Agir ol.
CRASH tum hiziyla yolda.
Syg,
Printable View
Gitsin gideceği yere . Bize enflasyon üstü reel faiz versinler başka bir şey istemiyoruz. Biz kazandıkça devlet de kazanıyor. Yabancıdan almadığı stopajı ( %15 TL. için - 18 döviz için) peşin veriyoruz. Kötü niyetli olsak banka kayıtlarına girmez , yastık altı al-sat yaparız. Sisteme kayıtlı paradan ülkeye zarar gelmez. Önümüzdeki 3 ay faizler düşmez- düşemez. ( Bu arada dolar da düşemez. Düştü gibi yapar ama çok pis koşar. )
3.42 ve 3.30. Aşağısı ekonomiye zarar zaten. Gönlüm 50 kuruş diyor ama realite farklı.
Ekonomide ki tuhaflıkları birey kullanır. Normaldir. Siz kullanılamayacak sistem kurup bireylerin uymasını bekleyeceksiniz. Konut sektörünü zorla canlandırmak için mevduat faizlerinin %14 lere dayandığı bir yerde aylık 0,90% ile kredi vermeye çalışmak... Sonra tüketici kredisi %22 lere gelsin... Adam evini arkadaşının üzerine yapar, bankadan konut kredisi alır onunlar arkadaşından evini tekrar satın alır. Arkadaşına banka tarafından ödenen parayı alır faize yatırır... Bankadan 7,000 TL faiz alıp bankaya 6500 TL yatırabilir... Önemli olan birşeyleri yapay olarak zorlamak... Bazen sorunun bizde olduğunu anlamak en sağlıklı olanıdır... Tıpkı yapay olarak USD ın 3,55 TL lere gelmesi gibi..
3,10 TL mi? İnşallah... Keşke gelse...
Selka sözünde dur...Bak şu şeffaf kürene ve doların yönü hakkında bilgi ver...:)
Sn.Sonsav ilginiz için çok teşekkür ederim... USD'in 3,20 TL lere kadar teknik çekilmesi mevcuttur lakin bu şartlar altında sanmıyorum.. Nedenlerime gelince... Hala fiyatlanmamış FITCH ve MOODY's in Türkiye Ekonomisine "YATIRIM YAPILAMAZ" kararının büyük yabancı fonlar tarafından fiyatlanmamış olmasıdır. Mesela "15 Temmuz Hain Darbe" girişi piyasada fiyatlanmış ve bitmiştir. Lakin Ekonomi Notumuz hala fiyatlanmamıştır... Bilakis, o karar alındığı zaman BIST 100 yükselmiştir... Bu durumda gayet normaldir. Yabancıda Türkiye de ters durumda yakalanmıştır. Sözleşmeleri gereği her rating kuruluşunun not indirimine göre 10 milyar USD çıkacak ise (FITCH kararı) ve diğer 10 milyar USD da Moody's kararı ile çıkması gerekirken; bu paranın sadece 800 milyon USD ı çıkmış lakin sonradan tekrar girmiştir. Gerçi bu miktar para direkt çıkarsa BIST 40,000 demektir... Ama BIST 40,000 olmayacaktır ve bu parada birden çıkmayacaktır... Zamana yayılacaktır ki bu da önümüzdeki 2-3 yıllık vade zor demektir....Kısacası bu para henüz çıkamamıştır. NEDEN? Çünkü yabancı; yabancı da olsa, alık değildir o da 4 TL den USD alıp çıkmak istemez... 3,52 TL den USD almak ister.. 3,52 TL den bizler gibi o da daha çok USD alır... BIST te bir köpük olduğuna inananlardanım. USD a ise bu şartlarda 3,52 TL yi dip olarak görmekteyim. Bu Ağustos a kadar USD 3,52 TL ile 3,85 TL bandında olacaktır... Bir şenlik daha Ağustos sonu diyorum... Yani Ağustos da 4,20 TL leri görüp 2017 yılı Aralık ayında 3,80 TL ile tekrar dip yaparız... Daha aşağısı mevcut siyasetimiz ve ekonomi politikalarımız ile mümkün değildir. AGİT raporu, AKPM raporu, AB ilişkileri, Avrupa krizi, Suriye olayları ve buna karşı ABD ve Rusya nın tavrı... Bu şartlarda bile 3,52 TL zor... Ama bizzat 3,60 TL de kademeli olarak 3,58 TL de ve 3,56 TL de bir miktar USD alımı yaptım. 3,55 TL altında agresif şekilde alabilirim...
