Longları boşaltıp dalgaya oynamalıyım diye yazmıştım.
Bugün 1400 üzerinde longları kapadım. Bugün için yeterli artı yazmıştım.
Sonra dalgaya oynayayım dedim, bugünki bütün kazanç buhar oldu. :oleyo:
Zararlı kapamadım diye sevinmeye başladım.
Kış geldi, artık sabahları 8:30 da ekranı erkenden açamıyorum. O sebeple yarına dair fikrimi, bu akşamdan yazayım.
BIST yükselmeye isteksiz diyorum 2 gündür. Olması gereken düzeltmede bir türlü gelmemişti.
Bugünki satış, yabancıların etkin olduğu holding ve bankalarla geldi. Eğer satan yabancılarsa, çıkışa çok geç katıldıkları için, düzeltme yapmaları akıllıca olmaz. Düzeltmeyi 1100 lerden yukarı taşıyan BISTin manipulatörünün yapması gerekir.
Geçen haftalardada yabancı yüksek satarken hep BISTi tutmaya çalışmışlardı.
Hali ile bugünki görüntü yabancı satışı gibi göründüğünden, düzeltme başlangıcına benzemiyordu. Diğer taraftansa, BISTi tutmaya çalışan pek kimsede yoktu. Yabancı satışına sessiz kaldılar sayılabilir.
Ben kararsız kaldım.
BIST 1400 lerde, ucuz değil. Cesur davranmamın anlamı yok. Ucuz olan bankalar ve bazı merkez senetler. Onlar da yabancıların kontrolunde. yabancı almazsa yükselmiyorlar. (2 istisna hariç. O ara yabancı satarken birileri aldı bankaları yükseltti. Sonraki hafta MB verisinden anlaşılıyor.)
Yarın için yön veremiyorum.
Eğer DAX olsaydık, 1335 e kadar %5,5 düşer, düzeltmemizi yapar sonra çıkmaya başlardık derdim. ama orman kanunlarının işlediği, piyasa yapıcı 3 bankanın hiç bir halt etmediği rezil BIST deyiz. Düzeltmeye kalksalar hepimizi dümdüz edip sonra çıkmaya başlıyorlar. O ara sağ kalanlarıda çekiçle hallediyorlar.
DAX olmadığımızdan, bugünki hareketlerde net olmadığından bir şey diyemiyorum.
BIST de dalgaya oynamayıda beceremedim. Zaten S&P gibi temiz dalgası yok.
Yarın kenarda durup, durumu anlamaya çalışacağım.
---
ONS altın short için fena yerde değil. 908 milyarlık paket haberlerini takip ediyorum. Paket hakkında Olumsuz gelişme olursa shorta gireceğim. 1860 ve üzerinden short kovalamayı düşünüyorum. tabi önemli olan 908 milyarlık paket. Onda olumsuzluk görürsem shota girerim, yoksa kenardayım.
-
Akşam haberine bakılırsa, 908 milyarlık pakette, 2 parti elemanıda öyle yada böyle anlaşacağız demiş. Paket onaylanana kadar ons da short almaktan vaz geçtim.
Sadece olumsuz haber gelirse, fiyatda o esnada kelepirse shorta girerim.
-
Bugün sabahtan bir müddet kenarda olacağımı yazmıştım.
Son günlerde BIST de yorgunluk belirtisi var ve dünki hareketi çözemedim. O sebeple bugün biraz kenarda kalacağım. Tekrar hatırlatayım, orta vade trend yukarı.
Benim korkum düzeltme başlarmı diye. Öyle bir görüntüde NET olarak yok. Kimseyide fazla korkutmayayım. Ben martdan beridir çok dayak yediğimden yoğurdu üflemeye başladım.
---
ONS a biraz odaklanayım, dün akşam hem short hem long bir kaç küçük başarılı operasyon yaptım.
---
USDTRY artık dikiş tutmayacağa benziyor. tayyip batıya biat ettiğine göre, sık sık siyasi kriz çıkmayacak demektir.
MB yede emri verdi, oda boyun eğdi. Ayın 24 ünde büyük ihtimalle faizide tekrar artıracaklar.
Mevduat faizleride %18 e çıkmış deniyor. Dovizin garantili alternatifi var, faiz.
Doviz ise ancak bir kriz çıkarsa yeniden yükselmeye başlar.
Yükselten bankalardı, bankalarada her istediklerini verdiler, yükseltmek için sebepleri kalmadı.
Şu an yukarda tutmalarının sebebi, bugüne kadar hep üfüren iktidarın, yine üfürüp üfürmediğini anlamaya çalışıyorlar.
-
https://cdn-korkusuz.sozcu.com.tr/cd...takl%C4%B1.jpg
Can Ataklının yazısından. Adam magazin yazarı gibi ama arada güzel şeylerde yakalıyor.
