Tüm piyasalar çöktüğünde nakitte olan dipten ne isterse alabilir ama şimdi durum zor. Borsa endeksi rekor kırarken diplerindeki Boenig, wallgreen, Intel birer fırsat mı yoksa umutsuz vaka mı?
Printable View
Yerli bankalarıla ilgili bir örnek vereyim:
2006 yılında AKBNKın %20 hissesi 15.5 milyar dolarlık bir PD üzerinden 3.1 milyar dolara Citi'ye satılmıştı. 2006 nın 15.5 milyar doları bugünkü 25 milyar dolara tekabül ediyor. Aradan 18 yıl geçti, karlılık ve defter değeri katlandı, birikmiş karlar devasa rakamlara ulaştı ama AKBNKın şu anki piyasa değeri 9 milyar doların biraz üzerinde. Aradaki 16 milyar dolar nereye gitti?
Akbank'ın benzer durumu Garan'da da olmuştu. General Electric pay almış sonra satmıştı.
O fiyatlara tekrar ulaşılacak diye bir kaide yok ama sizin bu rakamları referans olarak kullandığınızı tahmin ediyorum. Bizim büyük bankalar konumları nedeniyle devletin bağımsız bir organı gibi de algılanmalı. Hükümet bunlara düşük faizli tahvilleri aldırabiliyor veya kar payı dağıtımlarını engelleyebiliyor. Daha ileri giderek kaynaklarını nasıl kullandırmaları gerektiğine müdahale ediyor. Bankaların piyasa değeri ülkenin genel riskleri, ülkenin gerçekleriyle erozyona uğrayan aktif kalitesi gibi faktörleri de yansıtıyor. 2006 öncesinde Deniz Bank veya Finans Bank iyi rakamlara el değiştirebilmişti, yabancı fon akışı açık ara pozitifti ve ülkenin cari dengesi negatif olsa da düşük riske işaret ediyordu. Kısacası makro ekonomik istikrar banka değerlerini destekliyordu, şimdi pek öyle değil. Ama bankacılık lisansı hala değerli. Yapmaya yetkili olmadıkları iş yok gibi.
bugün şöyle bir şey okudum. dünyanın en talihsiz yatırımcısı. zamanlaması o kadar kötü ki bütün alımlarını kriz öncesine denk getirmiş. Aralık 1972, Ağustos 1987, Aralık 1999, Ekim 2007. Sonra da hesap etmişler. :)
https://awealthofcommonsense.com/201...-market-timer/
hocam ben de inteli fırsat olarak gördüm başlarda ama (dipte param olsa muhtemelen alırdım da) ama düzlüğe çıkabilmesi için olması gereken şeyler diğer çip üreticileri için de olması gereken şeyler. nvidia da bir süredir pozisyonu olanın çok canı yanmaz belki ama intelin yeni girişimleri ve yapay zeka işi beklendiği gibi gitmezse ne olacak. diye düşününce çok para bağlamaya korkuyorum açıkçası. ama tabi büyük bir fırsat da kaçıyor olabilir.
Gilovich ve Medvec (1994), insanların kısa vadede yanlış eylemlerden daha fazla pişmanlık duyduğunu ancak uzun vadede kaçırılan fırsatlardan daha fazla pişmanlık duyduğunu göstermektedir. Finansal bağlamlarda, kötü yatırımlar nedeniyle duyulan pişmanlık, yatırımcıları gelecekteki karar alma konusunda daha temkinli hale getirirken, kaçırılan fırsatlar nedeniyle duyulan pişmanlık daha fazla risk almaya yol açabilir. Örneğin, varlık fiyatları yükselmeye devam ederse ve bireyler kaçırılan fırsatlardan büyük ölçüde pişmanlık duyarsa, hatalarını düzeltmek için zaten aşırı ısınmış piyasalara yoğun yatırım yapmaya çalışabilir ve böylece bir balonun daha da büyümesine neden olabilirler.
Ben de yaşıyorum bunu. Ara ara neden daha fazla risk almadım ki dediğim oluyor. Öyle durumlarda BIST portföyüme bakıyorum temkinlilik seviyem yükseliyor hemen :)
Bir araştırmaya göre risk priminden bağımsız olarak pişmanlık primi olduğu da söylenmiş. Bu durumda Ereğli'nin pişmanlık primi oldukça yükselmiş olmalı. Zaten biraz pişman oldum sattığıma 1/3'ünü birkaç gündür.
Bunu nasıl çözeceğim diye düşünüyorum birkaç gündür. Acaba alım yaparken sermayenin limitli bir kısmını sadece pişmanlık primini yakalayacağım varlıklara mı ayırsam bilemedim.