TCMB na gelince... GLP sini 11,75% den 12,25% e çıkarttı.. İyi de etti mi? HAYIR.. NEDEN? Çünkü saçmalamaya başladık da ondan... Politika faizin %8 iken GLP faizin %12,25... Arada 425 baz puanlık bir fark var... Yeryüzünden politika faizi ile GLP arasında bu denli makas olan başka ülke yoktur... MB kısaca şunu diyor emisyonda dolaşan TL miktarından haberim yok... Zaman zaman ortaya çıkıyor hacim artıyor bu serseri mayın gibi ortada dolanan TL üretime gitmiyor USDa gidiyor. İşte o zaman bende 12,25 den bu parayı toplar sıkılaşırım diyor... Kısa vade de iyi gibi... Ama uzun vade de yabancı -Yahu kendinden haberi yok bunun.. Derse ki diyebilir... Şu an zaman yabancı USD satıp TL alırken yerli TL satıp USD alıyor... Yapılması gereken adam gibi 100 baz puan politika faizimizi artırıp %9 demekti... GLP si zaten yüksekti... TCMB sına şu söylemek isterim... Enflasyon %15 lere dayanmışken büyümenin zorlaya zorlaya %2,9 lara getirebiliryorsan ki oda devlet yatırımları ile; aradaki fark %12 lik fark ya faize gidiyor yada USD a demektir... Bu sebeble büyüme sevdasından vazgeçip para basmamalı bilakis sıkılaşmaya devam etmelidir. Yoksa USD ın şakası yok...
merhaba dün anadolubanktan 14.50 aldım aktifbak nbonoda günlük 14.29 la beklemek mi daha mantıklı yoksa anadolubanka geçmek mi sizce
Yeni giris
Garanti. 12,70
Yapi kredi. 12,80
Akbank. 13
İng. (60 gun). 13
Geri donus Finans. 12,70. 32 gun
Bildiğim kadarı ile "bankalara verdiği limitsiz vadeli TL borçlanma imkanı ve aynı koşullarda TL borç verme imkanı" yani verebilir de borçlanabilir de diye anlıyorum... Diğer bir yorum olarak da o vakit TCMB sının değilde; bankaların likit TL sorunu var, bozulan mali yapısını MB dan geç likitide penceresinden tamamlıyor... Dzügün bir banka nakit problemi yaşamaması gerekmez mi? O vakit RODEO %14 yada MODEO %14,75 yada MAHMUT BANK %15 veriyora kanmamak gerek.. Paranızı alamama riskiniz büyüyor gibi birşey... Ya da bankalarda mali ve likitide sıkıntısı büyüyor diyelim o vakit... Kısaca, her türde bir ANAMOLY yi idare etme durumu... Ekonomilerde ANAMOLY ler hiç iyi değildir... Ama iddia sahibi değilim... Yanlış da bakmış anlamış yorumlamış olabilirim.. Çünkü iktisatçı değilim... Mühendisim... :)
Sn.JuliaLuthor kabul ediyorum... Hatamı düzelttiğiniz için teşekkür ederim. Sonuçta oldukça sade basit anlaşılır anlattık.. Umarım herkes nasibine olan payını almış olur...
Durum bu... Yani düşünsenize banka 9,25 den borç almıyor 12,25 den borç almak zorunda kalıyor... Banka bu 9,25 den almayıp neden 12,25 den alır... Demek ki elindeki parayı idare edemeyen bir banka hazinesi var... Yada itiraf ediyorum o denli detay bilgim yok... Bankacıda değlim ki... Ulaştırma Sanayiinde bir mühendisim ben... İddialıda asla değilim... Ekonomi bu herşey olabilir... Bana USD soruldu cevapladım.. O kadar.. :(
9.25 ten borç almıyor da neden 12.25 ten borç alıyor bankalar diyorsunuz nedeni çok açık 9,25 ten tcmb fazla para vermemeyi tercih ediyor böylece bankaları 12.25 ile sıkıştırıyor ve faizi yükselen her para diğer para birimlerine karşı değer kazanır mantığıyla dövizin düşmesini sağlıyor dolaylı olarak enflasyonu aşağıya çekmeye çalışıyor
Her zaman en yüksek faizi veren banka en riskli bankadır demek doğru olmaz önemli olan topladığı parayı nasıl kullandığı ya da kullandırdığıdır.Mart ayında Akbank'ın verdiği swaplı mevduat oranı Burganbank ya da Odeabank'ın bile üstünde idi.Bu durumda Akbank sizin ciddiye almadığınız diğer bankalardan daha riskli diyebilir miyiz?
