Pandemi ile insanlar seyahet isteklerini dahada artirip., mal ihtiyaçlarını azaltilar diye yorumluyorum , bakiniz hava limanları trafiği
Printable View
World Energy Consumption da bir düşüş yok. Çindeki daralmaya rağmen enerji tüketimi sürekli artıyor. Böyle bir enerji kaynağı var mı? Petrol tüketiminin artması bence BlockChain ve AI kaynaklı olarak bilgiayarların aşırı enerji tüketmesi. Enerji giderek daha zor ulaşılan ve pahalı bir kaynak olacak.
Hülasa, benim görüşüm bu trende göre enerji ucuzlamadan BlockChain ve AI tarafındaki kullanım artamaz. Enerji ucuz olmazsa mümkün değil.
https://www.carbonbrief.org/wp-conte...t-14.30.13.png
https://www.economist.com/cdn-cgi/im...522_woc273.png
https://www.spglobal.com/commodityin...7e9bda6547.svg
https://beincrypto.com/wp-content/up...ergy2.jpg.webp
Bütün parayı bir yere gömüp deval beklerse insan siz haklısınız...Deval sert olmaz ise külliyen zarar...
Ben eurobond alırım, yabancı fon,yerli fon , kar payı ödeyen dolar fonu, borsada kendim fon oluşturup beklerim...Emekli adamın aceleside yoktur :kahkah:
Yıl sonları bakarım para ne kadar büyümüş...:oleyo:
FBI döviz fonuyla ilgili salı günü getiri neden olmadı diye bankaya sordum. Oldu dediler. Ekstre gönderdim. Adamlar cevap yazmadan hesap hareketlerimi düzelterek getiriyi işlemişler. Dürtmesek gitti 1 günlük dolar getirisi. Yine de sattım fonu dün DAS alacağım.
Bana göre faiz artırımı biraz da dünkü FED tutanaklarına bağlıydı; orada şahin bir ifade görseler, DXY yukarı savrulsa, en azından göstermelik 100 puan belki artırırlardı. Şimdi elleri çok rahatladığı için zaten beklentiler yönünde hareket ettiler.
Sabancı İştirakleri fonuyla ilgili güncel bilgiler (alıntı):
"Risk Seviyesi 6
Stopaj 0
Minimum %80 Hisse taşıyacak.
Alış Valör 1
Satış Valör 2
En Güzeli İse
Ak Portföy sever yüksek yönetim ücretlerini lakin burda toplam gider %2,19 da kaldı.
@AkbankYatirimci
bu oran için teşekkür ederiz. İnşallah ilerleyen dönemlerde veya haziranı görmeden yatırımcı var diye zam yapmazsınız."
Oran teşekkür edilecek, tapınılacak kadar düşük mü? Ben pek bakmadığımdan bilmiyorum. Tek bildiğim Ak Portföyün genelde kol gibi ücret geçirdiği.
Bu arada "Qnb dow jones İST 20 hisse senedi yoğun fon" diye bir borsa yatırım fonu varmış, ben bugün tanıştım haşmetliyle.
valla takipçi istemem de: ) böbürlenme, caka satma, hava atma herkesin kendi bilgi-tecrübesine, başarısına göredir. bunu boşa yapan çekilmez tabi ama ben boş sallayan biri olduğumu düşünmüyorum. bu platformda eşitlik olduğuna inancımı bırakalı çok oluyor. investingden gelen kimiyle gerçekten uğraşılmıyor. ben insanların bir günde 100 binler kaybettiği bu platformu ciddiye alıyorum, yeni yazılmış her yorumu tek tek okuyup bilgim olanları mutlaka cevaplıyorum ama bu forumu öylesine gırgır muhabbet yeri olarak görenlerin mesajlarıyla vakit kaybetmek de istemiyorum. o bakımdan engelle butonu çok işimi görüyor. birine yanıt vermediysem kendisini engellediğimden emin olabilir.
misal valor süresi hakkında kendi fikrinizi yazmışsınız gayet güzel buna birşey diyen yok. muhtemelen likit hisse senedi fonlarını biliyorsunuzdur. evet uzun vadeli getirisi isim yapmış fonlar kadar değil ama sizin yazdığınızdan anladığım her an al sat yapmak istiyorsunuz gayet işinizi görür. her ne kadar kimseye tavsiye etmesem de hissiyatı, disiplini sağlam olan kıvırabilir. valor olayı benim çok işime yarıyor. ani ve fevri kararlar vermemi engellemesi bakımından. misal endeks bir desteği kırdı, satman şarttır, sonraki gün ani bir yeşil yaptı, o tuzağa düşmüyorsun, para 3-4 gün sonra dönüş yaptığından trend çoktan netleşmiş oluyor.
Yine bir videoda anneannem yaşında bir teyze, pahalılığı CHP yapıyor, Erdğan başa gelince pahalılığı bitirecek diyor, ahah.
