Originally Posted by
Desidero74
Menderes uzmanı değilim ama Menderes in yaptıklarının yanlışlığı açık ancak ben çocukluğumda pek çok köylünün evinde babasının resmi yok iken Menderes in resmi vardı bunun nedenleri çok açık.
Öncelikle aslında Menderes dönemi de dahil, ancak öncesinde yoğun şekilde , hükümet ,devlet adına çalışan kolluk kuvvetleri , halka dayak , küfür , adam kayırma şeklinde her türlü zulmü uyguladılar devlet dairesinde itilip kakılmadan , iş görmek çok zordu , bir de savaşın getirdiği yokluk ve kıtlık üstüne eklenince ayrıca ezanın aslına çevrilmesi Menderes i kahraman yaptı.Yukarıda yazdıklarım kendi memleketimden olmayan yaşlı insanların gençliğimde bana ifadeleri .
Burada buna zemin hazırlayan herkes aslında halkın bir kısmı suçludur yani yüzbaşı eri dövmez onbaşı yaptığı diğer er döver buna izin verildi hep Menderes bunu kaldırmadıysa da biraz hafifletti .Bu da onun yaptıklarını gölgelemeye yetti arttı .
Ezanı küçükken köylülerden şöyle işittim ,
Tanrı uludur Tanrı uludur
Memurlar İsmetin kuludur
Haydin şekere , haydin şekere,
......
Bunu yaşamışlar , aslında bunu anlamak ve düzeltmek lazım dı.Bunları anlamadan kör şekilde taraf olmak yanlış .
Menderes akıllı bir ağa ,kasaba politikacısı idi bunları hemen lehine kullandi ,Her nane yi de yedi ama yaptıklarını önceki deneyimler maskeledi.
Daha sonra efendileri ile bazı konularda ters düştü , Rusya ya gitmesi ki o zaman için istediği krediyi abd ve almanyadan alamadı bu nedenle bu taktik hamle sonunu getirdi .Aslında hep aynı olay oluyor batı istediklerini yapacak bir adam seçiyor adam batıdan para destek alıyor çarçur ediyor vereceği şeyler azalınca itiliyor.Şahsi kanaatim.
Menderes i bugün anlamak kolay o gün az eğitimle anlamak zor , bir süre gelen yalancı rahatlama sonrasında moratoryum ve tükenmişlik .
Bence aslında 5 para etmez biriydi ama böyle bir son onun kahraman yaptı .
Lüzumsuz yazdım uzun uzun.Bi daha konuşmam bu konuda .