En iyi açıklamayı Jondowes bize yapabilir bu konuda eğer müsaitse.
Ekonomist arkadaşların belirttiğine göre tcmb son 2 yıldır bankaların likidite açığı vermesi için çeşitli ayarlamalar yapıyor. Yani bankalar şu an bu kadar büyük likidite açığı veriyorsa bu tcmb nin uzun dönemli tasarımı ile mümkün oldu. Buradaki amaç tcmb'nin kendi faiz politikalarının piyasaya daha fazla etki etmesi ve belki daha düşük bir faiz marjı ile daha yüksek bir etkiye ulaşılabilmesi. O yüzden sn selka'nın düzgün bir banka likidite sıkışıklığına düşmez algısı tcmb'nin son 2 yıldır tasarladığı sistem göz önüne alınırsa biraz bankalara haksızlık olabilir.
yorumun elle tutulur hiç bir yanı yok, son satırda mühendisim lafı olmasa oturup cevap yazılmaz, o cinsten bir yazı, glp bir araç, mühendis dili ile şu olabilir a aracı a noktasından b aracı b noktasından son sürat hareket ediyor ya çarpışırlar ya teğet geçerler amaç teğet geçmesi için çalışmak , bu kadar basit , bunun politika faizi ile alt/üst bana ile hiç bir ilişkisi olmaz, glp %40 bile olsa politika faizi 9 da kalabilir, bugün merkez bankası toplantısı var, adam gerektiği zaman sıkşaştırmadsn kaçınmam derse şaşırmayın , neyse yazım size serzeniş değil, çok yanlış bilgi paylaşımları yapılıyor, 1-2 sene glp ile yaşamaya alışmak lazım, %40 a kadar piyasa bozulmaz, bozulması için 3 hane lazım, 2 haneyi piyasa tolere eder, 1-2 sene bu oranı piyasa rahat kaldırır , ekonomi sarsılmaz, kalkınma ve büyümde sapma olmaz. bankaların öz sermayeleri erimez , sadece karlılkları düşer, para sistemin içinde döneceği için sorun olmaz, Benin tahminim 1-2 yıl içinde petrol türevi ürünlerde devaml indirilmede gidileceği, piyasayı canlandırmak adına bu denenebilir , otagaz yazın 2,00 civarı olabilir,1,99 bile, denenmez ise enflasyon kolay kolay düşemez , tek bu kalem enflasyonu aşağı çeker, oldukça güçlü bir kalem , neyse 1-2 yıl ilginç bir yıl olacak, kredi faizleride ilerde ipotek şartı zorunluğu getirilebilir, birçok şey yazılabilir, yazmamak tabiki en güzeli :)
doçent dediğin insanın buraya uçuk yazılar yazmaktan çok daha önemli işleri olması lazım
eğer doçent iseniz vah üniversitelerin haline, sarkastik olmak için aynı şeyi bir topikte yazarsınız anlarım da
forumda 3-4 ayrı topik gezip dolar 50 kuruş olacak yazmak pek eğitim işi olan bir insanın yapağı iş değil..!?
