Allah kimsenin umutlarini bosa cikarmasin insallah , hissedeki tum ortaklara bol kazanclar dilerim
Printable View
merhaba cebirci ,faaliyet raporuna simdi baktim , dedigin gibi yaziyor , ama benim okudugum en son yazida aklimda kaldigi sekilde yazmistim 2025 tarihini ,
yazi; 2024 de pta acilisi yapildiktan sonra 2025 yilinda rafinerinin acilisinin yapilacagi bunun icinde alinan arsanin etrafindaki arsalarinda satin alinma isleminin tamamlanacagi ve rafineri insaatinin baslamasi icin gerekli izinlerin alinmasinin tamamlanarak rafinerinin temelinin 2025 te atilacagi yonundeydi , aklimda kaldigi sekilde boyle yaziyordu , orada bitis tarihi vermiyordu , rafinerinin tamamlanma tarihi benim sahsi gorusumdur , cunku en kisa zamanda rafinerinin tamamlanmaya calisilacagi belirtiliyordu , 7 yil o rafinerinin tamamlanmasi icin yeterde artar bile ,
pta nin acilis tarihi gecikince , kamuoyunun verdigi tepkiyi herkes biliyor , bunu sirkette biliyor yapilan tenkit elestiri serzenis sikayetler gecikmeden kaynakli hepsinden sirketin haberi var ,
sutten agzi yanan yogurdu ufleyerek yer hesabi , sirket faaliyet raporu kapinda muhtemelen kamuoyunu bi beklenti icine sokup tekrar pta daki gibi hayal kirikligina ugratmak istemedigi icin en kotu senaryo yu dusunerek en kotu sartlarda 12 yil gibi bi sure vermis olabilir diye dusunuyorum , 12 yilda tamamlanirsa kimse neden 12 senede tamamladin demez cunku kapta o tarihi vermis ama daha az surede tamamlanirsa bundan kimse sikayet etmez , neden 12 yil da tamamlanacak dedinizde 5 sene erken tamamladiniz diye sikayet edecek serzeniste bulunacak kimseyi hayal edebiliyomusun ?
oradaki verilen 12 yil tarih sureci muhtemelen o yuzden o mantikla uzun tutulmustur diye dusunuyorum , hissedarlar sonra demesin pta da dedikleri gibi rafineridede yine milleti aldattilar geciktirdiler acilmadi soyle oldu boyle oldu demesinler diye bu sefer en kotu senaryolar dusunulerek 12 yil gibi bi sure verilmis olmali diye dusunuyorum , yoksa sasa sirketinin cikarlari dogrultusunda rafineri ne zaman erken baslarsa uretime, sirket o kadar fazla kar yazar bilancolarda , o yuzden en kisa surede rafineri insaatinin tamamlanip acilisinin yapilmasini isteyeceklerdir , buda normal sartlarda 5 yil gibi bi surede olabilecek bi durum siki calisilirsa , haaa olur ufak tefek aksilikler, gecikir bazi seyler hesapta olmayan seyler cikabilir o zaman olsun 7 yil derim ben ,bakin deprem olacagini kimse ongormusmuydu pta nin acilis surecinde ama deprem oldu ve etkilendi bu acilis sureci... hic hesapta olmayan seyler cikabilir bu refineri surecindede..
