İnsanların hala BES e önyargılı bakmasını da hayretle karşılıyorum. Bir kere biz beyaz yakalı ücretli kesim deli gibi gelir verigisi ötv mtv KDV veriyor. İlk defa bize alma fırsatı denk gelmiş sırf bu yüzden BES e girilir.
Printable View
İnsanların hala BES e önyargılı bakmasını da hayretle karşılıyorum. Bir kere biz beyaz yakalı ücretli kesim deli gibi gelir verigisi ötv mtv KDV veriyor. İlk defa bize alma fırsatı denk gelmiş sırf bu yüzden BES e girilir.
Vazen borsadan tamamen cikip bes e para sokup 10 yil sonra cekmek geliyor icimden bir miktar kenarda yedek akce birakmak kosuluyla
hocam YAY veya NNF benzeri bes fonu yok aslında siz devlet katkısına takılmışsınız muhtemelen.
YAY ağırlıklı Amerikan borsasına yatırım yapar biliyorsanız eşdeğer fonu söyleyin biz de geçelim.
NNF ve MAC tipi fonlar dinamik bistcoin fonları.
BES te dinamik fonlar çok agresif değil genelde endeks fonları var.
Bende agesa nın avr ve aeh fonları var. Yay ile avr, nnf ile aeh benzer şekilde yatırım yapıyor
Selam,
Allianz'da BES hesabi olanlara bir sorum var. Online islemlere giris yapinca bazi sekmeler var:
Sozlesme Detay, Birikim Detay, Fon Dagilimi, Odemelerim, Risk Anketi.
Daha once burada "Taleplerim" isminde bir sekme vardi diye hatirliyorum. Sorma nedenim, 4 Eylul'de babam adina acmis oldugum hesabi, emekli edip kapatacagim. Taleplerim sekmesinden emeklilik basvurusu yapmayi planliyordum. Bu imkan elimden alinmis gorunuyor.
Rica etsem, allianz da hesabi olanlar giris yapip, bu sekme var mi yok mu bakabilir mi?
Tesekkurler
Allianz'da isler iyi gitmiyor sanirim. Calisirken dinledigim bir radyoda, surekli reklamlari donuyor. Simdi yeni kampanya baslatmislar, her 5K odeme yapana cekilis hakki veriyorlar. Hediye kazanacaklar vs.
pazar kaybini onlemek icin, bu taleplerim sekmesini kaldirmis olabilirler. Insanlaroradan kolayca, ayrilma taleplerini iletebiliyorlardi. Onlemek istiyorlar sanirim.
Selam arkadaşlar,
Türkiye borsası 3 dolara geldi. Son dönemlerde BES fon dağılı konusunda görüşleriniz nelerdir?
3 doların üstü olabilir mi? İhracat ve İthalat toplamı dolar bazında ne kadar artıyorsa ona göre bakmak lazım. Eğer toplam GDP büyümesi varsa dolar bazında artar, yoksa düşer.
Dolar bazında şuna bakmak lazım. Türkiye şirketleri %10 ile minimum dolar borcu bulabiliyor. Bu da demek ki Kârhanesi dolar bazında %10 üstünde +%5 giderleri olanlar dolar bazında kar edecek. Yani bir Türk şirketi dolar bazında en az %15 net kar ediyorsa reel büyüyor olacak, yoksa reelde küçülüyor olacak.
Görüşünüz için teşekkürler. Açıkçası forumdaki müdavimlerin mevcut fon dağılımını da biraz merak etmiştim.
Şu ana kadar yoğun olarak Türkiye hisse taşıdık. Eylül-Ekim iyi gidecek gibi duruyor. Peki ya sonrasında nasıl bir fon dağılımı uygun olur?
enflasyon %10-20 seviyesinde olsa altın yatırımı ile bile enflasyonu rahatlıkla yenebilirdik. Enflasyonumuz reelde %100 üzerinde olması nedeniyle enflasyon böyle devam ettikçe aktif ve iyi yönetildiğini düşündüğümüz yerli ve yabancı hisse senedi fonları dışında pek şansımız kalmıyor.
Kendi adıma stratejim,
başarılı gördüğüm hisse senedi fonlarını portföye almak. Borsanın yatay ve eksi gittiği dönemlerde ekstra ödemeler yaparak ilgili fonlardan ilave alım yapmak, bir nevi maliyet düşürmek. Şu ortamda portföyümün %50-60 arası böyle. diğer tarafta ise altın ve yurtdışı hisse fonları var.
battı balık modunu açıp 90% oranında Bistcoin e geçtim, seçime yakın 90% eurobond a dönerim.
yatırım tavsiyesi olmadığı gibi macera arayan çömez bir yatırımcının koy göte modunda yaptığı işlemlerdir.