Sn.Hocam tarzınızdan belli... Ancak likitide yöetiminde hazinemizde bir sıkıntı var.. Kartopu misali... Yalnız para yönetimi asla siyasetten ayrı değildir... Bir noktadan sonra birey siyasetçisine güvenmez ise; MB ne faiz verirse versin ipin ucu kaçar.. Ekonominin %90 ı güvendir.. Unutmayalım ki; bankaya yatan her 100 TL karşılığında para 600 TL sanal kredi verilir... Bu sanal kısım güvendir... Güven koparsa değil; doçent en yüksek düzeyde ekonomist dahi kurtaramaz.. Hele hele toplum siyasi olarak karpuz gibi ikiye bölünmüş iken... Toplumun %50 sinin kabul etmediği bir düzende ekonomik seferberlik yapmaya çalışmak ki bu %50 ki ekonominin %75 ini elinde tutan kısım ise... Uzun lafın kısası şudur Sn. Hocam... TCMB Ekonomi Bilimi Siyasetten ayrı tutulamaz... Benim elimdeki 1,000,000 TL mi USD yerine, inşaata yatırım yapmam için, ne GLP, ne faiz, ne de başka bir ekonomik gerekçe benim bu düzene olan fikrimi değiştiremez... Ki benim gibi düşünen diğer %50 varken... TCMB sının da temel sıkıntısı da aslında budur....
Saygılarımla....
Sn.Acıbiber hiçbir zaman iddialı olduğumu söylemedim.. İddialı olmayı da hiç sevmem... Cevap yazmaya değmez demişsiniz ama makale düzeyinden uzun ve ciddi yazmışsınız... Ne derseniz deyin isterseniz ekonomi hocama sorun GLP si bir saçmalıktır... Enflasyona gelince... İpin ucu kaçmak üzeredir... Fırtına öncesi sessizlik derim ben buna... Bırakın ekonomik argümanları... Bir toplumun %50 sini görmezden gelip umarsız siyasi politikalar kurarsanız hele ki bu görmezlikten geldiğiniz %50 mevcut ekonominin %75 ini elinde tutuyorsa; GLP sinden %12,25 ile para vermekten çok daha sağduyulu politikalar kurmanız gerekir ki; kalan bu kesim usd almayıp, arsa alsın, daire alsın, araba alsın... Bırakın GLP sini filan... KRAK ÇIPLAK... Enflasyon %15 lere doğru evrilmesine an kalmışken hububat ithalinde %0 vergi koyuyor ve içeride ki Tarım İşçisini bitiriyoruz haberimiz yok... 4,000,000 işsiz Tarım dışı iken... Önümüzdeki 6 ay da Tarım İçi işsizlik bir anda patlayacak haberimiz yok... Bakın Sn.ACıbiber, GLP yada üst band yada alt band yada Tahvil faizi yada politika faizi bilmem ne... Bu kadar faiz bir yatırımcının aklını karıştırır.. Hiçbir fon 15 çeşit faiz uygulanan bir yere yatırım yapıp parasını vermek istemez.. İster Doçent olun ister profesör... Bunun adı fırıldaklıktır... Her yatırımcı iktisatçı yada ne bileyim master degree düzeyinde iktisat bilmek zorunda değildir... Bilakis; birçok para babası düşük eğitim düzeyindedir... Bu denli faiz çeşidi varken hatta bu faiz çeşitleri arasındaki makas da 300-400-500 baz puan farklı iken ekonomide bir şeylerin yanlış olduğunu anlamak için hoca olmaya gerek yoktur... Değerli arkadaşlar; kısaca fikrimi sordunuz akademik dilden ziyade halk tabiri ile açıklamak isterim... Türkiye'de ki ekonomiyi su dolu bir balona benzetiyorum... Ne tarafını tutsan diğer taraf pörtlüyor... Pörtleyince deliniyor... İşte tamda bu noktada bu delikleri parmaklayıp duruyoruz... Ama balonun dayanacak elastikliği kalmadı gibime geliyor... Dediğim bu...
İster ev alın, ister araba, isterseniz USD yada ne bileyim gidin Mahmut Banka yada Hamburger Banka birikimlerinizi yatırın.. Benden bu kadar...
Saygılarımla....
