Bol kazançlar alicemal, eline sağlık.
Printable View
Bol kazançlar alicemal, eline sağlık.
abigailCat sağol, şans getirdin, umarım seninde şansın bol olur.
---
Bugün beklediğimden iyi geçti. 1400 de epey oyalanırız sanıyordum. Çabuk geçti.
Kapanışa bakarsak, yarın hafif yukarı veya yatay seyredecek. 1400 üzerinde kalmasını bekliyorum.
Batı borsalarına bakarsa, mutasyonu sadece 1 gün kafaya taktılar. Devletin basıp dağıttığı bedava para içinde yüzüyorlar çünki. abd bildiin maymundu, avrupadada maymun genleri depreşti.
Bir kez kasayı açtınmı, bir daha kapatamazsın. Hep isterler. Koltukta kalmak içinde hayır diyemezsin. Demokrasilerde böyle. Har vurup harman savuran ve ülkenin geleceğini şimdiden harcayan siyasiye karşı, devleti koruyacak mekanizma yok.
Partinin biri beş verecem der, diğeri 10 verecem der. Kendi cebinden vermiyor, 10 da der, 30 da der.
10 verecem diyen başa geçer. 10 verecem diyenin karakteri bozuktur, yoksa 10 verecem demez gerçekçi konuşurdu. Bozuk karakterli 10 verecem diyen, başa geçince 20 kendi cebine 10 size olmak üzere işe başlar. 10 verecem dediği için karakteri bozuk adamı seçtin çünki. 10 da sana verdiği için, 20 kendine almasına ses çıkarmazsın. "Çalışıyorda çalıyor." diyerek, tek tük kalmış mantıklı beyinlerden duman çıkarttırırsın.
Geleceği yediğinin bilincinde değilsindir. Siyasi kendi cebine attığı 20 yi yurt dışına çıkarır. Çıkardığı trilyonlar bu ülkenin gelecek nesillerinin rızkıdır. Senin yüzünden gelecek nesillerin ebesi bellenir.
40 sene sonra verecek bişey kalmayınca ülke batar. Torunlarınız mezarınızın başına gelip size lanet okur, ve mezarınıza işerler.
Şaka şaka. Mezarınıza işemezler.
10 verecem diyene oy atanın kafada çalışmıyordur. kafası çalışmayanın torununun kafada basmaz. hali ile dedesinin seçimleri yüzünden süründüğünü bilmez. gelir dede mezarına çiçek koyar. "Oolum, o mezara işemen lazım, naaapıyın sen" diyenede deli gözü ile bakarlar. Üzülmeyin yani. Torununuz hiç bir zaman gerçeği bilmeyecek.
Yaw ne dedesi ne torun. Ben başka şey yazıyordum.
Baştan başlayayım.
abigailCat sağol, şans getirdin, umarım seninde şansın bol olur.
---
Bugün beklediğimden iyi geçti. 1400 de epey oyalanırız sanıyordum. Çabuk geçti.
Kapanışa bakarsak, yarın hafif yukarı veya yatay seyredecek. 1400 üzerinde kalmasını bekliyorum.
Yarın hafif yukarı yada yatay seyrederiz. 1400 altını yarın beklemiyorum.
Sonraki günde MB faiz kararı var.
---
Ons altında 1 parti short ile düşüşü seyrediyorum. Fazla düşmedi. trump ın onayı bekleniyor olabilir. Sonra düşmeye devam etmesi normal olur. Eğer yükselirse bir parti daha short alabilirim. Ne kadar yükseleceğine bağlı. Tabi birde trump ın ne zaman onaylayacağını bilmem lazım. Kongre geçişini bizim medya anında vermedi. Ertesi gün haberim oldu.
---
USDTRY, önceki yazıdada belirttiğim gibi yönünü MB faiz kararı belirleyecek.
Hisse viop a ilave olarak ONS altına geçtikten beridir 86 gün geçti. Ons altına geçtikten sonra "tamam viop oynamayı öğrendim" demiştim.(tabi henüz ciddi bir realizasyon yada kriz ortamına girmedim. Onlarıda başarı ile atlatırsam, ası o zaman "tamam oynamayı öğrendim demem lazım.")
viop oynamayı öğrenmek, mart ayında kaybettiğim büyük miktardan çok daha önemliydi. Oynamayı biliyorsan, nasıl olsa o zararı çıkarır, kâra da geçersin değilmi.? Önün açık olur.
85 günde(dün) sermayeyi üçe katladım. Benim açımdan iyi haber tabiki. Hâlâ mart ayındaki zararı çıkaramadığımdan, en ufak bir sevinç duymuyorum. Ama kâr hariç ana para zararımı çıkarmama az kaldı.
---
BIST hisse tahminlerimiz doğrultusunda ilerliyor. Asıl çözülmesi gereken problem, faiz arttıktan sonra.!
Faizin piyasanın beklediği ölçüde 150 puan arttığını düşünelim.
Sonra.?
O kısım biraz karışık.
KISA VADE pek beklenti kalmıyor.
Onuda perşembe günü düşünelim.
---
ONS altını karıştırdılar. trump onaylayacaktı, beklenti bitecekti, realizasyon olacak altın biraz düşecekti, bende kazancı cebe indirecektim.
Ama trump "acele çıkarın" dedikten sonra, paket çıktı ve "niye çıkardınız" demeye başladı. Kişi başı 600 USD yardım baştan beri belliydi, yeni bişey değildi. "Niye 600 USD yardım yazdınızda 2000 USD yazmadınız" demeye başladı.
Deli'ye bu kadar güven oluyor.
ons da ne olacak şu an bende şaşkınım. Avrupa seansı açılınca durum belki netleşebilir.
---
USDTRY faiz kararını bekliyor. Dünde yazdığım gibi tutuyorlar. Faiz kararına göre şekillenecek.
TV de sürekli devletin reklamları var. TV kanallarına milyonlar verip yayınlatıyor. Kanalları paraya boğuyorlar.
Peki ne sonuç alıyor.?
Az önce sigaranın kötülüğünü anlatan reklam vardı. "İçmeyin" diyor.
Bu reklamların zerre etkisi olmuyor.
Neyin etkisi oluyor söyleyeyimmi.?
Eğitimin.
Ağır eğitim beyni geliştiriyor ve gelişen beyin sigara, aşırı alkol gibi alışkanlıklardan uzak tutuyor.
TR deki çok Zor kazanılan üniversitelerin mezunlarına bakın. O üniversiteleri kazanabilmek için ana karnından itibaren çocukların beynini çalıştırıyor aileler. Şaka söylemiyorum, eğitim anne karnında başlıyor. Hamile annenin fetüsüne, kitap okuyanı var, müzik dinleteni var. İlk okula başlamadan yabancı dil öğrenen ve matematik öğrenenler var.
Sonra üniversite sınavlarına kadar tüm hayatları çalışmakla geçen öğrenciler var. Tabi kendileri farkında değildir, o ortamda doğdukları için hayatın bundan ibaret olduğunu sanıp normal algılarlar.
Netçede beyin aşırı gelişince, yanlış olabilecek şeylerden GENELDE uzak duruluyor.
Benim iş hayatım hep yerli ve yabancı yüksek eğitim almış insanlarla oldu. Kadın veya erkek tek sigara tiryakisi hatırlamıyorum. İş yerinde içen yoktu, iş sonrasıda arkadaşlarımdan tiryaki yoktu. Ölçülü alkol hepimiz alırdık, sigara içip kendini, arkadaşlarını, ailesini, doğacak çocuklarını zehirleyen yoktu.
Bir araştırma yapılsa, ağır eğitim almışlarla, imam hatip mezunları arasında, kim çok sigara tüketiyor.