TR firmalarının çok fazla yabancılara satıldığını biliyordum, ama görünce yine şok oldum. Bilmek başka, karşılaşmak başka etki yaratıyor.
Firmalar satılıyor. Yüzmilyonlarca USD yi firma sahipleri kazanıyor. Sonra patronlardan bazıları o parayı alıp yurtdışına gidiyor orada yaşıyor. Türk devletine güvenemiyor, birbirinden nefret eder hale getirilmiş bu halk içinde yaşamak istemiyor.
Hem satış parasının bir kısmı yurt dışına çıkıyor, hemde bu firmaların kazancı her yıl yurt dışına çıkıyor.
Özellikle teknoloji firmalarımızın yabancıya satışı cinayet.
Satın alan global firmalarda, senin ülkenin sahibi oluyorlar. Hükümete ne isterlerse yaptırıyorlar.
Bakın doviz seviyesi, bakın faiz seviyesi.
Pek çok Afrika ülkesi ile aynıyız.
Sırf doviz girsin diye tayyip bu ülkenin her şeyini satıyor, satanlarada engel olmuyor.
Sonra o dovizleri alıp har vurup harman savuruyor. kaç milyon suriyeli besliyoruz, her yıl kaç afrikalı getirip bedava okutup besliyoruz, her yıl kaç başka ülkeye yardım ismi altında kaç yüz milyon dolar para aktarıyoruz.
Bi ara TR de sefalet yüzünden intihar edenleri ve kendini yakanları medya yazıyordu.
Ya bu yıl acaip zenginleşti millet, yada o haberlere yasak geldi.
-
abd milletvekillerinin gelir kaynaklarından biri, lobicilik faaliyetlerinden gelen para.
Küçük bir örnek vereyim. Bugünki Soner Yalçın ın yazısından.
"1998 - 2014 tarihleri arasındaki 16 yılda global ilaç firmaları 3 milyar USDlik siyasal lobi için para harcamışlar."
Lobi demek, abd li vekillere, kendi fikrini dile getirsin, kendi fikrine oylamalarda oy versin diye para vermek demek. Türkiye gibi ülkelerde her yıl onmilyonlarca USD para veriyorlar bu lobi kuruluşlarına, abd de kendileri adına vekiller satın alınsın diye.
Sadece ilaç firmalarında 3 milyar USD. Bunun üçte ikisi vekillere gitse.
500 vekil dedik, 5 yılda bir değiştir 14 yılda 1500 vekil. Böl 2 milyarı 1500 vekile. Sadece ilaç firmalarından kelle başına 1milyon 300 bin USD cebe indirmiş olur.
Devletler, tarım, petrol, silah ve finans firmaları... say say bitmez.. bunların hepsi her yıl para yağdırıyor lobi için.
abd de vekil olmak acaip bişey.
Tabi benim hesap tamamen dışarıdan bu konuda az bilenin hesabı. Belki hesap başka türlü yapılıyordur.
Gereksiz yazı oldu ama yazdık silmeyelim.
-
Bu arada sabahtan beridir ufaktan longa girdim yine. Fazla kontratla oynamayacağım çünki geldiğimiz seviye çok güvenilir değil.
Daha çok al ve bir kaç gün sonra kapat yapacağım.
Piyasa ekranını kapatayım.
-
Biraz stresli bir gün oldu.
BIST in 1400 ü tek seferde geçemeyebileceğini yazmıştım. Öyle davranıyor.
1400 e kadar gelirken, bankalar hariç ısrarlı alıcılara ve bankaları bir yüksek satıp bir yüksek alan yabancılara alışmıştım. Bu anormal durum kafamda normalleşmiş olmalı.
caatsa tehlikesi kalkınca işler eski normallere döndü. Ancak kafa şu anki normale alışamadı henüz. Gerçek normal bu.
Yarın ne olacak, biraz bocaladıktan sonra 1400 üzerinde tutunacağını düşünmeye başladım. Sebebi 24 Aralık.
Faiz kararı gelmeden önce yukarıya veya aşağıya doğru hızlı bir gidiş olacağını sanmıyorum. 1400 üzerinde kalsak bile, 24 aralığa kadar çok yükselmeyeceğimizi düşünüyorum.
---
Ons da, 908 milyarlık paket SON haber üzerine bir coşku başladı. Dün gelen Habere göre paket parçalara ayrılmış ve en azından bir kaç parçası geçecek. 908 milyar olmasa bile daha azı geçecek.
Bugün yada yarın geçmesine kesin gözü ile bakıyor olmalılarki, ons endeksini bayağı yükselttiler.
