Ben, idealgo nun deneme ilk ayı ücretsizdi, o dönem kullandım, açıkçası pek faydalı da bulmadım, benim bir işime yaramadı. Tradingweavde kendi geliştirdiğim yöntemler daha iyiydi, belki de benim beklentim çok yüksektir, bilemiyorum
Ben, idealgo nun deneme ilk ayı ücretsizdi, o dönem kullandım, açıkçası pek faydalı da bulmadım, benim bir işime yaramadı. Tradingweavde kendi geliştirdiğim yöntemler daha iyiydi, belki de benim beklentim çok yüksektir, bilemiyorum
ideali bilmiyorum ama matriksde ayni anda 4-5 farkli indikatore opt yaparken adim sayisini 1 degilde 10 alarak(veya opt sayisina suresine bakarak farklida alabilirsiniz) cikan degerleri tekrar taratacaginiz araligi kisarak ve adim sayisini dusererek daha kisa surede daha fazla opt yapabilirsiiz
Idealdede ayni sekilde olabikir diye payllasmak istedim
hahahah
Optimizasyon kullanmak zorunda değilsiniz ki.
Elle parametrede deneyebilirsiniz. İdealgo olmasaydı hem sistem optimizasyon kodunu yazıp yine optimizasyona sokacaktın. sonra oturup sistemini yazacaktınız. Değişen birşey olmayacaktı idealgo kod yazma zahmetinden kurtarıyor. Ha indikatörsüz bir yapı yazacaksanız ozman mecbur kod bilmeniz gerekecek kodlayacak ardından onuda optimize edecektiniz.
Matriksten kesinlikle yavaş değil. Matrikste aynı şartladamı test ettiniz. ?
6 aylık 3 aylık veriyle optimizasyon tabiki hızlı gerçekleşecektir. ancak 144 aylık bir veriyle optimizasyon uzun sürecektir.
Tecrübeyle beraber bazı taşlar yerine oturuyor Optimizasyonu hızlandırmanız için bir kaç yöntemden bahsedeyim.
Öncelikle hangi indikatörlerle optimizasyon yaptığınızın farkında olmalısınız ve aralığı buna göre vermelisiniz.
Örneğin iki tane ma kesişimini optimize ederken 1 den başla 1000 e kadar git demek mantıksız. zaten 500 lere bile geldiğinde oldukça yavaş yani 8 ayda bir sinyal açan sisteme dönüşmeye başlayacak haliyle 8 ayda bir sinyal açan bir sisteminde çok tatmin edici getirilere ulaşmayacağı aşikar.
parametrelerin genelinde bu durumda var adx kullanırsın. 1 den 1000 e kadar git dersen yine 500 ve sonrası için çok uzun vadeli bir indikatöre dönüşür. O sebeple makul olan 250 civarında bırakmaktır.
2. aşama adım sayısı. bir ma sisteminde adımları 1 er 1 er arttırmaakta mantıksız. 10 luk ma ile 11 lik ma kesişimi arasında 3-5 sinyal oynayacaktır. buda aman aman bir puan sağlamaz toplasan 2,000 puan ya çıkartır yada çıkartmaz.
O sebeple napmak lazım 10 adım 20 adım hatta 30 adımla bbile başlatabilirsiniz. Daha sonra getirinin yoğunlaştığı parametreler ortaya çıkar örneğin 60 ila 120 arasında getirilerin arttığını anlarsınız.
ince ayara geçersiniz. parametreyi 60 ila 120 arasına ayarlayıp 10 ar 10 ar git dersiniz. o aralıktanda getirinini yoğunlaştığı alanları bulursunuz mesela 80 ila 100 arsında getiri artmıştır genel manada.
o halde bir sonrakı adımda 80-110 arasını 1 er 1 er tara dersiniz. ve en iyi versiyonu bulursunuz.
Şimdi bu 2 parametre örneğiydi 4 veya 6 parametre de ne yapabiliriz.