Eminim imam hatipliler açık ara farkla önde giderler. Tabi bu sadece kendi gözlemim, gerçeği bilmiyorum.
Neticede halkın vegilerini TV kanallarına aktaracağına, eğitim sistemini bozmayı bırak.
Üniversiteler rektör olarak atadığı insanlar, üniversite öğrencilerinden nefret ediyorlar. kendileri ingilizlerin uydurduğu selefi vahabi islam dinine inanıyorlar çünki.
Eğitim sistemimizi düzeltmek, sigara tiryakiliğini hızlı şekilde düşürmek için yeterli.
Bunun yan etkisi var.
Eğitim sistemi düzelince, iyi eğitilen beyinler, hırsızlara oy vermeyi bırakırlar. Düzgün partiler ortaya çıkar ve ülke gelişir kalkınır. Adaletsizlik, yolsuzluk biter. halk eşit şartlarda rahat ve sağlıklı yaşar. Gruplar arası nefret biter. Sağdaki soldaki ülkelere saldırmamız sonlanır. herkes refeha kavuşur. Bu tür ülkeler bakınca gençlerde uyuşturucu ve eşcinsel yaşama oranı artıyor. Anormal hayat başlıyor. İntiharlar açlıktan umutsuzluktan değil amaçsızlıktan oluyor.
Hali ile çok fazla eğitmekte maymun toplumuna yaramıyor. Keçi olsanız sorun değildi.
Evet, çözüm üretemedim.
Bu düzen devam etsin en iyisi. %20 soysun, %80 soyulsun. Oran ideal görünüyor.
Ons altında kafam karıştı. 1 parti shortla duruyorum.
Avrupa seansı açılınca bir miktar alış geldi.
Şimdilik ons altını beklemeye alayım, gelişmeleri izleyeyim.
Shortlar dursun. Bir kaç gün içinde kafam netleşir. trump ın paketi red edeceği hiç hesapta yoktu. Paket red den sonra, tekrar trumpın önüne gelmesi ne kadar sürecek bilmiyorum. Üstelik trumpın beklentileri karşılanacakmı.?
biden dün, daha büyük bir paketten de bahsetmiş.
Dediğim gibi batı da paket hazırlıklarının sonu gelmiyor.
ONS dada gün içi manipulasyon olabileceğini bugün öğrenmiş oldum.
trump ın paketi red etmesi, normalde ons short çular için iyi bir haber. Normalde endeksin kırmızıya bürünmesi gerekirdi.
Ancak avrupa seansı açılınca endeksi yeşil barlarla biraz yukarı taşıdılar.
Sonra daha uzun yeşil barlarla daha yukarı taşıdılar. Ben bu arada shortları kapadım. "Belliki avrupalılar durumu pozitif algıladı, daha yukarıda yeniden shortlarım" dedim. tamamen amatör tuzağına düştüm. temel veri yönün aşağı olduğunu gösteriyordu. Ekran takip etmem, beni keçilikten maymunluğa döndürdü. abigail hariç sizden biri oldum.
Benim gibi düşünen onbinlerce kişi olmalıki, ben kapadıktan bir müddet sonra kırmızı uzun barlarla normal yola girdi.
Demekki, ons altındaki manipulatörlerin, gün içi endeksi belli yöne sürebilecek güçleri var.
ons altın tahtasındaki Piyasa yapıcılar, bu kadarına izin veriyor olmalılar. Sadece binde 4 yukarı taşımaları yetti.
Bu bana ders olmalı. Ons altındada gün içi manipulasyon var. Unutma bunu.(Avrupa seansı)
BIST de ise manipulatörler endeksi, en dip görünen yerden %10 un bile aşağısına sürüyorlar ve piyasa yapıcı 3 banka hiç ses çıkarmıyor. tam talan ülkelerine özgü bir davranış.
Belkide o manipulasyonu yapanlar, piyasa yapıcı o üç bankadır. Bunu ben bilemem.
Bugün yoldayım. 2 şeritli yoğun yolda 1 şeridi flaşörleri yakarak odun kafalı birileri kapamış. Tek şeride düşen yolda Arabalar kuyruk olmuş. Baktım kuyrukta bir trafik polisi arabası. Dikkat ettim yolu kapayana ceza kesecekmi diye.
Kesmedi.
Sıradan bir vatandaş gibi geçti gitti.
Bu adamların aldığı para haram. Bu adamları eğiten kurumun öğretmenlerinin yöneticilerinin aldığı para haram. Bomboş bölünmüş yolda, 70 km hız sınırı olan yerde bana 78 le gidiyorum diye tuzak kurup ceza yazan adamlar bunlar. Yolun başında 90 km hız sınırı yazıyor, ona güvenerek gidiyorsun, bir yerde 70 km ye düşürmüşler göremiyorsun. Yokuş aşağı giderken bir yerde tuzak kurmuş olan bu trafik polislerinin kucağına düşüyorsun.
Az gelişmiş ülkede normal durum bunlar. 78 ile bom boş bölünmüş yolda ceza yersin. 90 km tabelası varken.
Ülkenin geneli ile kıyaslayınca normal bir durum.
Sonuca gelirsem.
ons altın tahtasında hala öğrenme durumundayım. Gün içi kısa süreli manipulasyon yapılabildiğini öğrenmiş oldum. (Avrupa seansı)
Küçük bir kazançla ons shortları kapadım. Haftalar boyu yaptığım planlar hüsranla sonuçlandı.
Çook ilginç.
ONS altın piyasasında hala öğrenciyim.
abd piyasası açılıncada yeşil barlar uzadı.
Peki hareketin sebebi ne.? biden ın konuşmasımı?, paket ortadan kalkınca Paritemi? Başka birşeymi.?
Hareketi anlamalı ve ona göre pozisyon almalıyım.
Bir önceki yazımdaki manipulasyon çıkarmam hatalı gibi görünüyor. :Sad:
Bugünü hafif artarak kapadık. Yarında böyle olacak gibi görünüyor.
Mutasyonun başladığı batı avrupaya bakarsak onlardada yeşil renkler hakim.
Yarın büyük gün. Saat 14:00 de MB faiz kararı var. Yerli yatırımcılar 1.50 bekliyor, yabancı oyuncular 2.0 "istiyor".
Önceki aya ve tayyipin 180 derece dönüşüne bakarsak yarın faiz artacak. herhalde 125 veya 150 artar.
Asıl önemli olan ondan sonrası.
KISA VADE beklentimiz kalmadı gibi.
Faiz beklentisi bitecek.
Bilançolar desen Şubat 2021 e kadar işler kötü gidecek hali ile 4. çeyrek ve 1. çeyrek pekde iyi gelmeyecek.
Bu durumda ciddi bir realizasyon gelirmi.?
Diğer yanda ise, her ay borsaya yeni para getiren onbinlerce oyuncu var. yabancılar da bankalara girmeye başladı. Bankaların gideceği %20 kadar var. Realizasyon için hala erken olabilir.
Karışık bir durum.
---
ons sanırım biden ın "daha büyük paket planlıyorum" lafına yükselmiş. Şu an için ons da kararsızım. Tam ortada duruyor. Aşağıyada gidebilir, yukarıyada. Aşağı gitme ihtimali çok az daha fazla.
Yarın noel, abd ve Avrupa piyasaları bugünden kapalı. Sanıyorum yarında kapalı olacaklar.
Para piyasası elemanlarıda kayak merkezlerine, tatil yerlerine akın edecekler. Tatil için yıllık bilançolarını Aralık 15 de kapatıyorlar.
Önümüzdeki yıl ilk haftada batı borsalarında pek kimse olmuyor. Yılbaşından sonraki ikinci hafta, batıda yoğunluk başlıyor. Çalışanlar tatilden dönmüş oluyorlar.
abd (çoban) olmayınca, dünyanın geri kalanı(sürü) genelde yatay seyrediyor. Çobanın dönmesini bekliyorlar.
