Endonezya 273 milyon nüfuslu bir ülke çok büyük bir pazar milyon dolarlar havada ucusmustur...
Printable View
eğer eksik bakmadıysam; bizim dışımızda bir de abdi ibrahimi ziyaret etmişler / görüşmüşler.. belki görmediğimiz bir firma daha vardır.
o pazara ürün satmasının yanında, devletin, işbirliği için büyükelçiyi Deva'ya yönlendirmesi de çok değerlidir: teknoknolojik yetkinlik, geniş porföy, uluslarası ruhsatlar, GMP belgeleri vb.. yani; firmanın çalışarak, emek vererek senelerce biriktirdiği yetkinkliklerin , sektördeki diğer firmaların neredeyse tümünden açık ara pozitif ayrışmasını gösteriyor.. uzun süredir deva yatırımcısı olarak, devayı takip eden bir yatırımcı olarak, bunun böyle olduğunu ben zaten biliyordum tabi ki.. burda olan da, devlet otoritesinin de bunu bu eylemle onaylamış olmasıdır. devanın aldığı yüksek miktarlı tübitak proje işbirlikleri ve destekleri de bu kapsamdadır.. bilimsel yeterliliği olmayan firmaya, devletin bu denli yüksek bütçeli NAKİT TEŞVİK vermesi düşünülemez..
Keyifler yerinde şükür, nazar değmesin :)
İlaca İlişkin Yeni Düzenlemeler Kabul Edildi
Sağlık ve ilaç alanında düzenlemeler içeren kanun teklifinin ilk 14 maddesi TBMM Genel Kurulunda kabul edildi
TBMM Genel Kurulunda, Sağlıkla İlgili Bazı Kanunlarda ve 663 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin ilk 14 maddesi kabul edildi.
Kabul edilen maddelere göre, ilaca ilişkin yeni düzenlemeler şöyle olacak:
İlaç üretimi ve ilacı piyasaya arz eden tüzel kişilerin taşıması gereken nitelik ve koşullar Sağlık Bakanlığınca belirlenecek, bu doğrultuda Bakanlık düzenleme yapma yetkisine sahip olacak.
Beşeri tıbbi ürün güvenliğinin daha etkin olarak sağlanması ve ruhsatlandırma sürecinin hızlandırılarak hastaların ihtiyaç duydukları ilaca daha hızlı erişimi amacıyla ruhsatlandırmaya esas Sağlık Bakanlığınca gerçekleştirilen analizler, ürünün ruhsatlandırılmasını takiben yapılacak.
Ruhsatlandırma işlemlerinde Avrupa Birliği müktesebatına uyum düzenlemeleri gerçekleştirilecek.
İlaçlara ilişkin numuneler ve tahlil masrafları ruhsatname sahipleri tarafından karşılanacak.
Beşeri tıbbi ürün üzerinde yer alan karekodun okutulması ile fiyat bilgisine ulaşılabilmesi mümkün olduğundan beşeri tıbbi ürünün sekonder ambalajında ayrıca sabit fiyat bilgisinin yer almasına gerek olmayacak.
Eczane Teftişlerine Yönelik Düzenleme
Eczanelere yönelik yapılacak teftişlere eczacılar da eklendi. Buna göre, teftişler, sağlık müfettişleri veya sağlık müdürleri veyahut Sağlık Bakanlığı veya müdürlüğünce tensip edilecek resmi tabipler veya eczacılar tarafından yapılacak.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
evet beyler yasa geçti yerli ruhsat bombardımanına hazırmısınız ? ( titck gönder gelsin ruhsatları )
TBMM ye sunulan kanun teklifi
https://cdn.tbmm.gov.tr/KKBSPublicFi...e4bffe0c65.pdf
1-Bakanlıkta teknik incelemede beklemekte olan ruhsat başvuları (ki 2-3 yıllık süreçlerdi) bir bütün halinde, artık kısaltılmış sürece tabi olacak.
2-Bundan sonra yapacağı yeni başvurularda da ruhsatları daha hızlı almış olacak.
bunlara göre; 1 nolu adımla çok sayıda lansman ortaya çıkabilir (sayı hakkında bir bilgim yoktur) ve ayrıca 2 nolu konu dolayısıyla da Deva için düşündüğümüz gelecek tasavvuru ne idiyse, o konu önemli bir süre aralığında olmak üzere önceye çekilmiş oldu..
eskiden beri yaında olan şu listede bakanlıkta incelem aşamsında bekleyen molekül listesidir. molekül ismi ve başvuru sayısını içerir. firma ismi olmadığı için, neyin kime ait olduğu bilinmez.
https://www.titck.gov.tr/dinamikmodul/108
"vaktim çok, ben çalışırım" diyen varsa; araştırma konusu şu olabilir :)
biyobenzerlerin hangileri olduğu isimden belli. şöyle iz sürülebilir.
eğer ki bir biotech ürün zaten TRde orifinal markada varsa, listedeki isim biyobenzerdir. isimden yola çıkarak, webden arama yapılabilir. (klinik araştırma ilanları, klinik araştırma üzerine yazılan makaleler vb) ben bir miktar arama yapmıştım çok önceki zaman ama bir şey bulamamıştım..