pta insaatini gozunuzun onune getirin , kac bin tane insan calisti tam vardiya olarak hizli bi sekilde tamamlanmaya calisildi , ayni durum rafineri icinde gecerli olacaktir merak etmeyin , 7 yil o rafinerinin tamamlanmasi icin yeterde artar normal sartlarda , finansman konusundada herhangi bi sikinti olmazsa 5 yilda siki calisilarak tamamlanabilecek bi olaydir o rafinerinin acilisi merak etmeyin,
finansman icin acilan fabrikalarin yazdigi kar oraya finansman olarak aktarilacak deniyor faaliyet raporunda ama 20 milyar dolar saymakla bitmez basit bi meblag degil ciddi derecede buyuk para , tahtacinin katakulle yapipda kazanabilecegi bi para degil , herhangi bi bankanin verebilecegi kredi tutarinida asiyo bu para , herhangi bi yerden bukadar kredi de cekilemez , sasanin tum kazancini buraya aktarsan yine bu para cikmaz , tek alternatif ortak almak , zaten okudugum en son yazida bu konudada konusulmustu , yabanci ortak alimi secenegi masada , sozkonusu olabilir zaten bu konuda adaylarimiz da var demislerdi , yani sasaya ortak olmak isteyen yabanci ortaklarda var , hollandada kurulan sasanin yatirim sirketi zaten sirf bu amacla kurulmustur , dusunun evvelsi yil tc nin hazinesindeki tum dolar rezervi yillik 120 milyar dolardi , koskoca tc nin hazinesindeki para 1 yillik bu kadarken 20 milyar dolarin neye tekabul ettigini bi dusunun , bu rafinerinin acilmasi icin o ortaklik sart , belki; sasa uygun bi ortak bulamazsa finansman saglayamazsa bu rafineri icin kendi yagimda kavrularak bu rafineriyi acayim derse sasanin kari ile yapmaya kalkarsa belki finansmandan kaynakli insaati normal sartlarda bitiremezde 12 yila sarkar diye dusunerekden boyle bi tarih verilmis olabilir , ama ortak alinirda para kasada hazir oldugunda o insaat en kisa zamanda yapilip bitirilir , arsa zaten var sadece bakanliktan o insaatin izni cikmasi lazim , zaten devlet tesvik vermis her konuda sasaya , devletden herhangi bi zorluk cikmaz o rafinerinin acilisinin izni icin , arsa var izinler hemen cikar tek geriye kalan gerekli nakit akisi..
sirket zaten biliyor her yil ne kadar kar ettigini , yeni acilacak tesislerinde yapacagi kar kapasitesinin ne kadar olacagi , acilis surecinde gerekli maliyetlerin odemelerin hepsinin planlamasi zaten sirket profesyonelce dusunup planlayip ona gore adimini atiyor , koskoca sirket boyle bi olaya bodoslama dalmaz en ciddi ar ge calismalarini yapmadan ,
tum olaylari iyi suzgecten gecirebilirseniz bazi seyleri daha iyi tahlil edebilieceginizi dusunuyorum ,
benim sahsi gorusum ;ortaklik olayi bu rafineri insaati icin ciddi sekilde masaya gelmistir ve uzerinde ciddi sekilde beyin firtinalari yapilmis ona gore karar alinmistir coktan olumlu yada olumsuz ,
ortaklik haberi duserse bu hisseyi kimse tutamaz , nerelere gidebilecegini kimse tahmin bile edemez , zaten bu yuzdende tahtaci hisse fiyatini 2 senedir bu kadar baskilayip dusurup alttan toplamaya calistigini dusunuyorum , ne kadar alttan alirsa yukselebilecegi noktaya geldiginde o kadar fazla kar edecek cunku sirket , benim sahsi goruslerim bu yonde , hissenin baskilanip dusurulup alttan alinmasi ileride cok yukarilardan elden cikarildiginda sirketin bu sekilde en fazla kar edebilmesini saglayacak , zaten sirketlerin halka arz edilerek piyasada islem gormesinin tek amaci bu sekilde sirketlerin para kazanma amacindan kaynaklidir ,sirket ortak alacaksa hissesinin nereye gidecegini zaten biliyor , bu primlenmedende mumkun oldugunca kar etmek isteyecek , 180 lere giderken nasil ust fiyatlardan satip bugun bu fiyatlara gelene kadar asagilardan topladiysa ayni sey yine olacaktir , yine yukarilara gidecek gidene kadarda yukarilardan piyasaya yuksek fiyattan mal satacak simdiye kadar ucuza aldigi mallari bu sekilde yukaridan okutacaktir diye dusunuyorum,