Kusura bakmayın bunları paylaşıyorum çünkü ileriki günlerimizi düşünüp sinirlerim bozuluyor.
https://twitter.com/eda_lizm/status/1760662008628678866
Bu arada süt ve süt ürünlerine %18 zam daha gelmiş. Süt ürünleri tematik fonu yok mu?
yeşil enerjicilerin dikkatine CELC endeksi dip yaptı. AOY'da olanlar için 450 altında kapanış stop uyarısıdır 390'a kadar engel yok %15 kayıp potansiyeli oluşur. pozisyonda olmayanlar için de 450'den yukarı dönüş stoplu alım fırsatıdır.
https://i.ibb.co/sJHmF8F/Ads-z.jpg
Çok yazdım bir çok mecrada … vatandaşı Tl ye inandırsan yastık altı ve kayıtdışıyı nispeten bitirsen yabancı parasına ihtiyaç da olmaz. O kadar fabrika kurum arazi ev satıldı yabancıya ilave sıcak para geldi sonuç? Yine döviz açığı. Yine döviz talebi. Önce kendi vatandaşını İK a edeceksin dolar alma altın alma diye. Bunu yaptın mı zaten sorun yok. Yeteri kadar dolar ve altın var ülkede.
Bist100 günlükde son durum.
7200 seviyesinden başlayan rallinin devam edebilmesi için 9400 seviyesinde bulunan direnci hacimli kırıp üzerinde kalması gerekli.
https://i.ibb.co/VTdJF3c/Screenshot-...2-20-36-09.png
Hocam tamam da mevduatdan daha az getirisinin olması ve enflasyonist ortamda dolar nereye kadar ne zamana kadar tutulur. Üstelik ihracçılar da dolar seviyesinden şikayetçi. Bu durumun istihdama da olumsuz etkisi unutulmamalıdır. Bu bir iddia meselesi değil. Ekonominin gerekleri ne ise yapılması gereken odur.
Mısır, İskenderiye limanını Türkiye’ye devrediyor
Navabharat Times' kaynaklı habere göre Mısır, İskenderiye limanını Türkiye’ye devrediyor. İki ülke arasında bu konuyla ilgili görüşmeler henüz başlangıç aşamasında. Anlaşmaya varılması halinde Türkiye İskenderiye'yi kontrol altına alabilir.
Mevduat konusunda haklısınız, Aslında MB bir şeyler yapmaya çalışıyor. ZK faiz, fazla likidite çekimi vs. Faizler beklentiye göre şekilleniyor ona fazla yapacak bir şey yok. Belki Mb seçimden sonra faizi %50 ye kadar çekecek bilemeyiz. Ben çekebileceğini düşünmüyorum o benim görüşüm.
İhracatçıya gelince….
Kaç tane ihracatçı var kaç tanesi işçisine asgari ücretin çok üstünde para veriyor? Bence çok az.
Bundan 10-15 sene önce de dolar 1 liraya yakındı bu kadar cari açık yoktu. Bugün dolar 30 kat atmış ama cari açık daha fazla. !!!!
Dolar artarsa herkes kaybeder. Bir kısım kazanacak diye çoğunluğun alım gücü düşsün anlayışını anlamıyorum. Sanırsın ki herkes dolar ile maaş yapıyor iş yapıyor …
yeşil enerji dışında kazanç iyi gidiyor şükür. yeşile de bir gün daha şans tanımaya karar verdim. hem cels endeksi hem AOY tefas sayfası tam dip gösteriyor.
sn.trust06 , Normal bir ülkede sizin yazdıklarınız çok doğru. Tek sorun ülke normal değil.
Ayağını yorganına göre uzatmayan yönetim nedeniyle, kazanılmayan üretilmemiş parayla önden harcama yapılmış. Yani borçla geçinilmiş. Borçları ödemek için ve devam eden lüks yaşamı çevirebilmek için dededen kalan birikimler de ( fabrikalar, araziler hatta banka ve limanlar vb.) satılmış. Eee hazıra dağ dayanmıyor.
Yabancılar ( birilerinin deyimiyle dış güçler ) aferin size devam edin böyle dedikçe bizimkiler coşmuş ve gereksiz havaalanları, otoyollar vb. yaptırarak torunlarıda borçlandırmıştır. Daha çok yazılır ama herkes bildiğine göre....
Sonuç olarak , dövizi çok pahalı yapmazsak bu hovardalık cezaevinde biter !! Ülkeye yazık. Adam çay param yok diyor son model telefon taşıyor . En alttakine kadar bu işbilmezlik yayılmış.
PPF'de duran para dolara yetişemez oldu.Her gün az biraz daha tırtıklıyor dolar.