örnek; isminde "mab" olanların tamamı biotech üründür.. sadece onlar değil tabi..
naming convention:
https://www.uspharmacist.com/article...gical-products
değerli ortak, benim değerlendirmem de öyledir. şirket, harcadığı ar-ge ve yatırımın eforunun karşılığını henüz tam olarak almadı.
çünkü;
1-yeni aktifleştirdiği 3 tane tesis henüz yüksek kapasitede faal değil.. hatta; biotech tesisinden henüz ürün dahi görmedik
2-son 4-5 yılda argeye yapılan yatırım (biotech içn son 8-9 yıl) henüz karşımıza ürün olarak çıkmadı.
yani, para harcadık ama henüz getirisini görmedik..
kafasınagöreyazan ortak da 2 -3 kez bu konuya değindi; bugün gördüğümüz deva ortamalada belki 150 civarı bir ar-ge ekibinin ürünüdür.. son 5 yılda artan kadro dolayısıyla, önceki yıllara göre daha geniş ve/veya daha kritik ürünlerin pazara verilmesini beklemek lazım..
bir diğer konu da ABD pazarı konusudur.. ordan ayrı bir hacim bekliyorum..
esasında eskiden beri olan hikaye değişmedi;
1-iç piyasada büyümeye devam.. son 7-8 yılda, net kar marjı sıfır civarıdnan; son 3-4 yılda %30-50 civarına geldi. brüt kar oranımız %38den %60 civarına geldi.
2-ihracattaki büyüme kar topu etkisi gösterecek.. %19luk cagr büyüme küresel pazarlar için çok yüksek bir orandır.. her yıl, 10-15 mio usd küresel satış rakamına ekleme olacak (@gelecek 5-6 yıl.. tahmin),
3-biotech ilaçlar ayrı bir lana açacak: iç piyasa ve ihracat..
bistteki fiyatlandırma ise, bu konudan bağımsızlığını ilan etmiştir.. bistteki deva ise; kendisini, hala mütevazi karla iş yapan ezik bir ilaç firması olarak görüyor.. :) .. bu da başka konudur.. ve bist fiyatlaması tabi ki yatırımcı için önemlidir. bunu da yabana atamayız.. sıramızı bekliyoruz..
oysa, PH'ın bloomberge çıkıp, göğsünü gere gere anlatacağı büyük bir iş hikayesi var. ekrana çıkar mı? çıkmaz.. çıkarsa, yeni bir hikaye peşindedir, demektir.
Söz konusu etken madde için, ilgili tarihte otoriteye ruhsat başvurusunda bulunuldu, ruhsat alınmış değil bu bilgiyi düzeltmek isterim.
Meksika'da birkaç üründe ticarileşme süreci küçük miktarlarda da olsa yakın zamanda başladı. Aşağıda belirtiğiniz ürün kısa vadede ticarileşme planında olmayıp, ürünler ruhsat süreçleri tamamlandıkça ticarileştirilmektedir.
Saygılarımızla,
Şirkete mail atmıştım yanıt geldi. Müjde Meksika'da ufakta olsa ticarilesme başlamış :bravo:
https://www.hurriyet.com.tr/gundem/t...miyor-42408188
resmi yayın organında da bu haber çıktığına göre, fiyat konusu sıkınlı durumdadır.. oysa ki daha 2 ay önce %25 zam olmuştu..
Sayın rodrigo44
Şirketin az çok gibi nicelik sıfatlarına pek güvenmeyin. Eski ortaklar hatırlarlar, 2021 yılında ciroya yaklaşık %15 katkı yapan onkoloji kapasitesini 3 katına çıkaran proje için toplam kapasiteyi %1.7 artırması hedeflenmektedir diye kap yayınladılar. Gerçekten de tamamlanınca max kapasiteyi %1.7 artırdılar. Ama işin ciroya katkı kısmından hiç bahsetmediler.