Geçen yıl Mayıs ayında Hanım için 2007 yılından beri yatırdığım primlerin toplam birikimine baktım...Sonuç tam bir facia...Enflasyon, döviz, altın, arsa, WC kağıdı, tezek, ot ne varsa her şeye karşı rezil olmuş durumdaydı.......Bes müşteri temsilcisine gittim... Verin kardeşinize şu yetkiyi artık ben yöneteceğim dedim... Ondan sonra %100 Bist 30 fonlarına bastım.....%40 Bist30..%60 iş grubu hisse fonu yaptım.....1,5 yılda %400 şişti..:) :) ...Artık primde yatırmiyorum.....emekliliğe daha 10 yılı var..
Yanlız bu iş şans işi değildi...öngörü ve analiz sonucu idi.....
Analiz, öngörü iyi de…15 sene sonra BES hesabına bakıp fecaati fark etmek ne? Müdahale etmek için çok geç kalmışsın maalesef. BES kazandırmıyor lafı boş aslında, kazanan da kaybeden de sensin sonuçta. Temsilcinin bilgisi, becerisi çoğumuzdan az zaten. Sen risk almazsan. BES sistem olarak senin adına risk almıyor hiç.
Dediğiniz gibi, en büyük yanlışı 15 yıl boyunca ilgilenmeyerek ben yapmışım zaten.......Bes sahipleri müdahele etmezlerse Fon yöneticileri hesaplarındaki birikimlerin %90 kadar genellikle sıfır riskli sabit getirili varlıklara yatırırlar...
Doğrusunu söylemek gerekirse Bes'i biraz küçümsüyordum...Önemini çok geç fark ettim. ...yakında 3 çocuğumada Bes hesabı açacağım......Finansal okur yazarlığı iyi olanlar için BES gercekten iyi bir ekstra birikim yapma seçeneğidir..
2-3 hafta önce ablamın belki 15 yıldır ödediği bes hesabına baktım. 220 bin TL birikimi olmuş. Fonlarını aktif yönetmiş olsaydı enazından bunun 10 katı olur bence. yazık olmuş 15 yılına. BES hesapları aktif yönetilmeli mutlaka, o durumda hafife alınmayacak potansiyel getiri şansı olur.
aslında fon piyasamız özellikle son 5-6 yılda ciddi gelişim kattetti. Bugüne kadar özellikle büyük bankalara ait portföy yönetim şirketleri fonları arpalık olarak kullandılar. Piyasada rekabet arttıkça yeteri kadar olmasa da onlar da kendilerini ve bakış açılarını değiştirmek zorunda kaldılar. ben halen fon seçerken fon yöneticisine, fonun son birkaç aydaki portföy değişimlerine, fonun uzun vadede kıstas kriterini geçip geçmediğine bakarım. Halen eskiden kalma alışkanlık olarak genellikle büyük kurum fonlarından uzak duruyorum. Örneğin yoncalı bankanın para piyasası fonuyla daha küçük bir kurumun para piyasası fonunda bile yıllık %6 getiri farkı var.
Öte yandan befas fonlarının performansları eskiye nazaran gerçekten çok iyi olmasına rağmen tefas fonlarının gerisindeler halen. yine de buna şükür diyorum.
Maalesef özellikle kadın çalışanlar için açılmış-unutulmuş giriş fonlarında park eden milyarlarca lira vardır. Bunlardan ikisi benim çevremde vardı mesela. Birisi yıllarca kredi kartından ödemiş, şifresini bile unutmuş; diğer torunu için açmış bırakmış. Rica minnet onları ikna ederek fonlarını yönlendirdim.
Kendi fonlarımı da artık '100 minus age' kuralına göre yönetiyorum (ABE+AH3). Buna biraz da Anadolu Hayat şirketinin çakallığı sebep oldu. Hesabı ilk açtığımda aylık katkı payını ana portföyü bozmadan fonlara dağıtabildiğin bir seçenek vardı. Haspamlar o butonu kaldırdılar. Yani aylık katkı payını değişik fonlara yönlendirdiğinde tüm portföyü yeni orana göre bozmaya başladılar. Burada fon alış-satıştan müthiş karlar ettiler. Defalarca telefonla görüşmeme, şikayet etmeme rağmen o buton ile teknik servisin ilgilendiğini ve ne zaman aktive olacağını bilmediklerini ilettiler. Çözüm olarak ancak telefonla fon emiri verebileceğimi söylediler. bir-iki defa denedim fakat müşteri temsilcisinin fonlardan bihaber olduğunu anlayınca ondan da vazgeçtim. En sonunda genel müdürlerine tüm maillerimi ekleyerek şikayet maili attım fakat bir sonuç alamadım. Geçenlerde uygulamayı kurcalarken o butonun çok farklı gizli saklı bir yere konulduğunu gördüm. Hala orada mı bilmiyorum fakat AHE firmasının bu kaptıkaçtı uygulamasını bir daha unutmayacağım.
Belki konu ile ilgili bu başlıkta birileri daha önce muhtemelen yazmıştır...
Sistem Emeklilikten sonrada müşterinin kendi BES fonunu yönetmeye izin veriyormu ?
Vergi durumlarını çok bilmiyorum açıkçası ama en fazla hisse temettüsündeki gibi %10 temettü stopajı ödenir sanırım. Ama Fonlardaki temettüler için iş biraz karışık araştırmak lazım.