Paket onaylandıktan sonra ons endeksinin aşağı döneceğini düşünüyorum. Tabi eğer başka bir paket ortaya çıkmazsa, yada önemli abd eyaletlerinden bazıları kendilerini tamamen kapamaya karar vermezlerse. Kapanma ihtimalindende söz ediliyor ama şu ana kadar ciddiye almadım.
Ons konusundaki planım aynen devam ediyor. paket onaylandıktan sonra tepe yaptığını düşündüğüm yerde kademeli shorta geçeceğim. Tabi o esnada piyasa ekranı başındaysam ve durumu fark etti isem.
---
USDTRY de yazacak bir şey yok. caatsa dan sonra iç ve dış manipulatörler kenara çekildi.
Hafif hafif düşer demiştim. Sadece 24 aralıkta bir faiz kararı çıkmazsa işler tersine dönebilir. Ancak söylenen oki, benimde fikrim de aynı yönde, 24 aralıkta en az 100 baz puan faiz artacak. Artmaması sürpriz olur.
Adam MB kasasındaki dovizi artıracağım diyor, bireyselin dovizden vazgeçmesini sağlayacağım diyor.
Bunu yapmanın yollarından en önemlisi faizi artırıp cazip hale getirmek.
---
Kış sebebi ile, sabah viop açılmadan önce piyasa ekranlarını açamadığım için, ertesi güne ait görüşümü akşamdan yazmaya başladım.
Herkese bol şans dilerim.
-
altın 1890 üzerinde tutunabilirse 1918-1930 seviyeleri test edebilir. teşvik paketi doların zayıflamasına neden oldu
-
AltunAy evet, bencede bugün 1900 ü geçmesi ihtimali var. Yanlız paket 2 iş günü daha çıkmazsa tekrar hafiften aşağı dönecektir. Paket çıkıncada tepe yaptıktan sonra aşağı dönecektir.
---
Sabah haberlerine bakıyordum, Avrupa Birliği(AB) içinde İtalya nın borcunun bir kısmını silelimmi diye tartışıyorlarmış. Almanya kızmış, konuşmayın bu tür şeyler. Almanlar tembele kızıyorlar.
İtalya yıllardır zor durumda, ekonomisi diğer büyük avrupa ülkeleri ile kıyaslayınca hep kötüye gitti. Biliyorsunuz onların devletini uzun yıllar berlusconi isimli bir hırsız yönetti. Berlusconiye hırsız olduğunu bile bile oy attılar. Adam iyi konuşuyor olmalı. Sonrada ülkeleri Almanya ve Fransa nın epey gerisinde kaldı. Borç batağına saplanmak üzere, zor durumda.
Nereye varacağım.
Bizim CDS ler 350 civarında, borçlarını ödemekte zorlanıyor İtalya nın borcunun bir kısmını silelim denen İtalya CDS i 100 de. Yani borcunu ödeyene 350, ödemek istemeyene 100.
Yunanistanıda anlatmıştım onların CDS de 100 de.
CDS rakamları senin dünyadan kaç faizle kredi alacağını belirliyor. yada etkisi oluyor diyelim. Kredi puanı gibi bir şey. Büyükse tefeci faizi ile faizle borçlanıyorsun, düşükse normal faizle.
Neden bize hısız muamelesi yapıyorlarda asıl hırsızlara dürüst insan muamelesi yapıyor bu batılılar.
2 Sebebi var, birincisi batılılar ırk çıdır. kendileri ve diğerleri olarak hesap yaparlar.
İkinciside biz hakkımızı savunmuyoruz. Hesap sorması gereken bizim devletin başındakiler, kendi aile servetlerini nasıl artırırızla meşguller.
-
ONS da paket neden bu kadar önemli.? Neticede paket göründüğü kadarı ile esnaf ve işsiz kalan çalışanlara fayda sağlıyor. Bunlar haftada 600 USD yi alıp ons altınamı koşacaklar.?
ONS u yukarda tutan, abd hisse borsalarına balon yaptıran, FED in finans kesimine verdiği trilyonlar. Şu arada her ay 120 milyar USDlik tahvil alımı yaparak finansa para yağdırıyor. Şirket tahvili bile alsa bankalar aracılık yapıyor.
Şirketlere ve finansa verdiği 120 milyar dolar larda para piyasalarına kayıyor.
Nasıl bizde pandemi sebebi ile iş yerini kurtarsın diye kobi lere verilen milyonlar doviz, altın ve hisse ye gidiyorsa, onlardada aynı. Onlar bunu 2008 den beridir arsızca yapıyorlar, biz yeni öğrendik.
Para vermek sorun değil. tabiki vereceksin ancak abd ve bizde denetleme yok. ceza yok.
Parayı yatırım yapsın diye veriyorsun, adam koşup ilk doviz büfesinden USD alıyor. Verdiğim parayı yatırım yapmak için kullandınmı diye denetlemiyorsun.