Önce sadece 2 parametreli versionu yani ana yapının en iyisini bulursunuz. yukardaki yöntemle.
Daha sonra 4 parametreli versiyonu açar ana yani ilk 2 parametreyi önceki optimizasyona göre yazar ve oradaki optimizasyon parametresini sabit bırakırsınız yani 4 parametreden en üstte kalan 2 parametre hiç değişmez.
Diğer filitre değişir o filitreyide yine yukardaki yöntemle optimize eder sonra ince ayara girersiniz.
4 parametreli güzel bir sistem bulmuş olursunuz. bunu 6 parametreye dönüştürmek istiyorsan.
mevcut 4 parametreyi aynı aralıkta bırakıp kalan 2 parametreyi yukarıdakı yontemle taratırp ınce ayara girersiniz.
elinizde 6 parametreli ve curvefitinig ihtimali düşük en iyi sonuçlar çıkmış olur. bu yontemle opitimzasyonu mumkun olan en kısa süreye indirirsiniz.
6 parametreyi direk opitimze eder ve haftalarca beklerseniz. Çıkan sonuçlar üst tarafta yazdıgım yontemden daha yüksek getirilere ulaşabilir. ANcak bu sonuçların curve fiting ihtimali diğerine oranla daha yüksek olacaktır.
Çünkü saçma sapan bir kesişimle getiri elde ettiğine rastlarsınız.
Sonuç olarak hangi yöntem olursa olsun sıstemı cıkardıktan sonra sinyalleri tek tek inceleyip mantıksız alım satımlar var mı burada nıye almış burada niye satmış biliyor olmanız lazım ne işe yaradığını bilmediğiniz bir indikatörle herhalde o kesmiştirde ondan satmıştır dememelisiniz. o indikator işlevini doğru bir şekildemi yapmış bunu anladıktan sonra o sistemde hem fikir olunmalı.
TÜm bunları yaptıktan sonra iş bitermi bitmez. getiri eğrisini dibine girmelisiniz. maximum yatay kalma süre zarfı. sinyal yandıktan sonra alış maliyetinden ne kadar geri çekilip sinyal yakmadan gerisingeri dönüp karla kapandığını.
Sİsteminiz al veya sat yaktıktan ne kadar puan sonra sınyal değiştirdiğini bilmelisiniz.
en önemliside getiri eğrisinin doğrusal bir yayılım sergilemişmi yoksa bir sene süper getiri öteki sene vasat bir getiri var mı ? eğer böylese kötü değil belki ancak psikolojik olarak zorlu bır sıstem olur.
O kötü yıllardan bır tanesı 2020 yılı ise o sene hiç kar etmemeyi göze alabilecekmisiniz.
Neden geleceğe bir bilinmezlik içinde bakıp real parayı riske arıyorsunuz ki test ederken
Daha önceki sayfalarda optimizasyonun sakat hem de çok sakat iş olduğunu ifade etmiştim
Denemesi bedava , bak ne diyorum BEDAVA BEDAVA :)
şöyle deniyecen
Sistemini tamamıyla 2008-2013 verileri üzerinden kur tasarla bol bol optimize et filtrelerle donat , kırk tane parametre yaz , ne istiyorsan onu yap
Oldu mu ? Olduuuuu
İçine sindi mi ? Sindiiiiiiii :)
Sistemim bu dedin mi ? Dediiiiiiiin :)
Sonra aynı sistemi 2013-2019 için dene
Bak bu kadar basit yavvvv
Sonra gör bakalim ne oluyor
2020 yi bekleyip diken üstünde oturacagina al sana bedava deney
Ben ne göreceğinizi biliyorum da siz de görün canlı canlı :kahkah:
Sonra da haaaaaaaaa dersiniz
İşte o haaaaaaaa efektinden sonra işlem tamamdir
2008-2013 arasindaki yıllar için 2013-2019 arası GELECEK idi , sistemin o barlar ile tanışmamış idi
Geleceği mi görmek istiyorsun al sana gelecek işte
Ne orekesini gorecekse sistem raporun onun orekesini görecek ve sende paranı riske atmadan test sonucunun orekesini göreceksin
Sonra ne mi olacak ?