Azda olsa bir kere başlanmış ya satışlar beni mutlu etti en son 10. ayda mail atmıştık sanırım meksika ile ilgili ozaman hiç satış yoktu. Bir yerden başlamışlar sevindirici kar topu etkisiyle büyüye büyüye gider diye umuyorum
4. ayda yüksek potent üretim binası tamamlanma kap'ında da %1,7 kapasite artışı diyor :) %1,7lik tarifeye bağlamışlar
Çerkezköy II Üretim Tesisimizde bulunan Yüksek Potent Üretim Binası tamamlanmış olup, Sağlık Bakanlığı denetimlerinden geçerek üretim faaliyetine başlamıştır. Eski üretim alanımızda üretilmekte olan solid onkoloji ürünlerimizin kademeli olarak bu üretim binamıza geçişi yapılacaktır. 19.295 m2 kapalı alana sahip olan üretim binamızın yıllık tek vardiyada 2 milyon149 bin kutu ilaç üretim kapasitesi bulunmaktadır. Söz konusu üretim binasının, toplam üretim kapasitemizi % 1,7 oranında artırması beklenmektedir.
geçen yıl yeni yapımı tamamlanan 3 tesis yeni onkoloji fabrikası yeni biotech arge binası hayvan sağılığı yeni üretim bandı kabaca 50 milyon dolar yatırım yapıldı bu 3 tesis için onkoloji fabrikası yatırımını şirket açıklamadı 50 milyon dolarlık yatırımı açıklamadılar sonra bu yatırımı biz bakanlığın teşvik ilanında çed raporunda görüp matrikste şirket haberi geçti şirketi aradık sorduk şirket ondan sonra yatırımla ilgili kap attı. sonrada attığı kapta yeni yaptığımız onkoloji fabrikası kapasiteyi % 1,7 arttırıyor diye değersizleştirmeye çalışan ifadeler kullandı. lakin şöyle bir durum var son finansal tablolarda ciroda adet olarak % 1 olan onkoloji ilaçları cironun % 15 ni oluşturuyordu yani satış adedinin % 1 olan yani 160 milyon kutunun % 1 i cironun yüzde 15 ni oluşturuyor kapasitedeki % 1,7 kapasite artışı kabaca 9 milyon kutu onkoloji ilacına tekabül ediyor buda mevcut fiyatlardan ciroya % 60 katkı yapabilecek bir üretim miktarı demek oluyor bütün bu yapıyı açıklarken sadece % 1,7 kapasiteye atıfta bulundular eğer % 1,7 atıfta bulunulacak bir değere yatırım yapılıyorsanız ve bunun için 50 milyon dolar yatımı göze alınıyor ise firmanın hali hazırdaki üretim tesislerinin değeri mantıken kabaca 3 milyar dolar olmalı tabi ki bu kadar değil ve bu yatırımı yaparken de düşündükleri şey tabi ki sadece % 1,7 artacak olan kapasite değil. Bütün bunları yazmamdaki maksat şirketin yaptığı işlerle ilgili bilgi verirken minimum etki ne ise o açıdan nasıl bilgilendirme yaptığını izah etmek bundan sonra soracağın sorulara aldığın cevapları muhakeme eder iken aklının ucunda bulunsun diye.
Bunlarda ketum şirketlerden desenize.
Diğer şirketler 1ini 5 göstermeye çalışıyor bizimkide 5ini yok göstermeye çalışıyor ilginç mantıklı bir açıklamasını bulamıyorum. Halka açık olan %18 lık kısmı geri alım açıklayıp ucuzdan toptan almak derdinde olabileceği geliyor aklıma tek açıklama.
geçen hafta bilanço ve karlılıkla ilgili yaptığımız kıyaslamayı dün youtube kanalında mehmet aşçıoğlu daypmış tek bir eksikle yapmış sektörü çok tanımadığı için 4 çeyrek karını 3 çeyrek kadar olacağını varsaymış tabi birde firmaların üretim kabiliyetlerine ve ürün pörtföy ve arge kabiliyetlerine ve ihracat kabiliyetlerine girmeden yapmış sadece finansalları karşılaştırmış 43. dakikada
https://www.youtube.com/watch?v=hzQE-woHdOU
Bioteknoloji tesisi konusu daha önceki entrymde yazdığım gibidir.
anladığım kadarıyla , ar-ge merkezi ve bioteknoloji üretim merkezi aynı çatı altındadır.
bilgime göre de biyoteknoloji üretim tesis konvansiyonel ilaç üretim tesisleri gibi büyük alanlı tesisler değil.. zaten, kg fiyatı milyon usdler seviyesinde olan bir üründen söz ediyoruz.. buna göre, görece küçük bir alanda yılda birkaç yüz litre /kg üretimle şimdiki devadan daha büyük ciro elde edilir.. iş ki ar-ge ekibi geliştirme sürecini başarı ile tamamlasın.. kolay bir iş değil. atomo parçalamanın, biyolojideki karşılığı: hücre detayında çalışıyorlar.. ufak hataların büyük maliyeti olabiliyor.. webde konuya lişkin çok bilgi var..
değişken rakamlar telaffuz edilse de, birim fiyat her halükarda çok çok yüksek.. 2 örnek..
https://www.dunya.com/sirketler/cerk...-haberi-392323
https://www.sabah.com.tr/ekonomi/202...knoloji-vadisi
özetle; ilaçta biyoteknolojik ürün, yükte hafif, pahada ağır ve yüksek teknoloji ürünüdür...