çalışanına versin diye kobi ye hibe veriyorsun, adam gidip kendine ev alıyor. Denetlemiyorsun.
En zengin ülkelerden İsviçre. Bizim gibi ülkelerle kıyaslayınca Orada kimsenin paraya ihtiyacı yok. Taşıyor resmen.
Ama devlet verdiği her kuruşu denetliyor, amaç dışı kullanmaya kalkanları cezalandırıyor. Mimliyor, suratına tükürüyor. pandemi sebebi ile verilen paraları amacı dışı kullananları yakalamış, parayı geri almış, üzerine ceza vermiş. Yakalananlara bakıyorsun birsürü Türk var.
Bizde denetleme ve ceza yok.
Bunun sebebide, denetleme ciddi olsa, hapse ilk girecek olanlar siyasetçiler. Büyük talancı onlar. O sebeple devletin denetleme kurumlarını yok ettiler, etkisiz hale getirdiler.
Polisi ve askeri kendi kontrollerine aldılar. Sayıştayı pasifize ettiler. Hakimler, yargıçlar savcılar, kendilerine biat edenleri yükselttiler. Devlet müfettişlik kurumlarını kapadılar.
Her kesde bu yapılanlara bilerek veya bilmeyerek oy verdi.
-
Yaw sabah haberlerini dinleyeyim diyorum, siyonist bloomberg baştan sona reklam dolu. fetö cü olduğunu düşündüğüm ekoTürk e geçeyim diyorum, bu aralar orasıda bayağı bir reklam almış ama yinede bloomberg kadar sinir bozucu değil.
bedavamı yayınlıyorlar anlamıyorumki.
Çözümüde basit
Günlük reklam kazancın 100 milyon olsun, reklam sürende 8 saat olsun.
Reklam fiyatını 2 katına çıkar, verilen reklamlar azalır ama yine günde 4 saat reklamla 100 milyon kazanırsın.
tabi birebir aynı hesap olmaz ama ayarını yaparsın.
Bu sayede seyirci daha çok sende kalır. Üzerine birde kendi program reklamlarını saatlerce yapıyorlar.
cnbc-e de saatlerce reklam verirdi, üzerine FB televizyonu gibi hareket ederdi. Battı.
Düzgün bir alternatifleri olsa, siyaset, futbol, din gibi fanatik olunan konulara bulaşmamış olsun. Herhangi bir çıkar grubuna hizmet etmesin. Halkın geneline hizmet etsin.
Anında bu ikisinin önüne geçer.
Tabi halkın geneline nasıl hizmet edeceksin, onu ayarlamak kafa ister. Üzerine her ne kadar haber kanalıda olsa show dünyasını bileceksin, oda ayrı yetenek.
-
24 Aralığa kadar, daha çok ons altına odaklanmaya çalışacağım.
-
Endeks bugün 1400 üzerinde kaldı.
Yarında benzer bir gün izleyeceğiz gibi görünüyor. Biraz kırmızı biraz yeşil, akşamada yine biraz yeşil veya kırmızı kaparız. :rules:
Yabancılar çok nazlı banka alıyorlar. Sebebi bankalarda olduğu söylenen "gizli" batık kredi korkusu olmalı. Yıllardır banka bilançoları hakkında dönem dönem, batacaklar, bitecekler gibi şeyler yazıldı çizildi. Bankalarsa hep yüksek kârlar yapmaya devam ettiler.
Adamlar halkı soyuyor, devletde bankalara bişey olmasın diye ses çıkarmıyor. Medya zaten finansın elinde. Siyasiler ise, iyi koltuğa oturmak ve orada kalmak için medyanın ne kadar önemli olduğunu biliyorlar. O sebeple güçlüye elleşmiyorlar. Zaten hepsi güçlünün adamı.
Netçede bankalar ve banka kaymak tabakası, ortakları medya ve siyasetçilerle beraber semirip duruyor. Yabancıların korkusu yersiz bence. Bankalar eğer varsa büyük batık kredileri yine bu halkın üzerine bir kısmını yıkarlar, kalanınıda işlem fiyatlarından filan çıkarırlar.
---
Ons da 900 milyarlık paketi takibim devam ediyor. Sanırım hala paket onaylanmadı.
Onaylanır yeşil barları uzatmaya başlarsa, tepe olarak düşündüğüm yerde shorta girerim.
Bugün onaylanmazsa.?
Hafta sonu müzakereler devam eder ve pazartesi onaylanabilir. Pazarteside onaylanmazsa, artık onaylanmaz herhalde. Ocak sonuna kalır.
Ama onaylanır diyor TV deki herkes.