İşlem tamam sistem çöpe
Dene ve gör BEDAVAYA :kahkah:
Ya da bir ihtimal daha var ama bilmiyorum olur mu ki ?
Şimdi pala var ya pala :)
Ona desek ki , abü bize 2020 -2025 arası barları verebilir misin sende vardir
O da naapcen derse
Sistemimizi optimize edeceğiz abü kötü bir niyetimiz yok valla deriz
Kabul ederse yaparız optimizasyonu
Ama biz alıp satmayiz sistem alır satar :)
Denemeye değer :kahkah:
Erhan süpersin dostum
Optimizasyon konusunda verdiğin öneri mükemmel işime çok yarayacak.
Kafamda tasarladığım yapı şu:
2 yol var kafam da şuan
1. yol matrikste kullandığım formülü idealin, sistemine, robotuna ve optimizasyon formülüne çevirdim. Bu yapıyı kullanarak idealin olanakları ile geliştirmek.
2. yol matrikste kullandığım sistemin uzun vadeli getirisini, idealin uzun yıllık datalar üzerinde test ederek çıkan getiriyi gösterge olarak kullanmak. Eğer idealgoda optimize ettiğim sistemler eski sistemin getirisini aşıyorsa idealgodaki sistemi kullanmaya devam etmek. İdealgoda sistemi kullanmaya devam ederken idealgoda daha iyi getirili başka sistemler varmı diye araştırmalara devam edeceğim.
Uzun yılların datasıyla test ettiğim , optimize ettiğim sistemi seçerken sadece getirisine değil, net getiri, maxdd, profit factör, kazanma oranı işlem sayısı gibi çeşitli istatistiklere göre değerlendireceğim.
Örnegin sistemi seçtim , 5 tanede beğendiğim parametre var. Bu parametreleri ay ay performans testine tabi tutup getirilerini ay ay excele çıkaracağım. İçinde istikrarlı getirisi olanı sistem olarak seçeceğim.
4 gündür ideali çözmekle geçti. İdealin kayma, komisyon, açılan işlem sayısı gibi şeyleri matriksten farklıymış. Matrikste komisyon ve kaymayı düşürüp hesaplama yapabiliyorsun, fakat idealgoda düşemiyorsun, Opt bitince excelden kendin düşeceksin.
İşlem sayısınıda 2 ile çarpmak gerekiyor, Mesela 100 işlem yapmışsa 200 işlem olarak almalıyız. Komisyon +artı kayma olarak 50 puan düşerek hesaplıyorum.
İdealgoda karlı işlem filtresi, stop yöntemleri, canlı bar gibi konulara hiç giremedim daha
LG-D802TR cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
selam
dediklerinizin bir kısmına katılıyorum acıkcası ama atladıgınız bir yer var......ben kendi sistemimde ve bildigim bircok aracı kurumun kendi robotununda veya sisteminde ne derseniz artık :) adamlar haa tamam oldu robotu yaptık deli getiri overal var buna baglayalım hiç dokunmayalım geçmişteki gibi paraları bassın ...demiyorlar işte....sonuçta piyasa hep aynı şekilde hareket etmiyor gapı var gupu var tombul parmagı var varda var....adamlar(kurumlar) düzenli bir şekilde robotları optimize alıyorlar ( bir nevi bakım diyelim)... 1ay önceki buldugu rakam artık degişiyor çünkü işleyiş degişiyor ve adamlar senelik uygun kaldıracta size büyük yüzdelik oranda getiri sunuyorlar (çünki robotlarına güveniyorlar)