sirket 2025 de baslasa insaata ve 2032 de bitirse insaati 2032 den itibaren ureterek kar edecek ve kasaya kar koyacak , ortak almasa 12 senede bitirse 2037 de bitirse yani tam bes yil gecikme olacaksa tam 5 yil boyunca kasaya kar girmeyecek demektir , yilda o rafineri 10 milyar net kar etse , 5 yillik gecikmede 50 milyar kardan zarar eder , kasaya girmesi gereken 50 milyar kasaya girmez , sen vizyon sahibi buyuk dusunen bi fabrikator olsan sadece kar amaci guden birisi olsan 50 milyarlik bi parayi gormezden gelirmisin ? tabi bu rakam bugunun sartlarinda , bugun 10 milyar kar ediyosan gelecek yil belki 12-13-15 edeceksin , ondan sonraki yil belki daha fazla kar edeceksin , 5 yila vurdugunda bu para 50 milyarin uzerinde bi para eder , benimkisi kaba hesap 50 milyar , ama bu paranin cok uzerinde rakamlara denk gelir is ciddiyette , o yuzden o ortagin alinacagi finansman konusunda hic bi sekilde sorun yasamadan en kisa zamanda o rafinerinin acilarak uretime gecilecegi dusuncesindeyim
arkadaslar bu yazdiklarim benim sahsi dusuncem ve goruslerimdir yatirim tavsiyesi olarak almayin benim fikrim beni baglar benim beklentilerimdir , siz faaliyet raporuna gore dusunun ona gore beklenti icine girin , burasi bi forum herkesin sirket yada hisse ile ilgili duygu dusuncelerini paylastigi bi yer , bende herkes gibi forumun amacina yonelik duygu ve dusuncelerimi beklentilerimi paylastim ...ytd
bisey daha , sasa her zaman sag gosterip sol vuruyor , en son alinan karar dogrultusunda bu yil bedelsiz bolunme olmayacak diye kap atmisti , ama daha sonra baska bi kap atip bedelsiz verecegini soyledi hemde oran o zamana kadar sasa tarihinde en yuksek oran yuzde 132 iken sasa bedelsiz vermeyecegim dedigi yil yuzde 700 gibi astronomik bi oranda bedelsiz verdi , olaylari iyi suzgecten gecirmek lazim , iyi okumak lazim , faaliyet raporunda yazanlar kap haberinde paylasilmis olabilir , ama bedelsiz konusundada kap haberinde yazmislardi , atilan kap haberleri kanun hukmu tasimiyor , bilirsiniz bazi kap haberleri duzeltme diye atilabiliyor , onceden atilan kap haberindeki bazi bilgiler degisebiliyor ve yapilan degisiklikler duzeltme adinda tekrar kap atilabiliyor , kap haberleri kilic kadar keskin degil esnek haberlerdir . degisiklikler yapilabilir o gozle bakin ...
Sermaye Piyasası Kurulu, Borsa İstanbul AŞ pay piyasalarında getirilen açığa satış yasağının 2 Ocak 2025 tarihinden itibaren, Borsa İstanbul AŞ tarafından ilan edilen BIST 50 endeksinde yer alan pay piyasaları ile sınırlı olarak kaldırılacağını duyurdu...
sasa bildiginiz gibi bist 30 da islem goruyor , yakinda sasa yi ilgilendiren haberlerde duser muhakkak ...
fatih bey , ben demedimki sasa bist 50 de degil diye , yazim yukarida sasa bist 30 islem goruyor dedik , daha ne diyelim , ilgili haber sasa hissesinide kapsiyor , yorumumu tekrar okudum ,yanlis bisey mi var diye ,
bazi forum sakinleri daha evvel benim yorumlarimi elestirdiler , neden uzun uzun yaziyorsun diye , bakin kisa bi yorum yaptim ama yanlis anlasilmalar olabiliyor , yazdigimi birileri tam olarak anlayamayabiliyor yada ben yazdigimi tam olarak anlatamayabiliyorum heralde ,
bi seyi uzun uzun aciklayarak orneklemeler yazdigimda hic kimsenin o yorumumu farkli anlayabilme sansi yada yanlis anlayabilme sansi olmadi simdiye kadar , buda uzun yazmamin sebeblerinden biridir , daha aciklayici oluyor her zaman ,
fatih bey , bi kac gun oncede bi yorum yapmistim , aciga satisa taraftar degilim ama aciga satis serbest birakilirsa bu sasayi olumlu yonde etkiler diye kendi dusuncemi belirtmistim burada , cunku sasanin fiyati dibin dibinde buradanda daha asagi aciga satis yaparak dusurmezler yapsa yapsalar alim yaparak fiyati yukari cekerler , buda uzun zamandir dusen hisse fiyatinin yonunu yukari cevirmesine vesile olur dusuncesindeyim demistim , zaten ...
