gund zaten gidişat o yönde,eğer bankadan kasaya atmazsam bende devlet zoruyla TL ci olacam bu gidişle. Dolar yasaklanacak buna eminim.
Printable View
JonDowes
200 Milyar tl kredi dağıtıldı mevduat faizlerine etkisi şimdilik 1.5 puan max..
Bu metotla kaç milyarlık düşük faizli mevduat hesabı açılacak..
Geçen sisteme 10.000 kişi başvurmuş..
Bu sisteme 100.000 kişi başvursa
Ev fiyatı ortalama 500.000 den olsa..
50 Milyar tl eder..
Zaten 500.000 tl si olan da mevduattan parayı çekip de gidip kredi için bu saçma işe girmez..
Bu iş elinde 50 100.000 tl si olup da ev almaya çalışanlara..
Yani yine etkisi çok çok az olur diye düşünüyorum..
Böyle bir sisteme girecek mantıklı kişi sayısı elbette çok düşük olacaktır çünkü hem kredi hem mevduat faizi düşük. "Düşükler" birbirini mahsup eder; ortada bir katkı kalmaz. Ancak ev alma tarihinden sonra ne kadar daha kredi faizi desteği sunulacağı ve kaç yıl ne şekilde devam edeceği çok kesin kurallara bağlanmış olmalı.
Biz yine de kavramları ayrı ayrı ele alalım. Hepsini aynı sepete koyarsak bazı farklar gözden kaçar.
"200 milyar kredi dağıtıldı" derken kastettiğiniz herhalde KGF sistemi. Öncelikle burada hep belirttiğimiz gibi "Devletin dağıttığı bir kredi" YOK. Devlet sadece ek kefil oluyor. Bankalar da sağlam kefil bulmuşken onun da imzasını alıyor. Hepsi bu. KGF sisteminden verilen kredilerin, sokaktaki adamın bankadan kendi başına çektiği krediden hiçbir farkı yok. İkisi de bildiğimiz bankaların kredileri. İkisinde de banka bu parayı bir yerlerden borçlanmak (pasif yaratmak) zorunda. Tek farkları: birinde devlet ek kefil.
Yani KGF aslında "bankaların kredi vermelerini hızlandırma" politikası. Bu politika piyasadaki mevduatların da faizlerinin yükselmesine neden olabilir(di). Çünkü mevduat büyüme hızı, kredi büyüme hızından yavaş. Bu da kaynak açığı yaratıyor. Ama bunun hızı ne? 200 milyar kadar bir fark var mı? Hayır yok. Çünkü o 200 milyarın ciddi bir kısmının "eski kredileri kapamaya" kullanıldığı çok kez tekrar edildi. Önemli olan parametre ise ne? "NET kredi büyüme hızı" vs. mevduat büyüme hızı. Enflasyondaki fırlamaya rağmen KGF döneminde mevduattaki 1,50 puanlık yükseliş az geldiyse nedeni de bu: net kredi büyümesine etkisi 200 milyar olmadı; toplam krediler daha az büyüdü.
Selamlar...
Mevduat belli bir miktara kadar devlet garantisi altındadır. Acaba banka fonları için benzer bir garanti varmıdır? Fonların MKK da saklandığını biliyorum ancak devlet garantisi olup olmadığı hakkında ney bir bilgi verecek arkadaş olursa sevinirim. Tşk.
TL Faizler de çeyrek veya yarım puan kadarlık düşüş var.
Cuma günü TEB ÖZEL %14.50 teklif etti ben de başka kapıya dedim. Bir öncekini %14.80 sen bağlamıştım.
tcmb ZK'ları indirmedikçe ya da piyasaya ek TL vermedikçe bi anda piyasada nasıl zibilyon TL oluşabilir. Para çarpanını değiştirecek bir unsur olmadıkça ki vatandaşın daha yüksek bir kurdan dolar alması para çarpanına ciddi bir etki yapmayabilir, bu zibilyon TL nereden gelecek?
Döviz fiyatının yükselmesi piyasadaki TL miktarını nasıl arttırıyor?
El altından lira basılıyor olabilr mi ? cmb haricinde bir yerde ?
Bence en güzeli günlük faiz işlemeli hesaplar. Bu sayede likit gibi oluyorsunuz ama hergün ciddi faiz geliri elde ediyorsunuz.
Bu alanda da en başarılısı ING şu anda. Çünkü 1 yıl hoşgeldin faizi uyguluyor. Teb, Fiba gibiler sadece 3 ay uyguluyor bunu.Sonra dramatik şekilde düşürüyorlar.
ING %14 günlük faizi ile 32 gün beklemeye gerek kalmadan hergün faizinizi hesabınıza atıyorsunuz. Domino etkisi nedeni ile de %14'ü geçiyor aslında faiz oranı.
Güncel olması da güzel. Ben %13.50 dan başlamıştım. Kendi kendine yüzde 14'e çıkarttılar mesela.