Originally Posted by
deniz43
Doğru.Resesyon dönemlerinde şirketlerin üretim ve satışları azalır,işsizlik oranı artar,şirketlerin karları azalır ve dolayısıyla hisse senetleri borsaları da düşerler.
Powell'ın dün Ohio'dan Cumhuriyetçi Temsilciler Meclisi üyesi Anthony Gonzales 'in sorusuna verdiği cevapta,yüksek enflasyona rağmen,yıl sonuna kadar kabaca 6 ay daha verilerin olumluya dönmesi için kendilerine zaman tanıdıkları ve bu süre içinde mevcut para politikalarını -olağanüstü bir gelişme olmadıkça- sürdürmeye devam edecekleri izlenimi aldım.(Powell bugün de Senato'da konuşacak.)
Bu durumda benim projeksiyonum ,bu ay sonunda "kira tahliyesi moratoryumu'nun sona ermesiyle yılın son 4 ayında enflasyon sepetinde %23.7 gibi büyük ağırlığı olan kira fiyatlarının yüksek oranlarda artarak yılın son 4 ayında enflasyonun yükselişine liderlik yapması, Birleşmiş Milletler gıda ve tarım örgütü FAO'ya göre, küresel ölçekte gıda fiyatlarındaki yıllık artış %40'a yaklaşmasına rağmen henüz hareketlenmeye başlayan gıda fiyatlarının da enflasyon oranındaki yükselişe katkı vermesi(aylık %0.8 artış)(Seçilmiş gıda fiyatlarında aylık fiyat artışları:dana ve sığır eti %5.3,domuz eti %4.0 ,balık ve deniz ürünleri %1.6,(gıda'nın enflasyon sepetinde ağırlığı %13.87)bu suretle ABD'de enflasyonun yılı %7'nin üzerinde bir artış ile kapatması şeklinde.Eğer Fed yıl sonuna kadar beklerse,para politikalarındaki değişikliklerin etkisinin de gecikmeli etkisi olduğu dikkate alınırsa,Fed'in enflasyonun önünü kesmek için hem çok sert bir faiz artışı yapması(cari enflasyon oranının üstünde), hem de bilançosunu küçültme programı uygulamaya başlaması ve para arzını azaltması gerekir(Karar almakta gecikmenin yüksek maliyetini üstlenmek zorunda kalacak.).Bu da ABD ekonomisini resesyona sokar.