PPF günlük 0,12
Dolar günlük 0,2 gibi olmaya başladı.
sn canlı,
ne yazık ki dövizin kontrolsüz olarak birden artması tüm enflasyon algılarını daha da bozar.
bugün dolar % 50 artsa enflasyon bir yılda %50 den fazla artacaktır.
sonra tekrar denecek ki dolar enflasyona göre az arttı hadi bir devalüasyon daha.
bugün benzinin mazotun 40 liranın üzerine çıkması brent petrol fiyatlarının artışından değil doları 4 katına çıkmasıdır.
ülkede her şeyin girdisi ithal. Yediğimiz patatesin gübresi, mazotu ilacı bile ithal. Mazotsuz, gazsız nakliyesiz bir şey üretemiyorsun, üretsen de tüketiciye ulaştıramıyorsun.
Son 2-3 yıldır yaşanan sıkıntı bu zaten. Herkes dolar artışını bahane ederek zam yapıyor. Bu algı kırılmadığı dolar arttığı sürece enflasyon daha fazla artacaktır. O zaman tekrar dolar artmalı denecektir.
Bu arada yurtdışında asgari ücreti ile 2 adet son model Iphone alabilen vatandaş, buradaki asgari ücretiyle yemeden içmeden 3-4 ay telefon için çalışması lazım. Her şeyden önce bizim vatandaş bunu hakketmiyor.
Bu sebeple dolar artıkça alım gücü iyice düşer, HER TÜRLÜ üründe.
Sırf petrole ve Rusya'nın doğal gazına bağımlılıktan kurtulmak için eninde sonunda yeşil enerjiye teslim olacaklar. Şu son dönemde tüm dünyada artan enflasyon, yeşil enerji yatırımlarını yavaşlatmış olabilir ama bunun geri dönüşü yok artık. Biden'in açık denizlere silme rüzgar türbinleri kondurma projesi vardı, ama enflasyon yüzünden maliyetler uçunca, ihaleleri kazananlar birer birer tüymeye başladı; eninde sonunda yapacak birileri çıkacak gerçi. Fakat kısa vade işler pek iyi görünmüyor.
Bu arada ABD borsaları çöker ve televizyonlarda biri Boğaz köprüsünden kendini attı diye bir haber duyarsanız bilin ki o benimdir :D
NVIDIA konusunda gelince: Meğer ülkedeki herkes nasıl bir zamanlar Bitcoinci idi, şimdi Nvidia uzmanı olmuş. Hisselerini alanlar emekliliklerini garantiye aldılar diyenler mi, yapay zekanın katma değeri çok yüksek, getirisi de süper olacak diyenler mi, 200 dolara düşünce zırlayacaksınız diyenler mi, yeni ponzimiz batacaksınız diye ağıt yakanlar mı...meğer ne çok kişinin gözü varmış hissede. Alakalı alakasız her forumda bir tartışması var.
Arkadaşlar, dolar ile alınan, tahvil değil de mevduat içeren fonlar hangileriydi?
Doları hep gün içi o seviyelerde + gördüğüm için bana da öyle geliyor ama o bi yanılsama sanki
Fark açılıyor sürekli
Gece piyasa kapanmadan dolar fiyatını baskılayıp düşük kapatması sağlanıyor, ertesi gün de + görünüyor o yüzden
https://twitter.com/cautionary53/sta...43792348098714
https://img001.prntscr.com/file/img0...9GA45li-hA.png
aldığım HİSSELERİN kar zararını görmek için pazartesi mi beklemem gerekiyor cuma günkü getirisini görebileceğim imkanım var mi
böyle ülke koşullarında asıl intihar psikolojisinde olmayanı tebrik etmek lazım. karacahil tayfayı kastetmiyorum tabi, onları çöplüğe koysan daha bile mutlu hisseder. onlar yüzünden bu haldeyiz.
CELC bugün 450 üzerinde kapatmazsa %15 aşağı gidişin yolu açılır. aşağıda paylaştığım aylık mum grafikte küçük banttan çıkış görülüyor, böylece büyük banda dönmüş olacak ki onun da dibi 390 civarı, bu hızda giderse valör dönüşünde ordan tekrar alım denenebilir. söylediğin büyük vaadlere ve bu işin geleceğina inanan bir piyasa olsaydı bu endeks bu kadar zayıf görüntü çizmezdi. üstelik yeşil enerjinin pandemi balonu da çoktan söndü, pandemi öncesi rakamlara döndük, yine de ralliye başlayamadı.
NVIDIA'ya gelince bilançosu iyi gelen bir şirketin tüm dünya borsalarını etkilemesi kadar saçma, absürt birşey duymadım. insanların kalabalık psikolojisinde nasıl toplu deliliğe sürüklenebildiğine ders olarak okutsunlar bu olayı. tek hisseden medet ummanın saçma olduğunu farkettiğimde 21 yaşımdaydım.
Milletin derdi geçim, ama at gözlüğü takmaya da devam ediyor. Çok enteresan, bir ülke olduk iyice