-
ayhan geçenlerde araba fiyatları uçtu gitti, sen uzak kalmışsın demişti. O zaman bakmamıştım ama şimdi boş vaktim vardı bir baktım. Aslında boş vaktimde yoktuda, aklıma takıldı.
Geçen yılsonu Aralık ayında Clio nun bir modelinin fiyatı 137.000 di.
Aynı arabanın aynı modelin, yaklaşık aynı motor ve donanım paketinin şu anki fiyatı 227.000.
%65 zam.
Bu aralıkta enflasyon devlet verisi ne artmış. %14
Doviz ne kadar artmış. %28
Geçen aralıktaki arabanın fiyatına doviz ve enflasyonu ekle, üzerinede %23 ekle, şu anki fiyat 227.000 ediyor. Ki arabanın tamamı ithal değil, yinede doviz artışını tam olarak yansıttım. Normalde maliyet hesabına yansıtmamam gerekir.
Yani açıklayamayacağınız bir zam yapmışlar. maliyet artmış, o maliyetin üzerine fazladan %23 eklemişler.
Bu araba yerli üretim denen cinsten ve reno nun yurtiçi üreticisi devlete bağlı firma.
Bu yıl Covid nedeni ile araba satışları düştü. Satışı düşen ürün ne olur.? Fiyatı düşer.
Bizde ne olmuş.?
Fiyatı düşmemiş, normal artmış, Üzerine %23 kazığıda eklemişler.
İstediği fiyata satar bana ne değilmi.? Alan varsa ben ne karışıyorum.
Eğer benim cebimden yardım almasaydı, istediği fiyata satardı, benimde bişey deme hakkım olmazdı.
Bu namussuzlara 2 yıl önce 3.2 milyar TL teşvik verildi.
Bu sene ford firmasına sanırım 10 milyar TL civarında teşvik verildi. Hesap yapılsa daha çok çıkarya, tahminimi yazdım.
Halkın cebinden bu firmalara veriyorlar.
O zamanda eleştirme hakkımız oluyor. İstediğimi yazarım.
Açıkça Kazık atan firmaya hiç bir ahlaklı ülke halkın parasını vermez.
Veriyoruz.
O zaman insanın aklına karanlık şeyler geliyor. Hiç bir normal zekaya sahip insan, namuslu dürüst insan, böyle bir firmaya devlet kesesinden teşvik vermez.
Bu kazıkçı firmalar nasıl oluyorda milyarlarca lira teşvik alabiliyorlar.?
Bu teşviğin kararı veren insanın, ya bu ülkeden, ekonomiden, otomotiv yapımızdan bi haber olması lazımki adamların yüksek maaşlı yüzlerce danışmanı var. Onlarıda bizim cebimizden besliyorlar.
Yada bu teşvik olayı temiz bir olay değil.
İnsanın aklı hayali almıyor.
Bu kazıkçı firmalara verilen teşviklerle, bu ülkede sıfırdan 10 tane yeni araba firması yaratırdın.
Bizim paramızla TOGG denen garabeti yarattın. Oda hedef kitlesi olarak mercedes, BMW ve Audi firmasının müşterisini belirledi.
Sıfır tecrübeli devletten beslenen 4 babayiğit, tayyibin emri ile 100 yıllık Alman firmalarını kendine rakip olarak belirledi.
togg konusu çok ayrı konu. Tamamen halkın vergilerini cukkalama projesi. Sırf hedef kitlesine bakman, adamların ciddi iş yapmadığını, akıllarında başka şeyin olduğunu gösteriyor. Devlet parası ile kurdular. yarın battı diyecekler. Sırf arsası onlara kalsa yeter. Kimbilir ne hesapları var.
İnanamıyorum bu olanlara. Böyle bir ülkede yaşadığıma inanamıyorum. nereye baksan rezillik fışkırıyor.
---
İmdi yağsın oylar bakiim. :yes:
Tamam yağdırmıyorsunuzda, şöyle şırıldasa olmazmı.?
-
Merhaba,
Yerli oto kumpanyasına katılmadım, gereksiz buluyorum ama hedeflenen kitle- olgu- seçilen segment bana mantıklı geldi. Kendi içinde tutarlı ve birkaç hesap sonucunda bu tercihin yapıldığını düşünüyorum.
Hatta tesbit ettiğiniz fahiş zamların bu hesaptan yüz buldu bence.
Pil vb yeni teknolojilerin üretimi dışında yine de gereksiz bir iş. Ülkede üretilmeyen bir sürü ihtiyaç kalemi varken enerji ve para-fırsat israfı.
-
Ben sürekli belirttiğim gibi farklı düşünüyorum.
Saab sındır, DÜNYADA KABUL GÖREN uçak ve uçak motoru üretiyorsundur. Bilinen güvenilen markasındır. Otomobile geçer direkt lüks segmente dalarsın.
