Bunun icin 2040 vadeli eurobonda paralari gommus olmak lazim...
Syg,
Printable View
Çok doğru tespitler...al-unut şeklindeki pasif yatırım yerine, al-kontrol et- gerekirse revize et yöntemi diyorum buna...bu nedenle üst üste iki çeyrek kötü bilanço geldiğinde hisse ile yolları ayırıyorum.
aslında portföyümüzü uzun vade için oluşturuyoruz, ama hisse bazında olaya bakınca yaptığımız daha ziyade orta vade yatırım (1-5 yıl)...bu da bizim gibi gelişmekte olan ülke borsalarının gerçeği bence.
Görüşlerimde değişiklik yok...hatta artık çok daha mantıklı bu tür hareketler...zeytinlik duruyor, zeytin-zeytin yağı ihtiyacını karşılayıp, az bir şey de parasal kazancı oluyor...göl manzaralı, doğa harikası bir yer...5-10 sene sonra prefabrik bir yapı düşünebilirim.
Daha kısa vadeli olarak Akyazı da bir dönümlük arazim var köyde...yine prefabrik düşünüyorum...bu yıl tarlada düzenleme yaptım...Mısır, fasulye vs ektim...10 Farklı aile ortak bir yer almıştık...8 kişi ev yaptı...ben de 1-2 sene sonra yapabilirim...şimdilik ekip biçme, meyve fidanı vs ön hazırlıkları yapıyorum diyebilirim.
Orhangazi deki yer Anadolu yakasındaki evimden 45 dk, Akyazı daki yer de kuzey maramara otoyolu bitince 1,5 saat mesafede olacak...haftasonları bağ bahçe işleri için buralara kaçmayı düşünüyorum....doğayı, bağ bahçe işlerini seviyorum..çocuklar biraz daha büyüyünce daha çok takılırım.
Ayrıca, baba ocağında köy evimiz ve 4-5 dönüm çay bahçemiz var...yılın 2-3 ayını da burada geçiriyorum...şu yasaklar çok bunalttı beni...normalde çoktan memlekette tarlamda çalışıyor olacaktım ( milyon verseler baba yadigarı bu yerleri vermem...manevi değeri çok yüksek...zaten ailemden sonra en Kıymet verdiğim şey köydeki bağımız bahçemiz...çok şanslı hissediyorum kendimi bu konuda).
Herkese, kolay gidip gelebilecekleri, çalışıp imar edebilecekleri bağ bahçe öneririm...en iyi uzun vade yatırımlardan biri de budur bence.
Merhaba, 2-3 gün konudan uzak kaldım. Biraz yanlış anlaşılma olmuş sanırım.
Öncelikle, benim uzun zamandan beri düzenli düzenli olarak takip ettiğim bir forum burası. Bilgisayarımda kısayol. Buradan çok şey öğrenmedim aslında, (borsa dışındaki) hemen hemen her şeyi biliyorum ve günlük hayatımda fazlası ile uyguluyorum. (İşim gereği)
Borsa ile çok yakından ilgilenmiyordum. Geçmiş dönemde, borsadan para kazandım totalde artıdayım. (eski yıllar için söylüyorum). Lakin, borsadaki hareketleri takip etmek için ciddi bir zamana ihtiyaç vardı. Ben de kasım ayından beri borsaya yeniden para yatırdım. Artıdaydık ama eksiye düştük herkes gibi. Sorun değil.
Bana buranın en büyük artısı, beni motive etmesi. Özellikle ilk baştan itibaren düzenli okuyorum konuyu. Benim gibi finansal planlama manyağı insanları görmek hoşuma gidiyor ve doğru yolda olduğumu hissetiriyor. 38 Yasındayım. 45 yasında kurumsal hayatı bırakmayı planlıyorum. Bugüne kadar planladığım her şeyi (kariyer anlamında) zamanından önce yaptım.
Benim de forum katılımcılarından 1-2 isteğim olacak.
1) Borsa içi konuşmalarda, cauti hocamızdan yükü alalım ve herkes beğendiği beğenmediği veya ilgilendiği sektör/hisseler hakkında bilgi yazsın. (alım satım tavsiyesi anlamında değil). Mesela, kruvaziyer sektörü , turizm sektörü içerisinde en son düzelen sektör olacak bu yüzden global yatırım holding'e mesafeliyim ya da liman sektör kar marjı çok yüksek bu yüzden global yatırım holding'i beğeniyle takip ediyoum gibi.
2) En önemlisi: Borsa dışı yatırımlar, ya da harcamalar: Mesela, arsa/konut/ofis alımları, Eurobond , emtea lar v.s. konuşmak isterdim.
Konuda emeği geçen herkese teşekkürler.