simdide spk nin uzerinde calisiyoruz dedigi , altyapisini olusturduktan sonra serbest birakma planimiz var dedigi aciga satis kararini okeylemisler ki yayinladilar bu haberi ,
bizde 2 ocaktan itibaren sasadaki anormal hareketlerden ( yukari dogru ) bu kararin etkilerini ve sasaya yansimalarindan haberdar oluruz diye yeni bi yorum belirttim yukarida , bunda anlasilmayacak bisey yok diye dusunuyorum ama neyse...
guzellemeler pr calismalari konusunda gelirsek , ne yazmami bekliyorsun burada ?
dunyanin en buyuk polyester imalatcisi cinden sonra ikincilige oynayan hatta cine rakip olmak isteyen sasanin bu konuda atmis oldugu adimlari yani actigi fabrikalari tesisleri hatta 10 yillik tum planlarini projelerini burada yazmayayimda ne yazayim , ne istiyon ? sasa batti bitti iflas etti yandi bitti kul oldu mu diyeyim ?
tc nin hatta avrupanin ortadogunun afrikanin en buyuk polyester ihracatcisi olan sasa sirketinin , tc siralamasinda en buyuk sanayi kurulusu olarak ilk 10 sirketin icinde olan sasa dunya siralamasinda ise yeri olan sasa sirketi hakinda ne yazmamiistiyorsun , istek yorum kabul ediyorum , isteginize gorede istek yorum yazabilirim fatih bey :) belirtin yazayim ...
sasa hakkinda burada sasa forumunda sasa hakkinda yazmiyacamda aksa akrilik yada alarko sirketinin attigi adimlarini planlarini projelerinimi yazmami beklerdiniz ?
hissedar olarak tabiki yazicam , hissedar olarak yazmaszsam anormal olur ,yazdigimda anormalmis gibi elestirmeniz aslinda anormal oldu ,
haa yazdiklarim hosunuza gitmiyorsa begenmiyorsaniz ayni gorus ve dusuncede degilseniz yorumlarimi gormek istemeyen varsa forumda engel tusu var , beni engellersiniz , bi daha yorumlarimi gormezsiniz , cok basit sekilde sorununuz cozulur ,
saglicakla..
bi hatirlatma daha yapayim ,
kismetse 10 gun sonra yilda 1 milyon 750 bin ton uretim yapacak olan pta fabrikasinin acilisi yapildiktan sonra ,ilk ceyrekde ve ikinci ceyrekte sirayla iki tesis daha tamamlanacak ,
yilda 450 bin ton !! elyaf uretecek yeni bi tesisi ve yilda 350 bin ton !! cips uretecek yeni bi tesisin insaati daha tamamlanip acilisi gerceklestirilecek ,
sasanin su anki yillik cirosuna bu acilisi yapilacak olan 3 fabrikanin daha uretmis oldugu kar eklendiginde sasanin 2025 yili net karinin ne kadar yukselecegini bi hayal edin , yuksek bilanconun muhakkak hisseyi balinalara cazip gosterecegini ve haliyle hisse uzerinde etkisi olacagini az cok herkes ayni fikirdedir diye dusunuyorum ,
sahsi dusuncem 2025 yili ve 2026 yili cok guzel seylere gebe , bu iki yil sirf bilancolardan kaynakli cok guzel performans gosterecegini dusunuyorum , kismetse goruruz ,
2025 de bu 2 elyaf ve cips fabrikalarinin acilis haberinin kaplari geldikten sonra birde rafineri insaatinin hayirlisi ile temelinin atildigi haberi kapa duserse tadindan yenmez ...
bazi arkadaslar kusura bakmasin sasa ile ilgili bi guzelleme daha yaptim, yazdigim bu yorumum ile ...
bi tarafim yirtilana kadar omur boyu calisip biriktirdigim tum parami bu hisseye yatirdiktan sonra yani bu sirkete yatirdigim para kadar bu sirkete ORTAK olduktan sonra ,ortagi oldugum bu sirketin actigi yada acacagi fabrikalarin tesislerin projelerin planlarin kisaca vizyonunu burada konusmayacagizda ne konusacagiz kuru fasulyenin faydalarini mi ?