Mercedes uçak üretmeye başlasa, kimse mercedes uçağına şüphe ile bakmaz, direk pahalı uçak üretir ve satar.
Sen kendi teknolojisini üretmeyen bir ülke olarak bilinen TR densin, çember sakallı 3 adam ve vestel sin. Hayatında ilk defa otomobil üreteceksin. Benzer iş kolunda dünyaca kabul görmüş üretimin yok. Vesteli bu ekipten çıkar, geride adam kalmıyor. Sonra kalkıp tesla fiyatına araba üreteceksin.
Tesla deyinçe şöyle bir durdum. Onlarda sıfırdan direkt girdiler ve dünyanın en pahalı markalarından biriler.
Tesla ya bakarsan, dünyada olmayan bir şey üretti. Kimsede olmayan menzillerle ortaya çıktı ve bu yıl hariç geçmiş yıllarda hep zarar etti. Tesla en önemli bileşenler motor ve pili kendisi üretiyor. pek çok ülkeye pil fabrikası kurdu.
Bizimkiler ise devlette 55 milyon ve arsa aldılar, sonra kime çizdirelim, hangi parçaları hangi ülkelerden alalım diye proje yaptılar.
Arada dağlar denizler kadar fark var.
Bir tarafta ciddi bir üretim, diğer tarafta işi bilenler açısından komedi bir tiyatro.
Sıfırdan başlayan dünya markaları yokmu. Tonla.
Honda, toyota, hyundai, skoda, seat, son yıllarda Çin ve Hint firmaları, İran firması. vs. vs.
Hepsi ucuz araba ile başladı. O araba piyasada tutununca kaliteyi artırıp toyota oldular. TR ye bakarsa, togg un girdiği fiyat aralığı tıklım tıklım dünyanın en kaliteli firmaları ile dolu.
togg projesi devletten parça koparma projesidir. Tek kuruş 4 babayiğitten çıkmamıştır. Bizim ceplerimizi hafifletme projesidir.
abd paketi ne oldu diye internete girdim, bunu yazdık.
Her neyse yaw. Gereksiz bir yazı oldu, yinede biraz daha bilgi vermiş oldum.
Sanırım abd 900 milyarlık paketinde anlaşma olmuş gibi. Oylamaya sunacaklar. Yarın akşam oylamaya girer.
Bu durumda ons altın yarın biraz yükselir... Tabi haberi yanlış anlamadı isem.
-
Hafta sonu ciddi gelişmeler oldu.
İngiltere ye uçak seferlerini yasaklayan ülkeler var. İngilterede mutasyona uğramış covid virüsü korkusu var ve bu korku dünyaya yavaş yavaş yayılıyor. Mutasyona uğrayan virusün görüldüğü ülkelerin sayısıda artıyor.
Türkiye, mutasyon görülen ülkelere uçuşları yasaklamış. Aşı, mutasyona uğrayan virüsüde yok ediyor.
Aşılamalarda başladı, hem mutasyon korkusu hem aşı iyimserliği, iş karıştı.
Asya seansı açılınca ilginç şekilde USD/TL üzerine oynamaya başlayıp yükselttiler. TR den kazanmaya çalışan asyalılar çok.
Hem virus hemde USD atağı bugün BISTi aşağı zorlayacaktır. Ama bu perşembede merkez bankası faiz kararı var. Bu beklentide BISTi tutmaya çalışacaktır. Karışık bir durum. Hangisi kazanır fikrim yok. TR bankaları açılıncada USD ye alış geldi.
---
ONS da paket konusunda anlaşma olmuş. Bu gün abd açılınca oylanır ve kabul edilir gibi görünüyor eğer bir terslik olmazsa. O sebeple ons altın yükseldi. Zaten bende bunu bekliyordum. ons altın takibimde.
Yanlız şüphelerimde var.
ONS u asıl yükselten, abd finans kurumlarına her ay dağıtılan 120 milyar USD lik FED parası. 60 milyar avro da her ay ECB yani avrupa merkez bankası dağıtıyor.
Her neyse artık. Bakalım bugün ons ne olacak, BIST ne olacak. Karışık bir gün, tahmin yapmak çok zor. Bugünü riske girmeden kenarda seyretmeyi düşünüyorum.
-
"kudüs yaz şuraya sms at, yetim sevindir" diye mesaj gelmiş. kızılaya filan alışmıştımda, bu türü ilk defa gördüm.
TV lerde internettede görüyorsun, bana mesaj olarak ilk geldi.
Maalesef telefon şirketleri, telefon numaralarımızı satıyorlar. Ayrıca telefon numarası verdiğimiz şirketlerde, o telefon numaralarını koruyamıyorlar ve ya çalışanları tarafından yada hackerlar tarafından çalınıyorlar.