BIST dede bu dönem yoğunluk azalıyor. Yanlız bu sene durum farklı. Katarmıdır, fetö grubumudur, yoksa yeni giren 700bin kişi birleşip voltranımı oluşturdu bilmiyorum yabancılara direnen başka bir büyük grup var.
Peki BIST de önümüzdeki 2 hafta yabancılar pek işlem yapmazsa, BIST ne olur.?
BISTin önünde engel olan bu ana kadar hep yabancılardı. Engel kalkmış olacak. :)
Diğer yandan ise endeksin geldiği noktada hala ciddi bir realizasyon ihtimali var.
Kararsızım, bir kaç gündür idare eder miktarda x30 long kontratla devam ediyorum. MB kararınıda böyle geçireceğim.
MB kararından sonraki saatlerde ve yarın, longları kapayayımmı, artırayımmı karar vereceğim.
USDTRY short lar duruyor. Ocak vadeli shortların alış fiyatı çok yukarda. Ocak vade viop 8.15 e kadar çıktığı gün, aralık vadeyi ocak vadeye aktarmıştım. Olurda MB faiz artırmazsa, USD yükselişinde zarar yazmam ama kazanç uçmuş olur.
ONS da short kovalamaya başladım. Yanlız çoban(abd) yok, Asya ile ortadoğu başbaşa kaldık. Çoban yokken ONS da ne olur bilmiyorum.
Ana hareketi yapanlar hep Avrupa veya abd piyasasıydı.
.
200 baz puan arttı.
Geçen ay olduğu gibi bu ayda global siyonist bankaların istediği kadar faiz artırdı. Aslında MB açısından mantıklı. tayyip yabancı parayı yani siyonist parasını çekmek istediğine göre, onların isteğini yerine getirdi.
KISA VADE beklenti bitti. Şimdi ciddi bir realizasyon gelecekmi onu anlamam lazım. Bugün veya yarın longları artırabilir, yada realizasyon belirtisi görürsem kapatabilirim.
---
Doviz fiyatları ufak ufak düşmeye devam ederler.
İlginç bir gün oldu.
MB kararından önce bankaları yukarı çektiler. MB kararından sonrada bankalarda satışa geçtiler.
MB kararından önce bankaları satma planını yapmışlar. Faiz ne çıkarsa çıksın sonuç değişmeyecekti gibi görünüyor.
Bankalardan başka endeksi etkileyecek derecede satış yapan yoktu. Yabancıların, bankaları sattığını varsayarsak, noel tatili öncesi son gün ayarı yapmış olmalılar diye düşünebiliriz.
Kötü senaryo ise, endeksi tutup bankaları sattılar, yarında bankaları tutup endeksi satarlar, öbürgünde şelale düzeltme. :)
Kötü senaryonun gerçekleşeceğini sanmam. Ama tırsmamak elde değil.
Yarın bankalara satış gelmezse, noel öncesi ayar diye düşüneceğim.
Kapanış görüntüsü hem iyi hem kötüydü. Banka endeksi "yarında düşecem" diyerek kapanırken, BIST100 endeksi banka endeksine "zor düşersin" diyerek kapadı.
Longlar duruyor. Bir sürüde saçmasapan iş yaptım. MB kararı sonrası Şempanze ve Makak genlerim depreşti. Neyseki Orangutan genlerim zamanında devreye girip Şempanzeyle Makakı dövdü. :oleyo:
Yarın gözler yine banka endeksinde olacak. Hacim düşmüşmü? Hala satıyorlarmı filan.
---
ONS da noel öncesi son gün. Bugün batıda yarım günmüş yarın tatil. Batılılar tatillerini kişisel olarak uzatıp 2 hafta boyunca ortadan kayboluyorlar.
Bakalım batının tatilinde ons ne yapacak.? Tahtası açık olur herhalde. Bende ilk defa yılsonunda ons takip edeceğim.
Hep beraber öğreneceğiz.
hocam size kalırsa bittik biz :D umarız size kalmaz :D
:) :) :)
toksik,
short yada long sunda o sebeplemi bittin, yoksa memleket ve dünya hakkında anlattıklarım yüzündenmi.? :rules:
Şöyle animasyonsuz, ağzını ayırıp gülen bir emoji de yokki koyalım. Mecburen sırıtanı koyuyorum.
Her hâlukârda bittiniz olm siz.
Bugün XBANK endeksindeki hacmi merak ediyorum. Yabancılar varmı, yokmu hacimden belki anlayabilirim.
Hacim düşükse, bizdeki yabancılarda noel de demektir.
Yabancı olmayınca satış engeli kalkmış olacak mı.? Onuda göreceğiz belki.
---
ONS altın rakamı benim aracı kurumda ve ekotürk TV de 1861.10 görünüyor.
bluumbergHT dede 1883 görünüyor.
investing.com da 1879 görünüyor.
İlginç bir durum.
Bugün bankalarda hacim çok düşük. Yabancılar yoktu.
Yerli önce aldı. Yabancı satışı olmayınca yerli belkide alır götürür diye düşünmüştüm.
Sonra holding endeksi düşmeye başladı ardından bankalar.
Holding endeksinde yüksek hacimli ve sahipleri karanlık, kendi senetleriyle spekülasyon-manipulasyon yapabilecek karakterde, ahlak onur konusunda tartışılacak tipler olan gsd holding ve doğan yayın holding var. Onlar kırmızıya döndü.
Sonra genel endekste onları takip edip düştü.
Buradan şunu anladım. Yabancılar la rekabet edebilecek denli güçlü bir oyuncu yada oyuncu grubu BIST de yok.
Bu durumda kafamda soru işareti bırakansa, geçmiş haftalarda yabancılar bankaları yüksek satarken, diğer senetleri alarak endeksi tutan kimdi.? Bu durumda onlarda yabancılar oluyor. Banka satarken diğerlerini almışlardır.
Böyle bir yorum oldu ama sadece yorum. Böyledir demiyorum. Anlamaya çalışıyorum.
"Yaw ne anlayacan, çizgilere, ekrana bak al sat" la benim keçi beynim iş görmez. Mutlaka neyin üstünde olduğumu anlamam lazım.
Demekki yabancılar gelene kadar yukarı aşağı vakit geçireceğiz. Zaten günün çoğunda piyasa ekranına bakmadım.
abd de siyah insanlar ikinci üçüncü sınıf olarak muamele görürler.
1960 lara kadar kanun önünde de eşit değillerdi.
Aşağıdaki makale de, siyu kızılderililerine yapılanlar anlatılıyor ve 1971 e kadar, öldürdükleri bir kızılderili şefinin kafatasının müzede sergilendiği bilgiside yer alıyor.
1960 ve 1970 ler... uzak geçmiş değil.
Başka haberlere bakıyorsun, israil denen abd li siyonistlerin kurduğu ülke, İran bilim adamlarını öldürüyor, Suriye Filistin gibi çevre ülkelerde canı istediği zaman istediği yeri bombalayıp yok ediyor.
abd istediği ülkeye girip toplu katliamlar yapıyor, CIA tarafından desteklenen global kuruluşlar darbeler yapıyor, halkı ayaklandırıp iç savaşlar çıkartıyorlar. Tüm avrupada bu yapılanları, ciddi miktarda veya sembolik miktarda asker, silah göndererek destekliyor.
Benim 3 maymun grubundan türemişiz teorimde, avrupa ve kuzey amerika insanlarının şempanze den türemiş olduklarını söylemiştim. 3 maymun türünden en vahşisi şempanzedir. Zekidir ama zekasını katliam ve talan için kullanır.