Bu da 1 biyobenzer molekül geliştirmenin maliyeti (sıfırdan keşif maliyeti değil, zaten geiştirilmiş ve kullılan bir orijinal biyoteknolojik molekülün "muadili")
https://phrma.org/Blog/Biosimilars-d...ir-development
"...Due to the complexities of biologics, biosimilar development can take between seven and eight years and $100-$250 million in investment. ............"
https://medpak.com/biosimilar-vs-generic-drugs/
"......
According to the National Library of Medicine, developing a biosimilar can take between seven to eight years and cost more than $100 million with clinical studies and extensive testing. In contrast, a generic drug can be developed for much less, around 1-4 million, as clinical trials are not required because the dosage and ingredients have already been tested by the brand name. These cost approximately $1-2 million and can be developed in about two years depending on the drug....."
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/art...4250%20million.
"...The investment needed to develop and market a biosimilar is considerably higher than the $1 million to $4 million that is required in the generic market. It takes 7 to 8 years to develop a biosimilar, at a cost of between $100 million and $250 million..."
Ucuz emek ülkesi Türkiye'de; büyük ihtimalle, devanın maliyeti bu rakamların epey gerisindedir. zaten, yüksek oranlı TÜBİTAK nakti teşvikleri de var.. yukarıdaki rakamların bize söylediği; ar-ge sonucu olumlu olur da ruhsat alırsa, küresel pazardaki ticari değeri yüksek ürünlerdir.
konunun ne zaman ticari bir değere dönüşeceği piyasaca malum değildir. deva da bir açıklama yapmıyor. KVli yatırımcıların bu bilgilere bakıp, hissede pozisyon alması doğru olmaz.. dikkat.
1. ve 2. satıda sırasıyla biyobenzer ve jenerik FK (mevcut ve gelecek) oranları var.. aradaki farka dikkat..
https://www.statista.com/statistics/...tor-in-europe/
(not: yukarıdaki sitenin finans sitesi olmadığı malumdur. ilaçta 2 segmentin farkını belirtmek için atıfta bulundum).
bu da gelir çarpanı hk bilgi (revenue multiple):
https://finerva.com/report/biotech-g...ion-multiples/
"...Revenue multiples for BioTech & Genomics companies grew throughout all of 2020, peaking at 17.5x in Q4 2021. After a continued fall throughout all of 2021, revenue multiples stabilised between the 6.5x and 7x mark for most of last year. In Q4 2022 the median EV/Revenue Multiple for BioTech & Genomics companies was 7.1x, lower than pre-pandemic levels, but on an ever-so-slight upwards trend from the start of 2022...."
yine belirtelim; konu, bir kısa vade yatırım konusu değildir. bist de buna bir değer vermez (malum hissenin 2030 planının fiyatlanması da piyasanın, doğru olmadığını bilip de birbirine bilmiyormuş gibi davranmasından başka bir şey değildi. çoğunluk için.. genel için belirtmiyorum).. zira, bist yatırımcısının vadesi kısadır.. esasına TRde emlak, nikahta ve düğünde takılan ziynet altın vb hariç neredeyse tüm varlıkların vadeleri kısadır. yani; KVli yatırımcı bu bilgilere göre hissede pozisyon almasa iyi olur. başka saiklerle pozisyon alırsa, o başka konudur. ama biotech konusunun ne zaman nakte tahvil olacağı malum değildir.
Sayın Maslak1 akşam akşam buraları kütüphane yapmış :)
Çok teşekkür ederim bilgiler için. Ayrıca şirketin yıllarca emek verip milyonlarca dolar para harcayıp yatırım yaptığı ve henüz kasasına tek kuruş girmeyen biyoteknoloji yatırımını hatırlattığı için. Gerçekten bazen algılara yenik düşüyoruz ve Devaya sınıf atlatacak bu büyük yatırımı ya unutuyoruz ya da yeterince önemsemiyoruz.