Sonuçta yurt dışından bile dolandırıcılar, telefonun aracılığı ile sana ulaşabiliyor.
maalesef Türkiye çok kötü yolda. Bu yıl ve önümüzdeki yıl toplamda 170 civarı yeni hapishane açılacak. Mevcut hapishanelerde yer kalmadı, hakimler suçluları serbest bırakıyor.
TV de siyasetçiler, acaip kalkındık diye naralar atıyorlar, cahil halk da inanabiliyor. Yaw kalkındıkta, neden 2 yılda 170 tane hapishane açıyorsun, bu hırsızlar kim.? Uzaylımı. neden gençler hırsızlığa yöneliyor.?
İsviçre kalkınmış hırsızlık yok, danimarka kalkınmış hırsızlık yok, kalkınmış ülkelerin özelliğidir, fakiri ezileni yoktur, hırsız olmaz.
Sen nasıl hem kalkınıyorsunda aynı zamanda hırsız sayını kat kat artırıyorsun.
Hırsız sayısı hızla artan ülkelerin tek özelliği vardır, oda devlet ve siyasiler, ortakları medya ile beraber yolsuzluk içinde yüzüyorlardır.
Kendi çalışanlarını soyuyorlardır.
Siyasetçilerin, siyasete atılmadan önceki servetleri ile, sonraki servetlerini karşılaştırman, herşeyi açıkça görmen için yeterli.
Yolsuz devletin temelleri, abd nin celal bayar a kurdurduğu, başkanı adnan menderes olan DP ile başlıyor.
1960 - 1980 arasında bir ara veriliyor çünki adnan menderes asılmış. Hırsızlarda 20 yıllık bir korku hakim.
Derken abd yine devreye giriyor, sağ ve sol diye gençlere örgütler kurduruyor, iki tarafada silah veriyor ve çatıştırıyor. amaç kaos yaratıp kaos sonucu ülkede adnan menderesin ölümü ile kaybettikleri kontrolu tekrar ele geçirmek.
1980 darbesi ile özal dönemi başlıyor ve tekrar abd kontrolune giriyoruz.
abd nin kontrolundeki partilerle devam ediyoruz. Her geçen yıl daha çok pisliğe batıyoruz.
-
Yabancılar çok yüklü olmasada bankaları satıyor, diğerleri ise endeksi tutmaya çalışıyor. Bugün böyle geçecek sanırım.
Dayanamadım riske girdim bir kaç long aldım. Büyük ihtimalle zararına kapayacağım.
Akşama 1390 ın altında olmayız diye planlıyorum.
MB çıpası varken fazla düşmez diye düşünüyorum ama emin değilim. Aldığım longlar risk ve son haftalarda düşük longla oynadığım ve sık sık kapadığım için, bu riske girmeye durumum müsait.
batıdaki panik, yavaş yavaş aşı iyimserliğine bırakacaktır. kaç saat yada gün sürer bilemiyorum.
---
USDTRY bugünde yükselişe dönmedi ise, USDTRY den yükseliş artık beklemem. Artık eminim USDTRY nin bir daha 8.0 i kısa-orta vadede göremeyeceğinden.
tayyip batıya boyun eğmekten vazgeçerse durum değişir. yada istisnai bir felaket olur, virus anormal patlar, düşük yoğunluklu savaşa gireriz, tayyip AB ve abd ile kapışır, yada perşembe günü MB başganı faizi artırmak yerine indirir filan. Siyasi bir numara çıkmazsa diye özetleyeyim, USDTRY önümüzdeki yaza kadar bir daha 8.0 i göremez.
Aslında çok daha uzun süre verirdimde, tayyip e güven olmuyor.
-
Mutasyon virus olayı, borsaları karıştırdı.
Batıda şirketlerdeki devletin dağıttığı Aşırı para bolluğuda, borsaların fazla düşmesine engel oluyor.
1890 üzerinde kapatırız demiştim, kapatmadık ancak iyi yerde ve yükselirken kapadık. Yarın için ümit verici. Tabi mutasyonla ilgili yeni bir şey çıkmazsa.
Perşembe günki MB toplantısı, BISTin aşırı düşmesine engel oldu. Düşüş yarın devam edermi.? Virusle ilgili kötü gelişme olmazsa, yarın düşmeyiz. 1890 üzerinde kalırız.
Mutasyon olayı, avrupa ve abd de bu gece ve yarın yeni kapamalar olmazsa, fiyatlara girdi sayılır. Tabi batıda bir doktor-kuruluş çıkar, "mutasyon bildiiniz gibi değil, bulaşma oranı %70 değil %170" filan derse, bu yeni durum yeniden fiyatlanır.
Batıdan İlave kapama ve ilave mutasyon haberi gelmezse, mutasyon olayı fiyatlara girdi.