İşte siyu katliamı dökümanteri.
https://www.aydinlik.com.tr/lincoln-...azi-226918-3#1
Aşıdan kazanılan milyarlarca dolar yüzünden, aşı bilgileri tozu dumana kattı.
İlk aşıyı Çin üretti ve kendi ülkesini aşılamaya başladı.
Sonra avrupa aşısı ortaya çıktı ve %90 başarılı dendi, derken hemen akabinden abd aşısı ortaya çıktı %95 başarılı diye açıklandı.
Avrupa bunun gerisinde kalmadı, biz tekrar baktık bizimkide %95 dedi.(rakamlar yaklaşık, aklımda kaldığı kadarı ile)
Avrupa test sonuçlarını aşıyı üreten firmalar açıkladılar.
Bu arada Çin aşısı TR, Brezilya ve venezuela gibi ülkelerde onbinlerce kişiye vuruldu, kontrolude ülkelerin kendisine bırakıldı. Yani açıklanacak rakamı ülkenin kendi sağlık sistemi açıklayacaktı, eğer çin aşı firmasından rüşvet almadılarsa, yada rakip aşı firmalarından rüşvet almadılarsa sonuç bilgisinin %100 doğru olması gerekirdi.
Avrupa ve abd de ise aşıyı üreten firmalar sonuçları açıkladılar, ne açıkladılarsa itiraz edemezsin. Doğruda açıklayabilirler yada milyarlarca doların etkisi ile yanlışta açıklayabilirler.
Klasik yöntemle üretilen çin aşısı ilk sonucunu brezilya sağlık sistemi açıkladı. %50.
Sonra TR açıkladı %91.
İnsanın kulaklarına inanası gelmiyor. Arada birkaç puan fark yok, böyle olması için TR de kedilere, brezilyada papağanlara aşı vurmuş olmaları gerekir. 2 ülkedede İnsan ırkına aşıyı vurdu isen, yaklaşık sonuç çıkması gerekir.
TR deki sonucu tek yetkili sağlık bakanı açıkladı ve net bilgi verdi, açıkladığı sonucu değiştirmedi. Brezilyada açıklanan %50 sonuç ise hala muallak. %50 üzerinde ama kaç bilmiyoruz diyorlar.
Bu durumda 2 ülkenin geçmişine bakıyoruz.
İki ülkenin devletinde yolsuzluğa pisliğe batmış siyasetçiler var. Brezilya kendi halkını en çok soyan ülkelerden. gelir dağılımı korkunç derecede bozuk.
Bizde özal ailesi ile beraber atağa kalktık, son yıllarda onlara yetiştik sayılır.Önümüzdeki 10 yıllarda onları geçeceğiz.
Yıllar önce bangladeş, malezya olma yolunda ilerliyoruz demiştim, bayağı yol kat ettik. Açlık, ümitsizlik ve işsizlikten intihar edenlerin haberleri yasaklanmamış olsa, yaptığımız hızı görürdünüz.
TR de bilgiyi açıklayan bakanın ise kendi özel hastahanesi var ve o hastahanede virus testi 850 TL ye kadar çıkmış. Adam ilk günden bu güne kadar, bir koltuk için, vakalar ve ölümler hakkında yalan söyleyen bir adam. Medya sırf TV de hergün göründüğü için bu adamı tayyipin yerine öneriyordu. Bizim siyasetçimiz böyle, medyamız böyle.
Sonuçta hem avrupa, abd aşı sonuçlarını ben inandırıcı bulmadım, hemde çin aşısı sonuçlarını.
.
İyi bir hafta diliyorum.
---
Planlarda bir değişiklik yok.
BIST hisse vadelide bir miktar longum var, geldiğimiz yüksek yer dolayısı ile uzun vade tutmamaya çalışıyorum. Kârı görünce kapatıp yeniden açmaya çalışıyorum. Tabi planlarla ile gerçekler çoğu zaman aynı olmuyor.
---
Planımın tutmadığı araç ons altın. Plan süperdi, gerçekleşiyorda ancak arada çıkan olaylar, planımın düzgün gerçekleşmesine engel oldu. paket onayı gecikti, onaylanmadan önce avrupa seansında ağır satış geldi çok düştü, derken trump onaylamam dedi, sonrada onayladı. Planımı en çok bozan avrupa seansındaki erken satış oldu. Yoksa 1900 ün epey üzerinden shortlanacaktım.
ONS da bir miktar shortlandım.
trump sürpriz yapıp paketi onaylamış. Kısa vade ons da beklenti bitti, bir miktar düşmesini bekliyorum. Yeni bir beklenti çıkana kadar düşmesi normal olurdu.
USDTRY de beklentim 7.0 idi, oraya kadar tutacağım veya yeni bir kriz TR de çıkarsa kapatırım.
Bol şans.
Asgari ücrete resmi enflasyonun epey üzerinde zam yaptı.
Bunun sebebi oy oranının çok düşmesi.
%30 lara kadar düşmüştü, Azerbaycan savaşı sonrası milli duygular kabarınca oy oranı yeniden %37 ye çıktı. Halbuki Azerbaycan savaşını tayyip kendi ailesinin IHA larını Azerbaycan a satmak için kullandı. O savaş tayyip ailesinin zenginleşmesine sebep oldu. Devletin ANKA larını satmadı, damadının IHA larını sattı. Üstelik damadın IHA larını alsın diye Azerbaycana 200 milyar TL para verdi. Kredimi hibe mi bilgi göremedim, kredi ise hangi şartlarda kredi onuda bilmiyorum.
Devletin ANKA ları satılsaydı, tayyip ailesinin serveti yerine devletin hazinesi artacaktı, üstelik ANKA ları üreten TUSAŞ, savaş tecrübesi edinip IHA larını geliştirebilecekti. Tabi halk bunu bilmediğinden, siyasi kanallarla devamlı gazı yediğinden, oy oranı yükseldi.
Emeklilerede resmi enflasyondan yüksek zam yaparsa, oy oranıda bu zamlar sebebi ile artarsa, erken seçimede gidebilir.
Muhalefetde süper çalışıyor çabalıyor ama bir türlü oy oranını artıramıyor.
En büyük eksikleri baykal dönemi ile beraber halktan uzaklaşmalaırıydı.
kılıçdaroğlu bu açığı kapamak için halka inebildiği kadar iniyor ama bir türlü oy oranı artmıyor.
Mesela yahudi sermaye temsilcisi, yağlı tabakadan bir gazeteci için 600 km yürüdü, halka yaranamadı.
Sivas katliamını tebrik eden o dönemin belediye başkanı, bu dönemin saadet partisi lideri karamollaoğlu ile yanyana fotoğraflar verdi yaranamadı.
abd de eğitildikten sonra TR ye gelip MHP yi kuran, Ecevitin belgelerine göre K.Maraş katliamında, katliamcıların tarafında görünen türkeşin eşinin ayağına gidip fotoğraflar verdi, yine kimseye yaranamadı.
pkk nın partisi hadep le işbirliği yaptı, halka yaranamadı.
Partiye sağcıları ve abd, rusya, almanya, fransanın TR yi zayıflatması amacı ile kullandığı ulus olan Ermenileri doldurdu, yine bu halka yaranamadı.
Halk için çalış çabala bir işe yaramıyor.
Daa naaapsın adam. Daha fazlada halkın ayağına inemezki.!
BIST işlem hacmine bakıyorum, 25 Aralık Noel öncesinin yarısı kadar. Yabancılar tatilde. Yılbaşından sonra pazartesi ancak dönerler.
Çoban olmayınca da söylediğim gibi hafif yukarı aşağı dolanıyoruz.
X30 vadeli Longları artırıp azaltıyorum filan bi kaç numara çekiyorum, aracı kurum kazansın.
Batı borsaları yeşil. TR CDS'ini faizi artırdık, siyoniste teslim olduk diye düşürdüler. investing sitesin de 319 görünüyor. %5 faizden önce 550 lere kadar çıkarmışlardı. Faiz artırma dışında ekonomik açıdan TR de ne değiştide CDS yarıya indi.? tek değişen, dışarıdan para getiren siyoniste %17 faiz vereceğiz. O paraya batıda %0 faiz alabiliyor. Hasta adamız diyeli 10 yıl olmuştur. Açıkça sömürge ülkesiyiz. tabi bunu bilgisize anlatamazsın. Ülkenin uçtuğunu sanır, o sırada okula gidecek olan çocuğuna vereceği harçlık parası yoktur. Yaw evinde et yok, ülkenin uçtuğunu söyleseler sana ne.?
BIST de Yarında bu güne benzer bir gün olur herhalde. Bugünki kadar yükselemeyebiliriz. Özellikle banka endeksi hacı yatmaz gibi, dönüp dolaşıp yaklaşık aynı yerde kapatıyor.
---
Ons altın önce düştü, abd piyasası açılmadan öncede avrupa piyasasında yükselttiler. Haber varmı diye sebep aradım şu ana kadar bulamadım.
Birde bluumbergin akşamki 22:00 maraba sını dinleyeyim. Oda hep aynı isimleri çağırıyor. renk yok. Kanal o kişilerden Paramı alıyor yoksa maraba nın arkadaşlarımı bilmiyorum. Onun yerinde olsam, bir tane ne söyleyeceğini bildiğim kişi çağırırdım, bir tanede yeni kişi. Yeni kişi kof çıkarsa eskisi ile 1 saati yürütürsün.
ons un 1900 ü geçebileceğini sanmıyorum. Ama Yeni bir gelişme varsa o zaman yeniden durum değerlendirmesi yaparım. Şu an için bilgim yok.
---
USDTRY de söylenecek şeyler söylendi.
---
Avrupa ülkelerinde ilk etap aşılamalar başladı. Aşı önceside kısıtlamalar sebebi ile vaka düşüşleri vardı. Aşının etkisi ile Şubat ayı sonuna doğru vakalar daha hızlı düşer ve kısıtlamalar kalkar. Şubat sonuna doğru ekonomik hareketlilik başlar.
Arkadaşlar merhaba, anlamadığım bir nokta var.Hani faizler kötüydü, enflasyonun sebebiydi? Ne oldu da 180 derece çark edildi.Doları baskiladikca ,en küçük bir olayda bu dolar olması gerekenden daha fazla tepki göstermez mi? 2 ay öncesine göre ülkede ne değişti? Hangi reformlar yapıldı? Kafamda deli sorular
adanalı cevabını bildiği soruları sorarak, uyuşmuş beyinleri gıdıklamak istemiş..
---
Para piyasasında harika gidiyorum. Bunda BIST in yükseliş trendinde olmasının payı var. Sadece kendi becerim diyemem.
Benim yeteneğimin olup olmadığı, endeks düşüşe geçtiğinde belli olacak.
Şu an ons ve USDTRY vadeliler de short dayım, X30 vadelide long dayım.
ons ve hisse vadelilerini kısa vade al sat yapıyorum. USDTRY yi orta vadeli tutuyorum.
Takip edenler zaten bunları biliyor.
Bilmediğiniz bir şey yazayım.
Milli piyangoyu üç beş ay önce demirören ve italyan bir gruba sattılar. Artık devletin değil.
demirören grubu ve İtalyanlarda, milli piyangoyu tamamen gazino ya çevirdi. Ama konumuz bu değil.
Benimde gençliğimden beridir yılbaşlarında milli piyango alma alışkanlığım var. Son 10 yılda almadım çünki bariz bir şekilde milli piyangoda sahtekarlık belirtileri vardı.
Uzun sürede sayısal loto haftada bir kez oynuyordum. Oradada soygun olduğunu öğrenince oynamayı bırakmıştım.
Demirören grubuna geçince belki bunlar en azından 1 yıl soymazlar diye yeniden düzenli oynamaya başladım.
.
2 ay önce yaptığım esas projeye ara verdim ve 1 hafta uğraşıp, "çılgın sayısal loto" programı yazdım.
çılgın sayısal loto da büyük ikramiye hakkaten çok büyük. Bugün için 94 milyon TL. %20 si vergi geriye 75 milyon kalıyor. Büyük para.
Çıkma ihtimali çok düşük olduğu için her hafta devredip duruyor. Şanslı iseniz 5 tutturabilirsiniz, hile yoksa 6 tutturmak neredeyse imkansız.
2 aydır yazdığım programla çılgın sayısal loto oynuyorum.
Haftada 3 çekiliş oluyor, her çekilişe 4 kolon oynayarak katılıyorum. Bu 4 kolonu yazdığım program dolduruyor.
Program, millipiyango sitesinden çekilişleri alıyor, analiz yapıyor, hafif bir yapay zekâ desteği ile istediğin kadar kolon oynuyor.
2 aydır her çekilişte 4 kolon oynuyorum, bugüne kadar ödediğim tüm parayı geri aldım. :oleyo: :)
Dicaksinizki "yaw amaç ödediğin parayı geri almakmı.? Hiç oynama, cebinde değişen bişey olmaz."
Yüzeysel bakınca böyle. Ancak şunu hesaba katın,
Programla oynadım 2 ayda kolonu 3 TL den 4 kolon 12 TL, ayda 12 çekiliş 12x12=144TL. 2 ayda 288 TL. ödedim.
Geri aldığım para yaklaşık 400 TL. 3 tane 3 tutturdum, bir sürüde 2.
Şimdi ben programla oynadım, 2 ay oynadım ve cebimden kuruş çıkmadı.
Bu programla oynamayan biri de 2 ay oynadı ve cebinden 288 TL çıktı.
Aramızdaki fark ne.?
Programla oynamayan 288 TL zararda. Bir kaç 2 tutturmuşsa 20 - 30 TL belki geri alır.
Programla oynayanında oynamayanında büyük ikramiye kazanma şansı eşit. Olay burada. Hiç para vermeden büyük ikramiye kazanma şansını her hafta devam ettiriyorsun.
Yani büyük ikramiye kazanma şansım var ve bedava oynuyorum. :)
Güzel değilmi.
Bugün 10 kolona çıkardım. Artık 10 kolonla 2 ay devam edeceğim. Bakalım verdiğim parayı yine geri alabilecekmiyim. :Sad:
Yazdığım program simulasyon yapma şansıda veriyor.
128 kolonla 5 aylık simulasyon yaptım.
Sonuç, verdiğim paranın üzerine 3280 TL fazla aldım, üstelik 1 kezde 5 tutturdum. 3280 TL ye ilave olarak, birde 5 tuttrana verilen ikramiyeyi alıyorsun. 5 Tuttran, kazanan sayısına göre 100 bin ile 600 bin TL arasında bir şey alıyor.
Simulasyonla gerçekler farklı tabiki, aynı sonuç çıkmayabilir. Ancak şuda varki 4 kolonla 2 aydır simulasyonla birebir aynı parayı aldım. 128 kolonla neden almayayım.?:yes: Yinede zaman lazım, göreceğiz bakalım ne olacak. 10 kolonlada simulasyona birebir aynı sonucu alırsam, 128 kolona geçerim.
Şimdilik bir kaç ay 10 kolonla devam edeyim. İşler iyi giderse yavaş yavaş kolon sayısını 128 e kadar çıkarırım.
Bu yazının yeri burasımıdır emin değilim, netçede VİOP da kısa vadede büyük para umudu veriyor, milli piyangoda.
Bol şans.
.
Ayın 25 i, yabancıların tatile çıktığı Noel için söylediğim olay bugün gerçekleşti gibi.
Yükselişe bankaları satarak sık sık engel olan yabancı çekilince, bizim manipulatör bu borsayı çıkarır demiştim.
25 inden bu güne kadar BIST düşündüğüm gibi çıktı sayılmaz. Bugün çıktı.
BIST 1,42 yükselirken, viop Şubat vade %3,75 yükseldi. Genelde tersi olur.
Açılıştan itibaren Şubat vade, hem BIST tümü geçmişti hemde Aralık vadeyi. Buda gösteriyorki, kalabalık gruplar, Aralık 2020 vadelerini Şubat 2021 e taşıdı.
Vade geçişlerinde, aktif vadenin hep yüksek kapaması, sonraki vadenin daha düşük kapamasına alışmıştım. İlk defa bugünki gibi bir şey gördüm.
viop öyle tatlı yükseldiki, canım short çekmeye başladı. Kendimi tutmasam short basacam.
---
ONS da yine paket olayı var. trump onayladı ama "600 USD yardımı 2bine çıkarın" lafını gerçekleştirmek için yeniden 2binlik paket hazırlayıp kongreye getiriyorlarmış.
Sanırım bu yeni durum, ons un düşmesine engel oldu. 600 ün 2bine çıkması ciddi bir şey değil. Eğer bilmediğim başka bir gelişme yoksa, ons altın 1900 ü KISA VADE için geçemez diye hesap yapıyorum. 1900 e yaklaşırsa shorta abanabilirim. Yükselme sebebine bağlı, gelecek haberlere bağlı.
---
Son durum,
ons ve USDTRY vadeliler de short dayım, X30 vadelide long dayım.
ons ve hisse vadelilerini kısa vade al sat yapıyorum. USDTRY yi orta vadeli tutuyorum.
Bugün kafam net değil,
Hisse tarafında Çoban(yabancılar) yokken yükseltiyorlar. KY mi coştu acaba.? :Sad:
Bugünde Şubat vade, aktif vadeden epey yüksekte duruyor. Dünki gibi coşarmı dersiniz.?
ONS tarafında paket geçti, yeni teklif vatandaşa yardım, "600 USD den 2000 USD ye çıksın" teklifi red edildi. Yinede ciddi satış yemedi. Şu an EUR/USD paritesine göre hareket ediyor olmalı.
Bugün Avrupa ve abd seanslarında satış olmazsa, short pozisyonumdan şüphe duymaya başlayacağım.
Tek emin olduğum pozisyonum USDTRY 7,94 maliyetli Aralık shortları 8.0 maliyetle Ocak vadeye çekmiştim. Pozisyonu elimde tutalı 1 ayı geçti. FULL dalsaydım iyiymiş. Ama hisse vadelidende iyi kazandım.
Son ay Bir tek ons da dikiş tutturamadım. Ons da trend yok çünki. Bir iniyor bir çıkıyor. Gün içi al sat için uygun ama SON önemli hareketler biz kapalıyken gerçekleşti.
Az miktarda hisse vadeli long. Sat al yapıyorum.
ons shortları uygun yerde kapamak için tutuyorum. Umarım bugün kazançlı kapatabilirim.
USDTRY short duracak.
Yaklaşık 3 aydır X30 vadeli ve ONS vadeli yi aynı anda oynamaya çalışıyorum.
Yaklaşık 2 aydırda bu 2 araca USDTRY yide ekleyerek 3 enstrüman ile oynamaya başlamıştım.
USDTRY ye ilk başladığımda 4-5 pozisyonda zarar yazdım. Kasım sonunda aldığım bu son short pozisyonla, USDTRY deki zararım çıktı, bir o kadarda kâra geçtim.
Toplamda, Mart ayındaki zararım hala çıkmadı ancak anapara zararımı çıkarmama çok az kaldı.
TV de bazen görüyorum, ekonomist diye çıkarılan yorumcu, yanaklar kırmızı, gözler fıldır fıldır, heyecanlı bir şekilde şakırdarken "dolar bazında bedavayız abi. Şu yıl nah şu kadardık, şimdi ise yerlerdeyiz. Olcak şey diil." diyorlar.
USD bazında bakman için birincisi istikrarlı bir paran olması gerekir.
İkincisi paranın, diğer paralara göre değeri SÜREKLİ gerçekçi olmalıdır. 2bin yılındada, bu yılda gerçek değeri göstermelidir.
Bizim sömürge paramız hangi yıl gerçek değerini gösteriyordu.?
1,2 TL ikenmi gerçek değerdeydi, 8 TL ikenmi gerçek değerdeydi.? Yoksa ikisindede gerçek değerindemiydi.?
1,2 TL değerdeyken TR deki fabrikalar kapandı, Çin den ithalatımız Sıfıra yakındı birden bire patladı. İthalat cenneti olduk.
Demekki 1,2 TL yanlıştı.
8 TL ikenmi doğruydu.?
8 TL iken bizim gayrımenkuller batı ülkelerine bedava hale geldi, tüm değerli arsalar batılılar tarafından ve arap ülkeleri tarafından kapışıldı. Ülkenin tapusu gitti. Şirketlerin kapışıldı. Batılı finans kurumları devletin basıp kendilerine verdiği trilyonlarla geldiler senin değerli herşeyini çok ucuza satın aldılar. Ucuz Otoyol f.hişesine döndün.
Geçen gün ismini ilk kez duyduğum küçük bir Türk şirketinin haberi var, onun bile sahibi İspanyol.
Demekki 8 TL de yanlıştı. Ancak akp ile gidersek 8 TL gerçek hale gelecek çünki ülkeyi yabancılar aldı, her yıl şirket kârlarını çıkardıklarını düşün.
Üzerine bizde bir miktar yabancı şirket satın aldık ancak şu fark var. Bizim iş adamı İngilterede şirket alıyor kazancını TR ye getirmiyor. İngiliz TR den şirket alıyor kârını her yıl ingiltereye götürüyor. Bu yüzden her iktidar, paranı TR ye getir kampanyası düzenliyor.
Gerçekte ise bu muhabbet kahvehane muhabbetini geçemez çünki akp döneminde hesaplama yöntemleri 50 kere değiştirildi. 2bin yılı ile bu yılı kıyaslayamaz hale geldin. Rakamlar var ama şimdiki rakamlar gerçeği yansıtmadıkları için, hesaplara güvenemezsin.
Sonuç: USD bazlı BIST endeks geçmiş, günümüz karşılaştırması gerçekçi değil.
Alicemal abi,nacizana tavsiyem yeni yıla ons da long girmen....içsel duygular diyelim....
Yaw adanalı 72 yıldır buralardayım beni tanıyamadınmı.?:28:
Bana bir şey önereceksen sebebini, sebeplerini söylemelisin.? "Şu şu ve şuradan, azıcıkta bundan sebeplerle ons yükselecek" demelisin.
Sebep söyle, "doğru yaw" diyeyim, ons shortları kapayayım.
Şu an ons altın yeşil uzunları yakmış 1900 kavşağına doğru ilerliyor. Sen bu yeşile güvenerek short kapat dedin sanırım. Bense az önce 1886 ve 87 den shortlara ilave yaptım.
1900 ü geçerse kapatacağım.
Neyse önerin için teşekkür ederim. Buralarda bir tek sen kaldın senide küstürmeyelim. :p
Yıl sonu olduğu için para piyasalarında hareketler pek normal değil.
BIST hissede de söyleyebileceğim bir şey yok. Bu hareketleri anlamlandırmak zor. Ana sebep tayyibin yeniden yüzünü batıya dönmesi, bu durumda arkası doğuda kalıyor. Fazla Parada batıda hali ile, batılı yabancı geri döndü. Diğer önemli konu çok fazla yeni oyuncunun girmesi. Umarım sonu hayırlı olur bu yeni girenlerin.
Tr verileri hala iyi gelmeye devam ediyor. bankalar geçen yıl aynı döneme göre aralıkta kârlarını %23 gibi anormal bir miktarda artırmışlar. FED gibi bizdede ankalara para yığsalar kazancı normal sayacağımda, pandemide bu bereket nereden.?
Yaz aylarında araba ve inşaat satışları çok artmıştı, onun etkisi devam ediyor olmalı.
---
Ons da kısa vade beklenti kalmadı demiştim. Ocak sonu biden abd yi devir alıyor yeni pakete girişir mutlaka. Ancak o döneme kadar kısa vade 1800 lere doğru bir hareket bekliyorum.
Aracı kurumlar dan bazıları haftalardır 1550 - 1600 filan diyorlar. Oralara inanasım gelmiyor. Sebebi ise her ay FED 120 milyar USD, ECB(Avrupa Merkez Bankası) ise 60 milyar avro parayı finans sistemine dağıtıyor "tıksırıncaya, aksırıncaya kadar yiyn" diyor. Adanalıya nispet sebep yazdım. :)
Şu an neden yükseliyor. EUR/USD paritesi ile olsa gerek. İşlerine gelirse pariteye dayıyorlar. Parite ise anlamsısca avro lehine değişiyor. Son PMI lara bakıyorum, durum abd lehine.
Üstelik yeni paketle alt gelir grubuna para dağıttılar, bu para 1 veya 2 ay abd verilerini daha yukarı taşıyacak. Alt gelir grubuna verilen para direk ekonomiye giriyor, üst gelir grubuna dağıtılan ise bankalarda stoklanıp halka yük oluyor.
---
USDTRY de tepki geldi. Son derece doğal, 20 günde 8.0 TL lerden buraya geldi.
Tepki abartılıp 7.50 lere dayanırsa shortlara takviye yaparım diye düşünüyorum. O esnada korkutmuşlarsa takviye yapmayabilirimde. :) Hala amatör davranışlarım var çünki. Bugün yine hisse vadelide çok aptalca hareketler yaptım.
.
Yılın son işlem günü.
Bir dahaki işlem pazartesi günü olacak. yabancılarda dönmüş olur herhalde.
Aslında dünki işlem hacmi, yabancılarında olduğu günlerdeki kadar vardı. Yerli dün gaza geldi gibi. Pazartesi günü yabancı döndüğünde, "bankaları niye yükselttiniz lam" deyip yerlinin gazını almaz umarım.
Çok az BIST hisse vadeli long var elimde. Hisse vadelide Büyük pozisyon tutmuyorum. Son haftalarda tuttuğum ana pozisyon USDTRY short.
Ons da Aralık vade shortları, Şubat 2021 vadeye aktarmaya çalışıyorum. Olabildiğince yüksekten aktarmaya çalışacağım. Aralık vade maliyetim 1880 in üzerindeydi. Ons andeksi, son tepesi 1907 yi geçerse short pozisyonu kaparım.
ons da detay verebiliyorum, seviye verebiliyorum. Hisse ve USDTRY vadelilerde detay veremiyorum. Piyasa çok sığ, çok rezil bir para piyasamız var. Ahlak yapımız o kadar kötüleştiki, toplumsal olarak "çalıyor ama çalışıyor" diyebilecek kadar seviyemizi düşürmüşüz.
Orman kanunları işliyor. Aynı adamlar on yıllardır manipulasyon yapıyorlar. BIST yönetimleri Ahlaklı ve kapasiteli olsaydı, bir kez manipulasyon yapan, bir daha belini doğrultamazdı. Doğduğuna pişman olur, para piyasası denince kaçardı. İngiltere piyasasında KKTC li iş adamı 30 milyon USDlik(yada sterlin emin değilim) şaibeli işlem yapıyor, adamın hayatını kaydırıp hapse atıyorlar. Dev holdingi Poly Peck i batırıyorlar. Bugünki Vestel, Poly Peckin parçası. Elinden yahudiler aldılar. Tabi bu olay daha çok siyasiydi, KKTC nin zaten kalkınmasını istemiyorlardı, ellerine fırsat geçmiş oldu. Hong Kong la ilgili örneğide bir kaç kez yazmıştım.
Bugün bankacılık endeksine bakarken, bir şey fark ettim.
25 Aralık öncesi, bankacılık endeksini kontrol edenler yabancılardı. Yabancılar banka endeksine dahil olan bankaları sattıklarında endeks düşüyor, aldıklarında yükseliyordu. Geri kalan herkeste bankacılık endeksine odaklanmıştı. Yabancılar bankacılık sektöründe büyük ağırlıkta olduğu için su sonucu çıkarabiliriz. Yabancılar satınca millet hurraaa herşeyi satıyor, alınca alıyorlardı. GENELDE böyleydi.
İmdi, yabancılar 25 aralıkta tatile çıktı. Pazartesi ye kadarda dönmeyecekler.
25 aralıkta ve sonraki günler, bankacılık endeksinde işlem hacminin yarıya düşmesi bunu gösteriyor. Tüm BISTin hacminin %70 ininden fazlasını yerliler yaptığından, yabancı çekilince yarıya düşmesi, yabancıların gittiğini gösterir.
Aradan bir kaç gün geçince gördümki, meydan boşalınca yerlinin güveni gelmeye başladı. Daha çok hacimden ve önceki korkusuzca yükselişten bu anlaşılıyor. Bugünki korku, bir sonraki işlem gününde yabancıların dönecek olmasından kaynaklanıyor olmalı. Patron korkusu.
İmdi gözlemi bırakıp, analize geçelim.
Bugün bankacılık endeksi düştü, diğer endeksler düştü, bankacılık yükseldi, diğer endeksler yükseldi.
"Yaw, hani yabancı satarken satıyordun, alırken alıyordun. Yabancı yoook, ne halt yemeye bankacılık endeksini takip ediyorsun. Satan yabancı, alan yabancı değilki.?"
İmdi vurucu noktaya gelelim.
Bu yazacaklarımı hiç bir yerde bulamazsınız, belki himalayaların en sivri tepesine çıkıp atlayınca aydınlanabilirsiniz, yada 127 milyon USD ye bu işi çözerim. Du yaw, bedava anlatıyorum. froyd gibi ibrani yahudiler, benim gibi nirvanaya erenlerin bilgilerini derleyip toplayıp pazarlıyorlar. Büyük ün, şan şöhret yapıyorlar. Aynştayn aynı, nivton aynı.
İmdi,
Buradaki olayı anlatabilmek için daha basit örneklere geçeyim. Yabancı yokken neden bankacılık endeksi sürünün lideri oldu.
Sürü lideri, bankacılık endeksini kullanan yabancılardı. Yabancılar sanayi endeksini kullansalardı sürü sanayi endeksini takip edecekti. Jön olan endeks değil yabancılar. Endeks sadece ARAÇ. Ama yabancı gittiiii. Jön gitti.
Endeksi sopa olarak düşünün, sopayı ele geçireni, ilkel sürü, lider olarak görmeye başladı. :kahkah:
İmdi diğer örneklerle dahada anlaşılır yapalım. Bu yazıyı copy yalayıp saklayın. Derslerde okutulmaz, bir yerde bulamazsınız. 30 yaşında Nirvanaya ermiş efsane keçi ürünü. Sahibinden.
İlkel davranış: Grupta bir kişi bir yerden sopa bulur. Sopa kullanarak bir kaç kişiyi hırpaladıktan sonra grubun lideri olur. İlkel canlı sopaya bakar ve şunu anlar; O sopa, bir kişinin lider olmasına sebep olmuştur.
İlerde bir gün o sopa başkasının eline geçer ve o lider olur. Artık sopa liderlik semboludur. Sopayı tutan değil sopa ilahlaşmıştır. Sopaya ilahi özellikler eklenir ve dilden dile yayılır.
"Sopa yoldaşını kendi seçer."
"Sopa toplumu yola koymak için gelmiştir."
"Sopa tanrıların gücüne sahiptir."
"Sopa yı tanımayanlar bir gün onun gazabına uğrarlar."
Sopayı tutan kişi, sopayı kullanarak insanları döven kişi yok farz edilir. Döven, can acıtan, insanları yola getiren, düzeni sağlayan sopa dır. Can acıtan, düzeni sağlayan, sopa ile vuran kişi değildir, bizzat sopa dır.
İlkel canlı, sopa ve sopayı tutan kişi arasındaki bağlantıyı kavrayamaz. Olaylar, nesneler arası bağ kuramaz. Ne kadar ilkelse, o kadar gerçekten uzaklaşır.(Bursa'lı badeci imama ailesini ve kendini badelettiren kalabalığı düşünün. Yada düşünmeyin mide kalkıyor.)
Dinlerdede kitaplar ilahlaştırılmıştır. O din kitabının içini dolduran değil, kitabın kendisi ilahtır. Tanrıdan geldiği söylenen Kitab'a sahip olan kişi, tanrıların gücüne ulaşmıştır. Kitap elinde tutuyorsan, sen ilahsın. Kitap kimde ise artık o ilah. Kitapta ne yazdığı önemli değildir, o kitabı tutan kişi önemlidir.
Laik kesimdede Atatürkün yaptıkları değil, ismi ve nesnesi ilahlaştırılmıştır. Sabah akşam Atatürkçüyüm denir, ama Atatürkün yaptıklarının tam tersi yapılır. Gider abd ye biat edilir. Devlet, belediyeler eli ile çalışan halk soyulur.
Dinci kesimde ise içinde yazan değil kitap ilahlaştırıldığı için, Kitabın Türkçe okunması istenmez. Kitapta ne olduğu bilinsin istenmez. Kitabı tutan kişiye ilah gözü ile bakılması istenir. Bu sayede kitabı tutan kişi, kitapta yazanları değil kendi çıkarlarını gerçekleştirebilir.
Din kitabı tutarak ilkel canlıları yönetmekle, sopa tutarak ilkel canlıları yönetmek arasında fark yoktur.
İlkel canlılardaki bağ kuramama özelliği, kötü insanlar tarafından dinler aracılığı ile kullanılır.
Arabistanda kendi dili ile okunuyor. Arap erkeği, kadını, din kitabında söyleneni, ezan da söyleneni, yazanı anlıyor. Ama Türk halkı anlasın istenmiyor. Kitabı elinde tutan ne söylerse, o doğru kabul edilsin isteniyor.
Kuran Türkçe okunmasın diyenler sizin dostunuz değildir.
Geçen gün çokça eleştirdiğim haberTürk ün yazarlarından biri, çoğ ağır yazı yazmış. Vay efenim İstanbul Belediyesi neden Semah törenini Türkçe Kuran okuyarak gerçekleştirmiş miş. Yüzlerce cümle yazmış, tüm yazıyı okudum, tek sebep söyleyememiş. BOMBOŞ bir yazı. Arapça okunsun, sebep.? Yok.
Ki bu kişi, medeni modern denen kesimin takip ettiği bilim adamı görünümlü bir tip. TV de göründüğü ilk andan beri sevememiştim kendisini. Seveni takip edeni çok. neydi adı yaw, bakıp geleyim. murat bardakçı.
Şubat 2020 de viopa geçtiğimden beri bu tür üretkenliğim olmamıştı. viop hayattan kopardı resmen.
Yukarıdaki yazının başlığı, "ilkelsiniz olm siz" olacak.:p
.
Bugünlerde biraz gevşedim. Ekonomik aktiviteyi 1 ay öncesinde olduğu kadar kapsamlı takip etmiyorum.
Böyle rahat davrandığım dönemlerde hep büyük zararlar yazmışımdır. Para piyasalarında oynuyorsan, gevşemek yaramıyor.
BIST hisse endekste pek tahmin yapamaz hale geldim. Hem gevşediğim için, hemde endeks düzeltme yapmadan rekorlar kırdığı için.
Pazartesi ne olacak hiç bir fikrim yok. Grafikte önceki yılbaşlarına baktım. Bazı yıllar, yıl başından sonraki ilk 3-5 günlük satış olmuş sonra toparlamış. Böyle olur demiyorum. Geçmişte bazı yıllar böyle olmuş.
---
Ons da adanalı nın hissi mi gerçekleşecek, benim tahminimmi gerçekleşecek.
Bugün Asya seansında sattılar, Avrupa açılınca almaya başladılar. Bugün Avrupada Almanya ve batıda abd para piyasaları kapalı. onsu fransa ve ingilteremi yükseltti.? :) Birileri yükseltti. Aralık vade shortları Şubat vade ye taşımayı tamamladım. Maliyet 1900 e yakın oldu.
Pazartesi günü avrupa seansında ons endeks 1907 üzerinde ve devam edecem görüntüsü veriyorsa, pozisyonu kapatırım. 1907 de hem uzun vade trend üst bant'ı hem son tepe sınırı, hemde FB kuruluşu var. :)
---
Bugün ons ve usdtry yükseldi. BIST önceki günler yükselmişti. Bilanço görünümü ile ilgili bi numaralar olabilir. Bugün yılsonu bilançoları kapanıyor olsa gerek.
Mutlu bir yıl dilerim. :party:
Umarım 2021 de her şey gönlünüzce olur. :)
https://cache.desktopnexus.com/thumb...gthumbnail.jpg
Vay canına, yeni yıla kötü girdim.
ons altın gece 02:00 de yukarı doğru uzun yeşil barı açmış.
Gece 02:00 de hangi piyasa açıldıda bu kadar cesaretli bir işe girişti.? Avustralyamı.? Hawai yerlilerimi.?
abd ve Avrupa robotlarımı?.
Asya piyasası 03:00 den sonra açılıyor. Zaten agresif bir harekette yapmıyorlardı, avrupa ve abd nin açılmasını bekliyorlardı.
Batının Robot denen yapay zekâ yazılımları olsa gerek.
adanalı'nın hissi doğru çıktı. Sebep yazmadığı için tebrik etmiyoruz tabiki. Sebep yazmaya teşvik edelim.
usdtry short ve hisse long vadelilerden bugün kazandığımı ons altın götürdü. Zararına kapadım ve hala neden zarar ettiğimi bilmiyorum. parite diyorlar ama parite geçen haftadan daha kötü durumda değil. Görünürde başkada bişey yok. Demekki düşmek istemiyor. Davranış tarzını değiştirdi.
En son davranış tarzını değiştirdiğinde yine zararlı kapamıştım. Sonra rayına girmişti ama iş işten geçmişti. Bu 2 oldu.
Global tuzak da olabilir. Belli bir davranış tarzına alıştırıp, sürü yeterince birikince ters hareketle sürüyü lüplüyorlardır. TV lerde yorumcular 1550 - 1600 deyip duruyordu. Tabi ben kesinlikle o uyuzlara bakıp hareket etmedim. Yazdığım sebepleri biliyorsunuz. TV deki Bu yorumlar, büyük short bir sürünün oluştuğunu gösteriyordu.
hawai yerlileri ons altındaki uzun vade düşüş trendini kırdı. Olcak şey değil. :28:
---
Bugün yıllık tahmin yazma günüm olsun. Geçen yıl için ne demiştim ne çıktı ve bu yılki tahminim ne.?
.
ons dan geçmişte kazandıklarımı yavaş yavaş vermeye başladım.
Çözüm üretmeliyim.