Şirketin gelişmeleri kamuoyuyla paylaşmaması sebebiyle bir yaptırım yaptırabilirmiyiz bunun önüne geçmek için spkya şikayet ya da cimere bu tarzda ? Meksikada satışların başlamış olması önemli bir gelişme ama kap atılmıyor. Şirket Hollanda da yeni şirket kurmuş bir açıklama yapılmadan sadece şirket genel bilgi formunda yayınlıyorlar. Uğurkaptan burda yazmasa ben ne oldugunu farketmemiştim kapta genel bilgi attılar sanmıştım. Önce kap atıp Şirketimizin Yurtdişi faaliyetlerini geliştirmek için hollandada şirket kurulmuştur faaliyetleri en kısa sürede başlayacaktır diye öncesinde kap atıp sonra şirket bilgi formu göndermeleri gerekmiyormu?
Yarın bir gün bioteknolojik ilaç geliştirdiğinde de biz forumdan öğreneceğiz tickk takip ettiğimizden lakin piyasa öğrenemeyecek yine.. Sadece bilançodan bilançoya kar artışını görebiliyorlar.
Alta destek yazdıkça yapıştırdı elime 18000 lot:)
Ama geri alamazsın açık değil haberin ola:shh:
Şu bir gerçek , Sn Maslak beni çok etkiliyor , yatırım kararlarımda . Fintweet aleminde de bir sürü eli yüzü düzgün kişiyi takip ediyorum , Sn Ali Öztürk ( cautionary ) bunlardan biri.
En zor olay, yatırım kararlarını tek başına kimseden etkilenmeden alabilmek , ne kadar finansla ilginiz bilgi birikimiz olsa bile mutlaka sizi kararınızı destekleyecek birilerine ihtiyaç duyuyorsunuz , tabi bu fenomenler mal pazarlayanların peşinden koşmak değil , bir şirket ilgili paylaşılan söylemlerin ne kadar doğru olduğunu araştırmak , kendi bilgi birikiminizle analiz etmeniz gerekiyor . Bunun içinde mutlaka kendinizi geliştirmeniz gerekiyor. Ben yıllarca kredi tahsis birimlerinde çalışmış bir bankacı emekliyim (eyt) , bilanço ve gelir tablolarını , nakit akım tablolarını iyi analiz ederim . Ama ben mevcutu değerlendiriyorum ve fiyatlar genelde mevcut finansalların içinde oluyor . Eğer çok iyi analizciler doğru hisseyi seçebilseydi tüm muhasebeciler zengin olurdu derler . Yada faaliyet raporlarını okumak değerli ama bunu herkes okuyor , hisse senedi seçmek oldukça riskli bir karar olduğunu bilerek işin matematik boyutunu biliyorsanız , geri kalan kısmı psikoloji ile alakalı bence .
Sn Maslak a burada ücretsiz bilgi paylaşımları için tekrar teşekkür ediyorum .
Sevgilerimle
İlaç sektörüne ABD'den 200 milyar dolarlık fırsat
ABD'de imzalanan Enflasyonu Düşürme Yasası'na değinen Kalafat, kanun kapsamında yeni bir fiyatlamaya geçildiğini söyledi. Kalafat "ABD, yasa ile yeni nesil ilaç üretimine başlayacak. Dolayısıyla, birinci nesil, küçük moleküllü ve eski ekol ilaçların üretimini durduracak. Bu kapsamda yaklaşık 100-200 milyar dolarlık ilacı yurt dışından tedarik edecek. Bu anlamda Hindistan ön plana çıkıyor. Yasa çerçevesinde Türk ilaç firmalarının pozisyon alması için devlet desteğine ihtiyaç var. Devlet desteğiyle ABD'de 1-2 yıl kalabilirsek, bu pazarın devamlı tedarikçisi oluruz" diye konuştu.
https://www.google.com/amp/s/www.inb...lik-firsat/amp
Devlet desteksiz 3 4 ay içinde abd'de 2 ayri ilac icin ruhsat alan deva dan kimsenin haberi yok tabi :)
Değerli bilgiler için teşekkürler Sn. Maslak1. Gerçekten hazine değerinde.
Geçmişe doğru yazılanları okudum. Devada yeni pozisyon almaya başladım. Nick'imden de belli olacağı gibi eski ALARK yatırımcısıyım. 4 TL'lerden toplamıştım. Sonra ARDYZ topladım. 5.20 - 7.00 aralığından. Şimdi sıra devada :)
Piyasa kısa vadede kördür ama uzun vadede şirkete kayıtsız kalmayacaktır.
Bu arada, şirketin vergi dairesine sunacağı mali tablo için bir süre var mıdır? Şubat sonu gibi mesela?