---
ONS altında haftalarca paketin onaylanmasını bekledim. Bugün onaylanıyor ancak grafik beklediğim gibi gelişmedi. Kesin onaylanacak diye avrupalılar erkenden satışa geçtiler. Ben shortlanmadan, kırmızı uzayan barları görünce biraz duvarları yumrukladım denebilir.
abd seansı açılınca düşüş biraz terse döndü.
Onaylanma olayı fiyatlara önemli ölçüde girmiş durumda.
Bende 3 kademede almayı düşündüğüm short ların ilk kademesini 1880 üzerinde iken aldım. Onaylandığı anda tekrar yükselirse, bir kademe daha alacağım. Üçüncü kademeyi almayabilirim. Duruma göre karar vereceğim.
-
Hisse borsalarında son düşüşün sebebi mutasyondu. Mutasyonda batı avrupada başlamıştı.(yada onlar fark etti)
Bizde batıdaki mutasyon korkusu ile dün yabancıların sattığı bankalar sebebi ile düşmüştük. yabancılar bu tür şeylere aşırı tepki veriyor. Sanırım korku ile hisseleri satacak olanları kullanıp, viop tarafında vurgun vuruyorlar. Yoksa bu kadar salak olamazlar.
Ne diyordum, batı sebebi ile dün satış yedik. Dün kapanışa doğru batı nın en önemli tek borsası S&P yükseldi. Dax da önemli gibi görünsede abd borsasına paralel hareket edior. Avrupayı GENELDE belirleyen abd borsaları.
S&P ve DAX dün toparlandılar. Bugünde future ları hafif eksi olsada görünüm pozitif.
Bizde buna bağlı olarak toparlandık.
1400 ü geçermiyiz emin değilim ama deneriz. 1380 inde altına Perşembe MB faiz kararına kadar düşmeyiz. tabi dediğim gibi ekstra gelişme olmazsa. Şu an için öyle bir görüntü yok. 900 milyar USDlik paket hisse borsalarının fazla düşmesine engel oldu. Normalde bu mutasyonla en az 1 hafta düşerdik diye hatırlıyorum.
Dün hisse viop da 2 operasyon yaptım. Birincisi zarar yazdı, ikincisinde kârdayım. Bir miktar long elimde hala var. Endeksin geldiği noktada yüksek kontratla oynamak bana doğru gelmiyor. (Yanlız mantıklı yazıyorum diye sürekli mantıklı oynuyorum zannetmeyin. Ekran seyrederken bazen eski huylarıma dönüp sapıttığım oluyor. Zarar edip toparlıyorum. Sapıttığım pozsiyonları siz etkilenmeyin diye yazmıyorum. Hatalar yapsamda toplamda iyi gidiyorum, sermaye düzenli büyüyor. Bunun sebebi trendleri sürekli doğru bilmem. Zamanlama hatası yapsamda, doğru trende oynayınca, bazen zarar yazsanda, daha çoğunu kazanıyorsun.)
---
ONS da 1 kademe short almıştım. Onunla kaldım. İkinci kademeyi alamadım. Çünki kongre paketi onayladığında ekstra yükselme olmadı. Zaten hangi saat onayladı onuda bilmiyorum. Bize direk öyle bir haber gelmiyor. En azından ben bulamıyorum. Abd ingiliz sitelerinede baktım akşam, hep eski haberler.
abd açıldığında trump paketi onaylar. Zaten "acele edin" dediği için trump ın onaylayacağı kesin. trump onayıda fiyatların içinde olması lazım.
ons düşüyor. Şimdi nereye kadar düşer onu hesaplamam lazım. Olay artık teknik.
Tabi yeni paket konuşulmaya başlar, tekniğin anlamı kalmaz. Böyle bir durumda her zaman mümkün ve yüksek olasılık. O kadar çok paketler geldi ve konuşulduki, boş hafta bulmak zor.
---
USDTRY, belli seviyenin altına inmiyor. İndirmiyorlar. MB kararını görmek istiyorlar. MB, piyasanın istediği faiz artırımını yaparsa, USDTRY bir miktar daha düşecek. MB faizi çok artırırsa, USDTRY biraz daha hızlı düşer.
Faiz piyasanın istediğinden az artarsa da, miktara göre USDTRY bocalar, az düşer veya düşmez.
Görünen oki faiz piyasanın istediği kadar artırılacak. Sanırım TR oyuncuları 150 puan artsın istiyor. Global siyonist devler ise 200 puan artsın istiyor.
Şu an için az miktarlarda ons, usdtry vadeliler short, hisse vadeli long durumdayım.
Hisse vadelileri ve ons altını uzun süre tutmuyorum. kapatıp açıyorum. ons da 2 tarafada oynuyorum.