Ha altın nereye gider diye merak eden varsa son 20 yıllık gram altın grafiğine baksın.Malum ons altın yatırımı diye bir şey yok ,bizde altın dolarla fiyatlanıyor ,dolardaki her yükselişte elbet gram altını yükseltiyor.
Printable View
Ha altın nereye gider diye merak eden varsa son 20 yıllık gram altın grafiğine baksın.Malum ons altın yatırımı diye bir şey yok ,bizde altın dolarla fiyatlanıyor ,dolardaki her yükselişte elbet gram altını yükseltiyor.
Bende %20 altın, %5, Gümüş Ve %2 Kriptodayım, Ripple var.
Bu porfoyun en sevdiğim yönü, dünyadaki fırsatlardan yararlanmana sebep oluyor. 1997 asya krizinde artmış, 1998 rusya krizinde artmış.
80'lerdeki latin amerika krizide bile coşmuş.
Yani devamlı kaydırma imkanı veriyor. Türkiyede bu portfoyu uyarlamak zor ama imkansız değil, işyatırımdan bunu mimic eden etf almak mümkün.
Finansal piyasalarda en onemli seylerden birininde sabir olduguna katiliyorum. Piyasalarda firsatlar asla bitmez. Ama sabredene
işin özüne dönersek bu corona olayına bir de şu açıdan bakın emeklilik yaşı 60 hatta 65 olanlar , emekli olduklarında böyle bir olayda sokağa bile çıkamayacak. bir kaç kişiye dank ettiği için burada da dillendirmek istedim.
O yüzden ben imkanı olanların ama bakış açılarına göre çalışmak zorunda hissedenlerin bu olay sonrası bakış açılarını değiştireceklerini ve emekliliği düşüneceğini düşünüyorum.
Portföyde az sayıda hisse senedi bulunması bilanço ve haber takibi ve inceleme rahatlığı ile odaklanmayı sağlayabilir. Mantıklı sayılabilir. Ama beyaz yakalı diyeceğimiz kesim yani bir maaş geliri ile geçinen insanlar hayatının hiçbir döneminde hangi endeks seviyesinde olursa olsun tek bir hisseye gömülmemelidir. Sizin özelinizde al satlarla elde etmiş olduğunuz dönemsel pozitif getirilerin de rahatlığı içersinde bu tarz rizikosu yüksek işlemlere girmeniz kazandırabilir ama bu riski dağıtılmamış gereğinden tehlikeli bir riskle elde edilmiş bir kazanç olacaktır. Ama ben bunu her zaman başarıyla uygulayabiliyorum derseniz saygı duyarım.
Ancak bu tarz bir yatırım şeklinin Sayın Cautionary nin hisse netteki bu konu başlığının amacına da aykırı olduğunu söyleyebilirim.
Burada her ay maaşından dişinden tırnağından artırarak yatırım yapan birçok kişi olduğuna eminim. Bu konu başlığının eski sayfalarında portföydeki ideal hisse sayısının ne olabileceği tartışılmıştı. Tahminimce kişiden kişiye ve portföye göre değişmekle beraber 6-12 arası hisse ideal olabilir. Beyaz yakalı diyeceğimiz çalışanlar yatırımlarını sadece hisseye değil farklı araçlara döviz,mevduat,gram altın, gram gümüş,BES,y.dışı hisse senetleri, eurobond,bankaların çeşitli fon sepetleri vs vs kendi risk oranlarına göre dağıtmalıdır.
Bir strateji anlatayım.
2006-2007 yıllarında hemen hemen üç corolla parası kadar parayla (partiler halinde ) bir hisse aldım.
Hemen hemen her yıl temettüsünü aldım geri hisseye gömdüm.
Arada bir de, mevcut hisselerin teminatı ile kredili işlem yaptım, kazandıklarımı geri aynı hisseye gömdüm.
Başlangıçtaki maliyetim 80 küsür kuruş idi, hisse sayım 100 bin idi.
Şimdi hisse sayım 900 bin küsür. (iki yıl önce 700 bin idi.)
Bu yıl 34 küsür kuruş temettü verdi mesela.
İşte size beyaz yaka hisse yatırımcılığı örneği.
Ben kendi yaptığımı nasıl başkalarına en iyi yol olarak dikte edebilirim ki.Bu başkalarının zekalarına hakaret olur.Benim benimsediğim yolu benimseyen olursa da ona da kimse karışmamalı.Kimbilir belki de birilerinin aklına yatar.Riskli mi elbette riskli,ben kazanıyormuyum valla ben genelde hep kazandım.Ama ana şart çok fazla işlem yapmamak,çok sabretmek,çok ama çok iyi olduğunu düşündüğün zamanlarda hareket etmek.Zaten biz ne desek boş,bu kadar değişik yatırımcı tipi var kim ne derse desin herkes kendi yolunu bulacaktır.Zamanında bu forumda kıngsailor diye bir genç arkadaş vardı ,şimdi tam anımsayamadığım nedenle onla tartışmıştık.Ama o çok az hissede işlem yapıyorum,genelde ful giriyorum diye yazmıştı .Asıl kazanç ancak böyle oluyor demişti.Sonra bir baktım ki aslında ben de arada borsadan çıksam da aslında ondan bile daha rijit bir şekilde aynı şeyi yapıyorum.Yaşlarımız kişiliklerimiz koşullarımız çok farklı olmakla beraber bilmeden aynı yolu seçmiştik o genç arkadaşla az bişi farklılıklar vardı elbette,ben hep borsada olmaya kesinlikle karşıyım arada çıkmak kazançları dinlendirmek lazım Neyse aslında bir yerde ne dense boş herkes kendi kişiliğine koşullarına uygun yolu seçecek ve bulacak.Benimki de böyle bir yol işte.Ha bu arada ben emekliyim ,ek gelirlerim var,maddi durumum bu işlere bağlı değil,elbette herkese önermem,riskde çok bu tarz bir yatırımda.