Şu an benim bildiklerim aşağıda belirttiklerimdir. Ben BES den çıkınca bu fonları alıp emekli maaşı gibi nakit akışı oluşturmayı planlıyorum nasip olursa.
GSP AZİMUT PYŞ KAR PAYI ÖDEYEN HİSSE SENEDİ FONU (HİSSE SENEDİ YOĞUN FON)
AYA ATA PORTFÖY KAR PAYI ÖDEYEN HİSSE SENEDİ FONU (HİSSE SENEDİ YOĞUN FON)
https://iyigelir.net/temettu-odeyen-...B6denmemesidir.
eski de olsa böyle bir yazı var.
Bu konuda kafalar biraz karışık sanırım. Aşağıdaki linkte daha detaylı bilgi var.
https://i.hizliresim.com/72mvzhn.jpg
https://www2.deloitte.com/content/da...ndirilmesi.pdf
Merhaba arkadaşlar,
Yaşım 29 esim ve kendim için bes başlatmak istiyorum 56 yaşına kadar devam ettirmeyi düşünüyorum. Bu konuda tecrübesi olanların yorumlarını dinlemek isterim. Halihazirda sp500 e ciddi şekilde yatirim yapıyorum bir yandan da bese minimum odeme talimati versem durumum ne olur acaba sormak istediğim esasen burada okumuştum sanırım başlangıç sermayesini yüksek tutup mesela 100bin lira başlangıç sermayesi koyup her ay sonra minimum tutari ödemek mi yoksa başka bir yöntem onerirmisiniz ya da hiç mi bulasmamak gerekir süre çok uzun bu devlet yönetimine güvenilir mi oda ayrı bir mevzu değerli yorumlarınız için şimdiden teşekkürler
SM-G991B cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
merhaba,
Bes için 29 yaş oldukça erken diye düşünüyorum. bes için 10 yıl sistemde kalma ve 56 yaş şeklinde iki kriter var. ben bu kriteri de sağlayacak şekilde 45 imde BES'e dahil oldum. Ödeyebildiğim kadar maksimum ödemeye çalışacağım.
27 yıl boyunca bunu sürdürebilmek oldukça uzun bir yol. Bıkmadan usanmadan o paraya ihtiyaç duymadan biriktireceğim diyorsanız olabilir tabi.
Sayin eskiciler,
BES adi uzerinde bir bireysel emeklilik sistemi. Emeklilikte size ek bir gelir getirecek bir sistem. Henuz bu sistem tam oturmadi ama, babamin emekliligi icin basvurumda, 20 yila kadar maas baglatabiliyordum. Ben parayi toplu almak istedim ayri bir konu. uhtemelen onumuzdeki yilalrda omur boyu maas baglama gibi secenekler her firma tarafindan sunulacak.
Benim acimdan yazin bir onemi yok. Ne kadar erken baslarsaniz, o kadar iyi. 7 yasindaki kizim icin her ay oduyorum. Isini eline alinca, kendisi odemeye devam eder diye umuyorum.az veya cok demeden, bir butce yapip her ay duzenli odemenin cok degerli oldugunu dusunuyorum.
BES i bir emeklilik ek geliri gibi dusunmek gerekir. Baslangicta odenecek toplu paralar, kartopu etkisi ile sizi cok memnun edecek tutara ulasmaniza yardimci olur. Kendi adima olan BES hesabinda, baslangicta isi siki tuttum ve yuksek odemeler yaptim. Bugunun parasi ile aylik 10 bin tl odemelerim oldu(Asgari ucrete yakin tutarlar). 1 milyonu gectigimde ayagimi gazdan cektim biraz. Su an portfoyum aylik odememden daha fazla ekliyor. Yil sonlarinda, bir yerlerde fazla param var ise, bese aktariyorum. Onun disinda her ay 600TL yatiriyorum.
keske kizim gibi, 7 yasinda baslama sansim olsaydi.SUnu eklemek isterim. Eger olasi bir para ihtiyacinda, BES birikiminize gidecekseniz tavsiye etmem BES kimseye. BES kesinlikle dokunulmamasi gereken bir yer benim icin.
Bol sans!
Tam tersine yukarıda arkadaşın da belirttiği gibi, ne kadar erken başlanırsa o kadar iyi.
Yüksek katkı payı ödemesi ve uzun vadede bileşik getirinin gücü ile portföy hiç hayal edilemeyecek yerlere gelebilir. Tabi iyi bir portföy yönetimiyle.
Eskiden şirkete bes yapmak için bankacılar gelirdi, o zamanlar biz de anlamıyorduk fon nedir, getiri nedir, borsayı hisse senedini zaten kumar diye görüyorduk çoğumuz. Neyse riskli enstürümanlar zaten korkutucu geliyordu o sebeple düşük riskli şeyler seçiyorduk o zaman da bir getiri olmuyordu. Yani temelde finansal okur yazarlık sıkıntısı var toplumumuzda maalesef.
Bes'in eksiklikleri olsa da halen uzun vadede birikim için iyi bir alternatif.