Geç likitide penceresi bankaların zırt pırt istediği zaman borçlanabileceği bir durum değildir. Ve çok da kullanılmaz. Ancak bir bankanın o gün bir ödemesi vardır. Fakat bir şekilde TL likitidesi yetersiz kaldıysa bu yonteme başvurabilir. Düzgün bir banka da bu sorunu yaşayabilir. Mali durumu bozuk olan bir banka da bu yönteme başvurabilir. Ama nereye kadar. Biliyorsunuz ki BDDK var. Sürekli bankaları denetler. Gerekli görürse belli yaptırımlar uygulayabilir. Öyle paraya ihtiyacım var, bana para ver durumu yok. Benim anladığım bu. Sonuç olarak sistem kontrol altında. Geçmişte batık banklar gibi bir durum bir daha olmaz. Çünkü BDDK nın buna izin vereceğini sanmam. Yanılmıyorsam en son Odeo sermaye arttırımına gitmişti. BDDK mali durumu bozuk bankaları takibe alır ve gerekirse sermaye artırımı isteyebilir. Talimatı yerine getirilmezse geregini yapar. Bugünkü şartlarda öyle paramı alamama riski pek olmaz diye düşünüyorum. Benim değerlendirmem böyle.
Doların belini bu faiz kırar dolar 50 kuruş olacak:)
Dolari TCMB 50 kr ya da 3 TL yapamaz. Ancak Fed ya da daha onemlisi Amerikan derin devleti devalue edebilir. Trump derin devlet ile anlasmak zorunda ve yolunda ilerliyor. Sadece Turkiye'de degil, tum dunyada dolarin dominant etkisi konusunda devletlerin rahatsizligi var ve bunu G8, G20 vs gibi platformlarda acikca belirtiyorlar. Belki tarihte ilk kez ABD de dolarin deger kaybetmesini kendi lehine algiliyor ve artik dunyanin jandarmasi rolunden cikmak, iceriye bakmak istiyor.
Tum bu resme genis pencereden bakarsak, onumuzdeki donemde dolarin deger kaybi, degerlenmesine gore daha yuksek ihtimal.
Bu konudaki sahsi suphelerim icerdeki son 3-->3.9 hareketi sonrasi yerlilerin politik, siyasi, ekonomik vs vs sebeplerle doviz talep etmesi ve inancli sekilde elde tutmasi sonucunda azalmistir.
2001 devaluasyonu ve 2002 secimleriyle AKPnin tek parti iktidari sonrasi donemdekine benzer bir surec izleyecegimizi dusunuyorum. Bugun tepelerden dolar alan ve inancla pozisyon tasiyan kesimler olumluya donup tekrar TL varliklarina yatirima baslayana kadar ters pozisyonda devam edecegim.
Turkiyedeki toplumun siyasi olarak 2 kutuba bolunmesi ise tamamen daha buyuk bir projenin parcasidir ve aslinda Amerika benzeri cift partili sisteme gecisin ilk sosyolojik adimidir. Bunun sonuclari iyi olur kotu olur bilemem ancak artik Turkiyede koalisyon ve zayif iktidar istenmiyor. Icerde ve disarda. ABnin Turkiye karsiti hareketlerle toplumun belli kesimlerini kutuplastirmasi de basit bir isaretidir.
Vakıfbank 14.90 500+
çok basit birşey yazacağım, zaman tüneline binelim şimdi dolar 1,70-1,90 tl olduğu andayız, ben çıkıp diyorum ki bu nokta doların dibidir, hepiniz aynen şunu dersiniz, bu adam kafayı yemiş, sıyırmış, git işine falan dersiniz :he: şimdi aynen şunu diyorum glp nin dibi 11,75 , 1-2 yıl sürekli yukarı gidecek. sizin bu adam kafayı yemiş demeniz neyi değiştirir, hiç birşeyi, her iki durumdada buna yatırımcı inanmaz, burası dip demez, sadece izler , izler, zirve yapar uyanır, geç kalır, para duygusal davranmaz, duygusal davransa herkes zengin olurdu, beni en çok düşündüren şey zerre ekonomi değil, bunu ekonomistler düşünsün, ben 1500 tl emekli maaşı ile bir insanın 30 gün hayatta nasıl kalabileceği formülünün peşindeyim, bu tür yazılar arıyorum :)
haha doçent ununu elemiş eleğini asmış insana derler bizim camiada.
yayınlarım da herhangi birinin yayınlarını kalite bakımından (sayı değil) 5'e katlar.
1 mayıs burada tatil ama dışarıda değil.
siz kafayı idealist hoca tipiyle bozmayın.
idealist bir hoca için ideal bir maaş sistemi lazım.:dvr: