daha evvelki yaptigim yorumlarimda 9 tesis daha kurulacagini yazmistim , kurulacak bu 9 tesisin yillik bilancolari ne hale getirecegini yillik net kari nerelere getirecegini , yillik net kar bilancolarida haliyle balinalarin dikkatini cekecegi icin hisseye yoneleceklerini ve dolayisi ile hissenin ciddi yerlere gelebilecegini uzun uzun yazmistim daha onceleri ,
simdi uyku tutmadi gece nin bi yarisi , actim baktim su plan projelere ,yaziyi aynen kopyaladim sizler icin , bilenler zaten biliyor , bilenlere hatirlatma ,bilmeyenlerede bi fikir olusturabilmesi icin yaziyi aynen aktariyorum buraya ...
yalniz bisey daha belirteyim , ben 9 fabrika acilisi olacak yazmistim yorumlarimda ama erdemoglunun agzindan cikan bu haberde saydim tek tek 9 fabrikanin haricinde pta fabrikasi , rafineri , liman yapimi da var , ustune ustluk ; bu 9 fabrikanin haricinde entegre kurulacak fabrikalar daha var , tam 4 ayri entegre fabrika daha var pvc fabrikasina kadar ...buda demek oluyorki;
pta , rafineri ve liman in haricinde toplamda 13 fabrika daha kuracak sasa sirketi , bu kadar buyuk bir buyume hedefliyor ,simdi sorarim size koskoca turkiye cumhuriyetinde bu kadar buyuk buyume hedefi olan baska bir sirket daha varmi ?
bir sey daha ; bu yaziyi okuyunca bisey dikkatimi cekti ; hani ben bi onceki yorumumda cebirci arkadasima cevap yazmistim , benim sahsi gorusum rafineri insaati finansman kasada oldugu surece 5 yilda insaati tamamlanabilir demistim , 2025 baslansa 25-26-27-28-29 yillarinda yani bes yilda tamamlansa 2029 yilinda insaat bitebilir , haa ongorulemeyen aksilikler yada gecikmeler olsun 2 yilda gecikse olur sana 2031 hadi de ona 2032 bi yilda benden olsun :) ...... 7 yil rafineri insaati icin yeterde artar demistim ,bu benim sahsi gorusumdur diyede belirtmistim ama simdi bu yazida erdemoglunun verdigi demecte 2027-2032 yillari arasinda rafinerinin tamamlanma tarihini vermis yani 12 sene dememis burada erdemoglunun kendisi ,
tamam kabulum faaliyet raporunda o sekilde belirtilmis ama erdemoglunun agzindanda 27-32 yillari arasinda rafineri tamamlanacak diyor yani 32 yilini isaret ediyor , ben simdi gecenin bi yarisi biraz arastirinca bu yaziyi buldum , ama aklimda kaldigi kadariyla bi onceki yorumumda belirtmistim , en son verilen demecte pta nin acilisi yapildiktan sonra , 2025 te arsanin etrafindaki bireysel kisilere ait arsalarin alimlarininda yapilarak ve insaatin gerekli izinlerinin alinmasi tamamlanarak 2025 de rafineri insaatina baslanacagini belirtmisti sirketin yoneticisi , koskoca 1 yil 2025 yili var onumuzde insaat izninin cikartilmasi icin ,cok bile ... tahminim 2025 sonuna kadar rafinerinin temeli atilir ... ( fabrika izni denilen sey bi ced raporuna bakar , bi ced raporunun cikartilmasinin suresi az cok herkes bilir zaten, ced raporu sonrasi ;bakanliktan bi kac burokratik izin ve imza ...)
bi sey daha onceki yorumumda belirtmistim ; liman insaati rafineriden once bitirilmesi gerekmekte demistim, aynen rafineri tamamlanma tarihini erdemoglu bu demecinde 2026 olarak belirtmis ,
yani benim ongorulerim erdemoglunun kendisinin verdigi bu demecle tamamen uyusuyor , birebir !!
Erdemoğlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Erdemoğlu'nun verdiği bilgiye göre, 1. fazda; 2023-2026 arasında 1 milyon ton kapasiteli PDH ve polipropilen üretim tesisi, 2 milyon ton kapasiteli paraksilen ve aromatik üretim tesisi ve liman yapımı, 2. fazda; 2025-2028 arasında 1 milyon ton kapasiteli PDH ve polipropilen üretim tesisi, 200 bin ton kapasiteli SAP, 100 bin ton kapasiteli 2-EH, 300 bin ton kapasiteli ACN, 1,6 milyon ton kapasiteli PTA ve 700 bin ton kapasiteli MEG üretim tesisleri, 3. fazda ise 2027-2032 arasında 12 milyon ton kapasiteli rafineri tesisi ile entegrasyon tamamlanarak 2 milyon ton kapasiteli 2. faz aromatik ve paraksilen, 700 bin ton kapasiteli MEG üretim, 1 milyon ton kapasiteli polietilen ve 600 bin ton kapasiteli PVC üretim tesisleri planlanıyor.
SASA, Honeywell UOP ile Yumurtalık yatırım alanında, 1,5 milyar dolarlık yatırım tutarı ile propilen üretim tesisi kurulması ile ilgili lisans, teknik hizmet ve garanti anlaşması imzaladı.
2026'nın ilk yarısında bitirilerek ciroya katkısı 1,2 milyar dolara ulaşması beklenen, yıllık 1 milyon ton kapasiteli propilen üretim tesisi ile Türkiye'nin ithalatı da önemli ölçüde aşağıya çekilmiş olacak.
Tekstil ülkesi Türkiye'de üretilmeyen ve yıllık yaklaşık 2,5 milyon ton ithalatı yapılan propilenin 1 milyon ton üretimi ile ihtiyacın yüzde 40'ı milli kaynaktan karşılanmış olacak.