Kararnamenin altına patates muhurunu sana yaptırırlar Bosporos[emoji39]
Kararnamenin altına patates muhurunu sana yaptırırlar Bosporos[emoji39]
Karıncadan ödünç yiyecek isterim yaz ayı gelince de tekrar öderim demiş. Karıncanın kapısını çalmış. Karınca kapıyı açınca karşısında soğuktan üşümüş üstelik de aç olan ağustos böceğini görmüş.
Bir şey mi istiyorsun ağustos böceği, demiş.
Ağustos böceği karıncaya,
Karınca kardeş havalar çok soğudu ve karnımda çok aç, ancak evimde yiyecek hiç bir şey yok bana borç olarak yiyecek bir şeyler verir misin? Söz veriyorum borcumu öderim, diyen ağustos böceğine, karınca;
Neden yiyecek bir şeyin yok bütün bir yaz boyunca ne yaptın sen demiş.
Ağustos böceği oldukça utangaç bir tavırla
Başını önüne eğerek ben saz çaldım, şarkı söyledim, ancak kış için bir hazırlık yapmadım demiş. Ağustos böceğinin bu sözleri üzerine oldukça sinirlenen karınca;
Koca bir yaz şarkı söyleyip saz çalarak geçirdiysen şimdi de bol bol oyna o zaman demiş ve ağustos böceğinin suratına kapıyı kapatmış.
Hiperenflasyon, moratoryum tüm hızıyla otobanda.!!!
Kendime masallar.!!
Masallar dünyası.!!!
Reuters haberlerine göre, Lübnan’da hükümet, döviz krizinden çıkış planı olarak %93 devalüasyon (neredeyse kur 2 katına çıkacak) yapmak suretiyle bankacılık sektöründeki 104 milyar dolar tutarında döviz mevduatın %75‘ini yerli paraya çevrilecek ve mevduat sahiplerine ödemeler 15 yılda tamamlanacak.
Yetkililer, planın sisteme vereceği zararı 69 milyar dolar olarak öngörüyor.
Dünya Bankası, Lübnan krizini dünya tarihinin en büyük bunalımlarından biri olarak nitelendirdi.
Mevduat sahipleri, Ekim 2019’dan bu yana ABD doları hesaplarından büyük ölçüde donduruldu ve bu süre zarfında Lübnan poundu değerinin %90’ından fazlasını kaybetti.
Lübnan, krizden çıkış yolunu belirlemenin tek yolu olarak görülen bir IMF kurtarma paketini üzere görüşmelere geçen hafta başladı.
1850’den beri yaşanan üç büyük krizden biri
Dünya bankasının ekonomik izleme raporuna göre Lübnan, ekonomi tarihinin en ciddi krizlerinden biriyle karşı karşıya. 2019’dan beri %58,1 daralma yaşayan ülke ekonomisinde, Lübnan lirasının dolara karşı değer kaybı kasım itibariyle %221’e ulaştı. Bu durumun sonucu olarak Lübnan’ın ulusal parası Haziran 2021’de içeride %173 değer kaybetti.
Kendime masallar.!!
Masallar dünyası.!!!!
2023 te yeni hükümet IMF ye giderse, IMF (şu anki) 1.2 trilyonluk TL lik dolara endexli KKM konusunda ne şart öne sürebilir?
Teorik olarak sizin MB nız eksi 65 milyarda, bunun üstüne bugünki kurla artı 65 milyar dolarlık vade sonu KKM bulmanız gerek.
Biz size hangi boyutta kredi açacağız ki sizin yıllık borç-ihracat dengenizden eksik kalan (cari açık) en az 40 milyarı da ekleyip düze çıkaracağız dese ne cevap vereceğiz...
Yani bir yıl içinde ekonominin sağlıklı işleyebilmesi için 65+65+40=180 milyar dolar mı gerekiyor? Ben mi yanlış hesaplıyorum.
Aslında Türkiyeden kaçan yabancı yatırımcıdan çok belki Lübnan örneğinden etkilenen ve paralarını yurt dışına kaçıran büyük yerli yatırımcılar vardır tahmin ederim.
Seçim sonrası normal ekonomi politikaları ile gelecek güvenle yabancı + kaçan yerliler geri gelse enflasyon ve dolarda stabilite sağlanabilir.
Ancak yeni hükümetin popülist uygulamaları bırakıp ücret sabitleme, seçim öncesi fazladan alınanlar için işten çıkarma, bir çok kalemde KDV ve ÖTV yi artırma, hastane, köprü, yol gibi yap-işlet-devret ödemelerini erteleme, mültecileri Esatla anlaşarak gönderme, Afganlıları-Iraklıları-Afrikalılara sınırlarını kapatmak gibi radikal işler yapması lazım.
451 milyar dolar dış borç faizi yıllık.!!!
Sadece Dış borçların faizi
Yaklaşık şuan yıllık ~ 45 milyar dolar faiz.!!
Fed faiz arttırdıkça maliyet dahada artacak.!!!
Hangi ihracatla bu borçlar ödenir.????
İhracatın kg prim fiatı 63 cent/ dolar.!!!
Her 100 birim ihracat için %70 birim ithal girdi ile mi????
Tüm türizm geliri faize bile yetmez.!!!
Bu yolun sonu moratoryum.!!!
Halk dahada fakirleşecek.!!!
Zengin ile makas dahada açılacak.!!
Fırtınalı günler daha yeni başlayacak.!!!
Döviz mevduat hesaplarına eninde sonunda el koyacaklar.!!!
https://i.pinimg.com/originals/4e/5c...16115f6abf.jpg
Kendime masallar.!!
Masallar dünyası.!!!