Originally Posted by
keko
Değerli atma dostum peki üçüncü çeyrekte 105 milyon ciro yapmış iken 25,2 milyon kar yapmasına rağmen , dördüncü çeyrekte 96 milyon ciro yapmasına rağmen sadece 3,4 milyon kar yapmasını nasıl açıklayabilirsiniz ?? ciro sadece 9 milyon azalmış iken kar tam 21,8 milyon tl azalmıştır...
döviz varlığına baktığımızda 38,8 milyondan 32 milyona düştüğünü ve tam 6,8 milyonluk bir erime olduğunu görüyoruz..o halde 21,8-6,8 =15 milyon azalmayı da açıklamamız gerekiyor...kalan 15 milyon azalışı da bir çok arkadaşın belki de bakmayı unuttuğu stoklardan bulabiliriz...malum dönem başında 60 milyonluk stok varmış...hammade fiyatları 50 birimden 37,5 birimi görecek kadar düşmüş idi...burada aşağı yukarı %20-25 lik bir düşüş var...
60 milyon stok *%25 fiyat düşüşü =15 milyon işte size cevabı..
kağıt dolar ile alınıp satılıyor ...bir de kağıdın fiyatı uluslarası piyasa tarafından belirleniyor..yani siz yurtiçinde fiyat belirlerken bunu yurtdışı fiyatlarını gözardı ederek belirleyemezsiniz ki zaten benim hatırladığım tüketimimizin %80 civarı yurtdışından dolar bazlı vede uluslararası fiyatlardan temin ediliyor...
belki de bir iki ay önce fiyatı 14-15 tl den aldığınız kağıt fiyatları , geçmişte uluslarası fiyatlar 50 brimden 37,5 birime vede dolar 7 kusurlardan 5,30 küsürlara düşerken oluşan fiyatlar idi...şu anda bu fiyattan satabilen esnaf büyük bir ihtimalle fiyatlar çok düşerken bol stok yapmış ve o stok mallarını satıyor olmalıdır...
fiyatlar arttığı zaman doğrudan doğruya piyasaya yansımaz..çünkü önce stokların erimesi lazım..eridikten sonra yeni fiyatlar devreye girecektir...
benim gördüğüm kadarıyla kağıt fiyatları %16 civarında yükselmiştir...ayrıca dolar da hafif hafif yükseliyor...bu iki faktör alkanın karını artıracaktır...alkanın başka bir özelliği de enerjisini kendisi üretiyor olması idi (ben böyle hatırlıyorum ) bu şekilde rakiplerine göre daha rekabetçi bir fiyat belirleyerek satışlarını destekleyebiliyor..
2019 yılı ilk çeyrek başlarında stok tam 65 milyon tl değerinde idi..işte bu stok miktarı hem fiyat artışlarından hem de doların fiyatının artışından güzel bir kar bırakacaktır...